InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestream Op maandag 2 juli 2018 begint de 132e editie van het befaamde tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Het evenement duurt tot en met zondag 15 juli. Wimbledon is in 2018 natuurlijk weer live op tv te zien bij diverse zenders. Ook kan men dit Britse tennistoernooi online per livestream bekijken.

De geschiedenis van Wimbledon

De eerste editie van Wimbledon werd gehouden in 1877. In die begintijd was het een puur Engels toernooi. Pas rond 1900 werd het een internationaal evenement. In 1905 was May Sutton uit de Verenigde Staten de eerste niet-Engelse speelster die erin slaagde om dit grastoernooi in Londen te winnen.

In de loop der tijd is Wimbledon uitgegroeid tot het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Samen met het Australian Open, Roland Garros (het French Open) en het US Open behoort Wimbledon tot de Grand Slam-toernooien. Dit zijn onbetwist de vier grootste toernooien in de tenniswereld.

Jarenlang mochten overigens alleen amateurs deelnemen aan dergelijke toptoernooien. Pas in de tweede helft van de jaren zestig brak er een grote revolutie uit in de wereld van het tennis en sindsdien mogen ook profs deelnemen aan de Grand Slam-toernooien. De enige Nederlander die ooit het enkelspel op Wimbledon heeft gewonnen was Richard Krajicek in 1996.

Het heilige gras van Wimbledon

Wimbledon is een toernooi vol tradities. Eén van de belangrijkste tradities is, dat dit toernooi op gras wordt gespeeld. In het verre verleden werd wereldwijd het merendeel van de tennistoernooien op gras gespeeld. In de loop der tijd is men om allerlei praktische en speltechnische redenen echter bij de meeste tennistoernooien en tennisparken overgestapt naar andere ondergronden. Op Wimbledon is men echter altijd op gras blijven spelen.

Wimbledon 2018

Aan het hoofdtoernooi van zowel het heren enkelspel als het dames enkelspel doen in 2018 weer 128 deelnemers mee. Roger Federer is de titelverdediger bij de heren. Garbine Muguruza is de titelverdediger bij de dames. Het totale prijzengeld van Wimbledon 2018 bedraagt 34 miljoen pond. De prijzenschema's van de heren en de dames zijn gelijk aan elkaar. Wie de eindzege behaalt in het enkelspel krijgt 2.250.000 pond. De verliezende finalist krijgt 1.125.000 pond.

Deelnemers: Nederlanders op Wimbledon 2018

Wie zijn de Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi van Wimbledon 2018? Aan het dames enkelspel doen twee Nederlanders mee. Arantxa Rus speelt in de eerste ronde tegen Serena Williams. Kiki Bertens speelt in de eerste ronde van Wimbledon 2018 tegen Barbara Stefkova. Aan het heren enkelspel doet één Nederlander mee: Robin Haase treft in de eerste ronde de Roemeen Marius Copil.

Programma Nederlanders op Wimbledon in het enkelspel

Wanneer spelen de Nederlandse deelnemers hun partijen in het enkelspel op Wimbledon? De partijen van Kiki Bertens en Arantxa Rus in de eerste ronde staan gepland op maandag 2 juli. De wedstrijd van Kiki Bertens is de tweede wedstrijd die op die dag gespeeld wordt op Court 14. Deze wedstrijd werd in de namiddag van maandag 2 juli live op tv uitgezonden op Eurosport 1 en per livestream. Bertens won deze match met 6-3 6-2. Kort daarna begon de partij van Arantxa Rus tegen Serena Williams. Ook de wedstrijd Rus-Williams was live op tv te zien bij Eurosport 1 en via hun livestream. Serena Williams won deze partij met 7-5 6-3. Robin Haase speelde zijn wedstrijd in de eerste ronde op dinsdag 3 juli 's middags tegen Copil. Ook deze wedstrijd was live op Eurosport 1 en op de livestream te volgen. Haase won met 7-6 7-5 4-6 en 7-6. Zijn wedstrijd in de tweede ronde speelt hij op donderdag 5 juli tegen Nick Kyrgios. Ook die wedstrijd was live te zien op Eurosport 1 en via de livestream van de Eurosport Player. Haase verloor met 3-6 4-6 5-7 en was dus uitgeschakeld in deze tweede ronde van Wimbledon 2018..

Kiki Bertens op Wimbledon 2018

Kiki Bertens speelde op woensdag 4 juli haar partij in de tweede ronde tegen de Russin Anna Blinkova. Bertens won in twee sets 6-4 6-0. In de derde ronde speelde Kiki Bertens tegen Venus Williams. Die partij vond plaats op vrijdag 6 juli. De wedstrijd Kiki Bertens-Venus Williams was op die vrijdag de tweede partij die gespeeld werd op Court 1. Deze wedstrijd was ook live te zien op tv (Eurosport 1) en per livestream. Bertens won deze wedstrijd verrassend met 6-2 6-7 8-6. Haar volgende partij (in de achtste finale) speeld Bertens op maandag 9 juli tegen Karolina Pliskova. Dat was op die dag de eerste wedstrijd die op Court 2 werd gespeeld. De wedstrijd Bertens-Pliskova begon op maandag rond 12u30. Deze match van Kiki Bertens tegen Pliskova was ook weer Bij Eurosport live te op tv per livestream te volgen. Bertens won deze match met 6-3 7-6 (7-1).

Kiki Bertenis in de kwartfinale tegen Julia Görges

Door haar zege op Pliskova plaatste Kiki Bertens zich hoor de kwartfinale. Het tegenstander daarin was de Duitse Julia Görges. Deze wedstrijd vond plaats op dinsdag 10 juli. De wedstrijd Kiki Bertens-Julia Görges was op die dag de tweede wedstrijd die plaatsvindt op Court 1. De kwartfinale van Kiki Bertens tegen Julia Görges begon om kwart voor vier 's middags. Deze wedstrijd van Bertens was weer live te zien bij Eurosport (tv en livestream). Bertens verloor de wedstrijd met 3-6 7-5 en 6-1. Daardoor was Bertens dus uitgeschakeld op Wimbledon 2018.

Uitslagen: finales enkelspel Wimbledon 2018

 • Dames: Angelique Kerber (Dui, 11) - Serena Williams (USA, 25) 6-3,6-3
 • Heren: Novak Djokovic (Ser, 12) - Kevin Anderson (ZAf, 8) 6-2 6-2 7-6

Wimbledon live op tv: Eurosport, Ziggo Sport Totaal, NOS en BBC

Wimbledon 2018 wordt in België en Nederland live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast heeft Ziggo Sport Totaal in Nederland een sublicentie om Wimbledon deels live op tv uit te zenden. Verder zendt de NOS eveneens een deel van dit toernooi live op tv uit (de halve finales en finales van het enkelspel bij de heren en alleen de finale bij de dames). Ook kunnen Nederlanders en Belgen het toernooi natuurlijk live op tv volgen via de Britse publieke omroep BBC

Wimbledon 2018 live bij Eurosport

Bij Eurosport wordt een groot deel van het toernooi uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1, dat bij de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers in het basispakket zit. Vanwege het grote aanbod aan overige topsportevenementen in de maand juli (waaronder de Tour de France), wordt echter ook een deel van Wimbledon uitgezonden op de zender Eurosport 2. Om die zender te ontvangen dient men meestal een abonnement op een extra tv-pakket te hebben. De ware tennisfan die zoveel mogelijk van Wimbledon wil zien, kan overigens het beste terecht bij de livestream van de Eurosport Player (zie verderop). Via die livestream wordt zelfs deels het kwalificatietoernooi live uitgezonden (vanaf 25 juni).

Eerste dag op tv bij Eurosport

De eerste wedstrijddag van het hoofdtoernooi van Wimbledon 2018 is maandag 2 juli. Op die dag begint de eerste live tv-uitzending van deze Europese sportzender om 12u30 op hun hoofdnet (de zender Eurosport 1). De hele middag en een groot deel van de avond zendt men live tennis uit. Deze live tv-uitzending van Eurosport 1 op de openingsdag van Wimbledon 2018 duurt tot 22u15.

Eerste week Wimbledon 2018 live bij Eurosport

Hieronder vindt u het uitzendschema van Wimbledon bij Eurosport. De zender Eurosport 1 staat tijdens Wimbledon overdag meestal bijna volledig in het teken van het tennis. Op die zender geeft Eurosport ook voorrang aan Wimbledon boven de Tour de France 2018, die op zaterdag 7 juli van start gaat. Elke middag zendt men live tennis uit op Eurosport 1, de etappes van de Tour de France zijn daarentegen tijdens het eerste deel van de Tour vaak live te zien op de zender Eurosport 2.

Uitzendschema: Wimbledon 2018 live bij Eurosport, 1e week

 • Ma. 2 juli: 12u30-22u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 3 juli: 12u30-22u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 4 juli: 12u30-22u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 5 juli: 12u30-22u15 op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 6 juli: 12u30-22u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 7 juli: 12u30-22u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 8 juli: rustdag, geen wedstrijden en dus ook geen live-uitzendingen

Uitzendschema: Wimbledon 2018 live bij Eurosport, 2e week

 • Ma. 9 juli: 12u30-22u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Di. 10 juli: 14u00-19u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 11 juli: 14u00-18u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 12 juli: 14u00-18u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 13 juli: 14u00-20u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 14 juli: vanaf 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 15 juli: vanaf 15u00 op Eurosport 1 en livestream

Ziggo Sport Totaal

In 2018 heeft Ziggo Sport Totaal weer een sublicentie gekocht bij Eurosport, waardoor zij ook een deel van Wimbledon live op tv kunnen uitzenden. Bij Ziggo Sport Totaal heeft men in 2018 echter wel een interessantere dan het voorgaande jaar. In 2017 mocht Ziggo Sport Totaal alleen de wedstrijden live op tv uitzenden die plaatsvonden op 'Court 1'. In 2018 heeft men meer vrijheid om te kiezen welke wedstrijden zij uitzenden, al moet dit overigens wel gebeuren in overleg met Eurosport. Bij het kiezen en verdelen van de wedstrijden die Eurosport en Ziggo Sport live op tv uitzenden, heeft Eurosport als hoofdlicentiehouder officieel echter wel het vetorecht.

Door Ziggo Sport Totaal wordt Wimbledon 2018 deels live uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14), die in het standaardpakket zit van iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Deels wordt Wimbledon echter ook uitgezonden op de overige zenders van Ziggo Sport Totaal. Om die overige zenders te ontvangen, dient men een abonnement op het complete pakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. De eerste live tv-uitzending van Wimbledon bij Ziggo Sport Totaal is op maandag 2 juli om 12u30 op de zender Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Select.

Globaal uitzendschema: Wimbledon 2018 live op Ziggo Sport

Tijdens de eerste week van het toernooi begint de live tv-uitzending (en livestream) meestal om 12u30, op de zenders Ziggo Sport (kanaal 14, voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo) en Ziggo Sport Select (voor abonnees van Ziggo Sport Totaal). De dagelijkse live tv-uitzending duurt meestal tot circa 22u00. Meteen daarna wordt het programma 'Wimbledon Today' uitgezonden, met samenvattingen van wedstrijden die op die dag gespeeld zijn op het heilige gras van Wimbledon.

Geen live-uitzendingen bij Ziggo Sport tijdens de slotfase van Wimbledon

In de tweede week van het toernooi zijn er van maandag tot en met woensdag ook live tv-uitzendingen te zien vanaf 12u30. Vanaf donderdag 12 juli zijn er echter geen partijen meer live te zien bij Ziggo Sport op tv (en evenmin op hun livestream). Dat komt doordat men geen sublicentie heeft voor live-uitzendingen van de slotfase van het toernooi; de sublicentie voor de slotdagen is verkocht aan de NOS (voor hun live-uitzendingen: zie hieronder). Ziggo Sport zendt tijdens de slotfase van het toernooi echter nog wel elke dag hun programma 'Wimbledon Today' uit.

Wimbledon live op tv bij de NOS

Eurosport zendt op elke speeldag van Wimbledon live wedstrijden op tv uit. De NOS zendt daarentegen een beperkt aantal wedstrijden live uit: de halve finales van het herenenkelspel, de finale van het damesenkelspel en de finale van het herenenkelspel. Deze live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 2 (NPO2), aangezien de NOS in die periode op de zender Nederland 1 (NPO1) de Tour de France en het WK voetbal live uitzendt. De eerste live-uitzending bij de NOS van Wimbledon begint op vrijdag om 14u00 op Nederland 2.

België? Sporza?

In België werd Wimbledon in het verleden vaak ook live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Helaas heeft Sporza in 2018 echter niet de uitzendrechten voor de live tv-uitzendingen van Wimbledon. Sporza biedt dus ook geen livestream van deze wedstrijden aan. Voor tennisfans in Vlaanderen is dat toch jammerlijk vergeleken met bijvoorbeeld de situatie bij Roland Garros. Bij dat toernooi bood Sporza immers dagelijks een gratis livestream aan.

Livestream Wimbledon 2018

Livestream Eurosport Player

Behalve op tv, zendt men het tennistoernooi van Wimbledon bij Eurosport ook via een livestream live uit op het internet. Met zo'n livestream kan men dus Wimbledon 2018 bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Tijdens het toernooi zijn hun livestreams van Wimbledon 2018 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. De Eurosport Player biedt voor de fanatieke tennisfans doorgaans veel voordelen tijdens Grand Slam-toernooien. Op die app kan men namelijk ook per livestream naar heel veel partijen kijken, die niet live op tv worden uitgezonden. Hierdoor kan men op die stream werkelijk bijna alle partijen van Wimbledon 2018 bekijken. Deze sportzender heeft de online-uitzendrechten voor de livestreams van alle vier de Grand Slam-toernooien. Ze bieden daarom ook een speciaal abonnement op de Eurosport Player aan, dat specifiek bedoeld is voor mensen eigenlijk alleen die vier grote tennistoernooien per livestream bij deze sportzender willen bekijken.

Livestream kwalificatietoernooi op de Eurosport Player

Eurosport zendt online niet alleen het hoofdtoernooi van Wimbledon live uit. Van maandag 25 juni tot en met donderdag 28 juni is ook dagelijks het kwalificatietoernooi online per livestream te volgen. De livestream begint dagelijks omstreeks 11u50 en duurt tot circa 23u00.

Livestream Ziggo Sport Totaal Go App

Ook bij Ziggo Sport Totaal bestaat voor Nederlandse tennisfans de mogelijkheid om op het internet via een livestream naar het hoofdtoernooi van Wimbledon te kijken. Bij hen zijn de livestreams te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Voor het bekijken van een livestream via deze app geldt eveneens dat men hiervoor een abonnement dient af te sluiten. De Ziggo Sport Totaal Go App biedt doorgaans overigens wel wat minder mogelijkheden qua livestreams aan dan de Eurosport Player App.

Ter vergelijking: bij Eurosport kan men bij grote tennistoernooien per livestream naar allerlei partijen kijken die niet op tv worden uitgezonden. Zo waren er zelfs bij het kwalificatietoernooi voor Roland Garros al tien partijen tegelijk per livestream te zien. Bij Ziggo Sport Totaal kan men daarentegen op de app alleen maar per livestream kijken naar partijen die op dat moment door hen op tv worden uitgezonden.

Livestream NOS

Ook de NOS zendt een deel van het toernooi van Wimbledon per livestream uit. Dit gaat echter over een zeer beperkt deel van het toernooi. Op de livestream van de NOS zijn, net als op tv, alleen de volgende wedstrijden te zien: de halve finales van het herentoernooi, de finale van het herentoernooi en de finale van het damestoernooi.

Livestreams Wimbledon: geo-restricted

Naast de livestream van de Eurosport Player en de stream van de Ziggo Sport Totaal zijn er op het internet ook nog allerlei andere livestreams aanwezig. Daaronder is ook de livestream van de BBC. Voor die livestreams geldt echter dat ze 'geo-restricted' zijn. Dit houdt in dat men zo'n livestream officieel niet mag bekijken buiten het land waarvan de betreffende omroep de 'online uitzendrechten' heeft. Dat betekent in dat men de livestream van de BBC voor Wimbledon alleen in Groot-Brittannië mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de BBC 'geo-blocked' (geblokkeerd). In Nederland moet men dus officieel naar een livestream kijken van Eurosport of Ziggo Sport Totaal. In België dient men naar de livestream van Eurosport te kijken.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New York Marathon 2018 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 november 2018 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 48e editie van de TCS New York City Maratho…
Tour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2018 gaat op zaterdag 7 juli van start. Er is geen proloog; de openingsrit is een zogenaamde 'rit in l…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Tour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamTour 2018: 9e etappe (kasseienrit), live op tv en livestreamOp zondag 15 juli 2018 wordt de negende etappe verreden van de Tour de France. De start van deze rit is in Arras. De fin…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Championships,_Wimbledon
 • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Grass_court

Reageer op het artikel "Tennis: Wimbledon 2018 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!