Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream

Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream Op zondag 12 september 2021 wordt de Grand Prix van Italië verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Daaraan voorafgaand wordt op zaterdag 11 september een F1-sprintrace georganiseerd op het circuit van Monza. De Italiaanse Grand Prix is bij diverse omroepen live op tv te zien. Het is ook mogelijk om de Italiaanse Grand Prix online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Formule 1 in Italië verlopen?

Geschiedenis: Grand Prix van Italië

In 1921 werd de eerste editie verreden van de Grand Prix van Italië. De zege ging dat jaar naar de Fransman Jules Goux. Die eerste GP van Italië werd gehouden in Brescia. In 1922 kreeg de Grand Prix een nieuwe locatie: Monza. Daar was dat jaar een nieuw racecircuit geopend. Dit was pas het derde permanente racecircuit ter wereld (naast Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten).

Monza zou in de daaropvolgende decennia meestal de locatie zijn van de Italiaanse Grand Prix. Van de 90 edities van de GP van Italië die verreden zijn in de periode 1921-2021, zijn er 85 gehouden in Monza. De locaties van de overige vijf GP's waren Brescia, Livorno, Milan, Valentino Park en Imola.

Monza en Imola: Italië, San Marino en Emilia-Romagna

De laatste keer dat de Formule 1 GP van Italië niet op Monza werd gehouden was in 1980. Deze Grand Prix werd toen verreden in Imola, op het 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari'. In 1981 keerde de GP van Italië terug naar Monza en daar werd sindsdien elk jaar de officiële Italiaanse Grand Prix verreden. Toch werd op het circuit van Imola in de periode 1981-2006 ook jaarlijks een Formule 1-race verreden. Aangezien er elk jaar maar één officiële GP van Italië kan zijn, kreeg de race op Imola als naam 'de GP van San Marino'. Dit was een kunstmatige oplossing, aangezien het circuit van Imola toch echt op Italiaans grondgebied ligt en het landje San Marino op een afstand van circa 95 kilometer van Imola ligt. Dankzij deze kunstgreep kon men dus in de praktijk jaarlijks twee GP's laten verrijden in Italië, waar de Formule 1 extreem populair is. In 2020 keerde de race in Imola terug op de kalender. Deze race kreeg toen echter niet de naam Grand Prix San Marino, maar werd vernoemd naar de streek Emilia-Romagna. Ook in 2021 heet die tweede Italiaanse race de F1 Grand Prix Emilia-Romagna.

Erelijst Formule 1 GP Italië

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Italië? In de ranglijst van coureurs met de meeste zeges (tot aan 2021) staan Michael Schumacher en Lewis Hamilton gezamenlijk op de eerste plaats met vijf overwinningen. Nelson Piquet won deze wedstrijd vier keer.

Circuit Monza

De officiële naam van het circuit in Monza is het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Het circuit werd geopend in juli 1922. Het circuit heeft sindsdien altijd op diezelfde locatie gelegen, maar de lay-out van deze racebaan is in de loop der jaren diverse malen fundamenteel veranderd. Beroemd en berucht is de kombaan (een soort oval) waarop men in de periode 1955-1961 reed. Een overeenkomst tussen de verschillende circuits die men in de loop der jaren in Monza heeft gehad is, dat het altijd een circuit is gebleven waarop de wagens hogere snelheden halen dan op de meeste andere racecircuits. Anno 2021 heeft het circuit een lengte van 5,793 kilometer en telt het elf bochten.

F1 Sprintrace op Monza: 11 september 2021

Op de dag voor deze Italiaanse Grand Prix wordt er een sprintrace georganiseerd. In die sprintrace is een beperkt aantal punten te verdienen (de top drie krijgt respectievelijk 3, 2 en 1 punt). Bovendien bepaalt de uitslag van de sprintrace de startopstelling van de hoofdwedstrijd op de zondag. Dit is pas de tweede keer dat er zo'n sprintrace bij de F1 wordt verreden. De eerste keer dat er zo'n sprintrace plaatsvond was eerder in het seizoen 2021 op Silverstone.

Programma Formule 1 Grand Prix Italië 2021 (Monza): hoe laat?

Programma vrijdag 10 september 2021

 • 14u30-15u30: eerste vrije training op Monza
 • 18u00: kwalificatie voor de F1-sprintrace

Programma zaterdag 11 september 2021

 • 12u00-13u00: tweede vrije training op Monza
 • 16u30: Sprintrace van de F1 GP Italië

Programma zondag 12 september 2021

 • 15u00: start F1 GP Italië

Formule 1 GP van Italië 2021 live op tv (12 september 2021)

Nederland: Ziggo Sport

De Formule 1 GP van Monza wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn live te zien op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die zender is te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Daarnaast zijn de live-uitzendingen van de GP Italië ook te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Hun live-uitzendingen van deze Formule 1-races zijn natuurlijk ook allemaal online per livestream te volgen.

Uitzendschema: Formule 1 GP Italië live bij Ziggo Sport Totaal (tv en livestream)

 • Vrijdag 10 september 2021: 14u25 vrije training 1 op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag 10 september 2021: 17u15 kwalificatie sprintrace op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag 10 september 2021: 22u45 Formule 1 café live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 11 september 2021: 11u55 vrije training 2 op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag 11 september 2021: 15u45 F1-sprintrace live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 12 september 2021; 13u45 voorbeschouwing op de GP Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag 12 september 2021: 15u00 live start van de GP van Italië op Ziggo Sport 14 en livestream

België: Play Sports, live kwalificatie, sprintrace en race

In België zijn de uitzendrechten van de Formule 1 Grand Prix van Italië (Monza) in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie, de sprintrace en de echte race van de Formule 1 GP Italië live uit op hun abonneezenders. De live-uitzending van de kwalificatie begint bij hen op vrijdag 20 september om 17u45. De live tv-uitzending van de sprintrace begint bij hen op zaterdag 11 september 2021 om 16u15. Op zondag 12 september 2021 begint de live tv-uitzending om 14u45. De vrije trainingen van de Formule 1 worden door hen niet live uitgezonden (niet op tv en ook niet via hun stream).

Duitsland: RTL Deutschland?

In Duitsland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 sedert vele jaren in handen van RTL Deutschland. Anno 2021 heeft deze omroep nog maar de rechten (live tv en livestream) van een beperkt aantal races, maar daar horen nog wel de wedstrijden op Monza en Imola bij. Deze uitzendingen zijn ok door veel tv-kijkers in Nederland en België te ontvangen. Veel autoraceliefhebbers in de lage landen, die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo Sport, kijken 'gratis' naar de Formule 1-races via RTL Deutschland. Kan men ook gratis live de sprintrace bij hen bekijken? Zenden zij ook de kwalificatie gratis live uit? Neen, de kwalificatie en sprintrace zijn niet live bij hen te zien, maar wel de hoofdrace. Op zondagmiddag 12 september kan men dus wel bij hen gratis de F1-race van Monza live op tv bekijken.

Livestream GP Italië (Monza) op 12 september 2021

Livestream Formule 1 Ziggo Sport Totaal

De GP van Italië (Monza) is ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men naar een Formule 1 GP kijken op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is wel een livestream waarvoor men een abonnement op die app moet hebben.

Livestream Formule 1 GP Italië op 12 september 2021 via Go App

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse race via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men in de gehele Europese Unie naar een Italiaanse Formule 1 Grand Prix kijken. Deze livestream-optie is bedoeld voor de reguliere klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij kunnen elke livestream op die app in de EU gebruiken, zonder hiervoor iets bij te hoeven betalen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken; dit kan onder meer in Noorwegen en IJsland.) In de praktijk is dit dus een soort 'gratis livestream' van deze Formule 1 Grand Prix voor hen. Men kan via die app per livestream elke zender online op elke locatie in de EU bekijken die men ook thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. Indien men dus niet een aanvullend pakket heeft, dan kan men van de zenders van Ziggo Sport Totaal op deze app alleen kanaal 14 per livestream bekijken. Dit is voor de meeste sportfans een prima optie, aangezien hierop de reguliere tv-uitzending van de Italiaanse Formule 1 Grand Prix live te zien is. De extra opties die vooral voor de fanatieke Formule 1-fans aantrekkelijk zijn, zoals live timing, zijn bij Ziggo alleen per livestream te bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op het gehele pakket van zenders van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Formule 1 Play Sports Go App (EU): kwalificatie, sprintrace en race

Er wordt ook een livestream verzorgd door Play Sports. Deze livestream van de Italiaanse Formule 1 GP is ook te bekijken in de gehele EU. Hun livestream bevindt zich op de Play Sports Go App. Zij zenden de vrije trainingen van de Formule niet live uit. De race en de kwalificatie kan men wel via deze livestream bekijken. Ook de sprintrace is per stream live bij hen te zien. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Deze Vlaamse sportomroep zendt live op tv en per livestream behalve autosport ook veel voetbal, veldrijden, hockey en motorcross uit. Dit is niet een 'gratis' omroep. Men moet een abonnement hebben om bij hen live op tv of per livestream naar de uitzendingen te kunnen kijken. Het is mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op hun Play Sports Go App. Dan zit men dus niet vast aan een tv-abonnement bij dit Vlaamse bedrijf en kan men als abonnee in de hele EU naar hun sportuitzendingen kijken per livestream. Wie geen interesse heeft in een vast abonnement, of wie juist Play Sports kort wil uitproberen, kan ervoor kiezen om bij hen een digitale dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Voor Vlamingen die een tv-abonnement bij Telenet Play Sports hebben, is het overigens niet nodig om die hierboven genoemde Play Sports Go App te gebruiken om naar een livestream te kijken. Zij kunnen ook inloggen op de site van Play Sports en zo dan naar elke livestream kijken.

Livestream F1 TV Pro bij de GP Italië 2021, 2022 en 2023

Daarnaast is het in Nederland en België ook mogelijk om een abonnement te nemen bij de streamingdienst F1 TV Pro. Daarmee kunnen fanatieke F1-fans alle trainingen, kwalificaties en races bekijken via een livestream met Engelstalig commentaar. Daarnaast kunnen ze ook via het archief veel streams van oude Formule 1 GP's bekijken. Wie een abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, kan een abonnement daarmee 'gratis' combineren met een abonnement op de app van F1 TV Pro, door beide diensten online te koppelen. De streamingdienst was enige seizoenen in Nederland niet volledig beschikbaar. Sinds 2019 is dit wel mogelijk. Sinds 2020 is de koppeling met Ziggo mogelijk. Ook in 2021, 2022 en 2023 is dit het geval.

Livestream Formule 1 in 2021 via de iTV bij KPN?

Voor abonnees van Ziggo is er bij de Formule 1-wedstrijden in de praktijk een soort gratis livestream beschikbaar dankzij hun Go App. KPN biedt aan haar abonnees van 'interactieve tv' een dienst aan die op de Go App lijkt, namelijk de iTV-app, maar zit er op die app ook automatisch zo'n 'gratis livestream' voor de Formule 1 Grand Prix van Italië a? Ja, in theorie kunnen zij ook via hun iTV-app 'gratis' per livestream naar de Formule 1 GP van Italië kijken. Dit geldt echter alleen voor de live tv-uitzending van RTL Deutschland van de Formule 1-race te Monza, die men via een livestream op die app van KPN kan bekijken. De Nederlandse live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal bij deze Formule 1 GP van Italië kan men daarentegen niet 'automatisch' of 'gratis' via zo'n livestream op de iTV-app bekijken. Die uitzending kan men alleen op die app per livestream bekijken indien men naast het reguliere abonnement van interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Formule 1 GP Italië live bij de NOS in 2021?

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix van Italië op Monza 2021 live uit te zenden op tv of online via een livestream. Wel besteedt men op radio 1 live aandacht aan deze Italiaanse Grand Prix. Ook kan men het verloop van de Italiaanse Formule 1 GP in Monza bij hen live volgen via teletekst en via een blog (liveticker) op hun site.

Formule 1 GP Italië 2021 bij Sporza

Biedt het Vlaamse Sporza (VRT) ook een livestream uit van deze Formule 1-race in 2021? Bij de Belgische F1 Grand Prix bieden zij wel een live-uitzending op tv en online een gratis livestream aan. Bij de Italiaanse races in Monza en Imola bieden zij anno 2021 echter geen live tv-uitzending of livestream aan. Wel is er bij hen op televisie een samenvatting van de race te zien.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Ara…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 worden twee races op het Oostenrijkse circuit van Spielberg (de Red Bull Ring) gehouden. De eerste…
Formule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Bahrein, live op tv en livestreamIn Bahrein wordt jaarlijks een Formule 1 Grand Prix verreden. De GP Bahrein 2021 wordt verreden op zondag 28 maart 2021.…

Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamDe 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Britse Formule 1 GP 2021 wordt verreden op z…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3004/formule-1-grand-prix-van-italie-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Grand_Prix
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.