InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestream De wereldkampioenschappen wielrennen 2018 worden verreden in Tirol (Oostenrijk). Op zaterdag 29 september staat de wegwedstrijd voor de dames elite op het programma. Dit WK voor dames elite wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het WK dameswielrennen ook via een livestream online te volgen. Op de startlijst staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, die behoren tot de favorieten voor de wereldtitel. Het parcours van de wegrit bevindt zich in en rond de stad Innsbruck.

Geschiedenis van het WK dameswielrennen

De oertijd: officieuze WKs voor dames

Voor de Tweede Wereldoorlog werden er al wereldkampioenschappen vrouwenwielrennen gehouden, maar deze hadden slechts een 'officieuze' status. Veel wielerbonden, waaronder de Nederlandse KNWU en de internationale wielerunie UCI, waren indertijd zeer conservatief en weigerden om het dameswielrennen officieel te erkennen. In de jaren dertig werd het officieuze WK vier maal gewonnen door de Belgische Elvire de Bruyn en twee maal door de Nederlandse Mien van Bree.

Het officiële WK wielrennen voor dames

Pas in de loop van de jaren vijftig werd het vrouwenwielrennen erkend door de KNWU en konden ook dames officiële KNWU-licenties aanvragen. Eind jaren vijftig ging ook de internationale wielerunie UCI overstag. In 1958 werden er voor het eerst officiële wereldkampioenschappen wielrennen voor dames georganiseerd op zowel de weg als de baan. De Luxemburgse Elsly Jacobs was dat jaar in de Franse stad Reims de eerste officiële wereldkampioene op de weg.

Erelijst: succesvolste dames

De recordhouder qua aantal zeges op de wegrit van het WK dameswielrennen is de Française Jeannie Longo. Zij won vijf keer de regenboogtrui op de weg. Tweede in deze ranglijst is de Belgische Yvonne Reynders, die vier maal de titel won. De Nederlandse Marianne Vos staat derde met drie wereldtitels op de wegrit.

Locatie: Innsbruck, Tirol (Oostenrijk)

De stad Innsbruck ligt aan de rivier de Inn. Anno 2018 telt de stad Innsbruck circa 130.000 inwoners. De plaats is de hoofdstad van de regio Tirol. Deze streek is zeer populair bij wintersporters. Twee keer werden de Olympische winterspelen in Innsbruck gehouden: in 1964 en 1976.

Programma WK wielrennen 2018

Op zondagmiddag 23 september worden de eerste wedstrijden van dit wereldkampioenschap verreden: het WK ploegentijdrit voor heren elite en dames elite. Vervolgens wordt van 24 tot en met 26 september het WK tijdrijden (de individuele tijdritten) gehouden. De wegritten vinden plaats van 28 tot en met 30 september. De laatste wedstrijd van dit kampioenschap is de wegrit voor heren elite (profs) op zondagmiddag 30 september.

Parcours WK wielrennen 2018: wegrit dames

De start van de wegrit van dit WK wielrennen voor vrouwen ligt in Endach. Het startschot klinkt om 12u10. De finishlijn bevindt zich in Innsbruck. Men verwacht de finish van deze wedstrijd tussen half vijf en vijf uur.

De totale lengte van het parcours van dit WK vrouwenwielrennen is 156,7 kilometer. De rensters beginnen met een aanloop van circa 85 kilometer. Daarin komen ze na circa 57 kilometer de eerste grote klim van dit WK tegen. Vervolgens rijden ze naar Innsbruck, waar ze op een plaatselijk circuit nog drie ronden moeten afleggen. Dat circuit bevat een zeer serieuze klim, met een legnte van bijna acht kilometer en een stijgingspercentage van bijna 6 procent. Vanaf de top van de laatste beklimming is het nog ruim 13 kilometer naar de finish.

Deelnemers: startlijst met rugnummers wegrit dames, WK 2018

Nederlandse selectie WK wielrennen voor dames

Wie staan op de deelnemerslijst van dit WK wielrennen voor vrouwen? Hoe ziet de Nederlandse selectie eruit? Op de startlijst van de wegrit voor dames elite staan de volgende deelnemers uit Nederland: Chantal Blaak (Boels-Dolmans), Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), Lucinda Brand (Team Sunweb), Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), Ellen van Dijk (Team Sunweb), Janneke Ensing (Alé Cipollini), Amy Pieters (Boels Dolmans) en Sabrina Stultiens (Waow Deals). In de tijdrit staan de volgende Nederlandse deelnemers op de startlijst: Lucinda Brand (Team Sunweb), Anna van der Breggen (Boels-Dolmans), Ellen van Dijk (Team Sunweb) en Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott).

Belgische selectie WK wielrennen voor dames

Hoe ziet de Belgische selectie van dit WK wielrennen voor dames eruit? Namens België staan de volgende deelnemers op de startlijst van de wegrit: Sofie de Vuyst, Valery Demey, Kaat Hannes, Kelly van den Steen, Julie van de Velde en Githa Michiels. Namens België staat er één dame op de deelnemerslijst van het WK tijdrijden voor vrouwen: Ann-Sophie Duyck.

Link: complete startlijst met rugnummers WK dameswielrennen 2018

Welke deelnemers staan allemaal op de complete startlijst met rugnummers van dit WK voor dames elite? In totaal staan er 149 deelnemers op de startlijst van dit WK wielrennen voor vrouwen. Chantal Blaak heeft als wereldkampioene van 2017 het rugnummer 1 op de startlijst van het WK 2018. De overige Nederlandse dames dragen op deze deelnemerslijst de rugnummers 2 tot en met 8. De Belgische dames dragen op deze deelnemerslijst de rugnummers 37 tot en met 42. Het hoogste rugnummer op de startlijst, 149, is voor Rudina Baku uit Albanië.

Live op tv: wegrit WK wielrennen voor dames 2018

Live bij de NOS

De wegrit voor de dames elite wordt op de middag van zaterdag 29 september 2018 ook live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), door het Nederlandse NOS Studio Sport en door Eurosport. De live tv-uitzending van de NOS begint om 14u00 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Live bij Sporza

Hoe laat begint de live tv-uitzending van het Vlaamse Sporza? De Vlaamse publieke omroep begint op zaterdag 29 september reeds om 12u00 op de zender één met de live tv-uitzending van de wegrit voor de dames op het WK wielrennen 2018. Om 13u00 wordt deze live tv-uitzending op die zender echter circa een half uur onderbroken voor het één uur journaal. Daarna wordt vanaf circa 13u30 tot aan de finish dit WK voor vrouwen live uitgezonden op die zender.

Live bij Eurosport

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Eurosport bij dit WK vrouwenwielrennen? Hun live tv-uitzending van de wegrit voor vrouwen begint op die middag om 14u00 (net als de uitzending van de NOS). Eurosport zendt echter al wel vroeger dit WK live uit via de livestream (zie verderop).

Sport live op tv, 29 september: Rico Verhoeven, volleybal en veldrijden

29 september is een drukke dag voor sportminnende televisiekijkers. Op de avond van zaterdag 29 september is onder meer het WK kickboksen met Rico Verhoeven live te zien op tv. Op die zaterdag begint ook het WK damesvolleybal. Op de avond van 29 september 2018 wordt 's avonds de Wereldbekerveldrit van Iowa CIty live op tv en via de livestream uitgezonden.

Livestream WK wielrennen: wegrit vrouwen

Livestream Eurosport

Het WK wielrennen is ook online te volgen via livestream. Er wordt onder meer zo'n livestream van dit WK beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men op 29 september de wegrit van de vrouwen dus online bekijken. De livestream van Eurosport begint om 12u10 (dus veel eerder dan hun live tv-uitzending). Deze livestream van Eurosport is echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player App.

Livestream Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van dit WK wielrennen voor vrouwen. Deze livestream begint om 12u00. Dit is een gratis livestream. De livestream van Sporza voor deze wereldkampioenschappen wielrennen mag helaas officieel alleen in België bekeken worden; voor andere landen is deze stream 'geo-blocked'. De livestream is voor Belgische kijkers op de middag van deze koers onder meer te vinden via het menu 'nu live'.

Livestream NOS

Net als Sporza (VRT) biedt ook het Nederlandse NOS Studio Sport een gratis livestream aan van de wegrit voor de dames elite op dit WK wielrennen. Maar net als die livestream van Sporza is ook de stream van de NOS bij het WK dameswielrennen 'geo-restricted'. Dat houdt in de praktijk in dat men deze livestream van het WK vrouwenwielrennen bij de NOS alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van Studio Sport bij dit WK dameswielrennen bevindt zich op de middag van zaterdag 29 september op de website van de NOS.

Ook is er een Engelstalige livestream beschikbaar op het YouTube-channel van de UCI. Deze livestream is echter eveneens 'geo-restricted', men die stream in verband met uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet bekijken.

Uitslag wegrit WK wielrennen voor dames 2018

 1. Anna van der Breggen (Ned) in 4:11:04
 2. Amanda Spratt (Aus) op 3:42
 3. Tatiana Guderzo (Ita) op 5:26
 4. Emilia Fahlin (Zwe) op 6:13
 5. Malgorzata Jasinska (Pol) z.t.
 6. Karol-Ann Canuel (Can) op 6:17
 7. Annemiek van Vleuten (Ned) op 7:05
 8. Amy Pieters (Ned) z.t.
 9. Lucinda Brand (Ned) op 7:17
 10. Ruth Winder (USA) z.t.

Voorgaande editie: uitslag wegrit WK wielrennen voor dames 2017

 1. Chantal Blaak (Ned) in 4u06'30"
 2. Katrin Garfoot (Aus) op 28 seconden
 3. Amalie Dideriksen (Den) z.t.
 4. Annemiek van Vleuten (Ned) z.t.
 5. Katarziyna Niewiadoma (Pol) z.t.
 6. Christine Majerus (Lux) z.t.
 7. Susanne Andersen (Nor) z.t.
 8. Anna van der Breggen (Ned) z.t.
 9. Emilia Fahlin (Zwe) z.t.
 10. Elena Cecchini (Ita) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt van woensdag 7 augustus…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamNK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2019 worden gehouden in en rond Ede (Gelderland). Op woensdag 26 juni staan d…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Bronnen en referenties
 • http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Mien_van_Bree
 • http://www.uci.ch/road/ranking/
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Leyns Jackie, 14-10-2016 22:51 #1
Kan ik te weten komen waar morgen de wedstrijd, elite dames, wordt uitgezonden?
Graag zender en uur van uitzending op 15/10/2016. Hartelijk dank voor een concreet antwoord!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!