Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestream

Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestream De 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Grote Prijs van Groot-Brittannië is wereldwijd live op tv te zien. Ook kan men deze Britse Formule 1-race online via een livestream volgen. Op welke zenders zijn de live tv-uitzendingen van de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië te zien en hoe laat beginnen die uitzendingen? Waar vindt men een livestream voor de GP van Groot-Brittannië? Hoe is de geschiedenis van de F1 British Grand Prix verlopen?

Geschiedenis: GP van Groot Brittannië

De eerste wedstrijd die officieel de British Grand Prix heette, werd gehouden in 1926. Ook in 1927 werd er een British GP gehouden. Daarna verdween deze race voor jaren van de kalender. Pas in 1948 werd er weer een British GP georganiseerd. Sindsdien heeft deze wedstrijd elk jaar plaatsgevonden. Toen in 1950 het eerste officiële WK Formule 1 werd gehouden, was de British GP de openingswedstrijd van het seizoen. Sindsdien is de British Grand Prix altijd een onderdeel gebleven van het wereldkampioenschap Formule 1.

Circuits van de British Grand Prix

De oval van Brooklands

De twee races die in de jaren twintig werden verreden onder de naam 'British Grand Prix', hadden weinig te maken met de latere races onder die naam. Die wedstrijden in 1926 en 1927 vonden plaats in Brooklands op een 'oval' (qua baan vergelijkbaar met de 'oval' van de Indy 500).

Silverstone en Aintree

Toen na ruim twintig jaar (in 1948) de British Grand Prix weer werd georganiseerd, werd Silverstone de thuisbasis van deze wedstrijd. Vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren zestig werd de F1 Grand Prix van Groot-Brittannië echter ook enkele keren georganiseerd op het circuit van Aintree. In die periode wisselde men ongeveer per jaar af: het ene jaar op Silverstone, het andere jaar op Aintree.

Silverstone en Brands Hatch

In 1964 werd de Formule 1 GP van Groot-Brittannië voor het eerst georganiseerd op het circuit van Brands Hatch. Vervolgens werd in de daaropvolgende decennia (tot 1986) de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië in de even jaren op Brands Hatch verreden en in de oneven jaren op Silverstone. Sinds 1987 is Silverstone de vaste locatie geworden waarop elk jaar de British Grand Prix plaatsvindt.

Erelijst van de F1 British Grand Prix

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië? De succesvolste coureur is Lewis Hamilton die deze British Grand Prix (tot aan de editie van 2022) acht keer won. Er zijn twee coureurs die (tot aan de editie van 2022) erin zijn geslaagd om deze Formule 1-race vijf keer te winnen: Jim Clark en Alain Prost

Naam: GP van Engeland of Groot-Brittannië?

In de volksmond wordt deze race ook wel de Grand Prix van Engeland genoemd. Officieel is het echter de Grand Prix van Groot-Brittannië. Door racefans in Schotland en Wales is weleens geopperd dat die naam eigenlijk niet helemaal terecht is. Hoewel de British Grand Prix in de loop der jaren op vier verschillende locaties werd gehouden, was dit nooit op een circuit in Schotland of Wales; elke keer werd de British GP in Engeland verreden.

Circuit Silverstone

Het circuit van Silverstone is geopend in 1948. Het is gebouwd op de locatie van een voormalig trainingsvliegveld van het Britse leger. Het circuit op Silverstone heeft anno 2022 een lengte van 5,89 kilometer. Het telt 18 bochten.

Formule 1 GP Groot-Brittannië live in Nederland (Viaplay)

Livestream British GP bij Viaplay

De Formule 1 is via een livestream in Nederland te bekijken bij Viaplay. Zij hebben in Nederlandse live-uitzendrechten voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024. Bij hen zijn alle races per livestream te bekijken, dus ook de Britse GP op Silverstone. Om alle races bij hen per livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij Viaplay te hebben.

Live tv?

Het is ook mogelijk om via een tv-provider zoals Ziggo, T-mobile of KPN een abonnement op Viaplay aan te schaffen en zo dus via hen live naar de races te kijken.

Elke GP?

Alle races zijn bij Viaplay te bekijken, maar daarnaast zijn er ieder jaar ook zes races 'gratis' op tv en per livestream te zien. Welke races dat zijn, wisselt per seizoen. In sommige jaren kan dus ook de Britse Grand Prix tot die 'gratis' races behoren.

Livestream Viaplay

Bij Viaplay kan men per livestream niet alleen naar de Formule 1 kijken. Ook veel andere sporten zijn per livestream door abonnees bij hen te bekijken.

GP Groot-Brittannië live op tv in België: race en kwalificatie live bij Telenet Play Sports

In België is de British Grand Prix live te zien bij Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de Formule 1-race op Silverstone live uit. Bij hen zijn de vrije trainingen niet live op tv te zien. Men dient een abonnement op Telenet Play Sports te hebben om hun live tv-uitzending van de F1 British GP te kunnen bekijken. De kwalificatie voor de GP Groot-Brittannië op Silverstone is live te zien op zaterdag vanaf 14u45. De Formule 1-race op Silverstone is op de zondag live te zien vanaf 14u45.

Formule 1 GP Groot-Brittannië live op tv in Duitsland: race en kwalificatie live bij RTL Deutschland?

In Duitsland werd de British Grand Prix jarenlang live uitgezonden door RTL Deutschland. Zij zonden de kwalificatie en de race live uit. RTL Deutschland was ook populair bij veel Nederlandse en Vlaamse racefans, aangezien men op die zender 'gratis' naar Formule 1 kon kijken, als men geen abonnement heeft op Ziggo Sport of Play Sports. In 2022 heeft het Duitse RTL echter niet meer de live-uitzendrechten (tv en livestream) van alle races van de Formule 1. Ze hebben nog slechts de uitzendrechten van een beperkt aantal Formule 1-races. De British Grand Prix behoort anno 2022 helaas niet tot de wedstrijden die zij nog live op tv (of online via een livestream) uitzenden.

Livestream GP Groot-Brittannië

Livestream Formule 1 GP Groot-Brittannië (race en kwalificatie) bij Play Sports (hele EU)

Men kan ook via een livestream van Play Sports naar de British Grand Prix kijken. Deze streamingdienst is een onderdeel van Telenet. Zij bieden onder meer de Play Sports Go App aan. Hiermee kan men per livestream in de hele EU naar Formule 1 (en andere sportevenementen) kijken. Men kan een vast abonnement op deze dienst nemen, maar het is ook mogelijk om een dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië per livestream kan bekijken. De livestream van de kwalificatie is op vrijdagavond te zien. Op zaterdag begint de livestream van de British GP bij hen om 14u45. De start van de race is om 15u00 op die livestream te zien. De livestream van de Grote Prijs van Groot-Brittannië is niet alleen beschikbaar voor digitale abonnees van de Play Sports Go App. Voor mensen met een tv-abonnement bij Play Sports is het eveneens mogelijk om per livestream naar deze Formule 1-race te kijken. Zij kunnen inloggen op de website en daar per livestream naar de Grote Prijs van Groot-Brittannië te kijken.

British Grand Prix livestream F1 Tv Pro

Ook is het mogelijk om de British GP te bekijken via een livestream via de officiële streamingdienst van de Formule 1: F1 Tv Pro. Dit is een livestream van de Grote Prijs van Groot-Brittannië waarbij abonnees zelf kunnen kiezen of ze Nederlands of Engels commentaar willen hebben. Anders dient men een 'Pro-abonnement' op deze streamingdienst te hebben om deze stream van Formule 1 live te kunnen bekijken. Via die app zijn per livestream niet alleen de F1-races, vrije trainingen, kwalificaties en testsessies te zien. Ook is het mogelijk om via een stream op die app in het archief tv-uitzendingen van oude races te bekijken.

Livestream GP Groot-Brittannië Sporza?

Biedt Sporza bij de F1 Grote Prijs van Groot-Brittannië in 2022, 2023 of 2024 een gratis livestream aan? Neen, zij bieden alleen een samenvatting van de race aan. De enige wedstrijd waarvan zij in deze seizoenen nog een gratis livestream aanbieden is de Belgische Grand Prix.

Livestream GP Groot-Brittannië via Ziggo of KPN?

Jarenlang had Ziggo Sport Totaal de live-uitzendrechten (tv en livestream) van alle F1-races in Nederland. Met ingang van 2022 bieden zij niet meer een livestream van elke wedstrijd aan. Wel is het voor klanten van Ziggo mogelijk om via dat bedrijf alsnog abonnement op Viaplay aan te schaffen en zo dus toch nog via Ziggo de races per livestream te bekijken. Ook bij KPN is het mogelijk om via de tv-provider toegang te krijgen tot de livestream Viaplay. Zo kan men dus ook bij die tv-providers live naar de Grote Prijs van Groot-Brittannië kijken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Brazilië wordt jaarlijks verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódromo José Carlos Pac…
Formule 1: GP Mexico live op tv en livestreamFormule 1: GP Mexico live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Mexico wordt jaarlijks verreden op het 'Autodromo Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez'. Dit c…

Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamFormule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamDe Grand Prix van Italië wordt verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De Italiaanse Grand Prix is bij diverse o…
Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamDe Formule 1 Grote Prijs van Nederland wordt jaarlijks verreden op het circuit van Zandvoort. De GP van Nederland bestaa…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3000/formule-1-grand-prix-van-groot-brittannie-2019/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Silverstone_Circuit
  • https://en.wikipedia.org/wiki/British_Grand_Prix
  • https://www.formula1.com/en/latest/article.formula-1-to-launch-f1-tv-a-live-grand-prix-subscription-service.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.