InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad Als de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de tocht zou eigenlijk middenin de stad moeten zijn, vinden sommigen. De finish was voorheen op de Gruute Wielen en later bij de Bonkefeart. De eerste finish lag bij de Prinsentuin, middenin in Leeuwarden en daar zou de eindstreep weer moeten liggen. Een Leeuwarder raadslid maakt zich hard voor verschuiving van de eindstreep.

Leeuwarden

De finish van een grote wedstrijd hoort eigenlijk middenin de stad te zijn. Dat levert mooie plaatjes op met veel publiek. Voor de Elfstedentocht zou dat de Prinsentuin zijn, zoals dat vanaf 1909 tot 1956 ook was. Liefhebbers van de stadse finish houden warme pleidooien.
Voorbeelden van stadse finish:
 • Marathon van New York in Manhatten;
 • Tour de France in Parijs.

De route / Bron: ElfstedentochtverenigingDe route / Bron: Elfstedentochtvereniging

Promotie voor de stad

De Elfstedentocht is een goede promotie van de provincie en van de stad Leeuwarden. Het maakt niet zoveel uit of de tocht wel of niet gereden wordt. Bij de eerste tekenen van vorst spreekt men overal – en vooral buiten Friesland, want in de provincie houdt men het hoofd koel tot het ijs een zekere dikte heeft – over de Elfstedentocht, over Friesland en over Leeuwarden. Er is geen evenement in Nederland te bedenken dat zoveel media-aandacht krijgt als de Elfstedentocht. Vooraf, tijdens en na afloop.

Finish

De tocht wordt dan prachtig in beeld gebracht met zwoegende schaatsers, feestende mensen in de steden en langs de kant en dat alles tegen de achtergrond van het mooie Friese landschap, dorpen en steden. Alleen de finish: die is heden ten dage onder de rook van Leeuwarden, in een leegte aan de rand van de stad en aan een snelweg.
De finish van de Elfstedentocht was:
 • van 1909 tot 1956 in de Prinsentuin;
 • in 1963 op de Grutte Wielen;
 • sinds 1985 op de Bonkefeart.

Stadsgracht

De finish hoort plaats te vinden in de noordelijke stadsgracht bij de Prinsentuin. Het is de jachthaven van Leeuwarden en ’s winters een natuurijsbaan middenin de stad op een schilderachtige hoek. Een prachtige plek voor een evenement als de Elfstedentocht-finish. Leeuwarder raadslid Hein de Haan (PvdA) maakt zich er sterk voor. Hij schrijft er een ingezonden stuk over in de Leeuwarder Courant van dinsdag 22 januari 2013.

Eerste Elfstedentocht

De eerste Elfstedentocht eindigde midden in de stad bij de Prinsentuin. Het leverde prachtige plaatjes op, waar de beelden van de Bonkefeart niet aan kunnen tippen. En die beelden zijn al mooi.
Een finish in de binnenstad is ook goed voor de winkeliers en de horeca, meent het raadslid. Waar het kaal is rond de Bonkefeart is er in de directe nabijheid van de Prinsentuin een prachtige stad met de mooiste winkelstraten van Nederland, kroegen en restaurants. Bovendien zijn er mooie pleinen waar podia neergezet kunnen worden.

Feest in de stad

In het scenario met de finish in de stad zal het twee dagen feest zijn in Leeuwarden. Daar rekent raadslid De Haan op.
Dat is
 • geweldig voor het publiek
 • goed voor de ondernemers
 • onvergetelijk voor de schaatsers.

Bezwaar tegen finish in de binnenstad

Het bezwaar van een finish in de binnenstad komt uit de richting van de veiligheid. Met steun van politie, leger en een goede organisatie moet het bij de Prinsentuin kunnen, denkt De Haan. Het kan immers in New York en Parijs ook en de Elfstedentocht voert door de centra van tien Friese steden en dat gaat ook goed.
De Haan wil de eindstreep daar leggen waar hij hoort: op de Noordergracht bij de Prinsentuin.

Start bij de IJshal

De nieuwe IJshal in Leeuwarden wordt de startplek voor de Elfstedentocht. Tot 27 september 2014 stond de Vliegbasis Leeuwarden als startplek in de boeken van de Elstedenorganisatie. Het was de in- en uitschrijflocatie. De deelnemers moesten dan met bussen worden vervoerd naar de Swette, waar de tocht begint. Met de IJshal, die Elfstedenhal is gaan heten, hoeft dat niet meer. Van daaruit kunnen de schaatsers zo de Swette op lopen. De Elfstedenhal is intussen gebouwd. Hij was klaar in het najaar van 2015 en werd op 11 van de 11e geopend.

Elstedentocht Finish

Legenda
A. Bonkefeart
B. Grute Wielen
C. Noordergracht Prinsentuin
D. De Swette

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
De Elfstedentocht van 1963Op 18 januari 1963 vond de twaalfde Elfstedentocht plaats. Dat was de ergste Elfstedentocht uit de gehele geschiedenis.…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Elfstedentochtvereniging

Reageer op het artikel "Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 30-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Special: Elfstedentocht in Fryslân
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!