InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream

WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream

WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt in 2019 georganiseerd in Frankrijk. De openingswedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 7 juni. De finale van dit WK voetbal voor vrouwen staat op zondag 7 juli op het programma. Het WK vrouwenvoetbal 2019 is live op tv te bekijken. Daarnaast kan men dit wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen ook per livestream online volgen. De loting voor dit WK vrouwenvoetbal vindt plaats op zaterdag 8 december 2018. Ook de loting is live te volgen op tv en online via een livestream.

Geschiedenis WK voetbal voor vrouwen

In 1991 werd door de FIFA het eerste WK damesvoetbal georganiseerd. (Ter vergelijking: al sinds 1930 organiseert de FIFA een WK voetbal voor heren.) Het WK vrouwenvoetbal wordt, net als het WK van de heren, eens in de vier jaar georganiseerd. Het eerste WK voor dames vond plaats in China. De Verenigde Staten wonnen dat toernooi, door in de finale Noorwegen te verslaan. In 1999 zou Amerika nogmaals het WK winnen, ditmaal door in de finale na strafschoppen China te verslaan. In 2015 won het team van de Verenigde Staten voor de derde keer het WK vrouwenvoetbal. Bij dit wereldkampioenschap, dat in Canada werd gehouden, wonnen de Amerikaanse voetbalvrouwen in de finale met 5-2 van Japan.

Behalve de Verenigde Staten van Amerika is er nog één land dat er meer dan één keer in slaagde om het WK voetbal voor dames te winnen: Duitsland won het WK twee keer. De eerste keer was in 2003 (door Zweden in de finale te verslaan). De tweede eindzege van Duitsland was in 2007 (door Brazilië in de finale te verslaan).

Naast de meervoudige winnaars Duitsland en de Verenigde Staten, zijn er twee landen die er één keer in slaagden om het WK voetbal voor vrouwen te winnen. Noorwegen werd in 1995 wereldkampioen, door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan. Japan werd in 2011 wereldkampioen, door in de finale de Verenigde Staten middels strafschoppen te verslaan. In 1991 en 1995 mochten er twaalf landen deelnemen aan het WK damesvoetbal. Bij de WK's van 1999 tot en met 2011 namen zestien landen deel. Bij het WK vrouwenvoetbal van 2015 mochten er 24 landen deelnemen. Ook bij het WK vrouwenvoetbal 2019 doen er 24 landen mee.

Nederland en het WK vrouwenvoetbal

Nederland heeft niet deelgenomen aan de WK's van 1991 tot en met 2011. Bij dat allereerste WK, van 1991, was Nederland wel heel dicht bij deelname. De Oranje Leeuwinnen misten de kwalificatie met slechts één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbaldames nooit meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK voetbal geweest. In 2015 nam het Nederlands damesteam voor het eerst deel aan het WK.

Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2015

Op dat toernooi won Nederland zijn eerste poulewedstrijd met 1-0 van Nieuw-Zeeland, dankzij een doelpunt van Lieke Martens. De tweede poulewedstrijd verloren de Nederlandse voetbalvrouwen met 0-1 van China. In de derde en laatste poulewedstrijd speelden de Oranje Leeuwinnen met 1-1 gelijk tegen Canada. Nederland werd derde in de eindstand van de poule en plaatste zich zo voor de tweede ronde (achtste finales). Daarin was Japan de tegenstander. Nederland verloor met 1-2 en werd zo uitgeschakeld.
Japan zou later de finale van het toernooi halen, maar verloor daarin van de Verenigde Staten.

Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 2019

Bij de kwalificatiewedstrijden voor het WK vrouwenvoetbal 2019 zat Nederland in poule 3, samen met Ierland, Noorwegen, Noord-Ierland en Slowakije. Noorwegen werd de eindwinnaar van deze poule en kwalificeerde zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland was de nummer twee van de eindstand en mocht meedoen aan de playoffs, waarin de Oranje Leeuwinnen zich alsnog voor het WK vrouwenvoetbal 2019 plaatsten. Nederland versloeg daarbij achtereenvolgens Denemarken en Zwitserland. De WK-kwalificatiewedstrijden waren live op tv en per livestream te zien bij Veronica.

Selectie Nederland

In de Nederlandse selectie voor het WK 2019 zitten 23 dames, waaronder 3 keepers. De bondscoach is Sarina Wiegman. Sterspeelsters in het team zijn onder meer Martens, Miedema en Groenen.

WK voetbal voor vrouwen 2019: loting, programma en speelschema

Wat wordt het resultaat van de loting voor de Oranje Leeuwinnen? Hoe ziet het programma van Nederland eruit op dit WK vrouwenvoetbal? Hieronder vindt u het resultaat van de loting (de groepsindeling) en het programma van Nederland.

Groepsindeling eerste ronde WK vrouwenvoetbal 2019
Poule A:
Frankrijk
Zuid-Korea
Nigeria
Noorwegen
Poule B:
China
Duitsland
Zuid-Afrika
Spanje
Poule C:
Italië
Australië
Jamaica
Brazilië
Poule D:
Engeland
Schotland
Argentinië
Japan
Poule E:
Canada
Kameroen
Nederland
Nieuw-Zeeland
Poule F:
Verenigde Staten
Thailand
Zweden
Chili

Programma Nederland op het WK voetbal 2019 voor vrouwen:


Live op tv: WK vrouwenvoetbal

NOS

In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal en dat was toen voor de NOS ook de reden om dit toernooi voor het eerst live op tv uit te zenden. Ondanks het tijdsverschil tussen Nederland en Canada werd dat een behoorlijk groot succes. In 2017 zond de NOS het EK vrouwenvoetbal live op tv en online via de livestream uit, toen dit toernooi in Nederland werd gehouden. Dit werd een gigantisch succes. Daarom wil de NOS ook in 2019 het WK vrouwenvoetbal weer live op tv uitzenden. Het is hen gelukt om hiervoor de uitzendrechten te verkrijgen.

Veronica?

In theorie was er nog concurrent voor de NOS voor de live tv-uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal 2019: Veronica Tv. Deze zender is een vaste mediapartner van de Oranje Leeuwinnen geworden. Ze hebben de uitzendrechten van de WK-kwalificatiewedstrijden en zenden daarnaast ook veel oefenwedstrijden live uit op tv. In theorie hebben zij zeker interesse in de uitzendrechten van het WK vrouwenvoetbal. In de praktijk hebben zij echter een probleem: in principe heeft Veronica op haar kanaal alleen zendruimte in de avonden en nachten. Overdag wordt dit kanaal door een andere zender gebruikt. Bij een WK vrouwenvoetbal zijn hoogstwaarschijnlijk niet alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen 's avonds, maar zullen er ook 's middags wedstrijden moeten worden uitgezonden.

Veronica Tv is een onderdeel van het SBS-concern, dus in theorie kon hier wel een oplossing worden gezocht, door het WK vrouwenvoetbal niet helemaal op Veronica uit te zenden, maar deels ook op andere zenders van SBS. Toch lijkt dit geen ideale situatie te zijn. Alles afwegende is puur praktisch gezien het WK vrouwenvoetbal daardoor voor Veronica Tv minder interessant dan voor de NOS.

Sporza?

Indien België zich voor het WK vrouwenvoetbal zou plaatsen, dan was de kans zeer groot dat ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dit wereldkampioenschap live op tv en online per livestream zou uitzenden. Helaas zijn de Belgische voetbalvrouwen er niet in geslaagd om zich voor dit WK damesvoetbal te plaatsen. Dit WK damesvoetbal wordt daarom niet live uitgezonden door Sporza.

Overige omroepen die live het WK damesvoetbal 2019 op tv uitzenden

Tot de overige omroepen die de wereldkampioenschappen voetbal voor vrouwen in 2019 live op tv uitzenden behoren onder meer het Britse BBC, het Franse TF1, het Australische Optus Sport en het Amerikaanse FOX (i.s.m. FS1, Telemundo en Universo).

Livestream WK vrouwenvoetbal 2019

Gratis livestream (NOS)

De NOS gaat op dit WK vrouwenvoetbal een livestream aanbieden van elke wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. Met deze livestream kan men de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen dus op een smartphone of computer bekijken. Het voordeel van de livestream van de NOS is, dat dit een openbare livestream is, die men geheel gratis kan bekijken. De livestream van de NOS voor het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal is echter wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men alleen in Nederland naar die stream kan kijken.

Ziggo Go: livestream in EU

Voor klanten van Ziggo bestaat er ook een alternatief, waarmee men in de gehele EU per livestream naar de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op dit WK vrouwenvoetbal kan kijken. Dit is de Ziggo Go app, waarmee men per livestream naar tv-zenders uit het standaardpakket van Ziggo kan kijken. Met die applicatie kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit WK damesvoetbal kijken.

Andere livestream?

Mogelijk verkrijgt ook Eurosport de uitzendrechten van het WK voetbal voor vrouwen 2019. In dat geval is dit WK ook bij hen online via een livestream te volgen. Dat gebeurt dan wel op hun 'Eurosport Player'. Men dient een abonnement op die applicatie te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. Indien Sporza het WK live had uitgezonden op tv, dan hadden zij ook een livestream geproduceerd. (Een livestream die gratis doch geo-restricted zou zijn.) Aangezien België echter niet meedoet aan dit WK vrouwenvoetbal zenden zij dit wereldkampioenschap echter niet live uit op tv of livestream.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Nederland doet in de zomer van 2019 mee aan het WK vrouwenvoetbal dat in Frankrijk wordt georganiseerd. De Oranje Leeuwi…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-Australië, live tv en livestreamOp zaterdag 1 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Australië. Deze oefenweds…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Spanje, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Spanje, live tv en livestreamOp woensdag 27 februari 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen het nationale vrouwenelft…
Vrouwenvoetbal: Nederland-China, live op tv en livestreamVrouwenvoetbal: Nederland-China, live op tv en livestreamOp woensdag 6 maart 2019 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland haar slotwedstrijd op de Algarve Cup 2019. De tegen…
Bronnen en referenties
  • http://www.fifa.com
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Fred Boom, 04-01-2015 19:27 #2
Zijn de steden al bekend waar Nederland speelt en wanneer? Reactie infoteur, 05-01-2015
Geachte Fred Boom,
Nederland speelt de eerste twee wedstrijden (op 6 juni tegen Nieuw-Zeeland en op 11 juni tegen China) in Edmonton, de derde wedstrijd (op 15 juni tegen Canada) wordt in Montreal gespeeld.
Met vriendelijke groet,
Fjodor

Mien Te Selle, 26-12-2014 10:22 #1
Worden er evenals voor de mannen supporters reizen georganiseerd? Kunnen supporters die gaan en lid van de KNVB ook tickets via de de KNVB aanvragen? Hoeveel kaarten krijgt de KNVB als deelnemend land b.v. toegewezen? En sponsoren hoeveel kaarten krijgen die toegewezen? Kunnen supporters die willen gaan daarvan op de hoogte worden gebracht? Alvast bedankt voor jullie reactie!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!