Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream

Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream De Grand Prix van Italië wordt verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De Italiaanse Grand Prix is bij diverse omroepen live op tv te zien. Het is ook mogelijk om de Italiaanse Grand Prix online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Formule 1 Grote Prijs van Italië verlopen?

Geschiedenis: Grand Prix van Italië

In 1921 werd de eerste editie verreden van de Grand Prix van Italië. De zege ging dat jaar naar de Fransman Jules Goux. Die eerste GP van Italië werd gehouden in Brescia. In 1922 kreeg de Grand Prix een nieuwe locatie: Monza. Daar was dat jaar een nieuw racecircuit geopend. Dit was pas het derde permanente racecircuit ter wereld (naast Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten).

Monza zou in de daaropvolgende decennia meestal de locatie zijn van de Italiaanse Grand Prix. Van de 91 edities van de GP van Italië die verreden zijn in de periode 1921-2022, zijn er 86 gehouden in Monza. De locaties van de overige vijf GP's waren Brescia, Livorno, Milan, Valentino Park en Imola.

Monza en Imola: Italië, San Marino en Emilia-Romagna

De laatste keer dat de Formule 1 GP van Italië niet op Monza werd gehouden was in 1980. Deze Grand Prix werd toen verreden in Imola, op het 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari'. In 1981 keerde de GP van Italië terug naar Monza en daar werd sindsdien elk jaar de officiële Italiaanse Grand Prix verreden. Toch werd op het circuit van Imola in de periode 1981-2006 ook jaarlijks een Formule 1-race verreden. Aangezien er elk jaar maar één officiële GP van Italië kan zijn, kreeg de race op Imola als naam 'de GP van San Marino'. Dit was een kunstmatige oplossing, aangezien het circuit van Imola toch echt op Italiaans grondgebied ligt en het landje San Marino op een afstand van circa 95 kilometer van Imola ligt. Dankzij deze kunstgreep kon men dus in de praktijk jaarlijks twee GP's laten verrijden in Italië, waar de Formule 1 extreem populair is. In 2020 keerde de race in Imola terug op de kalender. Deze race kreeg toen echter niet de naam Grand Prix San Marino, maar werd vernoemd naar de streek Emilia-Romagna.

Erelijst Formule 1 GP Italië

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Italië? In de ranglijst van coureurs met de meeste zeges (tot aan 2022) staan Michael Schumacher en Lewis Hamilton gezamenlijk op de eerste plaats met vijf overwinningen. Nelson Piquet won deze wedstrijd vier keer.

Circuit Monza

De officiële naam van het circuit in Monza is het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Het circuit werd geopend in juli 1922. Het circuit heeft sindsdien altijd op diezelfde locatie gelegen, maar de lay-out van deze racebaan is in de loop der jaren diverse malen fundamenteel veranderd. Beroemd en berucht is de kombaan (een soort oval) waarop men in de periode 1955-1961 reed. Een overeenkomst tussen de verschillende circuits die men in de loop der jaren in Monza heeft gehad is, dat het altijd een circuit is gebleven waarop de wagens hogere snelheden halen dan op de meeste andere racecircuits. Anno 2022 heeft het circuit een lengte van 5,793 kilometer en telt het elf bochten.

Formule 1 GP van Italië live in Nederland bij Viaplay

Livestream van Viaplay

Wie Formule 1 via een livestream wil bekijken in Nederland, kan daarvoor terecht bij Viaplay. Zij zijn in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 de officiële Nederlandse rechtenhouder voor de live-uitzendingen. Elke GP is per livestream bij hen te zien. De commentator op de livestream van Viaplay is Nelson Valkenburg. De uitzendingen worden op de livestream verzorgd door Ambert Brantsen. Om elke race per livestream bij hen te bekijken, dient u wel een abonnement op Viaplay te hebben.

Live bij tv-provider?

Zo'n abonnement is rechtstreeks bij Viaplay aan te schaffen, maar men kan het ook bij een tv-provider bestellen, zoals KPN of Ziggo.

Alle GP's?

In 2022, 2023 en 2024 zijn alle races per livestream bij Viaplay te zien. Per seizoen zijn echter ook zes GP's 'gratis' live te zien op een open net en via een gratis livestream.

België: GP Italië live op tv bij Play Sports

In België zijn de uitzendrechten van de Formule 1 Grand Prix van Italië (Monza) in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie, de sprintrace en de echte race van de Formule 1 GP Italië live uit op hun abonneezenders. De vrije trainingen van de Formule 1 worden door hen niet live uitgezonden (niet op tv en ook niet via hun stream).

Duitsland: RTL Deutschland?

In Duitsland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 sedert vele jaren in handen van RTL Deutschland. Anno 2022 heeft deze omroep nog maar de rechten (live tv en livestream) van een beperkt aantal races, maar daar horen waarschijnlijk nog wel de wedstrijden op Monza en Imola bij. Deze uitzendingen zijn ok door veel tv-kijkers in Nederland en België te ontvangen. Veel autoraceliefhebbers in de lage landen, die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo Sport, kijken 'gratis' naar de Formule 1-races via RTL Deutschland. Kan men ook gratis live de sprintrace bij hen bekijken? Zenden zij ook de kwalificatie gratis live uit? Neen, de kwalificatie en sprintrace zijn niet live bij hen te zien, maar wel de hoofdrace. Men kan dus wel bij hen gratis de F1-race van Monza live op tv bekijken.

Livestream GP Italië (Monza)

Livestream Formule 1 GP Italië via de Play Sports Go App (EU)

Er wordt ook een livestream verzorgd door Play Sports van de GP Italië in Monza. Deze livestream van de Italiaanse Formule 1 GP is ook te bekijken in de gehele EU. Hun livestream bevindt zich op de Play Sports Go App. Zij zenden de vrije trainingen van de Formule niet live uit. De race en de kwalificatie kan men wel via deze livestream bekijken. Ook de sprintrace is per stream live bij hen te zien. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Deze Vlaamse sportomroep zendt live op tv en per livestream behalve autosport ook veel voetbal, veldrijden, hockey en motorcross uit. Dit is niet een 'gratis' omroep. Men moet een abonnement hebben om bij hen live op tv of per livestream naar de uitzendingen te kunnen kijken. Het is mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op hun Play Sports Go App. Dan zit men dus niet vast aan een tv-abonnement bij dit Vlaamse bedrijf en kan men als abonnee in de hele EU naar hun sportuitzendingen kijken per livestream. Wie geen interesse heeft in een vast abonnement, of wie juist Play Sports kort wil uitproberen, kan ervoor kiezen om bij hen een digitale dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Voor Vlamingen die een tv-abonnement bij Telenet Play Sports hebben, is het overigens niet nodig om die hierboven genoemde Play Sports Go App te gebruiken om naar een livestream te kijken. Zij kunnen ook inloggen op de site van Play Sports en zo dan naar elke livestream kijken.

Livestream F1 TV Pro bij de GP Italië 2022, 2023 en 2024

Daarnaast is het in Nederland en België ook mogelijk om een abonnement te nemen bij de streamingdienst F1 TV Pro. Daarmee kunnen fanatieke F1-fans alle trainingen, kwalificaties en races bekijken via een livestream met Engelstalig commentaar. Daarnaast kunnen ze ook via het archief veel streams van oude Formule 1 GP's bekijken. Wie een abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, kan een abonnement daarmee 'gratis' combineren met een abonnement op de app van F1 TV Pro, door beide diensten online te koppelen. De streamingdienst was enige seizoenen in Nederland niet volledig beschikbaar. Sinds 2019 is dit wel mogelijk. Sinds 2020 is de koppeling met Ziggo mogelijk. Ook in 2021, 2022 en 2023 is dit het geval.

Livestream Formule 1 GP Italië via Go App

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse race via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken, met name in de jaren dat de GP van Italië ook op RTL Deutschland live wordt uitgezonden. Hiermee kan men in de gehele Europese Unie naar een Italiaanse Formule 1 Grand Prix kijken. Deze livestream-optie is bedoeld voor de reguliere klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij kunnen elke livestream op die app in de EU gebruiken, zonder hiervoor iets bij te hoeven betalen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken; dit kan onder meer in Noorwegen en IJsland.) In de praktijk is dit dus een soort 'gratis livestream' van deze Formule 1 Grand Prix voor hen. Men kan via die app per livestream elke zender online op elke locatie in de EU bekijken die men ook thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. I

Livestream Formule 1 GP Italië via de iTV bij KPN?

Voor abonnees van Ziggo is er dikwijls bij de Formule 1-wedstrijden in de praktijk een soort gratis livestream beschikbaar dankzij hun Go App. KPN biedt aan haar abonnees van 'interactieve tv' een dienst aan die op de Go App lijkt, namelijk de iTV-app, maar zit er op die app ook automatisch zo'n 'gratis livestream' voor de Formule 1 Grand Prix van Italië? Ja, in theorie kunnen zij ook via hun iTV-app 'gratis' per livestream naar de Formule 1 GP van Italië kijken. Dit geldt echter alleen voor de live tv-uitzending van RTL Deutschland van de Formule 1-race te Monza, die men via een livestream op die app van KPN kan bekijken. De Nederlandse live tv-uitzending van Viaplay bij deze Formule 1 GP van Italië kan men daarentegen niet 'automatisch' of 'gratis' via zo'n livestream op de iTV-app bekijken. Die uitzending kan men alleen op die app per livestream bekijken indien men naast het reguliere abonnement van interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op Viaplay.

Formule 1 GP Italië live bij de NOS?

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix van Italië op Monza live uit te zenden op tv of online via een livestream. Wel besteedt men op radio 1 live aandacht aan deze Italiaanse Grand Prix. Ook kan men het verloop van de Italiaanse Formule 1 GP in Monza bij hen live volgen via teletekst en via een blog (liveticker) op hun site.

Formule 1 GP Italië bij Sporza

Biedt het Vlaamse Sporza (VRT) ook een livestream uit van deze Formule 1-race in 2022, 2023 of 2024? Bij de Belgische F1 Grand Prix bieden zij wel een live-uitzending op tv en online een gratis livestream aan. Bij de Italiaanse races in Monza en Imola bieden zij anno 2022, 2023 en 2024 echter geen live tv-uitzending of livestream aan. Wel is er bij hen op televisie een samenvatting van de race te zien.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Formule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamFormule 1: GP van Rusland live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Rusland is op diverse tv-zenders live te bekijken. Ook kan men deze Russische autorace onlin…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamDe 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Grote Prijs van Groot-Brittannië is wereldwi…
Bronnen en referenties
  • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3004/formule-1-grand-prix-van-italie-2019/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Grand_Prix
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.