Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream

Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Italië wordt verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De F1 Grote Prijs van Italië is bij diverse omroepen live op tv te zien. Het is ook mogelijk om de Italiaanse Grand Prix online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Italiaanse Formule 1 Grand Prix.

Geschiedenis: Grand Prix van Italië

In 1921 werd de eerste editie verreden van de Grand Prix van Italië. De zege ging dat jaar naar de Fransman Jules Goux. Die eerste GP van Italië werd gehouden in Brescia. In 1922 kreeg de Grand Prix een nieuwe locatie: Monza. Daar was dat jaar een nieuw racecircuit geopend. Dit was pas het derde permanente racecircuit ter wereld (naast Brooklands in Engeland en Indianapolis in de Verenigde Staten).

Monza zou in de daaropvolgende decennia meestal de locatie zijn van de Italiaanse Grand Prix. Van de 90 edities van de GP van Italië die verreden zijn in de periode 1921-2021, zijn er 85 gehouden in Monza. De locaties van de overige vijf GP's waren Brescia, Livorno, Milan, Valentino Park en Imola.

Monza en Imola: Italië en San Marino

De laatste keer dat de GP van Italië niet op Monza werd gehouden was in 1980. Deze Grand Prix werd toen verreden in Imola, op het 'Autodromo Enzo e Dino Ferrari'. In 1981 keerde de GP van Italië terug naar Monza en daar werd sindsdien elk jaar de officiële Italiaanse Grand Prix verreden. Toch werd op het circuit van Imola in de periode 1981-2006 ook jaarlijks een Formule 1-race verreden. Aangezien er elk jaar maar één officiële GP van Italië kan zijn, kreeg de race op Imola als naam 'de GP van San Marino'. Dit was een kunstmatige oplossing, aangezien het circuit van Imola toch echt op Italiaans grondgebied ligt en het landje San Marino op een afstand van circa 95 kilometer van Imola ligt. Dankzij deze kunstgreep kon men dus in de praktijk jaarlijks twee GP's laten verrijden in Italië, waar de Formule 1 extreem populair is.

Erelijst Formule 1 GP Italië

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 GP van Italië? In de ranglijst van coureurs met de meeste zeges (tot aan 2021) staan Michael Schumacher en Lewis Hamilton gezamenlijk op de eerste plaats met vijf overwinningen. Nelson Piquet won deze wedstrijd vier keer.

Circuit Monza

De officiële naam van het circuit in Monza is het 'Autodromo Nazionale di Monza'. Het circuit werd geopend in juli 1922. Het circuit heeft sindsdien altijd op diezelfde locatie gelegen, maar de lay-out van deze racebaan is in de loop der jaren diverse malen fundamenteel veranderd. Beroemd en berucht is de kombaan (een soort oval) waarop men in de periode 1955-1961 reed. Een overeenkomst tussen de verschillende circuits die men in de loop der jaren in Monza heeft gehad is, dat het altijd een circuit is gebleven waarop de wagens hogere snelheden halen dan op de meeste andere racecircuits. Anno 2021 heeft het circuit een lengte van 5,793 kilometer en telt het elf bochten.

Programma Formule 1 Grand Prix Italië: hoe laat?

Programma vrijdag

 • 11u00-12u30 Eerste vrije training op Monza
 • 15u00-16u30 Tweede vrije training

Programma zaterdag

 • 12u00-13u00 Derde vrije training op Monza
 • 15u00-16u00 Kwalificatie F1 GP Italië

Programma zondag

 • 15u10 start F1 GP Italië

Formule 1 GP van Italië live op tv

Nederland: Ziggo Sport

De Formule 1 Grand Prix van Italië wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race zijn live te zien op hun zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die zender is te bekijken door alle abonnees van digitale tv bij Ziggo. Daarnaast zijn de live-uitzendingen van de GP Italië ook te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Hun live-uitzendingen van deze Formule 1 Grand Prix op Monza zijn natuurlijk ook allemaal online per livestream te volgen.

Uitzendschema: Formule 1 GP Italië live bij Ziggo Sport Totaal (tv en livestream)

 • Vrijdag: 10u55 vrije training 1 op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag: 14u55 vrije training 2 op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vrijdag: 22u45 Formule 1 café live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag: 11u55 vrije training 3 op Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zaterdag: 14u15 kwalificatie live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag: 14u00 voorbeschouwing op de GP Monza live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Zondag: 15u10 live start van de GP van Italië op Ziggo Sport 14 en livestream

België: Play Sports, live kwalificatie en race

In België zijn de uitzendrechten van de Formule 1 Grand Prix van Italië in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de kwalificatie en de race uit op hun abonneezenders. De live tv-uitzending van de kwalificatie voor de F1 Grand Prix van Italië begint bij hen op zaterdag om 14u45. Op zondag begint de live tv-uitzending van de F1 Grand Prix Italië om 14u45. De vrije trainingen van de Formule 1 GP Italië worden door hen niet live uitgezonden.

Duitsland: RTL Deutschland

In Duitsland zijn de uitzendrechten van de Formule 1 GP van Italië doorgaans in handen van RTL Deutschland. Deze uitzending van de Grand Prix van Italië is ook door veel tv-kijkers in Nederland en België te ontvangen. Veel autoraceliefhebbers in de lage landen, die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo Sport, kijken 'gratis' naar de Formule 1-races via RTL Deutschland. Op zaterdagmiddag kan men gratis live de kwalificatie bij hen bekijken. Op zondagmiddag kan men bij hen gratis de F1-race op Monaza live op tv bekijken.

Livestream GP Italië

Livestream Formule 1 Ziggo Sport Totaal

De GP van Italië op Monza is ook online via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men naar de Formule 1 GP Italië kijken op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is wel een livestream waarvoor men een abonnement op die app moet hebben. Behalve een kanaal met de reguliere tv-uitzending, kan men via die app bij de Formule 1 Grand Prix van Italië ook naar kanalen met allerlei extra's kijken, zoals on board-beelden, live timing, enzovoort.

Livestream Formule 1 via Go App

Het is ook mogelijk om deze Italiaanse Grand Prix te bekijken via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men in de gehele Europese Unie naar de Italiaanse Formule 1 Grand Prix kijken. Deze livestream-optie is bedoeld voor de reguliere klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij kunnen elke livestream op die app in de EU gebruiken, zonder hiervoor iets bij te hoeven betalen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men deze app gebruiken om per livestream tv te kijken; dit kan onder meer in Noorwegen en IJsland.) In de praktijk is dit dus een soort 'gratis livestream' van deze Formule 1 Grand Prix voor hen. Men kan via die app per livestream elke zender online op elke locatie in de EU bekijken die men ook thuis in de woonkamer op televisie kan bekijken. Indien men dus niet een aanvullend pakket heeft, dan kan men van de zenders van Ziggo Sport Totaal op deze app alleen kanaal 14 per livestream bekijken. Dit is voor de meeste sportfans een prima optie, aangezien hierop de reguliere tv-uitzending van de Italiaanse Formule 1 Grand Prix live te zien is. De extra opties die vooral voor de fanatieke Formule 1-fans aantrekkelijk zijn, zoals live timing, zijn bij Ziggo alleen per livestream te bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op het gehele pakket van zenders van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Formule 1 Play Sports Go App (EU): kwalificatie op zaterdag, race op zondag

Er wordt ook een livestream verzorgd door Play Sports. Deze livestream van de GP Italië is ook te bekijken in de gehele EU. Hun livestream bevindt zich op de Play Sports Go App. Zij zenden de vrije trainingen van deze Formule 1 GP van Italië niet live uit. De race en de kwalificatie van de Formule 1 GP op Monza kan men wel via deze livestream bekijken. Play Sports is een onderdeel van Telenet. Deze Vlaamse sportomroep zendt live op tv en per livestream behalve autosport ook veel voetbal, veldrijden, hockey en motorcross uit. Dit is niet een 'gratis' omroep. Men moet een abonnement hebben om bij hen live op tv of per livestream naar de uitzendingen te kunnen kijken. Het is mogelijk om een puur digitaal abonnement te nemen op hun Play Sports Go App. Dan zit men dus niet vast aan een tv-abonnement bij dit Vlaamse bedrijf en kan men als abonnee in de hele EU naar hun sportuitzendingen kijken per livestream. Wie geen interesse heeft in een vast abonnement, of wie juist Play Sports kort wil uitproberen, kan ervoor kiezen om bij hen een digitale dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of weekend lang elke livestream van hen kan bekijken. Voor Vlamingen die een tv-abonnement bij Telenet Play Sports hebben, is het overigens niet nodig om die hierboven genoemde Play Sports Go App te gebruiken om naar een livestream te kijken. Zij kunnen ook inloggen op de site van Play Sports en zo dan naar elke livestream kijken.

Livestream F1 TV Pro bij de GP Italië 2021, 2022 en 2023

Daarnaast is het in Nederland en België ook mogelijk om een abonnement te nemen bij de streamingdienst F1 TV Pro. Daarmee kunnen fanatieke F1-fans alle trainingen, kwalificaties en races bekijken via een livestream met Engelstalig commentaar. Daarnaast kunnen ze ook via het archief veel streams van oude Formule 1 GP's bekijken. Wie een abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal, kan een abonnement daarmee 'gratis' combineren met een abonnement op de app van F1 TV Pro, door beide diensten online te koppelen. De streamingdienst was enige seizoenen in Nederland niet volledig beschikbaar. Sinds 2019 is dit wel mogelijk. Sinds 2020 is de koppeling met Ziggo mogelijk. Ook in 2021, 2022 en 2023 is dit het geval.

Livestream Formule 1 via de iTV bij KPN?

Voor abonnees van Ziggo is er bij de Formule 1-wedstrijden in de praktijk een soort gratis livestream beschikbaar dankzij hun Go App. KPN biedt aan haar abonnees van 'interactieve tv' een dienst aan die op de Go App lijkt, namelijk de iTV-app, maar zit er op die app ook automatisch zo'n 'gratis livestream' voor de Formule 1 Grand Prix van Italië? Ja, in theorie kunnen zij ook via hun iTV-app 'gratis' per livestream naar de Formule 1 GP van Italië kijken. Dit geldt echter alleen voor de live tv-uitzending van RTL Deutschland die men via een livestream op die app van KPN kan bekijken. De Nederlandse live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal bij deze Formule 1 GP van Italië kan men daarentegen niet 'automatisch' of 'gratis' via zo'n livestream op de iTV-app bekijken. Die uitzending kan men alleen op die app per livestream bekijken indien men naast het reguliere abonnement van interactieve tv bij KPN ook een aanvullend abonnement heeft op het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Formule 1 GP Italië live bij de NOS

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix van Italië op Monza live uit te zenden op tv of via een livestream. Wel besteedt men op radio 1 live aandacht aan deze Italiaanse Grand Prix. Ook kan men het verloop van de Italiaanse Formule 1 GP in Monza bij hen live volgen via teletekst en via een blog (liveticker) op hun site.

Formule 1 GP Italië bij Sporza

Biedt het Vlaamse Sporza ook een livestream uit van deze race? Bij de Belgische F1 Grand Prix boden zij wel een gratis livestream aan. Bij de Italiaanse Grand Prix bieden zij anno 2021 echter geen livestream aan. Wel is er bij hen op televisie een samenvatting van de race te zien.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Canada 2021, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2021, live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gille…
Formule 1: GP Emilia-Romagna Imola 2020 live tv & livestreamFormule 1: GP Emilia-Romagna Imola 2020 live tv & livestreamOp zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 GP van Emilia-Romagna verreden in Imola (Italië). De race vindt plaats op h…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…
Formule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamFormule 1: GP van Oostenrijk live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk wordt jaarlijks in de zomer verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op de Red Bull…

Formule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamFormule 1: GP van Hongarije live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Hongarije vindt plaats op het circuit de Hungaroring in de plaats Mogyorod. De Grand Prix van Hongar…
Formule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië live tv en livestreamDe 'British Grand Prix' wordt jaarlijks verreden op Circuit Silverstone. De Grote Prijs van Groot-Brittannië is wereldwi…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3004/formule-1-grand-prix-van-italie-2019/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!