NASCAR Cup, kalender 2020 - live op tv en livestream

NASCAR Cup, kalender 2020 - live op tv en livestream NASCAR is een afkorting van de 'National Association for Stock Car Auto Racing'. Jaarlijks organiseren zij in Amerika de buitengewoon populaire NASCAR Cup. Deze autoraces zijn wereldwijd bij allerlei omroepen live op tv te zien. Ook kan men de NASCAR-races op het internet bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de NASCAR Cup verlopen? Hoe ziet de kalender van de NASCAR eruit in 2020?

Geschiedenis: NASCAR

Stock Car Racing: dankzij de drooglegging

De NASCAR Cup is de mondiale Champions League van het 'Stock Car Racing'. Wat is een 'Stock Car'? Van origine waren dit 'gewone productiewagens', auto's die dus bedoeld waren om op de openbare weg te rijden. Men beweert vaak dat het ontstaan van het 'Stock Car Racing' te danken is aan de 'drooglegging' in de Verenigde Staten. In de jaren twintig, toen het in Amerika officieel verboden was om alcohol te kopen, bloeide er een gigantische illegale handel in alcoholische drank. Om die drank te smokkelen, gebruikte men vaak 'gewone auto's', die echter stiekem sterk waren opgevoerd, zodat men indien nodig er zeer hard mee kon rijden.

Het werd een soort onderlinge sport tussen alcoholsmokkelaars, om zo'n gewone auto zo ver mogelijk op te voeren. Om te testen wiens auto het hardst kon rijden, gingen zij onderling races organiseren. Daaruit ontstond het Stock Car Racing. Nadat de drooglegging was opgeheven, bleven zulke races bestaan en werd het ook bij het grote publiek een populaire vorm van autosport.

Oprichting van NASCAR

De wereld van het Stock Car Racing was jarenlang een nogal chaotische wereld. Er waren veel opportunistische organisatoren, coureurs kregen vaak hun prijzengeld niet uitbetaald, men had nauwelijks interesse in veiligheidsvoorschriften, er was veel onduidelijkheid over de regels die er voor de auto's golden. Om dit allemaal te verbeteren werd er eind jaren veertig een overkoepelende organisatie voor dit type races opgericht: de National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR).

NASCAR Cup Series

De NASCAR organiseert sinds 1948 diverse kampioenschappen in de Verenigde Staten. De bekendste en belangrijkste is de NASCAR Cup Series. Deze stond in het verleden ook wel bekend als de NASCAR Sprint Cup. Sinds 2016 is de officiële naam van dit kampioenschap de Monster Energy NASCAR Cup Series. Dit is in Amerika het populairste kampioenschap in de autosport. Bij Amerikaanse fans is het duidelijk populairder dan de Formule 1. Ook is het NASCAR-kampioenschap in de Verenigde Staten populairder dan de IndyCar Series. De races van de NASCAR Cup Series worden merendeels verreden op 'ovals'. De bekendste wedstrijd van de NASCAR Cup Series is de Daytona 500.

Kalender NASCAR Cup 2020

NASCAR en het coronavirus

Hoe ziet de kalender van de NASCAR Cup eruit in 2020? Oorspronkelijk stonden er 36 wedstrijden op die kalender. Nadat er echter vier races verreden waren, kwam ook Amerika in de ban van de coronacrisis. Daarom besloot men om de races die na 8 maart op de kalender stonden voorlopig uit te stellen.

Nieuwe kalender? Improviseren

Eind april maakte de NASCAR bekend hoe men verder wil gaan met de kalender van het seizoen 2020. Er zijn in mei vier races op de nieuwe kalender gepland die zonder publiek verreden worden. Het is mede afhankelijk van het verloop van de coronacrisis, hoe de rest van de kalender eruit gaat zien Men heeft nog de hoop om in de rest van het seizoen ruim twintig races af te werken op de geplande circuits. Het is echter ook zeer goed mogelijk dat men besluit om de rest van het seizoen op een zeer beperkt aantal circuits af te werken, met races zonder publiek.

Kalender: hervatting autosport na 'coronabreak'

De NASCAR Cup is de eerste internationale topcompetitie die hervat wordt na de 'coronabreak'. In juni wordt het seizoen van de IndyCar Series hervat. Vervolgens wordt in juli de Formule 1 hervat. De eerste wedstrijd op hun herzien kalender is de Formule 1 GP Oostenrijk (5 juli 2020).

Kalender: eerste race in de NASCAR na de 'coronabreak': 17 mei in Darlington

De eerste wedstrijd op de NASCAR-kalender na de coronabreak is op zondag 17 mei in Darlington.

Kalender: verreden races voor de coronabreak:

 • 16 februari: Daytona 500 (Florida)
 • 23 februari: Pennzoil 400 in Las Vegas (Nevada)
 • 1 maart: Auto Club 400 in Fontana (Californië)
 • 8 maart: FanShield 500 in Phoenix (South Carolina)

Kalender: geplande races na de coronabreak:

 • 17 mei: Darlington, race 1 (South Carolina)
 • 20 mei: Darlington, race 2 (South Carolina)
 • 24 mei: Coca-Cola 600 (North Carolina)
 • 27 mei: Charlotte Motor Speedway (North Carolina)
 • 31 mei: Food City 500 in Bristol (Tennessee)
 • 7 juni: Folds of Honor QuikTrip 500 op de Atlanta Motor Speedway in Hampton (Georgia)
 • 10 juni: Blue-Emu 500 op de Martinsville Speedway in Ridgeway (Virginia)
 • 14 juni: Dixie Vodka 400 op de Homestead–Miami Speedway in Homestead (Florida)
 • 21 juni: GEICO 500 op de Talladega Superspeedway in Lincoln (Alabama)

Rest van de kalender?

Hoe ziet de rest van de kalender eruit? Na de wedstrijd van 21 juni wil men zeker nog een groot aantal races laten volgen op de kalender van het seizoen 2020. Zodra de data en de locaties van die overige races bekend zijn, dan wordt de bovenstaande kalender uitgebreid en geüpdatet. Uiteindelijk komt hierboven de definitieve kalender van dit seizoen te staan.

Live op tv: Ziggo Sport Totaal

Alle races die meetellen voor de NASCAR Cup worden in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Een behoorlijk groot aantal races is live te zien op hun open net, de tv-zender Ziggo Sport 14, die iedereen kan bekijken die digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. De overige races zijn alleen live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Racing. Om die tv-zender te kunnen ontvangen dient men een abonnement te hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Zodra bekend is op welke zenders de live tv-uitzendingen plaatsvinden en hoe laat ze beginnen, dan wordt dat hier t.z.t. per race aangekondigd.

Zondag 17 mei 2020: Darlington Speedway race 1 live op tv

Op zondag 17 mei 2020 wordt de eerste race na de 'coronabreak' live uitgezonden op tv en via de livestream. Deze wedstrijd vindt plaats op de Darlington Speedway. De race is om 21u30 live te zien op de tv-zender Ziggo Sport 14. Tegelijkertijd is deze wedstrijd ook live te zien op de tv-zender Ziggo Sport Racing. Eveneens kan men die race op die dag live bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal.

Woensdag 20 mei 2020: Darlington Speedway race 2 live op tv

Op woensdag 20 mei wordt in Darlington de tweede race na de 'coronabreak' gehouden. Deze wedstrijd is in Nederland in de nacht van woensdag 20 mei op donderdag 21 mei vanaf 1u30 live te zien bij Ziggo op de kanalen 14, Select en Racing, en tegelijkertijd ook op hun livestream.

Zondag 24 mei 2020: Coca-Cola 600, Charlotte Motor Speedway live op tv

Op zondag 24 mei 2020 wordt er een manche van de NASCAR Cup gehouden op de Charlotte Motor Speedway. Deze is in Nederland op zondagavond 24 mei om 0u00 bij Ziggo te zien op de kanalen 14, Select en Racing. Ook is deze NASCAR-race weer online via de livestream van Ziggo Sport Totaal te zien.

Woensdag 27 mei 2020: Charlotte race 2 live op tv

In de nacht van woensdag 27 mei op donderdag 28 mei is er wederom een manche van de NASCAR Cup live te zien op tv en via de livestream. Hoe laat begint de live tv-uitzending? Die begint 's nachts om 2u00 en vindt bij Ziggo plaats op de kanalen 14, Select en Racing. Ook is de race bij hen via een livestream te zien op de reguliere Go App en de Ziggo Sport Go App.

Livestream NASCAR in Nederland

Livestream Ziggo Sport Go App

Elke race wordt via een livestream uitgezonden op de Ziggo Sport Go App. Elke livestream van zo'n NASCAR-wedstrijd begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Met zo'n livestream kan men deze Amerikaanse races op een smartphone of computer bekijken. Dit is niet een gratis stream. Om een livestream op de Ziggo Sport Go App te kunnen gebruiken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. Via die app kan men ook per livestream alle races van de Formule 1-kalender bekijken. Eveneens zijn alle wedstrijden van de Indycar-kalender per livestream op die applicatie te bekijken.

Livestream Go App

Is het ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Amerikaanse autoraces kijken? Bij Ziggo kunnen alle klanten van digitale tv ook online (via een livestream) naar tv-uitzendingen kijken op de 'reguliere' Go App (dit is dus een andere app dan de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App). Via die app kan men alle zenders online bekijken, die men ook op televisie kan ontvangen. Wie dus een tv-abonnement heeft op alle zenders van Ziggo Sport Totaal, kan via die app ook alle wedstrijden op Ziggo Sport Racing via een livestream bekijken. Wie niet zo'n aanvullend abonnement heeft, maar wel een gewoon abonnement op digitale tv bij Ziggo, kan op die app per livestream alleen naar alle races kijken die op de zender Ziggo Sport 14 worden uitgezonden. De eerste race (op zondag 17 mei) is voor alle abonnees van Ziggo wel op de 'reguliere' Go App per livestream te bekijken. Die wedstrijd is namelijk live te zien op de tv-zender Ziggo Sport 14. Zo'n livestream op die 'reguliere' app is in de hele EU te bekijken. Op die applicatie is elke tv-uitzending van elke race ook via een stream zeven dagen lang terugkijken.

Livestream NLZIET? Neen

Zijn de live tv-uitzendingen van deze races ook te bekijken via een livestream bij NLZIET? Neen, op die populaire tv-app zijn geen zenders per livestream te ontvangen, waarop deze Amerikaanse autoraces worden uitgezonden.

Livestream iTV-app?

Zijn deze autoraces ook per livestream bij KPN te ontvangen? Deze races zijn alleen per livestream te ontvangen indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal.

Livestream Internationaal?

In sommige landen is de NASCAR Cup ook per livestream te bekijken bij Eleven Sports. Tot de landen waar Eleven Sports over uitzendrechten voor zo'n livestream beschikt, behoort onder meer de Verenigde Staten. Daar kan men zo'n livestream van deze autoraces bij hen bekijken, indien men bij Eleven Sports een 'Hot Pass' heeft. Helaas heeft Eleven Sports niet in alle landen de livestream-uitzendrechten van deze wedstrijdserie. Eleven Sports is bijvoorbeeld ook actief in België, maar bij hen is er niet een livestream van deze wedstrijdserie beschikbaar.

In sommige landen is de NASCAR ook te bekijken via een livestream op de streamingdienst DAZN. Tot de landen waar men deze livestream van DAZN van die Amerikaanse autoraces in het seizoen 2020 kan ontvangen, behoort onder meer Italië. Helaas behoort België niet tot de landen waar men deze livestream kan bekijken. Er zijn diverse landen waarin Eurosport over de uitzendrechten (live tv en livestream) van de NASCAR Cup beschikt, maar dit zijn allemaal landen buiten Europa. Zo kunnen autosportliefhebbers onder meer in India en Pakistan via een livestream van Eurosport naar de wedstrijden van de NASCAR-kalender kijken. In Groot-Brittannië zijn de uitzendrechten voor de livestream en live tv in handen van Free Sports. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kunnen autosportfans via een livestream van Sport 1 of Motorvision naar de NASCAR Cup 2020 kijken.

Livestream NASCAR België?

In België zijn de uitzendrechten voor de livestream van deze autoraces in handen van het Franstalige Automoto La Chaine. Helaas is er in 2020 wederom geen officiële Vlaamse livestream van de NASCAR Cup.

Lees verder

© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Voetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Everton-Liverpool afgelast wegens coronavirusOp maandag 16 maart 2020 zou in de Engelse Premier League de wedstrijd Everton-Liverpool gespeeld worden. Het duel tusse…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…

Formule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Brazilië 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Brazilië verreden. Deze race wordt gehouden op het Autódrom…
Formule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Japan 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Japan verreden. Deze autorace wordt gehouden op het Suzuka I…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 272447, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_car_racing
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/NASCAR
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_NASCAR_Cup_Series
 • https://www.nu.nl/sport-overig/6048347/nascar-gaat-medio-mei-als-eerste-grote-raceklasse-weer-van-start.html

Reageer op het artikel "NASCAR Cup, kalender 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!