InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Voetbal 2018: Nederland-Engeland (oefenwedstrijd) live op tv

Voetbal 2018: Nederland-Engeland (oefenwedstrijd) live op tv

Voetbal 2018: Nederland-Engeland (oefenwedstrijd) live op tv In de zomer van 2018 wordt het wereldkampioenschap voetbal in Rusland gehouden. In de aanloop naar dat wereldkampioenschap speelt WK-deelnemer Engeland op vrijdag 23 maart 2018 een oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal, dat zich niet voor het WK heeft geplaatst. De oefeninterland Nederland-Engeland vindt plaats in de Amsterdam Arena. Deze wedstrijd is het debuut van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje. De wedstrijd Nederland-Engeland wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is Nederland-Engeland ook op het internet per livestream te bekijken.

Geschiedenis: het Nederlands elftal op het WK voetbal

Hoe heeft Nederland in de loop der jaren gepresteerd op het WK voetbal? In 1934 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor het WK. Dit toernooi werd geen groot succes voor Oranje: reeds in de eerste ronde werd Nederland met 2-3 uitgeschakeld door Zwitserland. In 1938 werd Nederland wederom al in de eerste ronde uitgeschakeld. Tsjecho-Slowakije won na verlenging met 3-0 van Oranje. Voor de WK-kwalificaties van 1950 en 1954 schreef de KNVB het Nederlands elftal niet in. Bij de WK's van 1958, 1962, 1966 en 1970 deed Oranje wel mee aan het kwalificatietoernooi, maar slaagden ze er niet in om het eindtoernooi te bereiken.

Successen in de jaren 70
In 1974 keerde Nederland na 36 jaar eindelijk weer terug op het WK voetbal. Het werd meteen één van de meest succesvolle toernooien uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Nederland behaalde met swingend voetbal (totaalvoetbal) de finale. Daarin werd verloren van het gastland West-Duitsland. In 1978 werd wederom de finale gehaald. Ook ditmaal werd van het gastland (Argentinië) verloren.

Bij de WK's voetbal van 1982 en 1986 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren voor het eindtoernooi. In 1990 stond Oranje wel weer op het WK. Het Nederlands elftal was op dat moment de regerend Europees kampioen en werd tot de favorieten voor de wereldtitel gerekend. Het WK werd echter een ontgoocheling. Nederland werd in de poulefase derde (van vier teams) en werd vervolgens in de volgende ronde (de achtste finale) uitgeschakeld door West-Duitsland. Het WK van 1994 verliep iets succesvoller: in de kwartfinale werd Nederland uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië.

Successen in 1998, 2010 en 2014
In 1998 behaalde het Nederlandse elftal onder leiding van Guus Hiddink een prachtige plek in de halve finale. Vervolgens slaagde Oranje er echter niet in om zich voor het WK van 2002 te plaatsen. In 2006 deed Oranje wel weer mee aan het WK. Het team stond toen onder leiding van bondscoach Marco van Basten. In de achtste finale van het WK voetbal werd het Nederlands elftal uitgeschakeld door Portugal. In 2010 werd onder leiding van Bert van Marwijk een prachtige finaleplek gehaald op het WK in Zuid-Afrika. Uiteindelijk won Spanje die finale in de verlenging met 0-1.

Op het WK voetbal van 2014 haalde Nederland onder leiding van Louis van Gaal de halve finale. Daarin verloor Oranje na strafschoppen van Argentinië. Vervolgens won het Nederlands elftal nog wel op glansrijke wijze de wedstrijd om de derde plaats (de troostfinale) met 0-3 van Brazilië.

WK 2018
Nederland heeft zich niet geplaatst voor het WK voetbal 2018. Dit is al het tweede grote toernooi op rij waar Nederland zich niet voor heeft gekwalificeerd. Oranje plaatste zich ook al niet voor het EK voetbal 2016. De oefenwedstrijd Nederland-Engeland is de eerste interland onder leiding van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. Hij hoopt te gaan bouwen aan een nieuw Oranje, dat zich wel kan kwalificeren voor het EK voetbal 2020.

Engeland en het WK voetbal

Engeland is de bakermat van het voetbal. In de 19e eeuw werden de basisregels van het moderne voetbal in Engeland vastgesteld. Het was ook het eerste land waar voetbal een grote profsport werd. Het Engelse nationale team heeft veertien keer deelgenomen aan het WK voetbal. Eén keer werd Engeland wereldkampioen. Dat was in 1966, toen het WK in Engeland werd georganiseerd.

Engeland op het WK voetbal 2018
In tegenstelling tot Nederland doet Engeland wel mee aan het WK voetbal 2018 in Rusland. Engeland zit in de eerste ronde van dit toernooi in Groep G. De andere landen in deze poule zijn België, Panama en Tunesië.

Oefenwedstrijd Nederland-Engeland op 23 maart 2018: opstellingen en statistieken

De aftrap van deze wedstrijd is om 20u45. De scheidsrechter bij dit vriendschappelijk duel is de Spanjaard Jesús Gil Manzano. Met welke opstelling speelt Nederland? Voorafgaand aan deze interland worden hier de opstellingen geplaatst van Nederland en Engeland. Virgil van Dijk is door bondscoach Ronald Koeman aangewezen als aanvoerder bij Oranje in deze wedstrijd. Na afloop worden hier de uitslag en de statistieken van de oefenwedstrijd Nederland-Engeland geplaatst.

Live op tv: Nederland-Engeland

Door welke zender wordt Nederland-Engeland live op tv uitgezonden? De wedstrijd is in Nederland live op tv te zien op twee zenders. De uitzendrechten zijn namelijk in handen van Veronica Tv (open net) en FOX Sports (betaalzender).

Nederland-Engeland live op Veronica Tv

Hoe laat begint de live tv-uitzending op vrijdag 23 maart bij Veronica? Om 20u00 begint op Veronica de voorbeschouwing op Nederland-Engeland. De aftrap van deze wedstrijd is om 20u45. Na afloop van dit oefenduel is er een nabeschouwing op Veronica Tv. Die nabeschouwing duurt tot circa 23u00. Bij Veronica is ook de volgende oefenwedstrijd van Oranje live op tv te zien: Portugal-Nederland op maandag 26 maart 2018.

Het is met ingang van het voorjaar van 2018 het beleid van het moederbedrijf SBS Broadcasting (de eigenaar van onder meer Veronica), om de oefenwedstrijden van Oranje standaard live op tv uit te zenden op de zender Veronica Tv. In het verleden zond men de oefeninterlands van het Nederlandse elftal vaak uit op de zender SBS6. Door ze voortaan op Veronica Tv live uit te zenden, wil men die zender meer profileren als de 'voetbalzender' van dit mediaconcern. Bij Veronica is immers ook de Champions League live op tv te zien. Daarnaast worden bij Veronica de wedstrijden van het Nederlands vrouwenvoetbalteam (de Oranje Leeuwinnen) live op tv (en via de livestream op hun website) uitgezonden.

Nederland-Engeland live op tv bij FOX Sports

De interland Nederland-Engeland is op de avond van 23 maart ook live op tv te zien bij FOX Sports. Men dient wel een abonnement op FOX Sports te hebben, om deze live tv-uitzending te bekijken. De live tv-uitzending vindt plaats op de zender FOX Sports 1. De voorbeschouwing begint op die zender om 20u00. Ook is er op FOX Sports na afloop een nabeschouwing te zien. FOX Sports zendt enkele dagen later, op maandag 26 maart, eveneens de oefenwedstrijd Portugal-Nederland live uit.

Livestream Nederland-Engeland

De oefenwedstrijd Nederland-Engeland is op vrijdag 23 maart 2018 ook online per livestream te bekijken. Er is onder meer een livestream van deze wedstrijd te vinden op de FOX Sports Go App. Om deze livestream van FOX Sports te gebruiken, dient men wel een abonnement op deze dienst te hebben. Het is echter ook mogelijk om een 'dagpas' bij FOX Sports te kopen. Via zo'n pas kan men 24 uur lang elke livestream van FOX Sports bekijken, waaronder dus ook de stream van Nederland-Engeland. Met de livestream van Nederland-Engeland kan men deze vriendschappelijke voetbalwedstrijd online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer. Via zo'n livestream van FOX Sports is ook op 26 maart de oefenwedstrijd Portugal-Nederland live te zien. Ook alle wedstrijden in de Nederlandse eredivisie zijn bijvoorbeeld per livestream te zien op de FOX Sports Go App.

Er is overigens ook een kleine mogelijkheid dat er ook een livestream van de oefenwedstrijden van Oranje beschikbaar is bij Veronica Tv. Het gebeurt vaker dat zij wedstrijden die zij op tv uitzenden, ook online per livestream aanbieden. Hierover is echter nog geen duidelijkheid bij de wedstrijd Nederland-Engeland. Zodra hier meer over bekend is, wordt het hier gemeld.

Volgende wedstrijd: Portugal-Nederland

De eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal is de oefeninterland Portugal-Nederland. Die oefenmatch wordt op maandag 26 maart 2018 gespeeld in de Zwitserse stad Geneve. Ook die vriendschappelijke wedstrijd is live op tv en per livestream te volgen.

WK voetbal 2018 live op tv en per livestream

Voor het Engelse team staat de oefeninterland Nederland-Engeland vooral in het teken van de voorbereiding op het WK voetbal 2018. Dit wereldkampioenschap wordt van 14 juni tot en met 15 juli gehouden in Rusland. De wedstrijden van het WK voetbal 2018 zijn live op tv en online via livestream te volgen bij onder meer Sporza (VRT) en NOS Studio Sport.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Denemarken, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-Denemarken, live op tvOp vrijdag 2 maart 2018 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen Denemarken. Deze interland is…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-IJsland, live op tvOp maandag 5 maart 2018 speelt het Nederlands damesvoetbalteam een oefeninterland tegen IJsland. Deze wedstrijd is een o…
België op het WK voetbal 2018België op het WK voetbal 2018Het WK voetbal 2018 vindt plaats in Rusland. Het Belgische nationale voetbalteam heeft zich gekwalificeerd voor dit toer…
Vrouwenvoetbal 2018: Nederland-Japan, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Nederland-Japan, live op tvOp woensdag 28 februari 2018 spelen de vrouwenvoetbalteams van Nederland en Japan een oefeninterland tegen elkaar in Por…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018_(kwalificatie)
  • http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/441337/oranje-in-pot-1-voor-kwalificatie-wk-2018-loodzwaar-karwei-dreigt-alsnog.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_voetbalelftal_tijdens_kwalificaties_en_eindronden
  • http://nos.nl/artikel/2046090-oranje-geplaatst-bij-wk-loting.html

Reageer op het artikel "Voetbal 2018: Nederland-Engeland (oefenwedstrijd) live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!