EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestream

EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestream Op zondag 13 juni 2021 speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal. De tegenstander is Oekraïne. De wedstrijd Nederland-Oekraïne wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. De wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne is live op tv te zien. Ook kan men online via een gratis livestream naar dit duel kijken. Door welke omroepen in Nedeland en België wordt het duel van Oranje tegen Oekraïne live op tv uitgezonden? Waar vindt men op 13 juni 2021 een livestream van Nederland-Oekraïne?

Geschiedenis: het Nederlands elftal

Hoe heeft Nederland in de loop der jaren gepresteerd op het WK voetbal? In 1934 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor het WK. Dit toernooi werd geen groot succes voor Oranje: reeds in de eerste ronde werd Nederland met 2-3 uitgeschakeld door Zwitserland. In 1938 werd Nederland wederom al in de eerste ronde uitgeschakeld. Tsjecho-Slowakije won na verlenging met 3-0 van Oranje. Voor de WK-kwalificaties van 1950 en 1954 schreef de KNVB het Nederlands elftal niet in. Bij de WK's van 1958, 1962, 1966 en 1970 deed Oranje wel mee aan het kwalificatietoernooi, maar slaagden ze er niet in om het eindtoernooi te bereiken.

Successen in de jaren 70

In 1974 keerde Nederland na 36 jaar eindelijk weer terug op het WK voetbal. Het werd meteen één van de meest succesvolle toernooien uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Nederland behaalde met swingend voetbal (totaalvoetbal) de finale. Daarin werd verloren van het gastland West-Duitsland. In 1978 werd wederom de finale gehaald. Ook ditmaal werd van het gastland (Argentinië) verloren.

Bij de WK's voetbal van 1982 en 1986 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi. In 1990 stond Oranje wel weer op het WK. Het Nederlands elftal was op dat moment de regerend Europees kampioen en werd tot de favorieten voor de wereldtitel gerekend. Het WK werd voor Nederland echter een ontgoocheling. Nederland werd in de poulefase derde (van vier teams) en werd vervolgens in de volgende ronde (de achtste finale) uitgeschakeld door West-Duitsland. Het WK van 1994 verliep iets succesvoller: in de kwartfinale werd Nederland uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië.

Successen in 1998, 2010 en 2014

In 1998 behaalde het Nederlandse elftal onder leiding van Guus Hiddink een prachtige plek in de halve finale. Vervolgens slaagde Oranje er echter niet in om zich voor het WK voetbal van 2002 te plaatsen. In 2006 deed Oranje wel weer mee aan het WK. Het team stond toen onder leiding van bondscoach Marco van Basten. In de achtste finale van het WK voetbal werd het Nederlands elftal uitgeschakeld door Portugal. In 2010 werd onder leiding van Bert van Marwijk een prachtige finaleplek gehaald op het WK in Zuid-Afrika. Uiteindelijk won Spanje die finale in de verlenging met 0-1.

Op het WK voetbal van 2014 haalde Nederland onder leiding van Louis van Gaal de halve finale. Daarin verloor Oranje na strafschoppen van Argentinië. Vervolgens won het Nederlands elftal nog wel op glansrijke wijze de wedstrijd om de derde plaats (de troostfinale) met 0-3 van Brazilië.

WK 2018

Nederland heeft zich niet geplaatst voor het WK voetbal 2018. Dit was al het tweede grote toernooi op rij waar het team zich niet voor heeft gekwalificeerd. Oranje plaatste zich ook al niet voor het EK voetbal 2016. In het voorjaar van 2018 werd Ronald Koeman de bondscoach van Nederland. Hij bouwde aan een nieuw Oranje dat zich kwalificeerde voor het EK voetbal 2021. In de zomer van 2021 vertrok Koeman naar FC Barcelona en werd Frank de Boer de nieuwe bondscoach.

Historie: Oranje op het EK voetbal

Nederland heeft negen keer deelgenomen aan het eindtoernooi van de Europese kampioenschappen voetbal. Eén keer slaagde Oranje erin om dit toernooi te winnen; dat was in 1988. Vier keer verloor Oranje in de halve finale van het EK voetbal: in 1976, 1992, 2000 en 2004.

Oekraïne

Sinds 1991 is Oekraïne een onafhankelijk land. (Daarvoor was het een onderdeel van de Sovjet-Unie.) Hoe ziet anno 2020 de erelijst van het nationale voetbalteam van Oekraïne eruit? Eén keer deed Oekraïne mee aan het WK voetbal. Dat was in 2006. Oekraïne haalde toen de kwartfinale. Twee keer deed Oekraïne mee aan het EK voetbal: in 2012 en 2016. Beide keren werd Oekraïne reeds in de eerste ronde (groepsfase) uitgeschakeld.

De grootste voetbalster uit de geschiedenis van het Oekraïense voetbal is Andrij Sjevtsjenko. Hij behoorde jarenlang tot de beste spitsen ter wereld. Hij speelde voor Dynamo Kiev, AC Milan en Chelsea. Sjevtsjenko is de topscorer aller tijden van Oekraïne met 48 doelpunten in 111 wedstrijden. In 2012 beëindigde hij zijn voetbalcarrière. Bij het EK voetbal 2021 is Sjevtsjenko de bondscoach van Oekraïne.

Nieuwe datum vanwege coronavirus: 13 juni 2021

Oorspronkelijk zou Oranje op zondag 14 juni 2020 dit pouleduel spelen Oekraïne spelen, maar vanwege het coronavirus werd het EK verzet naar 2021. De nieuwe datum van het duel tegen Oekraïne is dus zondag 13 juni 2021.

Eerste wedstrijd Nederland op het EK voetbal 2021

Oranje zit tijdens de groepsfase van het EK voetbal 2021 in poule C. Hoe ziet het programma van Oranje eruit in de eerste ronde van dit voetbalkampioenschap? Wanneer spelen zij hun poulewedstrijden? De eerste wedstrijd van Oranje op dit EK is dus op 13 juni 2021 tegen Oekraïne. De tweede wedstrijd van Oranje is op 18 juni live te volgen: Nederland-Oostenrijk. De derde wedstrijd van het Nederlands elftal op dit EK is op 22 juni live te zien: Nederland - Noord-Macedonië.

Wedstrijdinfo Nederland-Oekraïne (13 juni 2021): Hoe laat? Opstelling Oranje?

Hoe laat?

De aftrap van dit duel van Oranje tegen Oekraïne is op zondag 13 juni 2021 om 21u00.

Scheidsrechter?

Wie is de scheidsrechter bij deze wedstrijd? Dat is Felix Brych uit Duitsland.

Locatie?

Deze eerste wedstrijd van Oranje op dit voetbalkampioenschap wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam.

Opstelling Nederland? Opstelling Oekraïne?

Met welke opstelling speelt Oranje op 13 juni 2021 haar eerste wedstrijd op dit Europese kampioenschap? En hoe ziet de opstelling van het Oekraïense elftal eruit bij deze poulewedstrijd? Hieronder vindt u de opstellingen van beide ploegen. Matthijs de Ligt ontbreekt vanwege zijn blessureleed in de wedstrijdselectie van Oranje.

Opstelling Nederland:

Stekelenburg, Dumfries, Timber, De Vrij, Blind, Van Aanholt, De Roon, Frenkie de Jong, Wijnaldum, Weghorst en Memphis Depay.

Opstelling Oekraïne:

Bushchan, Karavaev, Matviyenko, Zabarnyi, Mykolenko, Zinchenko, Malinovskyi, Sydorchuk, Yarmolenko, Yaremchuk en Zubkov.

Uitslag Nederland-Oekraïne: 3-2

  • Goals Nederland: Wijnaldum (52), Weghorst (58) en Dumfries (85).
  • Goals Oekraïne: Jarmolenko (75) en Jaremtsjoek (79).

Live op tv: Nederland-Oekraïne op 13 juni 2021, welke zender?

Welke zender en hoe laat bij de NPO?

De wedstrijd tussen Nederland en Oekraïne wordt live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Hoe laat begint de live tv-uitzending van dit duel van Oranje en op welk zender vindt die plaats? De uitzending begint op zondag 13 juni 2021 om 20u00 op de zender NPO1 (Nederland 1). De aftrap is om 21u00.

België: welke zender en hoe laat?

Ook wordt dit duel van Oranje tegen Oekraïne live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Hun live-uitzending begint om 20u30 op de zender VRT één.

Livestream Nederland-Oekraïne op 13 juni 2020 (EK voetbal)

Gratis livestream NPO

De wedstrijden van het EK voetbal 2021 worden ook online via een livestream uitgezonden door de NPO (Nederlandse publieke omroep). Dit is een gratis livestream. Hij bevindt zich op de wedstrijddagen op de site van de NOS. Eveneens kan men per livestream naar deze wedstrijd kijken op NPO Start. Elke livestream die de NOS aanbiedt van het EK voetbal is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men de NOS-livestream van de EK voetbal officieel alleen in Nederland mag bekijken. Ook kan men de livestream van dit EK voetbal bekijken via de NOS-app. Met die app is zo'n livestream (anders dan op de site) wel buiten Nederland live te bekijken (doch alleen in EU-landen). Hoe laat begint de livestream? De voorbeschouwing is op de stream live te zien vanaf 20u00, de aftrap is live te zien om 21u00.

Livestream Nederland-Oekraïne via Go App (live in de hele EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan men op een smartphone of computer naar deze wedstrijd op het EK voetbal tussen Nederland en Oekraïne kijken. Met deze app kan men op het internet naar de zenders van het tv-pakket van Ziggo bekijken. Via zo'n livestream kan men dus ook op 13 juni 2021 naar de Nederland-Oekraïne kijken. Deze app is beschikbaar voor iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. Zo'n livestream van de Ziggo Go App kan men behalve in Nederland ook in alle andere EU-landen gebruiken. Dat is dus een mooi voordeel voor Nederlandse fans die zich in deze periode niet in Nederland bevinden, maar in een ander EU-land en toch de Nederlandse live tv-uitzending van deze finale via een livestream willen bekijken. In veruit de meeste landen buiten Europa is elke livestream op deze Ziggo Go App 'geo-blocked'. Via deze app kan men niet alleen de live tv-uitzending van deze voetbalwedstrijd per livestream bekijken, men kan ook een week lang deze interland per stream op die app terugkijken.

Livestream van Nederland-Oekraïne op NLziet (live in de hele EU)

Het is ook mogelijk om op zondag 13 juni de finale Nederland-Oekraïne via een livestream bij NLziet te bekijken. Om de livestream van dit duel op het EK voetbal op die app live te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben. Die livestream kan men op die app overigens in de hel EU bekijken. Dit is dus erg handig indien men op vakantie is in een ander EU-land en live online deze openingswedstrijd van Oranje op het EK voetbal 2021 tegen Oekräine per livestream wil bekijken. Via NLziet zijn alleen de live tv-uitzendingen van de NOS te bekijken. Andere omroepen die dit Europees kampioenschap live uitzenden (zoals Sporza) zijn bij NLziet niet te ontvangen. Bij hen zijn alleen uitzendingen van de NPO, RTL Nederland en Talpa live online (via een livestream) te bekijken, dus bijvoorbeeld geen buitenlandse publieke omroepen.

Livestream Nederland-Oekraïne op NPO Start

Eveneens is het mogelijk om per livestream van NPO Start naar de wedstrijd tussen Oekraïne en Nederland te kijken. Deze stream is live beschikbaar op hun site. Via NPO Start kan men gratis per livestream naar de hoofdzenders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) kijken. Zo kan men dus ook via een gratis livestream kijken naar de zender die op zondag 13 juni 2021 de EK-wedstrijd tussen Oranje en Oekraïne live uitzendt. Deze gratis livestream van de finale is wel geo-restricted en alleen in Nederland te bekijken. De livestream is ook beschikbaar op hun app. Met die app is het mogelijk om de livestream ook in andere landen te bekijken (indien hij eerst op Nederlands grondgebied gedownload is). Zo kan deze app dus ook gebruikt worden om per livestream op vakantie in het buitenland (met name in EU-landen) naar de live-uitzending van de NOS van dit duel tegen Oekraïne te kijken. Ook is het mogelijk om bij hen de live-uitzending van de wedstrijd een week lang terug te kijken met een stream. Bij hun zusterdienst NPO Plus is het duel tegen Oekraïne ook voor abonnees ook live in de hele EU te bekijken, maar is het ook mogelijk om de stream van de wedstrijd nog tot 365 dagen na dato terug te kijken.

Livestream Nederland-Oekraïne via iTV-app

Klanten van KPN kunnen deze wedstrijd van het EK voetbal 2021 per livestream bekijken via de iTV-app. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken op deze app. Met deze app kunnen klanten van KPN op hun smartphone live online (per livestream) naar tv kijken. Ook werkt deze livestream van deze app goed op een tablet. Voor klanten van KPN die deze interland van Oranje op 13 juni 2021 liever per livestream op een laptop of desktop computer bekijken, is het handiger om in te loggen op de site van Interactieve Tv van KPN. Ook die livestream is voor de klanten van deze dienst in de hele Europese Unie te bekijken.

Gratis livestream Nederland-Oekraïne bij Sporza (België)

In Vlaanderen wordt de finale Nederland-Oekraïne via een livestream uitgezonden Sporza (VRT). Hoe laat begint hun gratis stream? Dit duel is vanaf 21u00 live gratis op die stream te bekijken. (De voorbeschouwing is per livestream vanaf 20u30 te bekijken.) Die gratis livestream is op 13 juni 2021 te vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun site. Ook kan men die livestream van deze interland van Oranje bij Sporza op die dag vinden in de rubriek 'voetbal' op hun site. Hun gratis livestream van dit duel is echter alleen beschikbaar in België. Buiten België is deze gratis livestream van Nederland-Oekraïne 'geo-blocked'. Eveneens is deze gratis livestream van het EK voetbal 2021 bij hen te vinden op de Sporza App. Die livestream op die app is voor Belgische kijkers wel buiten België te gebruiken. Bij Sporza zijn in principe alle wedstrijden van het EK (net als bij de NOS) via een gratis stream live te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Op maandag 21 juni 2021 speelt Nederland zijn derde poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen de Republ…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…
Wielrennen: het NK tijdrijdenWielrennen: het NK tijdrijdenIn de zomer worden jaarlijks de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden georganiseerd. Op het programma staan dan de nat…
Bronnen en referenties
  • https://www.onsoranje.nl/teams/185184/programma/wedstrijd/30415
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018_(kwalificatie)
  • http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/441337/oranje-in-pot-1-voor-kwalificatie-wk-2018-loodzwaar-karwei-dreigt-alsnog.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_voetbalelftal_tijdens_kwalificaties_en_eindronden
  • http://nos.nl/artikel/2046090-oranje-geplaatst-bij-wk-loting.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.