Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwen

Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwen Iedere man of vrouw wil er goed uitzien. Een sixpack staat symbool voor fitheid en goed getrainde buikspieren. Hoe krijg je een sixpack en hoe kun je buikspieren trainen om een sixpack te krijgen. Dit bereik je door twee pijlers namelijk training en voeding.

Sixpack opbouwen

Om een sixpack op te bouwen en de buikspieren te trainen moet je jezelf zowel op de sportschool als in de keuken uitdagen en je grenzen verleggen. Een sixpack krijgen en buikspieren trainen bestaat uit twee onderdelen:
 • Training
 • Voeding

Welke oefeningen kun je doen om een sixpack te krijgen en buikspieren te trainen en welke voeding is hierbij van belang?

Training voor een sixpack

Sommige oefeningen die hier zullen worden beschreven hebben een Engelse benaming omdat dit in de fitness en sportschool wereld gebruikelijk is. Om een sixpack te krijgen en buikspieren te trainen kun je de volgende oefeningen doen:
 • Bicycle
 • Crunches
 • Plank
 • Knee-raise
 • Leg-raise
Om jezelf te motiveren kun je gebruik maken van een personal trainer of fitness instructeur.

Bicycle

Door deze oefening kun je snel buikspieren trainen. Ga met je rug plat op de vloer liggen eventueel met fitnessmat en til je benen op. Maak hierbij een beweging alsof je aan het fietsen bent. Doe je handen achter je hoofd en je ellebogen naar buiten gericht. Als je je benen naar je gezicht beweegt raak je je knie aan met je elleboog. Raak met je rechterknie je linkerelleboog en met je linkerknie je rechterelleboog.

Crunches

Een andere effectieve oefening om een sixpack te krijgen en buikspieren te trainen is de crunch. Ga hiervoor op een matje op je rug liggen en plaats je handen achter je hoofd of gekruist op je borst. Zet je voeten plat op de vloer zodat de knieën gebogen zijn en beweeg je bovenlichaam omhoog richting je knieën. Als variatie kun je vele dingen doen door bijvoorbeeld te variëren in snelheid en om tussentijds de spierspanning vast te houden.

Plank

De plank is een goede manier om buikspieren te trainen en om definitie te krijgen in je sixpack. Hiervoor heb je alleen een plat oppervlak nodig en een ijzeren discipline. Ga in een zijwaartse positie op je elleboog staan en zorg ervoor dat alleen je onderarm en je voeten de grond raken. Blijf zolang mogelijk staan om zo de spierspanning op te bouwen en zorg voor een zo recht mogelijke lichaamspositie.

Knee-raise

Laat je lichaamsgewicht rusten om je onderarmen en breng in een gecontroleerde beweging je knieën richting je borst. Adem in bij het omhoogkomen en adem uit bij het zakken. Je kunt dit nog zwaarder maken door je benen in zijn geheel te strekken en dan bovenstaande oefening uit te voeren.

Leg-raise

Ga op je rug liggen op een plat oppervlak of mat en breng je beide benen tegelijk omhoog en laat langzaam zakken. Leg je handen vlak naast je lichaam. Adem in bij het omhoogkomen en adem uit bij het zakken. Zorg ervoor dat je lichaam een L-vorm maakt bij deze oefening.

Naast deze functionele oefeningen om buikspieren te trainen en een sixpack te krijgen is het van belang om ook voldoende cardio-training te doen om zo vet te verbranden en de algehele conditie te verbeteren.

Voeding voor een sixpack

Wil je een sixpack krijgen dan is het niet alleen van belang om buikspieren te trainen maar ook om een goed voedingspatroon en dieet te volgen.

Voeding voor een sixpack

Wil je een sixpack krijgen dan moet je deze voedingsstoffen wel nemen en andere niet nemen

Wel nemen
 • Rundvlees, kip en kalkoen
 • Sojabonen, tofu en andere bonen
 • Spinazie, bosbessen en aardbeien
 • Walnoten en zonnebloempitten
 • Havermout en volkorenpasta
 • Groene thee

Niet nemen
 • Fastfood
 • Voeding met hoog cholesterol zoals boter en room
 • Snoep, cake en gebak
 • Frisdranken
 • Kant en klaar producten

Zorg ervoor dat je minder grote kleine porties eten per dag neemt. Beter 6 keer per dag een kleine portie dan 3 keer per dag een grote maaltijd. En drink daarnaast minimaal 2.5 liter water per dag. Als je deze buikspieroefeningen doet om je sixpack te trainen en je daarbij houdt aan een strikt dieet dan is een sixpack zeker mogelijk. Door dit dieet te volgen kun je ook nog eens snel afvallen en kilo's verliezen door een gezonde levensstijl. Bovenstaande oefeningen kun je thuis doen en in de gym of fitnesscentrum met je eigen lichaamsgewicht en fitness apparaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Sixpack-training voor een strakke buikSixpack-training voor een strakke buikWie de gestaalde sixpack van een getraind lichaam verwart met een sixpack bier, krijgt een wasbeerbuik in plaats van een…
Buikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenBuikspieren of sixpack trainen, vet verbranden en afvallenStrakke buikspieren trainen. Een sixpack trainen. Buikvet verbranden of ander lichaamsvet verbranden. Welke oefeningen m…
Hoe krijg je een sixpack/wasbordje?Natuurlijk zie je ze wel op het strand: mannen en dames met mooie strakke buikjes en keiharde sixpacks oftewel een wasbo…

Oefeningen om thuis spierballen te trainenOefeningen om thuis spierballen te trainenHet is niet noodzakelijk om naar de sportschool te gaan om spierballen te kweken. Als je over een set dumbells beschikt…
RunKeeper: de app voor sporten in de buitenlucht!Fit zijn is helemaal hip! Daarvoor moet je sporten en gezond eten. Je kunt ervoor kiezen om te gaan sporten in de sports…
Bronnen en referenties
 • Men's Health
 • Livestrong
 • Wikihow.com
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.