InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tv Op dinsdag 10 april 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Ierland. De interland Ierland-Nederland is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De wedstrijd Ierland-Nederland is live op tv te bekijken. Ook is deze kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen voor het WK vrouwenvoetbal via een livestream online te bekijken.

Historie: Nederlands dameselftal

De eerste officiële interland van het Nederlands damesvoetbalteam vond plaats op 17 april 1971. Het Nederlands dameselftal speelde toen tegen Frankrijk. Nederland verloor met 4-0. Deze wedstrijd wordt als de eerste officiële Nederlandse interland beschouwd aangezien de wedstrijd onder auspiciën van de FIFA en de UEFA plaatsvond, maar opvallend genoeg vond deze wedstrijd niet plaats onder auspiciën van de KNVB. Pas in november 1973 werd de eerste damesinterland gespeeld die officieel goedgekeurd was door de Nederlandse voetbalbond KNVB. Dit was een uitwedstrijd tegen Engeland, die met 1-0 werd verloren.

Op 27 augustus 1977 behaalde het Nederlands damesvoetbalteam de grootste overwinning uit haar historie: de Nederlandse dames wonnen met 12-0 van de Israëlische dames. Op 26 september 1981 leden de Nederlandse vrouwen de grootste nederlaag uit hun historie: de Oranje dames verloren met 7-0 van Zweden.

Historie: Kwalificatie EK's

Het EK voetbal voor vrouwen bestaat sinds 1984. In die begintijd mochten er slechts vier landen meedoen aan het eindtoernooi van het EK. Tijdens de kwalificatietoernooien voor de EK's van 1989, 1991 en 1993 presteerde Nederland goed en haalde de laatste acht, maar vervolgens werden ze uitgeschakeld. Ze bereikten toen dus niet het eindtoernooi van het EK vrouwenvoetbal, waaraan immers slechts vier landen deelnamen.

Pas in 2009 (toen inmiddels het aantal landen dat meedeed aan het eindtoernooi uitgebreid was) haalde Nederland het eindtoernooi van het EK voetbal. Nederland bereikte tijdens dat EK damesvoetbal 2009, dat plaatsvond in Finland, de halve finale. De Oranje Leeuwinnen verloren die halve finale echter van Engeland. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal, dat toen in Zweden werd gespeeld. Dat jaar overleefde Nederland echter niet de groepsfase van het EK vrouwenvoetbal.

EK vrouwenvoetbal 2017
In 2017 was Nederland het organiserende land van het EK vrouwenvoetbal. Het hoefde daardoor geen kwalificatiewedstrijden te spelen en mocht automatisch meedoen aan dit eindtoernooi. Het EK vrouwenvoetbal 2017 werd het grootste succes uit de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal: de Oranje Leeuwinnen pakten in eigen land de eindoverwinning op dit EK.

Historie: Kwalificatie WK's

Sinds 1991 wordt er door de FIFA elke vier jaar een officieel WK voetbal voor dames georganiseerd. Het eerste WK vond plaats in China en werd gewonnen door de Verenigde Staten. Bijna had Nederland zich voor dat eerste WK damesvoetbal gekwalificeerd. De Nederlandse voetbaldames misten de kwalificatie op één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbalvrouwen vele jaren niet meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal geweest. Pas bij het WK damesvoetbal van 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor dit eindtoernooi te plaatsen. Nederland haalde vervolgens op dat WK vrouwenvoetbal de achtste finales.

Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK voetbal voor vrouwen wordt in 2019 in Frankrijk gehouden. In de kwalificatiecyclus voor dit WK voetbal zit Nederland in poule 3, samen met Ierland, Noorwegen, Slowakije en Noord-Ierland. De nummer één uit de eindstand van deze poule plaatst zich automatisch voor het WK damesvoetbal 2019. De nummer twee kan zich nog via playoffs voor het WK plaatsen.

In november 2017 was de wedstrijd Nederland-Ierland de derde poulewedstrijd die de Oranje Leeuwinnen speelden in het kader van de WK-kwalificatie. De vierde kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen was Nederland - Noord-Ierland op 6 april 2018. (Die wedstrijd eindigde in 7-0.) De wedstrijd Ierland-Nederland op 10 april 2018 is de vijfde kwalificatiewedstrijd. De zesde WK-kwalificatiewedstrijd is Noord-Ierland - Nederland en wordt op 8 juni 2018 gespeeld.

Ierland en vrouwenvoetbal

Het Ierse vrouwenteam heeft geen grote rol gespeeld binnen de geschiedenis van het damesvoetbal. Ierland is er zelfs nog nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een EK of WK vrouwenvoetbal bij de senioren. De Ierse voetbalsters hebben echter wel goed gepresteerd op verschillende internationale jeugdtoernooien. Een hoogtepunt was het behalen van de finale van het EK voetbal voor vrouwen onder de zeventien in 2010. Het Ierse seniorenteam staat anno 2017 op de 33e plaats van de FIFA wereldranglijst voor nationale vrouwenteams.

Selectie Nederland

Welke speelsters selecteerde bondscoach Wiegman voor de uitwedstrijd tegen de Ierse voetbalvrouwen? De selectie bestaat uit de volgende speelsters: Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Jill Roord (Bayern München), Anouk Dekker (Montpellier FC), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Jennifer Vreugdenhil (Valencia), Lize Kop (AFC Ajax), Merel van Dongen (AFC Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Kika van Es (Twente), Danique Kerkdijk (Bristol City), Ellen Jansen (Twente), Stefanie van der Gragt (AFC Ajax), Renate Jansen (Twente), Dominique Janssen (Arsenal FC), Desiree van Lunteren (AFC Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Jackie Groenen (Frankfurt), Siri Worm (Everton FC), Kelly Zeeman (AFC Ajax), Liza van der Most (AFC Ajax), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Sherida Spitse (Valerenga) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).

Historie: Nederland-Ierland in het vrouwenvoetbal

De nationale vrouwenvoetbalteams van Nederland en Ierland hebben in het verleden in totaal acht officiële interlands tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Nederland vijf wedstrijden gewonnen. Drie keer eindigde Nederland-Ierland in een gelijkspel. De grootste zege van Nederland op de Ierse voetbalvrouwen vond plaats in maart 2004: de Oranje Leeuwinnen wonnen toen met 6-0 van Ierland.

Voorgaande ontmoeting: Nederland-Ierland 0-0 in november 2017 (WK-kwalificatie)

Op dinsdag 28 november 2017 werd in het Goffertstadion te Nijmegen de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Ierland gespeeld. De match begon om 20u00. De scheidsrechter was Poestovoitova uit Rusland. Er waren 12.500 toeschouwers. Bij deze interland Nederland-Ierland zijn geen doelpunten gevallen, de uitslag was dus: Nederland-Ierland 0-0. Er is één kaart getrokken: de Nederlandse Dekker kreeg geel.

Voorbeschouwing: Ierland-Nederand in april 2018

De Oranje Leeuwinnen zijn overduidelijk de favorieten voor de zege in deze wedstrijd. Nederland is immers de regerende Europees kampioen vrouwenvoetbal, terwijl Ierland zich niet eens voor dat toernooi kon plaatsen. Dat Ierland echter een stug team is, bewezen zij reeds bij de ontmoeting in november 2017 die in 0-0 eindigde.

Opstellingen, statistieken en locatie

Hoe laat is de aftrap van Ierland-Nederland? In welk Iers stadion wordt deze wedstrijd gespeeld? De wedstrijd begint om 19u00 plaatselijke tijd in Ierland, dat betekent dat het in Nederland dan 20u00 is (tijdzone CET). Deze wedstrijd vindt op dinsdag 10 april 2018 plaats in het Tallaght Stadium te Dublin. De scheidsrechter is Frappart (Frankrijk). Hieronder vindt u de opstellingen en statistieken. Miedema is niet fit genoeg om te starten, maar zit wel bij de wedstrijdselectie van de Oranje Leeuwinnen.

Opstelling Ierland (en wissels):

Hourihan, Perry-Campbell, Caldwell, Quinn, Duggan, Boyle Carr (Barrett/46), Connolly (Littlejohn/73), Fahey, McCabe, O'Sullivan en Kiernan.

Opstelling Nederland (en wissels):

Van Veenendaal, Renate Jansen, Van der Gragt, Dominique Janssen, Worm, Spitse, Groenen, Van de Donk, Van de Sanden (Roord/69e minuut), Beerensteyn en Martens.

Uitslag Ierland-Nederland: 0-2

Doelpunten Nederland: Beerensteyn (11e minuut) en Spitse (23/penalty).

Gele kaarten:

  • Ierland: Caldwell, Connolly en McCabe
  • Nederland: Worm

Live op tv: Ierland-Nederland niet op Veronica Tv maar wel op SBS9

Op welke zender is Nederland-Ierland live te zien? Hoe laat begint de uitzending van Nederland-Ierland op tv? De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door de zender SBS9. Let op: in tegenstelling tot de meeste overige kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen is deze wedstrijd dus niet live te zien op Veronica Tv (op die zender geeft men op die avond de voorkeur aan de Champions League voor heren). De zender SBS9 zit bij de meeste Nederlandse tv-kijkers in het standaardpakket voor digitale tv. Bij Ziggo zit SBS9 bijvoorbeeld op digitaal kanaal 19. Bij KPN zit deze zender op het digitale kanaal 34. De uitzending begint op dinsdag 10 april 's avonds om ca. 19u35 op SBS9. De aftrap van de wedstrijd is om 20u00.

De eerstvolgende wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen na Ierland-Nederland is de WK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland (8 juni 2018). Die wedstrijd wordt wel weer 'gewoon' live op de zender Veronica Tv uitgezonden.

Exclusief contract: Oranje Leeuwinnen live bij SBS Broadcasting (Veronica/SBS9)

Het bedrijf SBS Broadcasting heeft sinds augustus 2017 het exclusiviteitscontract om de kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen live op tv en online per livestream uit te zenden. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat al deze wedstrijden op de zender Veronica Tv van SBS Broadcasting zouden worden uitgezonden. Omdat Veronica ook de Champions League voor heren live uitzendt, verhuist de live tv-uitzending van de Oranje Leeuwinnen op 10 april echter naar een ander zender van het bedrijf SBS Broadcasting: SBS9. (Veronica zendt deze vrouweninterland overigens wel online per livestream uit, meer info hierover vindt u verderop.)

Veronica Tv profileert zich sowieso meer en meer als een voetbalzender. Zo zenden zij onder meer de KNVB Bekerfinale en oefenwedstrijden van Oranje live op tv uit. Veel voetbaluitzendingen van Veronica zijn behalve op tv ook op het internet gratis via een livestream te bekijken. Het profiel van Veronica als voetbalzender wordt ook versterkt door de komst van de heren van Voetbal Inside (Genee, Derksen en Van der Gijp) met ingang van augustus 2018 naar deze zender.

Samenvatting Ierland-Nederland

Voetballiefhebbers die niet live op tv of per livestream de interland Ierland-Nederland kunnen zien, kunnen achteraf een samenvatting bekijken. Er wordt onder meer een samenvatting van Ierland-Nederland op tv uitgezonden door Veronica Tv. Die begint omstreeks 23u15, na afloop van de uitzending van de Champions League voor heren op Veronica Tv. Op de site van de zender Veronica kan men overigens na afloop van Ierland-Nederland deze WK-kwalificatiematch integraal via een stream bekijken. Enige tijd na afloop van de wedstrijd bevindt is die stream (video) te vinden in de rubriek 'gemist' op de website van Veronica. Ook NOS Studio Sport zendt een samenvatting van de wedstrijd uit. Die is op de avond van 10 april op de tv-zender NPO2 te zien vanaf circa 22u40 (in het sportjournaal van het programma Nieuwsuur).

Livestream Ierland-Nederland

De damesvoetbalmatch Ierland-Nederland is op dinsdag 10 april 2018 eveneens live online te bekijken via een livestream. De officiële livestream van deze wedstrijd is op die avond 'gewoon' te vinden op de website van Veronica Tv. Let dus op: hoewel deze zender de damesinterland dus niet op tv uitzendt, zendt zij hem wel online per livestream uit. Dit is een openbare livestream. Men hoeft geen account aan te maken of een abonnement te hebben om de officiële livestream van Ierland-Nederland te bekijken. De livestream begint tegelijk met de tv-uitzending (rond vijf over half acht). Om rechtstreeks naar de livestream van Ierland-Nederland te gaan, moet men dus niet naar de website van SBS9 gaan, maar wel naar de site van Veronica.

Tot aan de zomer van 2017 was FOX de grote mediapartner van de Oranje Leeuwinnen. Op zich heeft FOX jarenlang een erg goede en belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Het was aan hen te danken dat er, in de periode voordat het vrouwenvoetbal zijn grote doorbraak beleefde in Nederland (door het EK 2017) er toch al heel veel interlands live op tv en via een livestream te bekijken waren. Ze zonden die wedstrijden in deze periode vaak uit op het 'open net' FOX tv en daarnaast ook vaak op zenders van FOX Sports.

Veronica livestream

Een nadeel was echter wel, dat de wedstrijden online vaak alleen op een livestream van FOX Sports te bekijken was, waarvoor men een abonnement diende te hebben. Met de komst van SBS Broadcasting als nieuwe exclusieve bezitter van de uitzendrechten van de Oranje Leeuwinnen is dit nadeel ten einde gekomen, doordat zij per wedstrijd ook een gratis openbare livestream beschikbaar stellen op de website van Veronica Tv. Ook bij veel andere grote voetbalwedstrijden (zoals de KNVB Bekerfinale bij de heren en bij oefenwedstrijden van het Nederlands herenvoetbalelftal) biedt Veronica tot vreugde van velen zo'n gratis openbare livestream aan.

Daar staat overigens wel een klein technisch nadeel tegenover. Doordat deze livestream gratis en openbaar is, wordt hij bij grote voetbalwedstrijden (zoals ook de oefenwedstrijden van Oranje) soms zo massaal gebruikt, dat de website (en de stream) mogelijk even vastlopen wegens 'overbelasting'. Dit technische probleem bij de livestream is doorgaans echter slechts van zeer tijdelijke aard.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvOp vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De w…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvOp maandag 5 maart 2018 speelt het Nederlands damesvoetbalteam een oefeninterland tegen IJsland. Deze wedstrijd is een o…
Finale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvFinale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvOp woensdag 7 maart 2018 zou het Nederlands vrouwenvoetbalteam in Portugal de finale spelen van het toernooi om de Algar…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2018: Ierland-Nederland, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!