InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream

WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream

WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2019 georganiseerd in Frankrijk. De openingswedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 7 juni. De finale van dit WK voetbal voor vrouwen vindt plaats op zondag 7 juli. Het WK vrouwenvoetbal 2019 is live op tv te bekijken. Daarnaast kan men dit wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen ook per livestream online volgen.

Geschiedenis WK voetbal voor vrouwen

In 1991 werd door de FIFA het eerste WK damesvoetbal georganiseerd. (Ter vergelijking: al sinds 1930 organiseert de FIFA een WK voetbal voor heren.) Het WK vrouwenvoetbal wordt, net als het WK van de heren, eens in de vier jaar georganiseerd. Het eerste WK voor dames vond plaats in China. De Verenigde Staten wonnen dat toernooi, door in de finale Noorwegen te verslaan. In 1999 zou Amerika nogmaals het WK winnen, ditmaal door in de finale na strafschoppen China te verslaan. In 2015 won het team van de Verenigde Staten voor de derde keer het WK vrouwenvoetbal. Bij dit wereldkampioenschap, dat in Canada werd gehouden, wonnen de Amerikaanse voetbalvrouwen in de finale met 5-2 van Japan.

Behalve de Verenigde Staten van Amerika is er nog één land dat er meer dan één keer in slaagde om het WK voetbal voor dames te winnen: Duitsland won het WK twee keer. De eerste keer was in 2003 (door Zweden in de finale te verslaan). De tweede eindzege van Duitsland was in 2007 (door Brazilië in de finale te verslaan).

Naast de meevroudige winnaars Duitsland en de Verenigde Staten, zijn er twee landen die er één keer in slaagden om het WK voetbal voor vrouwen te winnen. Noorwegen werd in 1995 wereldkampioen, door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan. Japan werd in 2011 wereldkampioen, door in de finale de Verenigde Staten middels strafschoppen te verslaan. In 1991 en 1995 mochten er twaalf landen deelnemen aan het WK damesvoetbal. Bij de WK's van 1999 tot en met 2011 namen zestien landen deel. Bij het WK vrouwenvoetbal van 2015 mochten er 24 landen deelnemen. Ook bij het WK vrouwenvoetbal 2019 doen er 24 landen mee.

Nederland en het WK vrouwenvoetbal

Nederland heeft niet deelgenomen aan de WK's van 1991 tot en met 2011. Bij dat allereerste WK, van 1991, was Nederland wel heel dicht bij deelname. De Oranje Leeuwinnen misten de kwalificatie met slechts één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbaldames nooit meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal geweest. In 2015 nam het Nederlands damesteam voor het eerst deel aan het WK.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2015
Op dat toernooi won Nederland zijn eerste poulewedstrijd met 1-0 van Nieuw-Zeeland, dankzij een doelpunt van Lieke Martens. De tweede poulewedstrijd verloren de Nederlandse voetbalvrouwen met 0-1 van China. In de derde en laatste poulewedstrijd speelden de Oranje Leeuwinnen met 1-1 gelijk tegen Canada. Nederland werd derde in de eindstand van de poule en plaatste zich zo voor de tweede ronde (achtste finales). Daarin was Japan de tegenstander. Nederland verloor met 1-2 en werd zo uitgeschakeld.
Japan zou later de finale van het toernooi halen, maar verloor daarin van de Verenigde Staten.

Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 2019?

Bij de kwalificatiewedstrijden voor het WK vrouwenvoetbal 2019 zit Nederland in poule 3, samen met Ierland, Noorwegen, Noord-Ierland en Slowakije. De eindwinnaar van deze poule kwalificeert zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De nummer twee van de eindstand mag meedoen aan de playoffs, waarin men zich alsnog voor het WK vrouwenvoetbal 2019 kan plaatsen. De WK-kwalificatiewedstrijden zijn live op tv en per livestream te zien bij Veronica.

WK voetbal voor vrouwen 2019: programma en speelschema

Zodra er meer bekend is over het deelnemersveld van het WK vrouwenvoetbal 2019 (wie kwalificeren zich wel en niet?), dan wordt hier meer info gemeld. Indien Nederland en België zich kwalificeren, dan worden hier de programma's van deze beide teams geplaatst.

Live op tv

Eurosport

De wereldkampioenschappen voetbal 2019 worden zeker ook in Nederland live op tv uitgezonden. Eurosport (tv en livestream) heeft namelijk de uitzendrechten om dit evenement live uit te zenden in Nederland. Ook bijvoorbeeld bij het WK vrouwenvoetbal 2015 en het EK vrouwenvoetbal 2017 hadden zij die uitzendrechten. Bij die toernooien zonden zij werkelijk elke wedstrijd van het toernooi live op tv uit. Waarschijnlijk is dat in 2019 wederom het geval.

NOS?

De grote vraag is echter: wordt het WK vrouwenvoetbal 2019 in Nederland, behalve door Eurosport, ook nog door een andere zender live uitgezonden op tv? Dit is vooral afhankelijk van een andere vraag: plaatst Nederland zich voor dit WK? Als de Oranje Leeuwinnen meedoen aan het WK damesvoetbal 2019, dan is NOS Studio Sport zeker geïnteresseerd om dit WK weer live op tv uit te zenden. In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal en dat was toen voor de NOS ook de reden om dit toernooi voor het eerst live op tv uit te zenden.

Veronica?

In theorie is er nog concurrent voor de NOS voor de live tv-uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal 2019: Veronica Tv. Deze zender is een vaste mediapartner van de Oranje Leeuwinnen geworden. Ze hebben de uitzendrechten van de WK-kwalificatiewedstrijden en zenden daarnaast ook veel oefenwedstrijden live uit op tv. In theorie hebben zij zeker interesse in de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal. In de praktijk hebben zij echter een probleem: in principe heeft Veronica op haar kanaal alleen zendruimte in de avonden en nachten. Overdag wordt dit kanaal door een andere zender gebruikt. Bij een WK vrouwenvoetbal zijn hoogstwaarschijnlijk niet alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen 's avonds, maar zullen er ook 's middags wedstrijden moeten worden uitgezonden.

Veronica Tv is een onderdeel van het SBS-concern, dus in theorie kan hier wel een oplossing worden gezocht, door het WK vrouwenvoetbal niet helemaal op Veronica uit te zenden, maar deels ook op andere zenders van SBS. Toch lijkt dit geen ideale situatie te zijn. Alles afwegende is puur praktisch gezien het WK vrouwenvoetbal daardoor voor Veronica Tv waarschijnlijk wat minder interessant te zijn dan voor de NOS. De kans is daarom groot dat NOS uiteindelijk de uitzendrechten verkrijgt als Nederland aan dit toernooi meedoet. Wanneer hier meer info over bekend is, wordt het hier gemeld.

Sporza?

Indien België zich voor het WK vrouwenvoetbal plaatst, dan is de kans zeer groot dat ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dit wereldkampioenschap live op tv gaat uitzenden.

Livestream WK vrouwenvoetbal 2019

Livestream Eurosport

Het WK vrouwenvoetbal 2019 is sowieso live te volgen via de livestream op de Eurosport Player. Men dient wel een betaald abonnement op die app te hebben, om die livestreams te bekijken. Eurosport zendt in principe elke wedstrijd van dit WK vrouwenvoetbal online per livestream uit.

Livestream NOS?

Indien Nederland meedoet aan dit WK vrouwenvoetbal en ook de NOS dit toernooi live op tv uitzendt, dan gaan zij daarnaast ook op het internet sowieso een livestream aanbieden van elke wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. Het voordeel van de livestream van de NOS is, dat dit een openbare livestream is, die men geheel gratis kan bekijken. De livestream van de NOS voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal is echter wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men alleen in Nederland naar die stream kan kijken.

Indien toch Veronica de uitzendrechten van dit evenement verkrijgt, dan zorgen zij ook voor een livestream waarmee men op hun website elke wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen kan bekijken. Ook bij de WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen verschaffen zij zo'n livestream. Als Sporza het WK live op tv uitzendt, dan gaan zij een livestream aanbieden van elke wedstrijd van het Belgische vrouwenteam. Die livestream zal dan ook geo-restricted zijn: alleen in België kan men de stream van Sporza voor dit WK vrouwenvoetbal dan bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvOp vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De w…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-Slowakije, live op tvOp dinsdag 12 juni 2018 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowakije.…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2017-2018 weer veel schaatsen live…
Vrouwenvoetbal: Zwitserland-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Zwitserland-Nederland, live tv en livestreamOp 13 november 2018 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Zwitserland. Dit is de laatst…
Bronnen en referenties
  • http://www.fifa.com
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Fred Boom, 04-01-2015 19:27 #2
Zijn de steden al bekend waar Nederland speelt en wanneer? Reactie infoteur, 05-01-2015
Geachte Fred Boom,
Nederland speelt de eerste twee wedstrijden (op 6 juni tegen Nieuw-Zeeland en op 11 juni tegen China) in Edmonton, de derde wedstrijd (op 15 juni tegen Canada) wordt in Montreal gespeeld.
Met vriendelijke groet,
Fjodor

Mien Te Selle, 26-12-2014 10:22 #1
Worden er evenals voor de mannen supporters reizen georganiseerd? Kunnen supporters die gaan en lid van de KNVB ook tickets via de de KNVB aanvragen? Hoeveel kaarten krijgt de KNVB als deelnemend land b.v. toegewezen? En sponsoren hoeveel kaarten krijgen die toegewezen? Kunnen supporters die willen gaan daarvan op de hoogte worden gebracht? Alvast bedankt voor jullie reactie!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!