Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestream

Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestream De 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Britse Formule 1 GP 2021 wordt verreden op zondag 18 juli 2021. De Grote Prijs van Groot-Brittannië is wereldwijd live op tv te zien. Ook kan men deze Britse Formule 1-race online via een livestream volgen. Op welke zenders zijn de live tv-uitzendingen van de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië te zien en hoe laat beginnen die uitzendingen? Waar vindt men een livestream voor de GP van Groot-Brittannië? Hoe is de geschiedenis van de F1 British Grand Prix verlopen?

Geschiedenis: GP van Groot Brittannië

De eerste wedstrijd die officieel de British Grand Prix heette, werd gehouden in 1926. Ook in 1927 werd er een British GP gehouden. Daarna verdween deze race voor jaren van de kalender. Pas in 1948 werd er weer een British GP georganiseerd. Sindsdien heeft deze wedstrijd elk jaar plaatsgevonden. Toen in 1950 het eerste officiële WK Formule 1 werd gehouden, was de British GP de openingswedstrijd van het seizoen. Sindsdien is de British Grand Prix altijd een onderdeel gebleven van het wereldkampioenschap Formule 1.

Circuits van de British Grand Prix

De oval van Brooklands

De twee races die in de jaren twintig werden verreden onder de naam 'British Grand Prix', hadden weinig te maken met de latere races onder die naam. Die wedstrijden in 1926 en 1927 vonden plaats in Brooklands op een 'oval' (qua baan vergelijkbaar met de 'oval' van de Indy 500).

Silverstone en Aintree

Toen na ruim twintig jaar (in 1948) de British Grand Prix weer werd georganiseerd, werd Silverstone de thuisbasis van deze wedstrijd. Vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren zestig werd de F1 Grand Prix van Groot-Brittannië echter ook enkele keren georganiseerd op het circuit van Aintree. In die periode wisselde men ongeveer per jaar af: het ene jaar op Silverstone, het andere jaar op Aintree.

Silverstone en Brands Hatch

In 1964 werd de Formule 1 GP van Groot-Brittannië voor het eerst georganiseerd op het circuit van Brands Hatch. Vervolgens werd in de daaropvolgende decennia (tot 1986) de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië in de even jaren op Brands Hatch verreden en in de oneven jaren op Silverstone. Sinds 1987 is Silverstone de vaste locatie geworden waarop elk jaar de British Grand Prix plaatsvindt.

Erelijst van de F1 British Grand Prix

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië? De succesvolste coureur is Lewis Hamilton die deze British Grand Prix (tot aan de editie van 2021) zes keer won. Er zijn twee coureurs die (tot aan de editie van 2021) erin zijn geslaagd om deze Formule 1-race vijf keer te winnen: Jim Clark en Alain Prost

Naam: GP van Engeland of Groot-Brittannië?

In de volksmond wordt deze race ook wel de Grand Prix van Engeland genoemd. Officieel is het echter de Grand Prix van Groot-Brittannië. Door racefans in Schotland en Wales is weleens geopperd dat die naam eigenlijk niet helemaal terecht is. Hoewel de British Grand Prix in de loop der jaren op vier verschillende locaties werd gehouden, was dit nooit op een circuit in Schotland of Wales; elke keer werd de British GP in Engeland verreden.

Programma: Grand Prix van Groot-Brittannië 2021, hoe laat?

Hoe ziet het programma van deze Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittanië eruit in 2021? Let op: deze race heeft in 2021 een ander tijdschema dan men van overige Formule 1 GP's gewend is. Voor het eerst staat er bij de F1 een sprintrace (van 100 kilometer) op het programma. Die sprintrace wordt verreden op zaterdag. De uitslag van de sprintrace is de startopstelling voor de hoofdrace.

Programma vrijdag 16 juli 2021:

 • 15u30-16u30: eerste vrije training op Silverstone
 • 19u00: kwalificatie voor de sprintrace

Programma zaterdag 17 juli 2021:

 • 13u00: Tweede vrije training
 • 17u30: Sprintrace

Programma zondag 18 juli 2021:

 • 16u00: Start van de Formule 1-race

Circuit Silverstone

Het circuit van Silverstone is geopend in 1948. Het is gebouwd op de locatie van een voormalig trainingsvliegveld van het Britse leger. Het circuit op Silverstone heeft een lengte van 5,89 kilometer. Het telt 18 bochten.

Live op tv: Formule 1 GP Groot-Brittannië 2021, hoe laat en welke zender?

Formule 1: British Grand Prix live op tv bij Ziggo Sport

De Grand Prix van Groot-Brittannië is weer bij veel omroepen live op tv te zien. In Nederland wordt de Formule 1 GP Groot-Brittannië live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal (tv en livestream). Zij zenden bij deze Britse Grand Prix de drie vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv uit. Hieronder vindt u hun uitzendschema voor de Formule 1 GP van Groot-Brittannië. Hoewel er vanzelfsprekend een tijdsverschil is tussen Engeland en Nederland, zijn anno 2021 de begintijdstippen voor de tv-kijkers in de lage landen bij de F1 British Grand Prix toch hetzelfde als bij de meeste Formule 1-races op het continent. Bij veel voorgaande edities moest men rekening houden met het tijdsverschil (en was de start voor de tv-kijkers dus op een ander tijdstip dan men bij Europese races gewend was), maar om commerciële tv-redenen heeft men dit veranderd en begint het voor de tv-kijkers dus op hetzelfde tijdstip.

Uitzendschema: GP Groot-Brittannië 2021 bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Vr. 16 juli 2021 om 15u25: live de 1e vrije training van de GP Groot-Brittannië op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 16 juli 2021 om 18u15: live kwalificatie op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 16 juli 2021 om 22u30: Talkshow Formule 1 Café live op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 17 juli 2021 om 12u55: live de 2e vrije training op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 17 juli 2021 om 16u45: live de sprintrace op Ziggo Sport en livestream
 • Zo. 18 juli 2021 om 14u45: Voorbeschouwing live Ziggo Sport en livestream
 • Zo. 18 juli 2021 om 16u00: start Formule 1 GP Groot-Brittannië live op Ziggo Sport en livestream

Live op tv in België: race en kwalificatie live bij Telenet Play Sports

In België is de British Grand Prix live te zien bij Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de Formule 1-race op Silverstone live uit. Bij hen zijn de vrije trainingen niet live op tv te zien. Men dient een abonnement op Telenet Play Sports te hebben om hun live tv-uitzending van de F1 British GP te kunnen bekijken. De kwalificatie voor de GP Groot-Brittannië op Silverstone is live te zien op zaterdag vanaf 14u45. De Formule 1-races op Silverstone zijn op de zondagen live te zien vanaf 14u45.

Formule 1 live op tv in Duitsland: race en kwalificatie live bij RTL Deutschland?

In Duitsland werd de British Grand Prix jarenlang live uitgezonden door RTL Deutschland. Zij zonden de kwalificatie en de race live uit. RTL Deutschland was ook populair bij veel Nederlandse en Vlaamse racefans, aangezien men op die zender 'gratis' naar Formule 1 kon kijken, als men geen abonnement heeft op Ziggo Sport of Play Sports. In 2021 heeft het Duitse RTL echter niet meer de live-uitzendrechten (tv en livestream) van alle races van de Formule 1. Ze hebben nog slechts de uitzendrechten van een beperkt aantal Formule 1-races. De British Grand Prix behoort anno 2021 helaas niet tot de wedstrijden die zij nog live op tv (of online via een livestream) uitzenden.

Livestream GP Groot-Brittannië op 18 juli 2021

Livestream Formule 1 bij Ziggo Sport Totaal

De GP van Groot-Brittannië is online te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Bij hen zijn alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race op Silverstone live te zien op diverse kanalen van hun Ziggo Sport Go App. Men kan daarbij kiezen voor een livestream met de reguliere tv-beelden (die op televisie te zien zijn op Ziggo Sport Kanaal 14), maar men kan op die app ook kiezen voor andere kanalen, met bijvoorbeeld 'on board'-beelden, live timing, enzovoort. Is dit een gratis livestream van de British Grand Prix? Om een livestream op deze app te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op deze dienst te hebben, dus neen, dit is niet een gratis livestream.

Livestream British Grand Prix Formule 1 via Go App in 2021

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de Formule 1 GP van Groot-Brittannië te kijken. Via deze app kan men online tv kijken. Tot de zenders die men op die app per livestream kan bekijken, behoren de zender Ziggo Sport (kanaal 14) en RTL Deutschland, waarop deze race te zien is. Wie reeds een abonnement op digitale tv bij Ziggo heeft, hoeft niets bij te betalen om deze app te mogen installeren en hiermee tv te kijken. In de praktijk is dit dus een 'gratis livestream' van de Grand Prix van Groot-Brittannië voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Dit is ook een erg interessante optie voor Nederlandse Formule 1-fans die medio juli op vakantie zijn in een ander EU-land en toch graag online via een livestream naar de live tv-uitzending van Ziggo Sport bij de Formule 1 GP van Groot-Brittannië willen kijken.

Livestream Formule 1 (GP en kwalificatie) bij Play Sports in 2021(hele EU)

Men kan ook via een livestream van Play Sports naar de British Grand Prix 2020 kijken. Deze streamingdienst is een onderdeel van Telenet. Zij bieden onder meer de Play Sports Go App aan. Hiermee kan men per livestream in de hele EU naar Formule 1 (en andere sportevenementen) kijken. Men kan een vast abonnement op deze dienst nemen, maar het is ook mogelijk om een dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië per livestream kan bekijken. De livestream van de kwalificatie is op vrijdagavond te zien. Op zaterdag 28 juli begint de livestream van de British GP bij hen om 15u45. De start van de race is om 16u00 op die livestream te zien.

De livestream is niet alleen beschikbaar voor digitale abonnees van de Play Sports Go App. Voor mensen met een tv-abonnement bij Play Sports is het eveneens mogelijk om per livestream naar deze Formule 1-race te kijken. Zij kunnen inloggen op de website en daar per livestream naar de Grote Prijs van Groot-Brittannië te kijken.

Livestream Formule 1 GP Groot-Brittannië iTV-app in 2021?

Helaas is er met ingang van 2021 niet meer een gratis livestream op de iTV-app te vinden voor de Britse Formule 1 Grand Prix. Voorheen was dat anders. Klanten van de KPN konden per livestream de GP Groot-Brittannië 2020 bekijken op de iTV-app. Zij konden zonder aanvullend abonnement overigens niet de livestream van Ziggo Sport Totaal bij de Formule 1 GP Groot-Brittannië bekijken, maar wel konden zij via die app live met de stream van RTL Deutschland kijken naar de F1 Grote Prijs Groot-Brittannië. De zender RTL Deutschland zit namelijk in het standaardpakket van KPN, zodat de klanten van Interactieve Tv dus een soort 'gratis livestream' hadden op die app van de Duitse live-uitzendingen van deze F1 Grand Prix van Silverstone. Zo'n livestream was in de hele Europese Unie te bekijken. De livestream van de iTV-app was bedoeld voor gebruik op een smartphone. Wie als klant van KPN zo'n livestream van de Formule 1-race van Groot-Brittannië op een desktop computer wilde bekijken, kon dat in 2020 nog doen via een stream van RTL Deutschland op de site van Interactieve Tv. Helaas is er in 2021 dus ook niet meer zo'n gratis livestream op die website te verkrijgen.

British Grand Prix livestream F1 Tv Pro in 2021

Ook is het mogelijk om de British GP 2021te bekijken via een livestream via de officiële streamingdienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Dit is een livestream waarbij abonnees zelf kunnen kiezen of ze Nederlands of Engels commentaar willen hebben. Deze app kan men sinds 2020 gebruiken indien men een abonnement heeft op Ziggo Sport totaal. (Ook in 2021, 2022 en 2023 geldt dit in principe.) Anders dient men een 'Pro-abonnement' op deze streamingdienst te hebben om deze stream van Formule 1 live te kunnen bekijken. Via die app zijn per livestream niet alleen de F1-races, vrije trainingen, kwalificaties en testsessies te zien. Ook is het mogelijk om via een stream op die app in het archief tv-uitzendingen van oude races te bekijken.

Coronavirus: twee races in 2020, één GP Groot Brittannië 2021

Vanwege het coronavirus (om de reisbewegingen te beperken) werden er in de zomer van 2020 twee Formule 1-races verreden op Silverstone (de eerste werd gewonnen door Lewis Hamilton, de tweede door Max Verstappen). In 2021 staat er weer 'gewoon' één British Grand Prix op de kalender. De wordt dan verreden op 18 juli 2021. De vrije trainingen beginnen op 16 juli 2021. De kwalificatie voor deze Engelse race is op zaterdag 17 juli 2021.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Formule 1: GP Japan, live op tv en livestreamFormule 1: GP Japan, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Japan wordt gehouden op het Suzuka International Racing Course. De Japanse Grand Prix is bij…

Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamFormule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamOp zondag 12 september 2021 wordt de Grand Prix van Italië verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Daaraan voora…
Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamIn 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoor…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3000/formule-1-grand-prix-van-groot-brittannie-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Silverstone_Circuit
 • https://en.wikipedia.org/wiki/British_Grand_Prix
 • https://www.formula1.com/en/latest/article.formula-1-to-launch-f1-tv-a-live-grand-prix-subscription-service.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.