All-Star Team wereldkampioenschappen voetbal (1930-2014)

Sinds 1930 organiseert de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) om de vier jaar het wereldkampioenschap voetbal (alleen in 1942 en 1946 niet vanwege de Tweede Wereldoorlog). Elk toernooi stonden er spelers op, die het verschil maakte op het veld. Ook (be)vestigde diverse spelers hier hun naam definitief. Na elk toernooi werd er een "elftal van het toernooi samengesteld" oftewel: FIFA World Cup All-Star team en één speler werd tot beste speler van het toernooi uitgeroepen.

FIFA World Cup All Star Team

Altijd voer voor discussie. Een subjectieve verkiezing, zoals het FIFA World Cup All-Star team. Iedereen heeft altijd wel een mening over de samenstelling van een dergelijk team. Echter al sinds het eerste wereldkampioenschap wordt er na het toernooi door de FIFA een elftal samengesteld met de beste voetballers van het wereldkampioenschap. Tijdens de eerste jaren werd dit samengesteld door een verkiezing te houden onder de voetbaljournalisten. Sinds 1994 wordt er voor het wereldkampioenschap voetbal door de FIFA een "technisch team" samengesteld, die het wereldkampioenschap op de voet volgt en uiteindelijk het FIFA World Cup All Star Team samenstelt. Hier volgen de gekozen teams per gespeeld wereldkampioenschap voetbal.

Daarnaast werd er ook altijd de beste speler van het toernooi bekend gemaakt. Sinds 1982 ontvangt deze speler "De Gouden Bal". De speler die de meeste doelpunten maakt, krijgt "De Gouden Schoen". Sinds 1994 reikte de FIFA ook "De Gouden Handschoen" uit aan de beste keeper. Deze staan hieronder niet apart vermeld, omdat dit de keeper is die in het World Cup All Star Team staat. Sinds 1970 is er ook een Fair Play Award en sinds 2006 een prijs voor de beste jonge speler.

WK 1930

Het allereerste wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in Uruguay ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijkheid in Uruguay. Slechts 13 landen schreven zich in, waardoor er geen voorrondes nodig waren. Alle wedstrijden werden gespeeld in Montevideo, verdeeld over drie stadions. In het FIFA World Cup All Star Team was wereldkampioen Uruguay met zeven spelers het beste vertegenwoordigd.
naamlandpositie
Enrique BallestreroUruguaykeeper
José NasazziUruguayrechtsback
Luis MontiArgentiniëcentrale verdediger
Milutin IvkovićJoegoslaviëlinksback
José Leandro AndradeUruguayrechtshalf
Álvaro GestidoUruguaylinkshalf
Bert PatenaudeVerenigde Statenrechtsbuiten
Héctor ScaroneUruguayrechtsbinnen
Guillermo StábileArgentiniëmidvoor
Pedro CeaUruguaylinksbinnen
Héctor CastroUruguaylinksbuiten
Speler van het toernooi: José Nasazzi (Uruguay)
Topscoorders van het toernooi: Guillermo Stábile (Argentinië) met 8 goals

WK 1934

Het tweede wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in Italië. Destijds geregeerd door de fascistische partij, die een flinke vinger in de pap had tijdens het verloop van het toernooi. Niet verwonderlijk dat Italië uiteindelijk de wereldtitel won. Luis Monti was de eerste speler die voor een tweede keer werd verkozen in het All Star Team. In 1930 als verliezend finalist uit Argentinië, in 1934 als winnende Italiaan.
naamlandpositie
Ricardo ZamoraSpanjekeeper
Jacinto QuincocesSpanjerechtsback
Luis MonitItaliëcentrale verdediger
Eraldo MonzeglioItaliëlinksback
Attilio FerrarisItaliërechtshalf
Leonardo CilaurrenSpanjelinkshalf
Enrique GuaitaItaliërechtsbuiten
Giuseppe MeazzaItaliërechtsbinnen
Matthias SindelarOostenrijkmidvoor
Oldřich NejedlýTsjecho-Slowakijelinksbinnen
Raimundo OrsiItaliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Giuseppe Meazza (Italië)
Topscoorder van het toernooi: Oldřich Nejedlý (Tsjecho-Slowakije) met 5 goals

WK 1938

Het derde wereldkampioenschap voetbal vond plaats in 1938. Italië won wederom de wereldtitel, maar de samenstelling van het winnende team was grotendeels anders dan vier jaar eerder. Slechts aanvoerder Meazza en spelmaker Ferraris speelden beide WK-finales. De Braziliaanse bondscoach maakte in de halve finale een kapitale blunder door zijn sterspeler Leonidas da Silva (topscoorder en speler van het WK 1938) rust te gunnen voor de finale. Het was een flinke misrekening omdat Brazilië de finale niet haalde.
naamlandpositie
František PláničkaTsjecho-Slowakijekeeper
Alfredo FoniItaliërechtsback
Domingos da GuiaBraziliëcentrale verdediger
Pietro RavaItaliëlinksback
Michele AndreoloItaliërechtshalf
Ugo LocatelliItaliëlinkshalf
Gyula ZsengellérHongarijerechtsbuiten
György SárosiHongarijerechtsbinnen
Silvio PiolaItaliëmidvoor
Leônidas da SilvaBraziliëlinksbinnen
Gino ColaussiItaliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Leônidas da Silva (Brazilië)
Topscoorder van het toernooi: Leônidas da Silva (Brazilië) met 8 goals

WK 1950

Het vierde wereldkampioenschap voetbal vond plaats in Brazilië. De edities van 1942 en 1946 waren afgelast wegens het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Brazilië was de grote favoriet. In de laatste wedstrijd in de finale groep (er werd na de eerste ronde gespeelde om de wereldtitel met de vier beste landen in één groep) hadden de Brazilianen genoeg aan een punt tegen buurland Uruguay. Ruim 200.000 toeschouwers (nog altijd een record) ging de thuisploeg verrassend onderuit en prolongeerde Uruguay feitelijk zijn wereldtitel. De Zuid-Amerikanen hadden namelijk hun titel in 1934 en 1938 niet verdedigd. Ondanks het verlies in de finale leverde Brazilië 3 spelers voor het All Star Team, alsmede de beste speler van het toernooi en de topscoorder van het WK.
naamlandpositie
Roque MáspoliUruguaykeeper
José ParraSpanjerechtsback
Obdulio VarelaUruguaycentrale verdediger
Erik NilssonZwedenlinksback
BauerBraziliërechtshalf
Víctor Rodríguez AndradeUruguaylinkshalf
Alcides GhiggiaUruguayrechtsbuiten
ZizinhoBraziliërechtsbinnen
Ademir da GuiaBraziliëmidvoor
Juan Alberto SchiaffinoUruguaylinksbinnen
JairBraziliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Zizinho (Brazilië)
Topscoorder van het toernooi: Ademir da Guia (Brazilië) met 8 goals

WK 1954

Het vijfde wereldkampioenschap voetbal vond plaats in Zwitserland. Dit wordt als één van de mooiste wereldkampioenschappen voetbal beschouwd. Meer dan 5 doelpunten vielen er gemiddeld per wedstrijd. Zo werd West-Duitsland in de eerste ronde met 8-3 opgerold door de ontketende Hongaren. Helaas raakte sterspeler Ferenc Puskás geblesseerd door een harde overtreding van de Duitser Liebrich. Puskas was net op tijd fit voor de finale tegen... West-Duitsland. In de stromende regen wonnen de West-Duitsers verrassend van de torenhoge favoriet Hongarije. Deze wedstrijd ging de geschiedenis in als "Het Wonder van Bern". De uitverkiezing van Puskás tot speler van het toernooi was omstreden omdat hij een groot deel van het toernooi geblesseerd had moeten toekijken. Hongarije was met zes spelers vertegenwoordigd in het All Star Team. Nooit leverde een niet-wereldkampioen zes van de elf spelers.
naamlandpositie
Gyula GrosicsHongarijekeeper
Djalma SantosBraziliërechtsback
Ernst OcwirkOostenrijkcentrale verdediger
José SantamaríaUruguaylinksback
József BozsikHongarijerechtshalf
Fritz WalterWest-Duitslandlinkshalf
Helmut RahnWest-Duitslandrechtsbuiten
Sándor KocsisHongarijerechtsbinnen
Nándor HidegkutiHongarijemidvoor
Ferenc PuskásHongarijelinksbinnen
Zoltán CziborHongarijelinksbuiten
Speler van het toernooi: Ferenc Puskás (Hongarije)
Topscoorder van het toernooi: Sándor Kocsis (Hongarije) met 11 goals

WK 1958

Het zesde wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in Zweden. Tijdens het toernooi kwamen de jonge sterren Garincha en Pelé in de basiself bij de latere wereldkampioen Brazilië. In de finale werd Zweden door de Brazilianen met 5-2 verslagen. Brazilië was de eerste ploeg die buiten zijn eigen continent wereldkampioen werd. Pelé is met zijn zeventien jaar nog steeds de jongste speler in het FIFA All Star Team. Just Fontaine werd met 13 goals topscoorder van het toernooi, een record dat nog altijd staat (en waarschijnlijk zal blijven staan).
naamlandpositie
Harry GreggNoord-Ierlandkeeper
Djalma SantosBraziliërechtsback
BelliniBraziliëcentrale verdediger
Nilton SantosBraziliëlinksback
Danny BlanchflowerNoord-Ierlandrechtshalf
Gunnar GrenZwedencentrale middenvelder
Just FontaineFrankrijkcentrale middenvelder
DidiBraziliëlinkshalf
GarrinchaBraziliërechtsbuiten
Just FontaineFrankrijkmidvoor
PeléBraziliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Didi (Brazilië)
Topscoorder van het toernooi: Just Fontaine (Frankrijk) met 13 goals

WK 1962

Het zevende wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in Chili. Titelverdediger Brazilië trad aan met vrijwel dezelfde ploeg als vier jaar eerder. Alleen het centrale verdedigingsduo was anders, plus raakte sterspeler Pelé tijdens het toernooi geblesseerd. Garrincha stak in grootste vorm en leidde Brazilië naar haar tweede wereldtitel. Garrincha werd speler van het toernooi en medetopscoorder.
naamlandpositie
Viliam SchrojfTsjecho-Slowakijekeeper
Djalma SantosBraziliërechtsback
Cesare MaldiniItaliëcentrale verdediger
Valery VoroninSovjet-Uniecentrale verdediger
Karl-Heinz SchnellingerWest-Duitslandlinksback
ZitoBraziliërechtshalf
Josef MasopustTsjecho-Slowakijelinkshalf
GarrinchaBraziliërechtsbuiten
Leonel SánchezChilispits
VaváBraziliëspits
Mario ZagalloBraziliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Garrincha (Brazilië)
Topscoorder van het toernooi: Flórián Albert (Hongarije), Valentin Ivanov (Sovjet-Unie), Garrincha (Brazilië), Vavá (Brazilië), Dražan Jerković (Joegoslavië) en Leonel Sánchez (Chili) ieder 4 goals

WK 1966

Het achtste wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in de bakermat van het voetbal: Engeland. Thuisland maakte de verwachtingen waar door de wereldtitel op te eisen. Al was daar in de finale tegen West-Duitsland wel een omstreden doelpunt voor nodig. Een bal die via de lat en (schijnbaar) op de lijn stuiterde werd toch goedgekeurd. Voor het eerste was de stand van een WK-finale na 90 minuten gelijk zodat er verlengd moest worden. De Engelse middenvelder Bobby Charlton werd speler van het toernooi, de Portugees Eusébio de topscoorder.
naamlandpositie
Gordon BanksEngelandkeeper
George CohenEngelandrechtsback
Bobby MooreEngelandcentrale verdediger
VicentePortugalcentrale verdediger
Silvio MarzoliniArgentiniëlinksback
Franz BeckenbauerWest-Duitslandrechtshalf
ColuñaPortugalcentrale middenvelder
Bobby CharltonEngelandlinkshalf
Uwe SeelerWest-Duitslandaanvaller
EusébioPortugalaanvaller
Flórian AlbertHongarijeaanvaller
Speler van het toernooi: Bobby Charlton (Engeland)
Topscoorder van het toernooi: Eusébio (Portugal) met 9 goals

WK 1970

Het negende wereldkampioenschap voetbal in Mexico staat nog in ieder geheugen gegrift. De latere wereldkampioen Brazilië haalde een ongekend hoog niveau en kreeg als bijnaam "The Beautifull Team". En leverde niet voor niets 5 van de 11 spelers voor het FIFA All Star Team, alsmede de speler van het toernooi (Pelé) en topscoorder (Jairzinho). Door haar derde wereldtitel mocht Brazilië de wereldbeker houden. Sterspeler Pelé had in alle wereldtitels een aandeel gehad en is nog steeds de enige met drie wereldtitels als speler. De halve finale wedstrijd Italië-West-Duitsland 4-3 na verlenging werd jaren later tot de mooiste wedstrijd ooit op een wereldkampioenschap ooit uitgeroepen.
naamlandpositie
Ladislao MazurkiewiczUruguaykeeper
Carlos AlbertoBraziliërechtsback
Atilio AnchetaUruguaycentrale verdediger
Franz BeckenbauerWest-Duitslandcentrale verdediger
Giacinto FacchettiItaliëlinksback
GérsonBraziliëmiddenvelder
Bobby CharltonEngelandmiddenvelder
JairzinhoBraziliërechtsbuiten
Gerd MüllerWest-Duitslandspits
PeléBraziliëspits
RivelinoBraziliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Pelé (Brazlië)
Topscoorder van het toernooi: Gerd Müller (West-Duitsland) met 10 goals

WK 1974

Het tiende wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in West-Duitsland. Het FIFA All-Star team wordt volledig gedomineerd door de top 3. Winnaar West-Duitsland levert vijf spelers, finalist Nederland vier spelers en nummer 3 Polen twee spelers. Nederland verbaasde de wereld met het "Totaalvoetbal", maar kon in de finale de verwachtingen niet waar maken.
naamlandpositie
Sepp MaierWest-Duitslandkeeper
Berti VogtsWest-Duitslandrechtsback
Ruud KrolNederlandcentrale verdediger
Franz BeckenbauerWest-Duitslandcentrale verdediger
Paul BreitnerWest-Duitslandlinksback
Johan NeeskensNederlandrechtshalf
Kazimierz DeynaPolencentrale middenvelder
Wolfgang OverathWest-Duitslandlinkshalf
Grzegorz LatoPolenrechtsbuiten
Johan CruijffNederlandspits
Rob RensenbrinkNederlandlinksbuiten
Speler van het toernooi: Johan Cruijff (Nederland)
Topscoorder van het toernooi: Grzegorz Lato (Polen) met 7 goals

WK 1978

Het elfde wereldkampioenschap voetbal werd in Argentinië gehouden. Dit wereldkampioenschap had veel weg van de editie van 1934 in Italië. Destijds zette Mussolini alles op alles om het thuisland te laten winnen. Dit keer deed Videla hetzelfde en ook nu lukte het weer. Bijna had Nederland roet in het eten gegooid, maar net voor tijd in de finale raakte Rensenbrink de paal. Als deze bal erin was gegaan en Nederland had met 2-1 gewonnen, dan was Rensenbrink zowel speler van het toernooi geworden als topscoorder. Nu viel Mario Kempes die eer te beurt.
naamlandpositie
Ubaldo FillolArgentiniëkeeper
Berti VogtsWest-Duitslandrechtsback
Ruud KrolNederlandcentrale verdediger
Daniel PassarellaArgentiniëcentrale verdediger
Alberto TarantiniArgentiniëlinksback
DirceuNederlandrechtshalf
Teófilo CubillasPerulinkshalf
Roberto BettegaItaliërechtsbuiten
Paolo RossiItaliëspits
Mario KempesArgentiniëspits
Rob RensenbrinkNederlandlinksbuiten
Speler van het toernooi: Mario Kempes (Argentinië)
Topscoorder van het toernooi: Mario Kempes (Argentinië) met 6 goals

WK 1982

Het twaalfde wereldkampioenschap voetbal in Spanje wordt vooral herinnert door het prachtige Braziliaanse team. Helaas werden de Zuid-Amerikanen verrassend uitgeschakeld door latere wereldkampioen Italië. Als troost leverde Brazilië net als Italië 4 spelers voor het FIFA World Cup All Star Team.
naamlandpositie
Dino ZoffItaliëkeeper
Claudio GentileItaliërechtsback
Fulvio CollovatiItaliëcentrale verdediger
LuizinhoBraziliëcentrale verdediger
JuniorBraziliëlinksback
FalcãoBraziliërechtshalf
ZicoBraziliëcentrale middenvelder
Michel PlatiniFrankrijkcentrale middenvelder
Zbigniew BoniekPolenlinkshalf
Paolo RossiItaliëspits
Karl-Heinz RummeniggeWest-Duitslandspits
Speler van het toernooi: Paolo Rossi (Italië)
Topscoorder van het toernooi: Paolo Rossi (Italië) met 6 goals

WK 1986

Het dertiende wereldkampioenschap voetbal zou oorspronkelijk in Colombia plaatsvinden, maar die gaf de organisatie terug. Mexico hielp de FIFA uit de brand. Op dit wereldkampioenschap haalde Diego Armando Maradona een ongekend niveau. Met een middelmatige ploeg werd Argentinië toch wereldkampioen aan de hand van Maradona. In het uiteindelijke FIFA World Cup All Star team staan maar liefst zeven nationaliteiten en slechts één wereldkampioen. UIteraard de speler van het toernooi; Diego Armando Maradona.
naamlandpositie
Jean-Marie PfaffBelgiëkeeper
JosimarBraziliërechtsback
Júlio CésarBraziliëcentrale verdediger
Manuel AmorosFrankrijklinksback
Jean TiganaFrankrijkrechtshalf
Jan CeulemansBelgiëcentrale middenvelder
Michel PlatiniFrankrijkcentrale middenvelder
Diego MaradonaArgentiniëlinkshalf
Emilio ButragueñoSpanjerechtsbuiten
Gary LinekerEngelandspits
Preben Elkjær LarsenDenemarkenlinksbuiten
Speler van het toernooi: Diego Maradona (Argentinië)
Topscoorder van het toernooi: Gary Lineker (Engeland) met 6 goals

WK 1990

Het veertiende wereldkampioenschap voetbal in Italië was het aanzien nauwelijks waard. Er waren maar enkele lichtpuntjes, zoals de 38-jarige Roger Milla uit Kameroen. Hij scoorde viermaal en werd gekozen als eerste Afrikaan in het FIFA World Cup All Star Team. Keeper Luis Gabelo Conejo uit Costa Rica kreeg een eervolle vermelding, hij viel net buiten het All Star Team. De Argentijn Goycochea kreeg de voorkeur, omdat hij Argentinië tweemaal door de strafschoppenreeks had geloosd.
naamlandpositie
Sergio GoycocheaArgentiniëkeeper
Andreas BrehmeDuitslandrechtsback
Franco BaresiItaliëcentrale verdediger
Paolo MaldiniItaliëlinksback
Lothar MatthäusDuitslandrechtshalf
Paul GascoigneEngelandcentrale middenvelder
Dragan StojkovićJoegoslaviëcentrale middenvelder
Diego MaradonaArgentiniëlinkshalf
Salvatore SchillaciItaliëaanvaller
Roger MillaKameroenaanvaller
Jürgen KlinsmannDuitslandaanvaller
Speler van het toernooi: Salvatore Schillaci (Italië)
Topscoorder van het toernooi: Salvatore Schillaci (Italië) met 6 goals

WK 1994

Het vijftiende wereldkampioenschap voetbal vond plaats in de Verenigde Staten. In de finale tussen Brazilië en Italië beslisten voor het eerst strafschoppen over de winnaar. Tijdens dit toernooi leverde een overwinning voor het eerst 3 punten op.
naamlandpositie
Michel Preud'hommeBelgiëkeeper
JorginhoBraziliërechtsback
Márcio SantosBraziliëcentrale verdediger
Paolo MaldiniItaliëlinksback
DungaBraziliërechtshalf
Roberto BaggioItaliëcentrale middenvelder
Krasimir BalakovBulgarijecentrale middenvelder
Gheorghe HagiRoemeniëlinkshalf
Tomas BrolinZwedenrechtsbuiten
RomárioBraziliëspits
Hristo StoichkovBulgarijelinksbuiten
Speler van het toernooi: Romário (Brazilië)
Topscoorder van het toernooi: Oleg Salenko (Rusland) en Hristo Stoichkov (Bulgarije) met 6 goals

WK 1998

Het zestiende wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk werd voor het eerst met 32 landen gehouden. Voor het eerst werd er geen FIFA World Cup All Star Team gekozen van 11 spelers, maar een selectie van 16. De Deense broers Michael en Brian Laudrup zijn tot nu toe de enige broers die beide in het All Star Team gekozen zijn.
naamlandpositie
Fabien BarthezFrankrijkkeeper
José Luis ChilavertParaguaykeeper
Lilian ThuramFrankrijkverdediger
Marcel DesaillyFrankrijkverdediger
Carlos GamaraParaguayverdediger
Frank de BoerNederlandverdediger
Roberto CarlosBraziliëverdediger
DungaBraziliëmiddenvelder
Zinedine ZidaneFrankrijkmiddenvelder
Edgar DavidsNederlandmiddenvelder
Michael LaudrupDenemarkenmiddenvelder
RivaldoBraziliëmiddenvelder
Brian LaudrupDenemarkenaanvaller
RonaldoBraziliëaanvaller
Dennis BergkampNederlandaanvaller
Davor ŠukerKroatiëaanvaller
Speler van het toernooi: Zinedine Zidane (Frankrijk)
Topscoorder van het toernooi: Davor Šuker (Kroatië) met 6 goals

WK 2002

Het zeventiende wereldkampioenschap vond voor het eerst plaats in Japan en Zuid-Korea. Tevens werd er voor het eerst een Aziaat (Hong Myung-bo uit Zuid-Korea) en een Noord-Amerikaan (Claudio Reyna uit de Verenigde Staten) gekozen in het FIFA World Cup All Star Team. Ook deze editie geen elf maar zestien spelers.
naamlandpositie
Oliver KahnDuitslandkeeper
Rüştü ReçberTurkijekeeper
Alpay ÖzalanTurkijeverdediger
Hong Myung-boZuid-Koreaverdediger
Fernando HierroSpanjeverdediger
Sol CampbellEngelandverdediger
Roberto CarlosBraziliëverdediger
Claudio ReynaVerenigde Statenmiddenvelder
Yoo Sang-ChulZuid-Koreamiddenvelder
Michael BallackDuitslandmiddenvelder
RonaldinhoBraziliëmiddenvelder
RivaldoBraziliëmiddenvelder
Hasan ŞaşTurkijeaanvaller
RonaldoBraziliëaanvaller
El Hadji DioufSenegalaanvaller
Miroslav KloseDuitslandaanvaller
Speler van het toernooi: Oliver Kahn (Duitsland)
Topscoorder van het toernooi: Ronaldo (Brazilië) met 8 goals

WK 2006

Het achttiende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland leverde een complete selectie op van het FIFA World Cup All Star Team. Hier kwam veel kritiek op. Het leek wel of de FIFA niet durfde te kiezen en iedereen te vriend wilde houden. Vanaf 2010 koos men weer gewoon voor een FIFA World Cup All Star team van 11 spelers. Het aanwijzen als Zinedine Zidane als speler van het toernooi was omstreden, omdat Zidane in de finale met rood van het veld moest wegens het uitdelen van een kopstoot. Echter de beslissing over de speler van het toernooi was al voor de wedstrijd genomen.
naamlandpositie
Jens LehmannDuitslandkeeper
Gianluigi BuffonItaliëkeeper
RicardoPortugalkeeper
Lilian ThuramFrankrijkverdediger
Roberto AyalaArgentiniëverdediger
Fabio CannavaroItaliëverdediger
John TerryEngelandverdediger
Ricardo CarvalhoPortugalverdediger
Gianluca ZambrottaItaliëverdediger
Philip LahmDuitslandverdediger
ManichePortugalmiddenvelder
Gennaro GattusoItaliëmiddenvelder
Michael BallackDuitslandmiddenvelder
Andrea PirloItaliëmiddenvelder
Zinedine ZidaneFrankrijkmiddenvelder
Patrick VieraFrankrijkmiddenvelder
Ze RobertoBraziliëmiddenvelder
Luís FigoPortugalaanvaller
Francesco TottiItaliëaanvaller
Luca ToniItaliëaanvaller
Hernán CrespoArgentiniëaanvaller
Miroslav KloseDuitslandaanvaller
Thierry HenryFrankrijkaanvaller
Speler van het toernooi: Zinedine Zidane (Frankrijk)
Topscoorder van het toernooi: Miroslav Klose (Duitsland) met 5 goals

WK 2010

Het negentiende wereldkampioenschap voetbal werd voor het eerst in Afrika gehouden. Gastheer was Zuid-Afrika. In 2010 werden er weer gewoon elf spelers geselecteerd voor het FIFA World Cup All Star Team met wereldkampioen Spanje als hofleverancier met zes spelers.
naamlandpositie
Iker CasillasSpanjekeeper
MaiconBraziliërechtsback
Sergio RamosSpanjecentrale verdediger
Carles PuyolSpanjecentrale verdediger
Philip LahmDuitslandlinksback
Bastian SchweinsteigerDuitslandrechtshalf
Wesley SneijderNederlandcentrale middenvelder
XaviSpanjecentrale middenvelder
Andrés IniestaSpanjelinkshalf
David VillaSpanjespits
Diego ForlánUruguayspits
Speler van het toernooi: Diego Forlán (Uruguay)
Topscoorder van het toernooi: Thomas Müller (Duitsland) met 5 goals

WK 2014

Het twintigste wereldkampioenschap voetbal in Brazilië leverde een opvallend FIFA World Cup All Star Team op. Arjen Robben(Nederland) ontbrak terwijl die wel de bronzen bal (3e beste speler na Lionel Messi en James Rodriguez), maar geen plaats heeft in basiself. Er werd ook een team samengesteld door een computer die alles bijhield van accurate passing, doelpogingen, ballen veroverd, duels gewonnen enz. Dit elftal met meest waardevolle spelers bestond uit Neuer, de Vrij, Thiago Silva, Hummels, Rojo, Lahm, Kroos, Oscar, Rodriguez, Robben en Müller. En niet Lionel Messi die tot speler van het toernooi werd uitgeroepen.
naamlandpositie
Manuel NeuerDuitslandkeeper
Mats HummelsDuitslandrechtsback
Thiago SilvaBraziliëcentrale verdediger
David LuizBraziliëcentrale verdediger
MarceloBraziliëlinksback
Toni Kroos Duitslandrechtshalf
James RodriguezColombiacentrale middenvelder
Angel di MariaArgentiniëlinkshalf
Thomas MüllerDuitslandrechtsbuiten
Lionel MessiArgentiniëspits
NeymarBraziliëlinksbuiten
Speler van het toernooi: Lionel Messi (Argentinië)
Topscoorder van het toernooi: James Rodriguez (Colombia) met 6 goals

Meerdere uitverkiezingen

Djalma Santos (Brazilië), Franz Beckenbauer (West-Duitsland) en Philip Lahm (Duitsland) driemaal.
Luis Monti (Argentinië/Italië), Garrincha (Brazilië), Pelé (Brazilië), Bobby Charlton (Engeland), Ruud Krol (Nederland), Rob Rensenbrink (Nederland), Berti Vogts (West-Duitsland), Paolo Rossi (Italië), Michel Platini (Frankrijk), Diego Maradona (Argentinië), Paolo Maldini (Italië), Dunga (Brazilië), Rivaldo (Brazilië), Ronaldo (Brazilië), Roberto Carlos (Brazilië), Liliam Thuram (Frankrijk), Zinedine Zidane (Frankrijk), Michael Ballack (Duitsland) en Miroslav Klose (Duitsland) tweemaal.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1970In 1970 heeft Mexico de eer om de 9e editie van het WK in hun land te mogen houden. Voor het eerst zijn er twee reserves…
Pelé: De Zwarte Parel uit BraziliëPelé is een voormalig Braziliaans voetballer. Als speler van Santos en het Braziliaanse nationale elftal behaalde hij gr…
G-star, Just the productG-star, Just the productG-star is een bekend merk dat kleding produceert en verkoopt in veel landen in de wereld. Sinds enkele jaren is het een…

AC Milan 1989-1995In de loop der jaren zijn er heel wat teams die tot de verbeelding hebben gesproken. AC Milan uit begin jaren 90 is een…
Het 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet beroemde 'Santiago Bernabeú' stadion van Real Madrid, met een capaciteit voor 81.044 toeschouwers, wordt al meer dan…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Cup_awards#All-Star_Team
  • Oliver G. (1995) Guinnes Book of World Soccer, Guinness, ISBN 9780851126548
  • Raes, F. e.a. (2002) Het WK Voetbal van A tot Z, Houtekiet, ISBN 9789052406602
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 05-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.