Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad

Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstad Als de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de tocht zou eigenlijk middenin de stad moeten zijn, vinden sommigen. De finish was voorheen op de Gruute Wielen en later bij de Bonkefeart. De eerste finish lag bij de Prinsentuin, middenin in Leeuwarden en daar zou de eindstreep weer moeten liggen. Een Leeuwarder raadslid maakt zich hard voor verschuiving van de eindstreep.

Leeuwarden

De finish van een grote wedstrijd hoort eigenlijk middenin de stad te zijn. Dat levert mooie plaatjes op met veel publiek. Voor de Elfstedentocht zou dat de Prinsentuin zijn, zoals dat vanaf 1909 tot 1956 ook was. Liefhebbers van de stadse finish houden warme pleidooien.
Voorbeelden van stadse finish:
  • Marathon van New York in Manhatten;
  • Tour de France in Parijs.

De route / Bron: ElfstedentochtverenigingDe route / Bron: Elfstedentochtvereniging

Promotie voor de stad

De Elfstedentocht is een goede promotie van de provincie en van de stad Leeuwarden. Het maakt niet zoveel uit of de tocht wel of niet gereden wordt. Bij de eerste tekenen van vorst spreekt men overal – en vooral buiten Friesland, want in de provincie houdt men het hoofd koel tot het ijs een zekere dikte heeft – over de Elfstedentocht, over Friesland en over Leeuwarden. Er is geen evenement in Nederland te bedenken dat zoveel media-aandacht krijgt als de Elfstedentocht. Vooraf, tijdens en na afloop.

Finish

De tocht wordt dan prachtig in beeld gebracht met zwoegende schaatsers, feestende mensen in de steden en langs de kant en dat alles tegen de achtergrond van het mooie Friese landschap, dorpen en steden. Alleen de finish: die is heden ten dage onder de rook van Leeuwarden, in een leegte aan de rand van de stad en aan een snelweg.
De finish van de Elfstedentocht was:
  • van 1909 tot 1956 in de Prinsentuin;
  • in 1963 op de Grutte Wielen;
  • sinds 1985 op de Bonkefeart.

Stadsgracht

De finish hoort plaats te vinden in de noordelijke stadsgracht bij de Prinsentuin. Het is de jachthaven van Leeuwarden en ’s winters een natuurijsbaan middenin de stad op een schilderachtige hoek. Een prachtige plek voor een evenement als de Elfstedentocht-finish. Leeuwarder raadslid Hein de Haan (PvdA) maakt zich er sterk voor. Hij schrijft er een ingezonden stuk over in de Leeuwarder Courant van dinsdag 22 januari 2013.

Eerste Elfstedentocht

De eerste Elfstedentocht eindigde midden in de stad bij de Prinsentuin. Het leverde prachtige plaatjes op, waar de beelden van de Bonkefeart niet aan kunnen tippen. En die beelden zijn al mooi.
Een finish in de binnenstad is ook goed voor de winkeliers en de horeca, meent het raadslid. Waar het kaal is rond de Bonkefeart is er in de directe nabijheid van de Prinsentuin een prachtige stad met de mooiste winkelstraten van Nederland, kroegen en restaurants. Bovendien zijn er mooie pleinen waar podia neergezet kunnen worden.

Feest in de stad

In het scenario met de finish in de stad zal het twee dagen feest zijn in Leeuwarden. Daar rekent raadslid De Haan op.
Dat is
  • geweldig voor het publiek
  • goed voor de ondernemers
  • onvergetelijk voor de schaatsers.

Bezwaar tegen finish in de binnenstad

Het bezwaar van een finish in de binnenstad komt uit de richting van de veiligheid. Met steun van politie, leger en een goede organisatie moet het bij de Prinsentuin kunnen, denkt De Haan. Het kan immers in New York en Parijs ook en de Elfstedentocht voert door de centra van tien Friese steden en dat gaat ook goed.
De Haan wil de eindstreep daar leggen waar hij hoort: op de Noordergracht bij de Prinsentuin.

Start bij de IJshal

De nieuwe IJshal in Leeuwarden wordt de startplek voor de Elfstedentocht. Tot 27 september 2014 stond de Vliegbasis Leeuwarden als startplek in de boeken van de Elstedenorganisatie. Het was de in- en uitschrijflocatie. De deelnemers moesten dan met bussen worden vervoerd naar de Swette, waar de tocht begint. Met de IJshal, die Elfstedenhal is gaan heten, hoeft dat niet meer. Van daaruit kunnen de schaatsers zo de Swette op lopen. De Elfstedenhal is intussen gebouwd. Hij was klaar in het najaar van 2015 en werd op 11 van de 11e geopend.

Elstedentocht Finish

Legenda
A. Bonkefeart
B. Grute Wielen
C. Noordergracht Prinsentuin
D. De Swette

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinsentuin Leeuwarden, een mooi stukje geschiedenisPrinsentuin Leeuwarden, een mooi stukje geschiedenisAls je door het centrum van Leeuwarden wandelt, kom je hem al snel tegen: de Prinsentuin. Het park, dat aan de noordzijd…
De Friese ElfstedentochtDe Friese Elfstedentocht is een ongeveer 200 km lange schaatswedstrijd die over natuurijs langs 11 Friese steden gaat. D…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…

Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopenBlaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopenBlaren, wondjes en een geïrriteerde huid op de voeten zijn een veelvoorkomend probleem tijdens het hardlopen of tijdens…
Senioren: hoeveel beweging nodig?Het is algemeen bekend dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Ook voor senioren en ouderen geldt dat vo…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Elfstedentochtvereniging
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.