InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK veldrijden 2018 (Rosmalen), live op tv en livestream

EK veldrijden 2018 (Rosmalen), live op tv en livestream

EK veldrijden 2018 (Rosmalen), live op tv en livestream Van 2 tot en met 4 november 2018 worden de Europese kampioenschappen veldrijden gehouden. Dit EK veldrijden vindt plaats in Rosmalen (Nederland). Op 2 en 3 november staan de EK's voor veteranen (masters) op het programma. Op de ochtend van zondag 4 november worden de wedstrijden voor de jongerencategorieën verreden. De wedstrijden voor de heren elite (profs) en dames elite worden op de middag van zondag 4 november verreden. Op die zondagmiddag zijn de wedstrijden van de heren en dames live op tv en online per livestream te zien.

Historie: EK veldrijden

De allereerste wedstrijd die officieel het predicaat 'Europees kampioenschap veldrijden' droeg, werd verreden in 1995. Dit EK is echter niet te beschouwen als een echte voorloper van de latere EK's. Dat EK in 1995 was namelijk een onderdeel van het programma van het WK veldrijden. In 1995 bestond er nog geen WK voor de categorie beloften (renners onder de 23 jaar). Tijdens het weekend van het WK cyclocross in het Zwitserse Eschenbach organiseerde men echter wel een wedstrijd voor de topbeloften op het WK-parcours. Omdat dit geen officieel WK kon zijn, gaf men deze wedstrijd het predicaat EK. Dit EK van 1995 werd gewonnen door de Tsjech Pospisil. In 1996 werd er voor het eerst een officieel WK veldrijden voor beloften georganiseerd. Als gevolg daarvan verdween het EK veldrijden voor beloften voor enige jaren van de kalender.

Met ingang van 2003 ging men ieder jaar een EK veldrijden organiseren (in tegenstelling tot dat eerste EK van 1995, staan de EK's die sinds 2003 worden georganiseerd, zowel qua locatie als qua datum totaal los van het WK). Dit EK wordt doorgaans begin november verreden. Met ingang van 2003 waren er EK's voor drie verschillende categorieën: de dames elite, de heren beloften (U23) en de heren junioren. Met ingang van 2013 is er nog een EK aan het programma toegevoegd: het EK voor dames beloften (U23). Opvallend genoeg was er al die jaren geen EK voor de heren profs (elite). Dit veranderde pas met ingang van 2015: in Huijbergen werd het eerste officiële EK veldrijden voor heren elite (profs) verreden.

Erelijst EK veldrijden

Beloften

Het EK veldrijden voor beloften is in de loop der jaren vaak gewonnen door een renner die ook bij de profs een wereldtopper zou worden. De recordhouder qua aantal Europese titels bij de beloften is Niels Albert, die drie maal Europees beloftenkampioen werd: in 2005, 2006 en 2007. De Nederlander Lars van der Haar won het EK cyclocross voor beloften twee keer: in 2010 en 2011. Andere Nederlanders die Europees beloftenkampioen werden, waren Lars Boom (2004) en Mike Teunissen (2012). De EK's van 2013 en 2014 werden gewonnen door de Belgen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. In 2015 en 2016 won de Belg Quinten Hermans het EK voor beloften. In 2017 ging de zege naar de Eli Iserbyt.

Junioren

Bij de junioren is Mathieu van der Poel de enige renner die er twee maal in slaagde om het EK te winnen: deze Nederlander zegevierde in 2011 en 2012. Het EK voor junioren van 2013 werd door de Belg Yannick Peeters gewonnen en het EK van 2014 door diens landgenoot Eli Iserbyt. In 2015 pakte de Nederlander Jens Dekker de Europese titel bij de junioren. In 2016 werd dit EK gewonnen door de Brit Thomas Pidcock. In 2017 won Loris Rouiller (Zwitserland).

Dames elite en Dames beloften

Bij het EK voor dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhoudster qua aantal zeges: zij won de Europese titel in 2006, 2007, 2010 en 2011. De Duitse Hanka Kupfernagel was ook vaak sterk op het EK, zij won de titel in 2003, 2004 en 2008. De Nederlandse Marianne Vos won dit EK in 2005 en 2009. De EK's van 2014, 2015 en 2017 werden gewonnen door de Belgische Sanne Cant. Het EK voor dames beloften, dat sinds 2013 bestaat, werd zowel in 2013 als in 2014 gewonnen door een Nederlandse dame. In 2013 won Annefleur Kalvenhaar dit EK cyclocross. (Zij overleed in augustus 2014 aan de gevolgen van een verschrikkelijke valpartij in een mountainbikewedstrijd.) In 2014 werd het EK veldrijden voor dames beloften gewonnen door Sabrina Stultiens.

Het EK voor dames beloften van 2015 werd oorspronkelijk gewonnen door de Belgische Femke Van den Driessche. Later in dat seizoen (bij het WK) werd zij echter betrapt op een motor in haar fiets. De Europese titel van 2015 moest zij daarom ook inleveren en die ging naar de Nederlandse Maud Kaptheijns.

Heren elite

In 2015 werd het eerste Europees kampioenschap veldrijden voor heren elite (profs) gehouden in het Nederlandse Huijbergen. De winnaar van de eerste Europese titel bij de profs was de Nederlander Lars van der Haar. Hij kwam solo zegevierend over de finish. De Belg Wout van Aert werd tweede en diens landgenoot Kevin Pauwels werd derde. In 2016 werd het tweede EK veldrijden voor profs georganiseerd. Tot verrassing van velen pakte toen de Belg Toon Aerts de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In 2017 ging de zege naar Mathieu van der Poel.

Programma EK Veldrijden 2018

Programma 2 en 3 november

Op vrijdag 2 november en zaterdag 3 november 2018 staan er een groot aantal kampioenschappen voor Masters (veteranen) op het programma. De jongste categorie is in de leeftijd van 30-35 jaar. De oudste categorie is voor renners boven de 75 jaar.

Programma 4 november

 • 9u15: Junioren
 • 10u30: Dames Beloften (U23)
 • 12u00: Heren Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u15: Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Rosmalen

Het EK cyclocross wordt gehouden in Rosmalen. Deze Nederlandse plaats bevindt zich nabij de stad 's Hertogenbosch (Den Bosch) in de provincie Noord-Brabant. Het parcours bevindt zich op en rond het terrein van het voormalige automuseum 'Autotron Rosmalen'. Dit parcours wordt reeds enige jaren gebruikt voor de jaarlijkse veldrit van het Wielerpassie Festival. Bij deze locatie wordt ook jaarlijks een bekend proftennistoernooi op gras georganiseerd, dat door veel tennissers (heren en dames) gebruikt wordt als voorbereiding op Wimbledon.

Parcours EK veldrijden 2018

Hoe ziet het parcours van het EK veldrijden 2018 eruit? De veldritkenners noemen het 'een modern parcours'; de renners rijden hierop 'met hoge snelheid van de ene naar de andere hindernis'. Tot de hindernissen op dit parcours behoren onder meer drie trappen, twee zandbakken, een schuine kant, een serie balkjes en een tweetal (natuurlijke) verhogingen.

Deelnemers: selecties en startlijst

Hoe zien de selecties van België en Nederland eruit voor dit EK veldrijden? Wout van Aert is het speerpunt van de Belgische selectie in de wedstrijd voor de heren elite. Bij de dames is Sanne Cant de kopvrouw van de Belgische selectie. De kopman van de Nederlandse selectie is Mathieu van der Poel. Bij de dameswedstrijd verschijnt Nederland ook met een zeer sterke selectie aan de start, met onder meer Marianne Vos. Zij heeft van dit EK veldrijden één van haar grote doelen gemaakt in dit veldritseizoen. Hieronder vindt u de complete selecties van België en Nederland. Oorspronkelijk zat ook Sophie de Boer in de Nederlandse damesselectie. Ze meldde zich echter af voor dit EK veldrijden, aangezien ze niet fit genoeg is.

Selectie België voor het EK veldrijden 2018:

 • Heren Elite: Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Daan Soete.
 • Dames Elite: Sanne Cant, Laura Verdonschot, Kim van de Steene en Ellen van Loy.
 • Heren Beloften (U23); Eli Iserbyt, Toon Vandebosch, Jarno Bellens, Timo Kielich, Pieter-Jan Vliegen, Lander Loockx en Niels Vandeputte.
 • Dames Beloften (U23): Jinse Peeters, Axelle Bellaert en Marthe Truyen.
 • Junioren: Witse Meeussen, Ryan Cortjens, Thibau Nys, Ward Huybs, Wout Vervoort en Jelle Vervoort.

Selectie Nederland voor het EK veldrijden 2018:

 • Heren Elite: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel, Joris Nieuwenhuis, Gosse van der Meer, Sieben Wouters en Stan Godrie.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Annemarie Worst, Maud Kaptheijns, Denise Betsema, Sophie de Boer, Geerte Hoeke en Lizzy Witlox.
 • Heren Beloften (U23): Jens Dekker, Ryand Kamp, Kyle Achterberg, Thymen Arensman, Maik van der Heijden, Bart Artz, Mees Hendrikx en Roel van der Stegen.
 • Dames Beloften (U23): Fleur Nagengast, Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn, Aniek van Alphen, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden, Puck Pieterse en Manon Bakker.
 • Junioren: Noah Vreeswijk, Pim Ronhaar, Luke Verburg, Lars Boven, Salvador del Carmen Alvarado, Twan van der Drift, Hugo Kars en Pete Uptegrove.

Deelnemers: startlijst met rugnummers heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van het EK veldrijden 2018? Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs).
Deelnemers: startlijst met rugnummers, EK veldrijden 2018, heren elite (profs)
1. POEL Mathieu van der (Ned)
3. GODRIE Stan (Ned)
4. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
5. HAAR Lars van der (Ned)
6. MEER Gosse van der (Ned)
7. POEL David van der (Ned)
8. KESSEL Corné van (Ned)
9. WOUTERS Sieben (Ned)
10. AERT Wout van (Bel)
11. AERTS Toon (Bel)
12. HERMANS Quinten (Bel)
13. MERLIER Tim (Bel)
14. SOETE Daan (Bel)
15. SWEECK Laurens (Bel)
16. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
17. VERMEERSCH Gianni (Bel)
22. BOROS Michael (Tsj)
23. NESVADBA Jan (Tsj)
24. PAPRSTKA Tomas (Tsj)
26. BERTOLINI Gioele (Ita)
27. BOULO Matthieu (Fra)
28. CANAL Fabien (Fra)
29. CHAINEL Steve (Fra)
30. DUBAU Joshua (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. RÜEGG Timon (Zwi)
33. SÄGESSER Severin (Zwi)
34. WILDHABER Marcel (Zwi)
35. ZAHNER Simon (Zwi)
36. GLAJZA Ondrej (Slw)
37. HARING Martin (Slw)
39. MEISEN Marcel (Dui)
40. MÜLLER Manuel (Dui)
41. KONWA Marek (Pol)
42. ERIKSSON Martin (Zwe)
43. ERIKSSON David (Zwe)
44. JANSSON Henrik (Zwe)
45. HANSEN Kenneth (Den)
46. LINDSEL Jacob (Den)
47. PARBO Joachim (Den)

Live op tv: EK Veldrijden 2018

Live bij Sporza

Het EK veldrijden 2018 wordt op zondag 4 november in België op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT). Hun live tv-uitzending staat gepland om circa 13u30, na afloop van het één uur journaal. Op die middag kan men bij Sporza op tv live achtereenvolgens kijken naar de dameswedstrijd (start om 13u45) en de herenwedstrijd (start om 15u15).

Live bij Eurosport

Het EK veldrijden wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op de zender Eurosport 1 om 13u45. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op diezelfde zender om 15u15. De uitzending van dit EK cyclocross duurt tot ongeveer 16u15, daarna volgt op deze zender de live-uitzending van de Marathon van New York.

EK veldrijden live op tv bij overige omroepen

Ook NOS Studio Sport besteedt live aandacht aan het EK veldrijden tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Zij zenden live de wedstrijd van de dames uit (om 13u45) en ook het EK van de heren (om 15u15). In deze zondagmiddaguitzending komen ook andere sporten aan het bod, waaronder schaatsen (kwalificatietoernooi voor de World Cup).

In Denemarken worden de herenwedstrijd en dameswedstrijd live op tv uitgezonden door de zender TV2 Play. In Tsjechië worden de wedstrijden van het EK cyclocross in 2018 helaas niet live op tv uitgezonden. Wel worden er 's avonds uitgebreide samenvattingen uitgezonden van de herenwedstrijd en dameswedstrijd door de Tsjechische zender CT Sport.

Veldrijden live

Welke veldritten worden in de periode na het EK live op tv en online via een livestream uitgezonden? Op zaterdag 10 november staat de Jaarmarkcross Niel (DVV) op de kalender. Die cross is live te zien bij Sporza. Op zondag 11 november wordt de Cyclocross Gavere (Superprestige) live uitgezonden. Die wedstrijd wordt door diverse omroepen live uitgezonden.

Livestream EK veldrijden 2018

Livestream Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) stelt ook een livestream beschikbaar van het EK veldrijden. Met zo'n livestream kan men dus het EK veldrijden 2018 op het internet bekijken, met behulp van een computer of smartphone. Deze livestream van het EK cyclocross is te vinden op de website van het Vlaamse Sporza. Dit is een gratis livestream van het EK veldrijden, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza bij dit Europees kampioenschap veldrijden alleen in België mag bekijken. De livestream van dit EK veldrijden begint bij Sporza tegelijk met hun live tv-uitzending van dit kampioenschap. Dat houdt in dat deze livestream van het EK veldrijden op 4 november om circa 13u30 begint.

Livestream Eurosport

Er is bij dit EK veldrijden ook een livestream die door Eurosport beschikbaar wordt gesteld. Hun livestream is op de middag van 4 november 2018 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient wel een betaald abonnement op die app te hebben om die livestream van het EK cyclocross bij Eurosport te kunnen bekijken. Bij Eurosport begint de livestream van het EK veldrijden tegelijk met hun live tv-uitzending.

Livestream NOS

Ook is het EK veldrijden waarschijnlijk te volgen via een livestream op de website van de NOS. Voor hun stream geldt, net als bij Sporza, dat dit een gratis livestream is, maar dat die wel geo-restricted is. In dit geval betekent dit, dan men deze livestream van de NOS van het Europees kampioenschap cyclocross alleen in Nederland mag bekijken.

FloBikes livestream EK veldrijden

Ook de Noord-Amerikaanse website FloBikes produceert een officiële livestream van dit EK veldrijden. Om die livestream van FloBikes bij het EK cyclocross te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben bij dit Noord-Amerikaanse bedrijf. FloBikes is een groeiende en ambitieuze website, die ook veel andere Europese topcrossen uitzendt via een livestream. Tot de crossen die zij via een livestream uitzenden behoren onder meer de Brico Crossen, de Telenet Superprestige Cyclocross en de UCI Wereldbeker Velrijden. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via de livestream uitzendt.

Uitslagen EK veldrijden 2018

EK Junioren:

 1. Pim Ronhaar (Ned)
 2. Witse Meeussen (Bel)
 3. Thibau Nys (Bel)

EK Heren Beloften (U23):

 1. Tom Pidcock (UK)
 2. Eli Iserbyt (Bel)
 3. Antoine Benoist Fra)

EK Dames Beloften:

 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
 2. Inge van der Heijden (Ned)
 3. Fleur Nagengast (Ned)

EK Dames Elite:

 1. Annemarie Worst (Ned)
 2. Marianne Vos (Ned)
 3. Denise Betsema (Ned)

EK Heren Elite (profs):

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Ned)
 3. Laurens Sweeck (Ned)

Voorgaande editie: uitslagen EK veldrijden 2017

Heren Beloften (U23):

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Thomas Pidcock (UK)
 3. Sieben Wouters (Ned)

Dames Beloften (U23):

 1. Chiara Teocchi (Ita)
 2. Laura Verdonschot (Bel)
 3. Nikola Noskova (Tsj)

Junioren:

 1. Loris Rouiller (Zwi)
 2. Tomas Kopecky (Tsj)
 3. Ben Tulett (UK)

Dames Elite:

 1. Sanne Cant (Bel)
 2. Lucinda Brand (Ned)
 3. Alice Maria Arzuffi (Ita)
 4. Annemarie Worst (Ned)
 5. Maud Kaptheijns (Ned)

Heren Elite (profs):

 1. Mathieu Van der Poel (Ned)
 2. Lars Van der Haar (Ned)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. David Van der Poel (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestreamVeldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 oktober 2019 wordt in de Vlaamse gemeente Neerpelt de vijftiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3058
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_veldrijden
 • http://www.sport.be/ekveldrijden/2015/nl/nieuws/
 • http://www.wchuijbergen.nl/veldrijden
 • http://www.ekveldrijden2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Woensdrecht_(gemeente)
 • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-3879.html

Reageer op het artikel "EK veldrijden 2018 (Rosmalen), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!