InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal 2019: Nederland - Wit-Rusland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Nederland - Wit-Rusland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Nederland - Wit-Rusland (EK-kwalificatie) Nederland voetbalt op donderdag 21 maart 2019 tegen Wit-Rusland. Deze wedstrijd is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap voetbal 2020. De kwalificatiewedstrijd van Oranje wordt live op tv uitgezonden. Ook is de interland Nederland - Wit-Rusland online via een livestream te bekijken.

Nederland

Oranje deed in 1976 pas voor het eerst mee aan het Europees kampioenschap voetbal. Het EK was in die tijd qua opzet nog een heel klein toernooi, waaraan slechts vier landen deelnamen. Oranje eindigde op dat toernooi als derde. In 1980 deden er acht landen mee aan het EK voetbal. Bij die editie werd Nederland in de eerste ronde uitgeschakeld.

De derde deelname van Nederland aan een EK voetbal was in 1988. Dat was het succesvolste eindtoernooi aller tijden van Oranje: Nederland pakte de eindzege door in de finale met 2-0 de Sovjet-Unie te verslaan. Ruud Gullit en Marco van Basten scoorden in die finale; Hans van Breukelen stopte een penalty.

Nederland haalde bij latere deelnames drie keer de halve finale van het EK voetbal: in 1992, 2000 en 2004. Twee keer werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld: in 1996 en 2008. Bij het EK voetbal van 2012 werd Nederland al in de eerste ronde (groepsfase) uitgeschakeld. Bij het EK van 2016 slaagde Nederland er niet eens in om zich voor het eindtoernooi te kwalificeren. Die mislukte kwalificatiecyclus was het eerste deel van een grote duistere periode van het Nederlandse voetbal. Vervolgens slaagde Nederland er ook niet in om zich voor het WK voetbal van 2018 te plaatsen. Daarna begon Oranje echter aan een wederopstanding, onder meer met grote successen in de Nations League.

Wit-Rusland (Belarus)

In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar. De verschillende deelstaten van de Sovjet-Unie verklaarden zich toen onafhankelijk. Daartoe behoorde ook Wit-Rusland. Met ingang van 1992 had Wit-Rusland ook een eigen nationaal voetbal elftal. De eerste interland die zij speelden was Litouwen - Wit-Rusland op 20 juli 1992. Deze wedstrijd tussen de beide ex-Sovjetrepublieken eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De grootste overwinning (in cijfers) die Wit-Rusland ooit heeft behaald was een 6-1 zege op Tadzjikistan in september 2014. De grootste nederlaag leed Wit-Rusland in juni 2003. De Wit-Russen verloren toen met 5-0 van Oostenrijk.

Geen groot eindtoernooi

Wit-Rusland is er nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een groot eindtoernooi (WK of EK voetbal). Toch heeft het land in de loop der jaren wel diverse malen goede prestaties geleverd tegen toplanden. Beroemd is bijvoorbeeld de zege van Wit-Rusland op Nederland (met 1-0) tijdens de kwalificatiecyclus voor het EK van 1996.

Het Wit-Russische team is vaak een stugge ploeg, maar het is ook een zeer onvoorspelbaar elftal. Opvallend was bijvoorbeeld de kwalificatiecyclus voor het WK van 2018. Wit-Rusland begon sterk met onder meer een gelijkspel tegen Frankrijk en een zege op Bulgarije. Vervolgens verloren de Wit-Russen echter van Luxemburg. Uiteindelijk ging het allemaal mis en eindigde Wit-Rusland als laatste in de poule.

Wit-Rusland of Belarus?

Internationaal noemt men dit land meestal Belarus. In Nederland gebruikt men echter vaak de benaming Wit-Rusland, wat een letterlijke vertaling is van het woord Belarus. Toch wordt ook in Nederland regelmatig de benaming Belarus gebruikt. Geen van de beide benamingen van het land is officieel fout.

Kwalificatie EK voetbal 2020

Bij de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen voetbal 2020 zijn Nederland en Wit-Rusland ingedeeld in groep C, samen met Duitsland, Noord-Ierland en Estland. Alle groepswedstrijden worden gespeeld in 2019. De twee beste ploegen uit de eindstand van de poule plaatsen zich voor het Europees kampioenschap voetbal 2020.

Opstellingen en statistieken van Nederland - Wit-Rusland

Met welke opstelling speelt Oranje tegen Belarus? En hoe ziet de opstelling van de Wit-Russen eruit? Voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Wit-Rusland worden hier de opstellingen van beide ploegen geplaatst. De opstelling van elk team is op z'n laatst een uur voor de aftrap van de wedstrijd bekend, doch meestal al iets eerder. Hoe laat begint deze wedstrijd? De aftrap is om 20u45.

Live op tv: Nederland - Wit-Rusland (21 maart 2019)

De kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Wit-Rusland wordt op donderdag 21 maart 2019 live op tv uitgezonden door de NOS. Het is nog niet definitief bepaald of deze live tv-uitzending plaatsvindt op Nederland 1 of Nederland 3. Zodra er meer bekend is over de live tv-uitzending, dan wordt die informatie hier gemeld.

Livestream Nederland - Wit-Rusland

Er is ook een gratis livestream van de kwaliaficatiewedstrijden online beschikbaar. Deze livestream vindt men op elke wedstrijddag onder meer op de website van de NOS. Ook kan men de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream is officieel overigens 'geo-restricted' en mag alleen in Nederland bekeken worden.
© 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep IWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep IVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep I EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep I EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep I Europa. De landen Finland, Frankrijk, Georgië, Spanje en Wit-Rusland z…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep CGroep C van de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 bestaat uit: Spanje, Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F Europa. In groep F zullen de landen Azerbeidzjan, Israël, Luxemburg, N…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit-Russisch_voetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit-Rusland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2020_(kwalificatie)#Groep_C
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_voetbalelftal

Reageer op het artikel "Voetbal 2019: Nederland - Wit-Rusland (EK-kwalificatie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 03-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!