InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: Grand Prix van Nederland

Formule 1: Grand Prix van Nederland

Formule 1: Grand Prix van Nederland In 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoort. Vanaf die eerste editie tot en met 1985 werd er bijna elk jaar een Grand Prix gehouden in die badplaats. Er zijn plannen om met ingang van 2020 weer jaarlijks een Grand Prix Formule 1 in Nederland te organiseren. Kandidaten hiervoor zijn het circuit van Zandvoort en het TT-circuit van Assen.

Geschiedenis: Grand Prix van Nederland

In de loop van de jaren dertig waren er plannen om een circuit voor autoraces aan te leggen in de Noord-Hollandse badplaats Zandvoort. In 1939 werd er op een stratencircuit in die plaats voor het eerst een grote autorace verreden. Na de Tweede Wereldoorlog kon eindelijk de droom van Zandvoort gerealiseerd worden: er werd een permanent autocircuit geopend.

Op dat circuit werd in 1948 voor het eerst een Grand Prix verreden. Deze race werd gewonnen door Prins Bira uit Thailand. In die tijd bestond er nog niet een officieel wereldkampioenschap Formule 1. In 1950 werd er voor het eerst zo'n officieel WK Formule 1 gehouden. In dat jaar telde de race in Zandvoort nog niet mee voor het WK. Dat veranderde in 1952. Vanaf die editie was de GP van Nederland te Zandvoort een onderdeel van dat kampioenschap. De Nederlandse Grand Prix zou tot en met 1985 een vast onderdeel blijven van dit kampioenschap.

Erelijst GP van Nederland

Wie is de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Nederlandse Grand Prix? Dat is de Brit Jim Clark. Hij won deze Grand Prix vier keer: in 1963, 1964, 1965 en 1967. Twee coureurs slaagden erin om de GP van Nederland drie keer te winnen: Niki Lauda (1975, 1977 en 1985) en Jackie Stewart (1968, 1969 en 1973). Vijf coureurs slaagden erin om deze race twee keer te winnen: Louis Rosier, James Hunt, Alberto Ascari, Jack Brabham en Alain Prost.

Benaming: GP Zandvoort werd GP Nederland

In de begintijd droeg deze race als naam de 'Grand Prix van Zandvoort'. In 1950 werd deze naam veranderd in de 'Grand Prix van Nederland'. Dat bleef toen de vaste naam, behalve bij twee edities: in 1962 en 1976 droeg deze wedstrijd officieel de naam 'Grand Prix van Europa'.

Zwarte dagen op het circuit in Zandvoort

Twee keer verongelukte er een coureur die deelnam aan de GP van Nederland. Op 7 juni 1970 overleed de Brit Piers Courage. Op 29 juli 1973 overleed zijn landgenoot Roger Williamson tijdens de race op het circuit van Zandvoort.

Nederlandse deelnemers aan de GP van Nederland

Tot de Nederlandse coureurs die in de loop der jaren deel hebben genomen aan de Grand Prix van Nederland behoren onder meer: Dries van der Lof, Jan Flinterman, Carel Godin de Beaufort, Ben Pon, Gijs van Lennep, Jan Lammers, Roelof Wunderink, Michael Bleekemolen, Boy Haye en Huub Rothengatter.

Prestaties Nederlands deelnemers?

Hoe hebben deze coureurs gepresteerd tijdens de GP Nederland? Nooit heeft een Nederlander op het podium van de Grand Prix van Nederland gestaan. De twee succesvolste Nederlandse coureurs in de Grand Prix van Nederland waren Carel Godin de Beaufort en Gijs van Lennep. Zij waren namelijk de enigen die erin slaagden om in Zandvoort een punt te pakken voor het wereldkampioenschap.

Daarbij moet echter wel worden aangetekend dat in die tijd alleen de top zes van de uitslag punten kon scoren (in 2019 krijgt daarentegen de top tien in elke wedstrijd punten voor het WK Formule 1). In de tijd dat Jos Verstappen coureur was in de Formule 1, is de GP van Nederland overigens nooit verreden, vandaar dat hij dus nooit op de deelnemerslijst van de Grand Prix in Zandvoort heeft gestaan.

Terugkeer GP van Nederland in 2020? Grand Prix in Zandvoort of Assen?

Sinds Max Verstappen in 2015 debuteerde in de Formule 1, heeft deze sport qua populariteit in Nederland een extreem grote groei meegemaakt. Daardoor zijn er concrete plannen ontstaan om weer een Grand Prix in Nederland te gaan organiseren. Hiervoor waren oorspronkelijk drie serieuze kandidaten: een stratencircuit in Rotterdam, het circuit van Zandvoort en het TT circuit van Assen. Het stratencircuit van Rotterdam viel als eerste kandidaat af. Het circuit van Zandvoort is officieel de grootste kandidaat om vanaf 2020 de GP van Nederland weer te gaan organiseren. In maart 2019 ging de gemeenteraad van Zandvoort er unaniem mee akkoord om een bedrag van 4 miljoen euro beschikbaar te stellen, voor maatregelen om een Formule 1 Grand Prix praktisch mogelijk te maken op het circuit in de badplaats.

Zandvoort versus Assen?

Indien het Zandvoort echter alsnog niet lukt om de GP van Nederland binnen te slepen, dan staat Assen klaar om deze GP mogelijk te organiseren. In de Drentse hoofdstad heeft men immers grote ervaring met het jaarlijks organiseren van enorme evenementen, zoals de TT van Assen en de MXGP van Nederland. Qua financiën en accommodatie lijkt Assen een zeer sterke kandidaat te zijn voor een Formule 1-race. Daarentegen heeft Zandvoort als voordeel dat dit circuit een grotere historie heeft in de autosport. De leiding van de mondiale Formule 1 heeft namelijk aangegeven dat bij het verdelen van de plekken op hun kalender, ze de voorkeur geven aan twee types races: wedstrijden op circuits met een grote geschiedenis binnen de Formule 1 (zoals Zandvoort) en races op stratencircuits in grote steden (vandaar dat Rotterdam nog enige tijd kandidaat was). Puur op basis van die voorwaarden lijkt Zandvoort een grotere kans te hebben dan Assen, aangezien het circuit in Drenthe wel een buitengewoon grote en rijke geschiedenis heeft in de motorsport, maar slechts een veel kleinere geschiedenis in de autosport.

Wordt er in 2020 werkelijk weer een Formule 1 Grand Prix in Nederland verreden? En waar wordt die dan gehouden? Zodra dat definitief bekend is, wordt hier meer info over deze kwestie geplaatst.

Formule 1: GP van Nederland 2020 live op tv en livestream?

Indien de Grand Prix van Nederland in 2020 terugkeert op de kalender van de Formule 1, dan wordt deze wedstrijd vanzelfsprekend ook weer wereldwijd live op tv en online via de livestream uitgezonden. In Nederland is die race dan live op tv te zien bij Ziggo Sport, in België bij Telenet Play Sports en in Duitsland bij RTL Deutschland. Daarnaast kan men deze race dan ook online via een livestream bekijken op bijvoorbeeld de Ziggo Sport Go App, de Play Sports Go App of bij F1 Tv Pro.
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Daar rijd je dan in je auto die met gemak 200 of meer kilometer per uur kan rijden… Autorijden in het Nederlandse verkee…
Formule 1: GP van Duitsland 2019Formule 1: GP van Duitsland 2019Op zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Gamma Racing Day 2018 live op tv en livestreamGamma Racing Day 2018 live op tv en livestreamOp zaterdag 18 augustus en zondag 19 augustus wordt de Gamma Racing Day gehouden. Dit is een gigantisch evenement voor a…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Formule 1: GP van Oostenrijk 2019 op de Red Bull RingFormule 1: GP van Oostenrijk 2019 op de Red Bull RingOp zondag 30 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op de Red Bull…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Grand_Prix
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_dodelijke_ongevallen_in_de_Formule_1
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_Zandvoort
  • https://www.circuitzandvoort.nl/nl/park-info/geschiedenis

Reageer op het artikel "Formule 1: Grand Prix van Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!