World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestream

World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestream Op zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Op de startlijst van de Cyclocross Bern staan veel befaamde deelnemers. Men kan deze Zwitserse wereldbekerveldrit live op tv bekijken. Ook is de Cyclocross Bern 2019 online via een livestream te volgen. Deze veldrit wordt georganiseerd door de 'EKZ Cross Tour'.

Historie: veldrijden in Zwitserland

Zwitserland was van oudsher één van de Europese landen waar het veldrijden sterk leefde. Zeven keer werd bijvoorbeeld het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd. De eerste keer was in 1952 (Geneve). De zevende keer was in 1995 (Eschenbach). In 2020 wordt voor de achtste keer het WK veldrijden in Zwitserland georganiseerd (in Dübendorf).

Er werden jarenlang ook veel internationale topveldritten (zoals crossen van de Superprestige) verreden in Zwitserland. In de loop van de jaren negentig kwam hier echter einde aan. Dit had met name te maken met de concurrentiestrijd tussen het veldrijden en het mountainbiken in die periode. Het mountainbiken heeft die strijd in Zwitserland overduidelijk gewonnen.

Historie: topveldrijders uit Zwitserland

Albert Zweifel

Veruit de succesvolste crosser uit de veldritgeschiedenis van Zwitserland is Albert Zweifel. Hij werd geboren op 7 juni 1949. Vijf keer won hij het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs: in 1976, 1977, 1978, 1979 en 1986. Drie keer behaalde hij zilver op het WK veldrijden voor profs en twee keer behaalde hij brons. Ook won hij negen keer de Zwitserse titel bij de elite.

Peter Frischknecht

Een zeer sterke Zwitserse generatiegenoot van Zweifel was Peter Frischknecht. Hij won drie keer zilver op het WK veldrijden voor profs en elke keer behaalde hij die tweede plek achter zijn landgenoot Zweifel: in 1976, 1977 en 1978. Ook won Peter Frischknecht twee keer brons op het WK voor profs: in 1974 en 1975. Een andere Zwitserse topper was Fritz Saladin. Hij won in 1980 de wereldtitel bij de amateurs.

Thomas Frischknecht

Symbolisch voor de ontwikkeling van het Zwitserse veldrijden was de carrière van Thomas Frischknecht, de zoon van de hierboven genoemde Peter Frischknecht. Thomas was één van de meeste getalenteerde veldrijders ter wereld. In 1988 won hij de wereldtitel bij de junioren. Vervolgens won hij in 1991 de wereldtitel bij de amateurs. In de loop van de jaren negentig besloot hij echter om zich vooral op het mountainbiken te focussen.

In de winter reed hij nog wel wat veldritten, maar dit stond vooral in het teken van de voorbereiding op het mountanbikeseizoen. Desondanks behaalde Frischknecht toch nog diverse topprestaties in het veldrijden, waaronder een zilveren medaille op het WK veldrijden voor profs in 1997, zeges in diverse Superprestige-crossen en in de wereldbekercross te Zeddam in 1999.

Wederopstanding veldrijden in Zwitserland?

Het organiseren van de wereldbekerveldrit in Bern in 2018 en 2019, en het organiseren van het WK veldrijden in Zwitserland in 2020 moet gezien worden als pogingen om de cyclocross in dit land weer te laten herleven. Het is echter nog sterk af te wachten of die pogingen gaan lukken, mede omdat er niet een nieuwe potentiële, absolute wereldtopper uit Zwitserland afkomstig lijkt te zijn, die de vaandeldrager van de wederopstanding van het Zwitserse veldrijden zou kunnen zijn.

EKZ Cross Tour

De veldrit in Bern wordt georganiseerd door de EKZ Cross Tour. Dit is een overkoepelende organisatie die elke winter een reeks crossen organiseert in Zwitserland. In de winter van 2019-2020 organiseren zij zeven veldritten, waaronder ook de crossen in Baden en Eschenbach.

Locatie en parcours: Bern (Zwitserland)

Bern is de hoofdstad van Zwitserland. Deze stad heeft anno 2019 circa 130.000 inwoners. In Bern bevindt zich het Bundeshaus, waar de regering en het parlement van Zwitserland zetelen. Het parcours van de wereldbekerveldrit bevindt zich aan de Stöckackerstrasse, aan de westkant van Bern. Het bevindt zich in een omgeving waar veel sportaccommodaties zijn, waaronder een schaatsbaan, een zwembad, een skateboardpark en een meer genaamd het 'Freibad Weyermannshaus'. Het parcours loopt grotendeels rondom dat meer. Het parcours heeft een lengte van 2820 meter.

Wereldbeker Veldrijden

De Telenet World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2019-2020 uit negen wedstrijden. De eerste twee wedstrijden vinden in september 2019 plaats in de Verenigde Staten. De EKZ Cyclocross Bern op zondag 20 oktober is de derde wereldbekercross van het seizoen. De wereldbeker veldrijden 2019-2020wordt eind januari 2020 afgesloten met de wereldbekerveldrit in Hoogerheide (Nederland). Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Alle manches van de UCI Wereldbeker Veldrijden zijn dan ook live te zien op tv bij Telenet en daarnaast ook per livestream (Play Sports). Naast Telenet hebben echter ook diverse andere omroepen uitzendrechten (live tv en livestream) van wereldbekerwedstrijden, waaronder Eurosport.

Programma wereldbekerveldrit Bern 2019 (20 oktober)

Let op: vroegere begintijdstippen dan veel andere veldritten

Hieronder vindt u het programma van de manche van de Telenet Wereldbeker Veldrijden die op 20 oktober in Zwitserland wordt verreden. Let op: de start van de wedstrijden is bij deze Zwitserse wereldbekerwedstrijd wat vroeger dan men gewend is bij de meeste andere wereldbekercrossen. De start van de dameswedstrijd is in Bern bijvoorbeeld om 13u00, terwijl bij de meeste Europese topcrossen de wedstrijd van de dames gewoonlijk om 13u40 of 13u45 begint. De wedstrijd van de heren elite (profs) gaat bij deze veldrit in Bern van start om 14u30, terwijl men gewend is dat bij de meeste veldritten de wedstrijd van de profs om 15u00 begint.

Programma Cyclocross Bern 2019 op 20 oktober

 • 10u00: junioren
 • 11u20: heren beloften (u23)
 • 13u00: dames elite
 • 14u30: heren elite (profs)

Deelnemers: selecties Cyclocross Bern 2019

Welke deelnemers staan op zondag 20 oktober op de startlijst van de Cyclocross Bern 2019? Bij de heren en de dames hebben de top 50 van de UCI wereldranglijst sowieso startrecht. Sommige renners die wel startrecht hebben, gaan echter om uiteenlopende redenen niet van start in deze cross. Zo ontbreken bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de startlijst van deze cross. De eerste wedstrijd die Mathieu van der Poel in dit veldritseizoen rijdt is de Cyclocross Ruddervoorde (3 november). Hieronder vindt u de selecties van Nederland en België voor deze veldrit.

Nederlandse selectie:

 • Heren elite: Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel, Joris Nieuwenhuis, Maik van der Heijden, Gosse van der Meer, Sieben Wouters en Stan Godrie
 • Dames elite: Ceylin del Carmen Alvarado, Maud Kaptheijns, Annemarie Worst, Sophie de Boer, Manon Bakker, Inge van der Heijden, Yara Kastelijn, Shirin van Anrooij, Geerte Hoeke en Puck Pieterse.
 • Heren beloften (U23): Ryan Kamp, Kyle Achterberg, Bart Artz, Pim Ronhaar, Luke Verburg en Tim van Dijke.
 • Junioren: Hugo Kars, Tibor del Grosso, Salvador Alvarado, Joost Brinkman, Bailey Groenendaal en Danny van Lierop.

Belgische selectie:

 • Heren elite: Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tim Merlier, Quinten Hermans, Jens Adams, Gianni Vermeersch Jim Aernouts, Thijs Aerts, Lander Loockx, Tom Meeusen, Nicolas Cleppe, Braam Merlier, Vincent Baestaens, Daan Soete, Diether Sweeck en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames elite: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Kiona Crabbé, Alicia Franck, Loes Sels, Marthe Truyen, Joyce Vanderbeken, Julie Brouwers en Sterre Vervloet.
 • Heren beloften (U23): Timo Kielich, Jarno Bellens, Andreas Goeman, Gerben Kuypers, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch.
 • Junioren: Thibau Nys, Ward Huybs, Lennert Belmans, Jetze Van Campenhout, Emiel Verstrynge en Jente Michels.

Deelnemers: startlijst Cyclocross Bern 2019 - heren elite (profs)

Welke deelnemers staan allemaal op de startlijst van de herenwedstrijd bij de World Cup Cyclocross Bern 2019? Welke rugnummers dragen de deelnemers? Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs).

Deelnemers World Cup Cyclocross Bern 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
2. HAAR Lars van der (Ned)
3. KESSEL Corné van (Ned)
4. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
5. POEL David van der (Ned)
6. WOUTERS Sieben (Ned)
7. GODRIE Stan (Ned)
8. HEIJDEN Maik van der (Ned)
9. MEER Gosse van der (Ned)
10. AERTS Toon (Bel)
11. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
12. SWEECK Laurens (Bel)
13. HERMANS Quinten (Bel)
14. ISERBYT Eli (Bel)
15. VERMEERSCH Gianni (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. MEEUSEN Tom (Bel)
18. SOETE Daan (Bel)
19. BAESTAENS Vincent (Bel)
20. AERNOUTS Jim (Bel)
21. CLEPPE Nicolas (Bel)
22. MERLIER Tim (Bel)
23. AERTS Thijs (Bel)
24. SWEECK Diether (Bel)
25. LOOCKX Lander (Bel)
26. MERLIER Braam (Bel)
27. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
28. MEISEN Marcel (Dui)
29. MULLER Manuel (Dui)
30. CHAINEL Steve (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. FALENTA Alois (Fra)
34. PHILIBERT Aurelien (Fra)
35. BRONDANI Lucas (Fra)
36. VAZ Lucas (Fra)
37. ORTS Felipe (Spa)
38. SUAREZ Kevin (Spa)
39. BRADFORD-PARISH Kevin (USA)
40. RUEGG Timon (Zwi)
41. ZAHNER Simon (Zwi)
42. WILDHABER Marcel (Zwi)
43. SAGESSER Severin (Zwi)
44. WINTERBERG Lukas (Zwi)
45. ROHRBACH Nicola (Zwi)
46. FLUECKIGER Lukas (Zwi)
47. MOTTIEZ Gilles (Zwi)
48. BOROS Michael (Tsj)
49. NESVADBA Jan (Tsj)
50. CAPPONI Stefano (Ita)
51. URSINO Luca (Ita)

Live op tv: wereldbeker Bern (Zwitserland)

Live op tv bij Telenet Play Sports, Playtime en Proximus

De wereldbekerveldrit van Bern (Zwitserland) wordt live op tv uitgezonden. Deze wereldbekercross is op 20 oktober live op tv te zien bij Telenet Play Sports, dat de hoofdsponsor is van de World Cup Cyclocross. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 3. De live tv-uitzending begint om 12u45, de start van de dameswedstrijd is al om 13u30. De start van de herenwedstrijd is bij deze Zwitserse wereldbekerveldrit al om 14u30. In België is deze cross ook live op tv te zien bij Telenet Playtime en Proximus.

Live op tv bij Eurosport

De World Cup Cyclocross Bern (Zwitserland) wordt op zondag 20 oktober ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u00 op de zender Eurosport 1. Vervolgens is om 14u30 live de start te zien van de herenwedstrijd van deze Zwitserse wereldbekerveldrit; die start is dus een kwartier eerder dan men gewend is van de meeste Europese wereldbekercrossen.

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) bezit niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van deze Zwitserse veldrit. (Dat is jammer, want bij de crossen waarvan zij wel de live-uitzendrechten hebben, bieden ze voor de Belgische kijkers doorgaans een gratis livestream aan.) Sporza zendt daarentegen in de namiddag van zondag 20 oktober wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit op tv.

Op tv bij de NOS?

In tegenstelling tot Sporza heeft de NOS wel de uitzendrechten voor de live-uitzending van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden. Zij zonden in 2018 deze wedstrijd wel live op tv de heren- en de dameswedstrijd uit, als hoofdonderdeel van hun zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1). In 2019 hebben zij volgens hun officiële programmering echter andere prioriteiten en hebben ze gekozen voor andere evenementen als hoofdingrediënten van hun zondagmiddaguitzending (waaronder het EK baanwielrennen dat in Nederland wordt verreden). Aangezien de NOS in theorie wel de uitzendrechten van de Zwitserse wereldbekerveldrit heeft, is het in de praktijk zeker niet onmogelijk dat men alsnog besluit om in hun zondagmiddag tv-uitzending deels deze veldrit uit te zenden (ook al was het in hun oorspronkelijke programmering niet aangekondigd). Bij de NOS bepaalt men namelijk vaak op de dag zelf pas definitief wat men in zo'n zondagmiddag tv-uitzending wel en niet uitzendt. Wie er echter zeker van wil zijn dat hij of zij de hele cross kan bekijken, kan maar beter niet afwachten wat de NOS op tv doet, maar deze cross of op Eurosport Tv, of op Telenet Tv, of via een livestream bekijken.

Veldrijden live op televisie

Welke overige veldritten kan men in deze periode live op televisie (of online via een livestream) bekijken? Op zaterdag 26 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. (Dat is de opvolger van de GP Hasselt.) Op zondag 27 oktober staat de Superprestige Cyclocross Gavere op de kalender.

Livestream World Cup Cyclocross Bern 2019

Livestream Telenet (hele EU)

De World Cup Cyclocross Bern 2019 wordt op zondag 20 oktober ook via een livestream uitgezonden. Er wordt onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Hiermee kan men deze Zwitserse veldrit dus op een computer of smartphone bekijken. Om die officiële livestream te bekijken, dient men wel een abonnement op Play Sports te hebben. Die livestream van Telenet Play Sports bevindt zich op de website van deze omroep. Ook kan men via een puur digitaal abonnement bij hen nemen en deze cross bekijken op de Play Sports Go App. Die livestream is in de hele EU te bekijken.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream van deze Zwitserse veldrit beschikbaar gesteld door Eurosport. Op die livestream zijn de dames- en de herenwedstrijd te bekijken. Bij beide wedstrijden begint de livestream tegelijk met de live tv-uitzending; de stream van de dameswedstrijd begint om 13u00, de livestream van de herenwedstrijd begint om 14u30. De livestream bevindt zich op 20 oktober op de Eurosport Player App. Dit is niet een gratis livestream. Men dient een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben, om deze livestream van de Zwitserse veldrit te kunnen bekijken.

Gratis Nederlandse livestream veldrit Bern

Er is ook een livestream van deze wereldbekerwedstrijd beschikbaar bij de NOS. Dit is een geheel gratis livestream van de veldrit in Bern. Deze livestream van de Zwitserse wereldbekercross is echter wel geo-restricted; officieel mag men die stream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden bij de NOS alleen in Nederland live bekijken. De livestream bevindt zich op de middag van 20 oktober op de website van de NOS. De livestream van de dameswedstrijd begint omstreeks 13u00. De livestream van de herenwedstrijd in Bern begint bij de NOS omstreeks 14u30.

Internationale livestream cyclocross Bern

De UCI heeft ook een livestream van deze veldrit. Deze Engelstalige, gratis livestream van de Cyclocross Bern is echter officieel geo-blocked (geblokkeerd) voor landen waarin omroepen de uitzendrechten van deze cross hebben gekocht (zoals Nederland en België). Er bestaat ook nog een livestream voor deze Zwitserse cyclocross bij FloBikes. Om die livestream van de Cyclocross Bern te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement te hebben bij dat Noord-Amerikaanse bedrijf.

Alternatief: Go App livestream (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze Zwitsers wereldbekerveldrit op 20 oktober via een livestream van de Go App (online tv) te bekijken. Dit is een goed alternatief voor klanten van Ziggo die de live-uitzending van Eurosport online (via een livestream) op een computer of smartphone willen bekijken, maar die geen abonnement op de Eurosport Player hebben. Men kan namelijk met de Ziggo Go App per livestream naar een groot aantal zenders per livestream kijken, waaronder Eurosport. Een voordeel van zo'n livestream op de Go App in plaats van de stream van de NOS is bijvoorbeeld, dat men de livestream op de Go App niet alleen in Nederland maar in de hele EU kan bekijken.

Livestream iTV

Voor klanten van KPN bestaat er de mogelijkheid om deze Zwitserse manche van de Wereldbeker Veldrijden te bekijken via een livestream op de iTV-app. Op die app kunnen mensen met een abonnement van Interactieve Tv bij KPN een groot aantal zenders per livestream bekijken, waaronder Eurosport 1. Net als bij Ziggo, kan men bij deze app van de KPN ook per livestream tv kijken in de hele EU.

Uitslag Wereldbekercross Bern 2019

 1. Eli Iserbyt (Bel) 1u01'26"
 2. Toon Aerts (Bel) +35"
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) +44"
 4. Quinten Hermans (Bel) +52"
 5. Corné van Kessel (Ned) +1'01"
 6. Lars van der Haar (Ned) +1'02"
 7. Tim Merlier (Bel) +1'15"
 8. Laurens Sweeck (Bel) +1'20"
 9. Joris Nieuwenhuis (Ned) +1'23"
 10. Daan Soete (Bel) +1'38"

Voorgaande editie: uitslag Wereldbekercross Bern 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Quenten Hermans (Bel)
 6. Daan Soete (Bel)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Felipe Orts Lloret (Spa)
 9. Lars van der Haar (Ned)
 10. Steve Chainel (Fra)

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 19 oktober 2019 wordt in Boom (België) de vijfde editie verreden van de'Cyclocross Boom. Deze cross is een o…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 10 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt…

Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamRapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamOp zaterdag 12 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross…
Bronnen en referenties
 • https://ekz-crosstour.ch/bern/
 • http://www.uci.org/cyclo-cross/events/telenet-uci-cyclo-cross-world-cup
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!