InfoNu.nl > Sport > Voetbal > KNVB Bekerfinale 2020, live op tv en livestream

KNVB Bekerfinale 2020, live op tv en livestream

KNVB Bekerfinale 2020, live op tv en livestream Op zondag 19 april 2020 wordt de finale gespeeld van de KNVB Beker. Deze wedstrijd vindt plaats in het Rotterdamse 'Stadion Feijenoord' (oftewel de Kuip). De bekerfinale wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is de finale ook online via een livestream te volgen. Op welke zender is de bekerfinale te zien? Waar vindt men een livestream van de finale? Hoe laat is de aftrap van de bekerfinale? Hoe is de geschiedenis van het KNVB bekertoernooi verlopen?

Geschiedenis KNVB Beker

Het Nederlandse bekertoernooi is ontstaan naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. Dat Engelse toernooi vond reeds in het seizoen 1871-1872 voor het eerst plaats (onder de naam FA Challenge Cup). Het Nederlandse bekertoernooi vond in het seizoen 1898-1899 voor het eerst plaats. Naar het Engelse voorbeeld werd ook het Nederlandse toernooi via het knock-out systeem gespeeld. In de periode 1994-2003 werd daar echter enigszins van afgeweken: in die tijd begon het bekertoernooi met een poulefase (groepsfase) waarna pas de knock-out-fase begon.

Naam van de Cup

In de begintijd heette de Nederlandse beker de 'Holdertbeker'. De cup werd in die tijd vernoemd naar de ondernemer Holdert, die deze beker beschikbaar stelde. Vanaf 1921 werd de beker de NVB Beker genoemd. Van 1929 tot en met 1945 heette de cup toch weer de Holdertbeker. Na de Tweede Wereldoorlog (toen de NVB inmiddels een Koninklijke bond was geworden en dus de KNVB was gaan heten) werd de naam van de cup verander in de KNVB Beker. In de periode 1995-2004 was Amstel Bier de hoofdsponsor van het bekertoernooi en heette de cup de Amstel Cup. In 2005 heette het toernooi de Gatorade Cup. Vanaf 2006 werd de naam van het toernooi echter weer de KNVB Beker. Met ingang van 2018 is echter Toto de naamsponsor van het toernooi geworden en sindsdien heet het officieel de Toto KNVB Beker.

Deelnemers

Wat het bekertoernooi mede zo interessant maakt, is het grote aantal deelnemende teams van verschillende niveaus. Aan de KNVB Beker doen alle profclubs mee, maar ook veel topamateurteams. Soms kan een amateurteam voor een grote sensatie zorgen en diverse profclubs uitschakelen. Een bekend voorbeeld is het team van VV IJsselmeervogels, dat in 1975 zelfs de halve finale van de KNVB Beker haalde. Deze prestatie werd in 2016 geëvenaard door de amateurclub VVSB.

Prestige van de beker?

In Nederland heeft het nationale bekertoernooi nooit zo'n enorme prestige gekregen als de FA Cup in Engeland. In de periode 1919-1960 gebeurde het maar liefst 18 keer dat het bekertoernooi niet werd gespeeld (vaak wegens gebrek aan belangstelling). Ook werd twee keer (in 1929 en in 1946) het bekertoernooi wel begonnen, maar vervolgens niet afgemaakt (er was in die jaren dus geen finale en geen bekerwinnaar).

Sinds 1961 is de prestige van de beker in Nederland wel gestegen, met name doordat sinds dat jaar de winnaar van het bekertoernooi zich automatisch plaatst voor het Europees voetbal. Oorspronkelijk plaatste men zich voor de Europacup II. Later is dat toernooi opgegaan in de UEFA Cup. Dat toernooi heeft vervolgens als nieuwe naam gekregen: de UEFA Europa League.

Records

Ajax is de recordhouder qua aantal eindzeges in het bekertoernooi. 18 keer won deze Amsterdamse club de beker. Feyenoord won de beker 13 keer en PSV won hem 9 keer. AZ en de Haagse club Quick wonnen vier keer de beker. De grootste uitslag die ooit werd genoteerd bij een bekerwedstrijd was 25-0. Met deze cijfers won HFC in het seizoen 1903-1904 van de Amsterdamse club AC & FC VVV. Tijdens deze wedstrijd werd er ook een ander, nog altijd niet gebroken record gevestigd: Eddy Holdert scoorde tijdens deze match maar liefst 13 doelpunten.

KNVB Beker 2019-2020

Aan het KNVB Bekertoernooi 2019-2020 doen 106 clubs mee. De kwartfinales van het bekertoernooi worden in februari 2020 gespeeld. De beide halve finales van het KNVB Bekertoernooi vinden plaats in maart 2020. Zodra bekend is wie de finale spelen, wordt dat hier geplaatst.

Locatie bekerfinale op 19 april 2020: de Kuip in Rotterdam

Sinds 1989 is Stadion Feijenoord de officiële, vaste locatie voor de Nederlandse bekerfinale. In de volksmond wordt Stadion Feijenoord doorgaans 'De Kuip' genoemd. Dit stadion werd gebouwd in de periode 1935-1937. Het werd geopend op 27 maart 1937. Oorspronkelijk had dit stadion een capaciteit van circa 65.000 toeschouwers. Indertijd bestond een groot deel van de tribunes echter nog uit staantribunes. Na een reeks verbouwingen is de capaciteit van het stadion 51.117 toeschouwers geworden (sinds 1994). In de Kuip werd tien keer een finale van een Europa Cup-toernooi gespeeld (de laatste keer was in 2002, toen Feyenoord in haar eigen Kuip met 3-2 van Borussia Dortmund won). De Kuip was eveneens de locatie van de finale van het EK Voetbal 2000.

Voorbeschouwing bekerfinale 2020: hoe laat aftrap, opstellingen en statistieken

Hoe laat?

De finale wordt gespeeld op zondag 19 april 2020. Hoe laat is de aftrap van de finale? De aftrap van deze KNVB bekerfinale is om 18u00. Wie is de scheidsrechter bij deze bekerfinale? Zodra dat bekend is, wordt het hier gemeld.

Opstellingen?

Op deze plek worden t.z.t. de opstellingen geplaatst van beide finalisten.

Bekerfinale 2020 live op tv: op welke zender?

De bekerfinale wordt in 2020 live op tv uitgezonden door FOX Tv (open net) en door FOX Sports (abonneezenders). Hieronder vindt u informatie over deze live tv-uitzendingen van de finale van de beker 2020.

Open net: bekerfinale op de zender FOX Tv

De bekerfinale is live te zien op de zender FOX Tv (open net). Deze digitale zender zit bij de meeste Nederlanders in het standaardpakket voor digitale tv. Men hoeft dus niet een abonnement op een extra tv-pakket te hebben, om deze zender te ontvangen. Bij Ziggo en Canal Digitaal zit deze gratis zender bijvoorbeeld op het digitale kanaal 11. Bij onder meer KPN en Telfort zit deze zender op digitaal kanaal 14. Op die zender is eind juli 2019 waarschijnlijk overigens ook de Johan Cruijff Schaal live te zien.

Hoe laat?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de KNVB bekerfinale? De live voorbeschouwing begint reeds om 16u00 op de zender FOX Tv. De aftrap van de bekerfinale is te zien om 18u00. De winnaar van de KNVB bekerfinale speelt in de zomer van 2020 de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Finale ook live op tv bij FOX Sports

Men kan de bekerfinale ook live bekijken op de betaalzenders van FOX Sports. Om die tv-zenders te ontvangen, dient men wel een abonnement op FOX Sports te hebben. De voorbeschouwing begint op FOX Sports 1 eveneens om 16u00 en op die zender is ook om 18u00 live de finale te zien.

Niet meer live bij SBS Broadcasting (Veronica Tv)

Bij veel edities van het KNVB bekertoernooi werd de finale live uitgezonden door een zender van SBS Broadcasting. Meestal was dat de zender SBS6, maar soms was dat (zoals in 2018) Veronica Tv. Bij die edities van het bekertoernooi kocht SBS Broadcasting een sublicentie om de halve finales en de finale live te kunnen uitzenden (tv en gratis livestream). Bij het bekertoernooi van 2020 hebben zij echter niet zo'n sublicentie, vandaar dat de finale dus alleen maar live te zien is op de zenders van FOX.

Livestream KNVB Bekerfinale 2020 op 19 april

De finale van de Toto KNVB Beker is op 19 april 2020 ook online live te volgen via aan livestream. Met een livestream kan men de finale online bekijken op bijvoorbeeld een computer, laptop, smartphone of tablet. Ook kan men achteraf online per stream de wedstrijd herbekijken.

Livestream FOX Sports: Bekerfinale 2020

De livestream van de bekerfinale wordt beschikbaar gesteld door FOX Sports. Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzendingen. Dat houdt in dat de voorbeschouwing om 16u00 via de livestream te zien is. De livestream van de wedstrijd is vanaf 18u00 te zien. De officiële livestream bevindt zich op de FOX Sports Go App. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om de livestream FOX Sports te kunnen bekijken. Het is anno 2020 niet meer mogelijk om een livestream voor één wedstrijd te kopen bij FOX Sports. Ook kan men bij dit bedrijf niet meer een digitale dagpas voor de livestream kopen.

Livestream via Go App van de finale op 19 april 2020

Het is in 2020 mogelijk om de bekerfinale via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die online applicatie kan men op een smartphone, laptop, tablet of ander type computer per livestream naar de zenders van het standaard zenderpakket van digitale tv van Ziggo bekijken. Daaronder is dus ook FOX Tv (op digitaal kanaal 11). Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij kunnen via deze app dus per livestream naar de KNVB Bekerfinale kijken. Hiermee kan men de bekerfinale niet alleen in Nederland live online bekijken, men kan via deze stream de finale ook in alle andere landen van de EU zien. Deze app is niet alleen bedoeld om per livestream naar tv-uitzendingen te kijken. Via de app van VodafoneZiggo kan men een week lang de stream van de tv-uitzending van deze finale terugkijken.

Geen livestream SBS Broadcasting in 2019

In 2018 was er ook een gratis openbare livestream voor de KNVB Bekerfinale. Deze gratis livestream van de bekerfinale werd beschikbaar gesteld door Veronica. Die livestream bevond zich op hun website. Die gratis livestream was mogelijk omdat het moederbedrijf van Veronica (SBS Broadcasting) bij die editie nog een sublicentie had voor de uitzendrechten van de KNVB Beker (tv en livestream). In 2020 hebben zij echter niet zo'n sublicentie en zo'n gratis livestream is bij deze editie van de KNVB Beker dus ook niet beschikbaar bij Veronica Tv of bij een andere site van SBS Broadcasting.

NLziet livestream bekerfinale 2020?

Het is niet mogelijk om de KNVB bekerfinale 2020I per livestream op de app NLziet te bekijken. Bij die dienst kan men per livestream wel allerlei andere Nederlandse zenders bekijken (van RTL, NPO en SBS Broadcasting). FOX behoort echter niet tot dit samenwerkingsverband en men kan hierop dus niet via de livestream naar deze bekerfinale kijken.

KNVB Bekerfinale 2020 live bij de NOS: radio en liveticker op 19 april

De bekerfinale op 19 april 2020 niet live op tv of online via een livestream te bekijken bij NOS Studio Sport. De publieke omroep heeft immers niet de uitzendrechten voor de live-beelden (tv of livestream) van deze bekerfinale. De wedstrijd is echter wel live bij hen te volgen op Radio 1. Daarnaast is de finale bij hen wel live te volgen via een 'ticker' (blog) die te lezen is op zowel hun website als op de NOS-app. Op de avond van zondag 19 april zendt de NOS wel een samenvatting uit op tv.

Voorgaande editie: finale KNVB Beker 2019

De finale Willem II-Ajax werd gespeeld op zondag 5 mei 2019. Hoe laat was de aftrap van de finale tussen Ajax en Willem II? De aftrap van deze KNVB bekerfinale is om 18u00. Wie was de scheidsrechter bij deze bekerfinale? Dat was Serdar Gözübüyük.

Opstelling Ajax? Opstelling Willem II?

AFC Ajax won deze bekerfinale met 4-0. Met welke opstelling speelde Ajax? Met welke opstelling speelde Willem II in deze bekerfinale? Hieronder vindt u de opstellingen en wissels van beide ploegen.

Opstelling Ajax (en wissels)

Onana, Kristensen, De Ligt, Blind, Tagliafico, Mazraoui, Van de Beek, Frenkie de Jong (Schöne/79), Ziyech (Neres/58), Huntelaar en Tadic (Labyad/73).

Opstelling Willem II (en wissels)

Wellenreuther, Lewis, Meissner, Peters (Crowley/62), Heerkens, Dankerlui (Vrousai/62), Tapia, Llonch, Palacios, Pavlidis en Isak.

Uitslag Ajax-Willem II: 4-0

  • Goals Ajax: Blind (38), Huntelaar (39,67) en Kristensen (76)
  • Goals Willem II: geen

Gele kaarten

  • Ajax: geen
  • Willem II: Llonch

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Halve Finale Beker 2020: Feyenoord-NAC live tv en livestreamHalve Finale Beker 2020: Feyenoord-NAC live tv en livestreamOp donderdag 5 maart 2020 speelt Feyenoord in de halve finale van de KNVB Beker tegen NAC Breda. Dit duel vindt plaats i…
Halve finale beker: FC Utrecht-Ajax, live tv en livestreamHalve finale beker: FC Utrecht-Ajax, live tv en livestreamOp woensdag 4 maart 2020 speelt FC Utrecht in de halve finale van de KNVB Beker tegen AFC Ajax. Deze wedstrijd wordt liv…
EK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 18 juni 2020 speelt Oranje op het EK voetbal 2020 tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsro…
Bekerfinale België 2019, live op tv en livestreamBekerfinale België 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 1 mei 2019 wordt de finale gespeeld van de Beker van België (Croky Cup). Deze finale vindt plaats in het Kon…
EK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamNederland speelt op 22 juni 2020 haar derde poulewedstrijd op het EK voetbal 2020. Het is echter nog niet bekend wie de…
Bronnen en referenties
  • http://www.rsssf.com/tablesn/nedcuphist.html
  • http://www.dekuip.nl/
  • http://www.knvb.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2014/15_(mannen)

Reageer op het artikel "KNVB Bekerfinale 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!