InfoNu.nl > Sport > Overige sport > World Cup Cyclocross Bern 2018, live tv en livestream

World Cup Cyclocross Bern 2018, live tv en livestream

World Cup Cyclocross Bern 2018, live tv en livestream Op zondag 21 oktober 2018 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Bern staan veel befaamde deelnemers. Men kan deze Zwitserse wereldbekerveldrit live op tv bekijken. Ook is de Cyclocross Bern 2018 online via een livestream te volgen. Deze veldrit wordt georganiseerd door de 'EKZ Cross Tour'.

Historie: veldrijden in Zwitserland

Zwitserland was van oudsher één van de Europese landen waar het veldrijden sterk leefde. Zeven keer werd bijvoorbeeld het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd. De eerste keer was in 1952 (Geneve). De zevende keer was in 1995 (Eschenbach). In 2020 wordt voor de achtste keer het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd (in Dübendorf).

Er werden jarenlang ook veel internationale topveldritten (zoals crossen van de Superprestige) verreden in Zwitserland. In de loop van de jaren negentig kwam hier echter einde aan. Dit had met name te maken met de concurrentiestrijd tussen het veldrijden en het mountainbiken in die periode. Het mountainbiken heeft die strijd in Zwitserland overduidelijk gewonnen.

Historie: topveldrijders uit Zwitserland

Albert Zweifel

Veruit de succesvolste crosser uit de veldritgeschiedenis van Zwitserland is Albert Zweifel. Hij werd geboren op 7 juni 1949. Vijf keer won hij het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs: in 1976, 1977, 1978, 1979 en 1986. Drie keer behaalde hij zilver op het WK veldrijden voor profs en twee keer behaalde hij brons. Ook won hij negen keer de Zwitserse titel bij de elite.

Peter Frischknecht

Een zeer sterke Zwitserse generatiegenoot van Zweifel was Peter Frischknecht. Hij won drie keer zilver op het WK veldrijden voor profs en elke keer behaalde hij die tweede plek achter zijn landgenoot Zweifel: in 1976, 1977 en 1978. Ook won Peter Frischknecht twee keer brons op het WK voor profs: in 1974 en 1975. Een andere Zwitserse topper was Fritz Saladin. Hij won in 1980 de wereldtitel bij de amateurs.

Thomas Frischknecht

Symbolisch voor de ontwikkeling van het Zwitserse veldrijden was de carrière van Thomas Frischknecht, de zoon van de hierboven genoemde Peter Frischknecht. Thomas was één van de meeste getalenteerde veldrijders ter wereld. In 1988 won hij de wereldtitel bij de junioren. Vervolgens won hij in 1991 de wereldtitel bij de amateurs. In de loop van de jaren negentig besloot hij echter om zich vooral op het mountainbiken te focussen.

In de winter reed hij nog wel wat veldritten, maar dit stond vooral in het teken van de voorbereiding op het mountanbikeseizoen. Desondanks behaalde Frischknecht toch nog diverse topprestaties in het veldrijden, waaronder een zilveren medaille op het WK veldrijden voor profs in 1997, zeges in diverse Superprestige-crossen en in de wereldbekercross te Zeddam in 1999.

Wederopstanding veldrijden in Zwitserland?

Het organiseren van de wereldbekerveldrit in Bern in 2018 en het organiseren van het WK veldrijden in Zwitserland in 2020 moet gezien worden als pogingen om de cyclocross in dit land weer te laten herleven. Het is echter nog sterk af te wachten of die pogingen gaan lukken, mede omdat er niet een nieuwe potentiële, absolute wereldtopper uit Zwitserland afkomstig lijkt te zijn, die de vaandeldrager van de wederopstanding van het Zwitserse veldrijden zou kunnen zijn.

EKZ Cross Tour

De veldrit in Bern wordt georganiseerd door de EKZ Cross Tour. Dit is een overkoepelende organisatie die elke winter een reeks crossen organiseert in Zwitserland. In de winter van 2018-2019 organiseren zij zeven veldritten, waaronder ook de crossen in Baden en Eschenbach.

Locatie en parcours: Bern (Zwitserland)

Bern is de hoofdstad van Zwitserland. Deze stad heeft anno 2018 circa 130.000 inwoners. In Bern bevindt zich het Bundeshaus, waar de regering en het parlement van Zwitserland zetelen. Het parcours van de wereldbekerveldrit bevindt zich aan de Stöckackerstrasse, aan de westkant van Bern. Het bevindt zich in een omgeving waar veel sportaccommodaties zijn, waaronder een schaatsbaan, een zwembad, een skateboardpark en een meer genaamd het 'Freibad Weyermannshaus'. Het parcours loopt grotendeels rondom dat meer. Het parcours heeft een lengte van 2820 meter.

Wereldbeker Veldrijden

De Telenet World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2018-2019 uit negen wedstrijden. De eerste twee wedstrijden vinden in september 2018 plaats in de Verenigde Staten. De EKZ Cyclocross Bern op zondag 21 oktober is de derde wereldbekercross van het seizoen. De wereldbeker veldrijden 2018-2019 wordt eind januari 2019 afgesloten met de wereldbekerveldrit in Hoogerheide (Nederland). Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Alle manches van de UCI Wereldbeker Veldrijden zijn dan ook live te zien op tv bij Telenet en daarnaast ook per livestream (Play Sports). Naast Telenet hebben echter ook diverse andere omroepen uitzendrechten (live tv en livestream) van wereldbekerwedstrijden, waaronder Eurosport.

Programma wereldbekerveldrit Bern 2018 (21 oktober)

Hieronder vindt u het programma van de manche van de Telenet Wereldbeker Veldrijden die op 21 oktober in Zwitserland wordt verreden. Let op: de start van de wedstrijden is bij deze Zwitserse wereldbekerwedstrijd wat vroeger dan men gewend is bij de meeste andere wereldbekercrossen. De start van de dameswedstrijd is in Bern bijvoorbeeld om 13u15, terwijl bij de meeste Europese topcrossen de wedstrijd van de dames gewoonlijk om 13u40 of 13u45 begint. De wedstrijd van de heren elite (profs) begint bij deze veldrit in Bern om 14u45, terwijl men gewend is dat bij de meeste veldritten de wedstrijd van de profs om 15u00 begint.

Programma Cyclocross Bern 2018

 • 10u00: junioren
 • 11u20: heren beloften (u23)
 • 13u15: dames elite
 • 14u45: heren elite (profs)

Deelnemers: selecties Cyclocross Bern 2018

Welke deelnemers staan op zondag 21 oktober op de startlijst van de Cyclocross Bern 2018? Bij de heren en de dames hebben de top 50 van de UCI wereldranglijst sowieso startrecht. Tot de prominente namen op de voorlopige deelnemerslijst van de wedstrijd voor de heren elite behoren de twee titanen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Hieronder vindt u de Nederlandse en de Belgische selectie.

Selectie Nederland voor Cyclocross Bern (World Cup)

 • Heren Elite: Mathieu van der Poel, Lars Van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel, Joris Nieuwenhuis, Siebe Wouters, Gosse van der Meer en Stan Godrie. (Reserve: Kelvin Backx.)
 • Dames Elite: Marianne Vos, Annemarie Worst, Sophie de Boer, Fleur Nagengast, Maud Kaptheijns, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Denise Betsema en Manon Bakker.
 • Heren Beloften (U23): Jens Dekker, Mees Hendrikx, Ryan Kamp, Maik v.d. Heijden, Roel v.d. Stegen en Kyle Agterberg.
 • Junioren: Lars Boven, Luke Verburg, Noah Vreeswijk, Hugo Kars, Twan van der Drift en Pim Ronhaar.

Selectie België Cyclocross Bern (World Cup)

 • Heren elite: Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Jens Adams, Thijs Aerts, Wietse Bosmans, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Nicolas Cleppe, Tim Merlier, Tom Meeusen, Diether Sweeck, Daan Soete, Kevin Pauwels, Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames elite: Sanne Cant, Laura Verdonschot, Alicia Franck, Axelle Bellaert, Loes Sels, Joyce Vanderbeken, Marthe Truyen en Ellen van Loy.
 • Heren beloften (U23): Eli Iserbyt, Toon Vandebosch, Jarno Bellens, Yentl Bekaert, Lander Loockx, Pieter-Jan Vliegen en Niels Vandeputte.
 • Junioren: Thibau Nys, Wouter Vervoort, Ryan Cortjens, Witse Meeussen, Jelle Vermoote en Ward Huybs.

Deelnemers: startlijst Cyclocross Bern 2018 - heren elite (profs)

Welke deelnemers staan allemaal op de startlijst van de herenwedstrijd bij de World Cup Cyclocross Bern 2018? Welke rugnummers dragen de deelnemers? Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs).

Startlijst met rugnummers, heren elite (profs) - World Cup Cyclocross Bern 2018
1 AERT Wout van (Bel)
2 AERTS Toon (Bel)
3 SWEECK Laurens (Bel)
4 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5 MERLIER Tim (Bel)
6 SOETE Daan (Bel)
7 HERMANS Quinten (Bel)
8 PAUWELS Kevin (Bel)
9 MEEUSEN Tom (Bel)
10 AERTS Thijs (Bel)
11 ADAMS Jens (Bel)
12 CLEPPE Nicolas (Bel)
13 AERNOUTS Jim (Bel)
14 BAESTAENS Vincent (Bel)
15 VERMEERSCH Gianni (Bel)
16 SWEECK Diether (Bel)
17 BOSMANS Wietse (Bel)
18 VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19 POEL Mathieu van der (Ned)
20 HAAR Lars van der (Ned)
21 KESSEL Corné van (Ned)
22 POEL David van der (Ned)
23 WOUTERS Sieben (Ned)
24 GODRIE Stan (Ned)
25 NIEUWENHUIS Joris (Ned)
26 MEER Gosse van der (Ned)
28 CHAINEL Steve (Fra)
29 BOULO Matthieu (Fra)
30 CANAL Fabien (Fra)
31 GRAS Yan (Fra)
32 FALENTA Alois (Fra)
33 DUBAU Joshua (Fra)
34 DUBAU Lucas (Fra)
35 MENUT David (Fra)
36 WILDHABER Marcel (Zwi)
37 ZAHNER Simon (Zwi)
38 SAGESSER Severin (Zwi)
39 ROHRBACH Nicola (Zwi)
40 RUEGG Timon (Zwi)
41 MOSER Andreas (Zwi)
42 WINTERBERG Lukas (Zwi)
44 NESVADBA Jan (Tsj)
45 TOUPALIK Adam (Tsj)
46 BERTOLINI Gioele (Ita)
47 SAMPARISI Nicolas (Ita)
48 ESTEBAN Ismael (Spa)
49 ORTS Felipe (Spa)
50 SUAREZ Kevin (Spa)
51 MEISEN Marcel (Dui)
52 WEBER Sascha (Dui)
53 MULLER Manuel (Dui)
54 SCHMIDT Marvin (Dui)
55 KONWA Marek (Pol)
56 TAKENOUCHI Yu (Jpn)

Live op tv: wereldbeker Bern (Zwitserland)

Live op tv bij Telenet Play Sports

De wereldbekerveldrit van Bern (Zwitserland) wordt live op tv uitgezonden. Deze wereldbekercross is op 21 oktober live op tv te zien bij Telenet Play Sports, dat de hoofdsponsor is van de World Cup Cyclocross. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 2. Men dient een abonnement op Play Sports te hebben om die zender te kunnen bekijken. De live tv-uitzending begint om 13u00, de start van de dameswedstrijd is al om 13u15. De start van de herenwedstrijd is bij deze Zwitserse wereldbekerveldrit al om 14u45.

Live op tv bij Eurosport

De World Cup Cyclocross Bern (Zwitserland) wordt op zondag 21 oktober ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u15 op de zender Eurosport 1. Vervolgens is om 14u45 live de start te zien van de herenwedstrijd van deze Zwitserse wereldbekerveldrit; die start is dus een kwartier eerder dan men gewend is van de meeste Europese wereldbekercrossen.

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) bezit niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze Zwitserse veldrit. Sporza zendt daarentegen in de namiddag van zondag 21 oktober wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit op tv.

Op tv bij de NOS

In tegenstelling tot Sporza heeft de NOS wel de uitzendrechten voor de live-uitzending van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden. Zij zenden live op tv de heren- en de dameswedstrijd uit, als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1).

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn in de periode na deze Zwitserse veldrit live op tv en online via een livestream te bekijken? Op zaterdag 27 oktober wordt de Cyclocross GP Neerpelt live uitgezonden. Op zondag 28 oktober is de Cyclocross Ruddervoorde (Superprestige) live te zien.

Livestream World Cup Cyclocross Bern 2018

Livestream Telenet

De World Cup Cyclocross Bern 2018 wordt op zondag 21 oktober ook via een livestream uitgezonden. Er wordt onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Hiermee kan men deze Zwitserse veldrit dus op een computer of smartphone bekijken. Om die officiële livestream te bekijken, dient men wel een abonnement op Play Sports te hebben. Die livestream van Telenet Play Sports bevindt zich op de website van deze omroep.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream van deze Zwitserse veldrit beschikbaar gesteld door Eurosport. Op die livestream zijn de dames- en de herenwedstrijd te bekijken. Bij beide wedstrijden begint de livestream tegelijk met de live tv-uitzending; de stream van de dameswedstrijd begint om 13u15, de livestream van de herenwedstrijd begint om 13u45. De livestream bevindt zich op 21 oktober op de Eurosport Player App. Dit is niet een gratis livestream. Men dient een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben, om deze livestream van de Zwitserse veldrit te kunnen bekijken.

Gratis Nederlandse livestream veldrit Bern

Er is ook een livestream van deze wereldbekerwedstrijd beschikbaar bij de NOS. Dit is een geheel gratis livestream van de veldrit in Bern. Deze livestream van de Zwitserse wereldbekercross is echter wel geo-restricted; officieel mag men die stream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden bij de NOS alleen in Nederland live bekijken. De livestream bevindt zich op de middag van 21 oktober op de website van de NOS. De livestream van de dameswedstrijd begint omstreeks 13u13. De livestream van de herenwedstrijd in Bern begint bij de NOS omstreeks 14u43.

Internationale livestream cyclocross Bern

De UCI heeft ook een livestream van deze veldrit. Deze Engelstalige livestream van de Cyclocross Bern is echter officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor landen waarin omroepen de uitzendrechten van deze cross hebben gekocht (zoals Nederland en België). Er bestaat ook nog een livestream voor deze Zwitserse cyclocross bij FloBikes. Om die livestream van de Cyclocross Bern te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement te hebben bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf.

Alternatief: Ziggo Go livestream

Voor klanten van Ziggo die op de middag van 21 oktober de live-uitzending van Eurosport online (via een livestream) op een computer of smartphone willen bekijken, maar die geen abonnement op de Eurosport Player hebben, bestaat er een geheel legaal alternatief om toch die veldrit van Bern te bekijken. Men kan namelijk met de Ziggo Go App per livestream op die middag naar Eurosport kijken en zo alsnog deze cross online bekijken.

Uitslag Wereldbekercross Bern 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Quenten Hermans (Bel)
 6. Daan Soete (Bel)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Felipe Orts Lloret (Spa)
 9. Lars van der Haar (Ned)
 10. Steve Chainel (Fra)

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • https://ekz-crosstour.ch/bern/
 • http://www.uci.org/cyclo-cross/events/telenet-uci-cyclo-cross-world-cup
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "World Cup Cyclocross Bern 2018, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!