Krachttraining - Leg Press

Krachttraining - Leg Press Tijdens krachttraining wordt er gebruik gemaakt van verschillende oefeningen gericht op een bepaalde spiergroep. De Leg Press is een geschikte oefening voor de bovenbeenspieren (zowel voor als achter). De Leg Press is een oefening die in zit wordt uitgevoerd. Veelal ligt de persoon schuin (benen duwen de plaat schuin omhoog) of de persoon bevindt zich in langzit (benen duwen de plaat recht naar voren). De beenspieren kunnen zowel op kracht rekrutering als uithoudingsvernmogen getraind worden.

Analyse van de Leg Press

De Leg Press kan standaard met 2 benen uitgevoerd worden maar kan ook met 1 been worden gedaan. Er zijn verschillende Leg Press apparaten die een andere uitgangshouding hebben. Bij de meeste apparaten moet je de plaat recht naar voren duwen maar er zijn ook toestellen waarbij je de plaat schuin omhoog moet bewegen. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de beweging in fases.

  • De voeten worden op de plaat geplaatst en bevinden zich op schouderbreedte.
  • Met beide benen wordt de plaat weggeduwd (schuin) naar voren. Hierbij maken de benen een strekkende beweging.
  • De knieën bevinden zich gedurende het beweegtraject in een rechte lijn met de enkels en de heupen.
  • De benen bewegen daarna terug naar hun beginpositie.

Spierfunctie tijdens de Leg Press

Tijdens de Leg Press wordt er gebruik gemaakt van de m.quadriceps femoris, hamstrings, m.gluteus maximus en in mindere mate de kuitmusculatuur. Van de m.quadriceps heeft de m.rectus femoris een strekkende functie van de knie. De m.vastii van de m.quadriceps femoris hebben voornamelijk een stabiliserende functie van de knieschijf. De hamstrings zorgen tijdens de beweging voor extensie (strekking) in de heup. De m.gluteus maximus zorgt eveneens voor het extenderen van de heup. Daarnaast zorgt deze spier door middel van exorotatie dat de heup gestabiliseerd wordt. De kuitmusculatuur heeft tijdens de gehele beweging een wegduwende functie van de voet (ook wel het extenderen van de enkel genoemd).

SpierFunctieNeven functie
m.quadriceps femoris(m.rectus femoris) extensie - strekken van het bovenbeen
m.vastii - stabiliserende functie van de patella (knieschijf)
De hamstrings (semitendinosis, semimembranosis, biceps femoris, etc.)extensie - strekken van de heupexorotatie/endorotatie - naar buiten en binnen draaien van de knie (voornamelijk stabiliserende rol)
m.gluteus maximusextensie - strekken van de heup
exorotatie - naar buiten draaien heup
Kuitmusculatuur (m.gastrocnemius, m.soleus, etc.) - plantairflexie - strekken van de enkel/voet

Uitgangshouding tijdens de Leg Press

Om een verkeerde uitvoering van de Leg Press te voorkomen, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de uitgangshouding. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de houding tijdens het uitvoeren van de beweging.

  • De voeten bevinden zich tegen de plaat op schouderbreedte uit elkaar.
  • Het bovenlichaam bevindt zich goed ondersteund tegen de zitting. Hierbij is de rug lichtelijk hol getrokken.
  • Bij het uitvoeren van de beweging mogen de knieën zich niet naar binnen bewegen (hoe ze in het verlengde van de heupen en enkels).
  • Bij het uitstrekken van de benen moet er rekening worden gehouden dat de knieën niet worden overstrekt (knieën wel strekken maar niet op slot zetten)
  • Tijdens de uitvoering nooit de gewichten op elkaar laten komen. Zorg ervoor dat er continu spanning blijft bestaan op de spieren die je aan het trainen bent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitnessschema kracht: oefeningen en voedingFitnessschema kracht: oefeningen en voedingKrachttraining kan om verschillende redenen worden gedaan. Eén reden daarvan is, zoals de naam al zegt; kracht. Sommigen…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3De Fransman Charles Havas richtte in Parijs (1835) een eerste nieuwsagentschap op. Dit betekende het startschot voor het…
Krachttraining: zes basisoefeningenKrachttraining: zes basisoefeningenVeel mensen willen werken aan hun lichaam. Diegenen die voor de eerste keer in de sportschool komen worden vaak overdond…

Natuurlijk paardrijden: bitloos en de inwerking van het bitHet bit is een volkomen geaccepteerd hulpmiddel in de paardensport. Er zijn tientallen soorten bitten op de markt, voor…
Natuurlijk paardrijden: bitloze optomingenBitloos en hoofdstelloos rijden is een zeer paardvriendelijke manier van rijden en wordt steeds populairder. Er zijn erg…
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.