InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK veldrijden 2019, live op tv en livestream

EK veldrijden 2019, live op tv en livestream

EK veldrijden 2019, live op tv en livestream Op zondag 10 november 2019 wordt het Europees kampioenschap veldrijden gehouden. Dit EK veldrijden vindt plaats in Silvelle (Italie). Op zondagmiddag zijn de wedstrijden van de dames elite en heren elite live op tv en online per livestream te zien. Hoe ziet het programma van het EK veldrijden 2019 eruit? Door welke zenders wordt dit EK cyclocross uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van het Europees kampioenschap cyclocross verlopen?

Historie: EK veldrijden

De allereerste wedstrijd die officieel het predicaat 'Europees kampioenschap veldrijden' droeg, werd verreden in 1995. Dit EK is echter niet te beschouwen als een echte voorloper van de latere EK's. Dat EK in 1995 was namelijk een onderdeel van het programma van het WK veldrijden. In 1995 bestond er nog geen WK voor de categorie beloften (renners onder de 23 jaar). Tijdens het weekend van het WK cyclocross in het Zwitserse Eschenbach organiseerde men echter wel een wedstrijd voor de topbeloften op het WK-parcours. Omdat dit geen officieel WK kon zijn, gaf men deze wedstrijd het predicaat EK. Dit EK van 1995 werd gewonnen door de Tsjech Pospisil. In 1996 werd er voor het eerst een officieel WK veldrijden voor beloften georganiseerd. Als gevolg daarvan verdween het EK veldrijden voor beloften voor enige jaren van de kalender.

Met ingang van 2003 ging men ieder jaar een EK veldrijden organiseren (in tegenstelling tot dat eerste EK van 1995, staan de EK's die sinds 2003 worden georganiseerd, zowel qua locatie als qua datum totaal los van het WK). Dit EK wordt doorgaans begin november verreden. Met ingang van 2003 waren er EK's voor drie verschillende categorieën: de dames elite, de heren beloften (U23) en de heren junioren. Met ingang van 2013 is er nog een EK aan het programma toegevoegd: het EK voor dames beloften (U23). Opvallend genoeg was er al die jaren geen EK voor de heren profs (elite). Dit veranderde pas met ingang van 2015: in Huijbergen werd het eerste officiële EK veldrijden voor heren elite (profs) verreden.

Erelijst EK veldrijden

Beloften

Het EK veldrijden voor beloften is in de loop der jaren vaak gewonnen door een renner die ook bij de profs een wereldtopper zou worden. De recordhouder qua aantal Europese titels bij de beloften is Niels Albert, die drie maal Europees beloftenkampioen werd: in 2005, 2006 en 2007. De Nederlander Lars van der Haar won het EK cyclocross voor beloften twee keer: in 2010 en 2011. Andere Nederlanders die Europees beloftenkampioen werden, waren Lars Boom (2004) en Mike Teunissen (2012). De EK's van 2013 en 2014 werden gewonnen door de Belgen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. In 2015 en 2016 won de Belg Quinten Hermans het EK voor beloften. In 2017 ging de zege naar de Eli Iserbyt. In 2018 werd Tom Pidcock Europees kampioen.

Junioren

Bij de junioren is Mathieu van der Poel de enige renner die er twee maal in slaagde om het EK te winnen: deze Nederlander zegevierde in 2011 en 2012. Het EK voor junioren van 2013 werd door de Belg Yannick Peeters gewonnen en het EK van 2014 door diens landgenoot Eli Iserbyt. In 2015 pakte de Nederlander Jens Dekker de Europese titel bij de junioren. In 2016 werd dit EK gewonnen door de Brit Thomas Pidcock. In 2017 won Loris Rouiller (Zwitserland). In 2018 won de Nederlander Pim Ronhaar het EK.

Dames elite en Dames beloften

Bij het EK voor dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhoudster qua aantal zeges: zij won de Europese titel in 2006, 2007, 2010 en 2011. De Duitse Hanka Kupfernagel was ook vaak sterk op het EK, zij won de titel in 2003, 2004 en 2008. De Nederlandse Marianne Vos won dit EK in 2005 en 2009. De EK's van 2014, 2015 en 2017 werden gewonnen door de Belgische Sanne Cant. In 2018 won Annemarie Worst het EK.

Het EK voor dames beloften, dat sinds 2013 bestaat, werd zowel in 2013 als in 2014 gewonnen door een Nederlandse dame. In 2013 won Annefleur Kalvenhaar dit EK cyclocross. (Zij overleed in augustus 2014 aan de gevolgen van een verschrikkelijke valpartij in een mountainbikewedstrijd.) In 2014 werd het EK veldrijden voor dames beloften gewonnen door Sabrina Stultiens.

Het EK voor dames beloften van 2015 werd oorspronkelijk gewonnen door de Belgische Femke Van den Driessche. Later in dat seizoen (bij het WK) werd zij echter betrapt op een motor in haar fiets. De Europese titel van 2015 moest zij daarom ook inleveren en die ging naar de Nederlandse Maud Kaptheijns. In 2018 won de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado het EK.

Heren elite

In 2015 werd het eerste Europees kampioenschap veldrijden voor heren elite (profs) gehouden in het Nederlandse Huijbergen. De winnaar van de eerste Europese titel bij de profs was de Nederlander Lars van der Haar. Hij kwam solo zegevierend over de finish. De Belg Wout van Aert werd tweede en diens landgenoot Kevin Pauwels werd derde. In 2016 werd het tweede EK veldrijden voor profs georganiseerd. Tot verrassing van velen pakte toen de Belg Toon Aerts de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In 2017 en 2018 ging de zege naar Mathieu van der Poel.

Programma EK Veldrijden 2019 (10 november)

09u00: Junior-dames
 • 09u50: Junioren
 • 11u00: Dames Beloften (U23)
 • 12u20: Heren Beloften (U23)
 • 13u50: Dames Elite
 • 15u20: Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Silvelle (Italië)

In 2019 wordt het Europees kampioenschap verreden in Silvelle. Dit is een plaatsje in het noorden van Italië, in de buurt van Padova. Silvelle is een plaats met enige historie in de veldritwereld: sinds eind jaren zeventig worden daar veldritten georgansieerd. In de jaren negentig was de Cyclocross van Silvelle enige tijd een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Die cross werd onder meer gewonnen door Sven Nys, Adrie van der Poel, Daniele Pontoni, Richard Groenendaal en Luca Bramati. Het parcours van het EK cyclocross 2019 in Silvelle heeft een lengte van circa 2900 meter.

Deelnemers: selecties en startlijst

Hoe zien de selecties van België en Nederland eruit voor dit EK veldrijden? Zodra die bekend zijn, worden die hier geplaatst. T.z.t. wordt hier ook de complete startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs) geplaatst.

Live op tv: EK Veldrijden 2019

Live bij Sporza

Het EK veldrijden 2019 wordt op zondag 10 november in België op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT). Hun live tv-uitzending staat gepland om circa 13u30, na afloop van het één uur journaal. Op die middag kan men bij Sporza op tv live achtereenvolgens kijken naar de dameswedstrijd (start om 13u50) en de herenwedstrijd (start om 15u20).

Live bij Eurosport

Het EK veldrijden wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op de zender Eurosport 1 om 13u45. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op diezelfde zender om 15u15.

EK veldrijden live op tv bij de NOS

Ook NOS Studio Sport besteedt live aandacht aan het EK veldrijden tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoeveel zij exact live uitzenden, is mede afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die zondag.

Livestream EK veldrijden 2019

Livestream Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) stelt ook een livestream beschikbaar van het EK veldrijden. Met zo'n livestream kan men dus het EK veldrijden 2019 op het internet bekijken, met behulp van een computer of smartphone. Deze livestream van het EK cyclocross is te vinden op de website van het Vlaamse Sporza. Dit is een gratis livestream van het EK veldrijden, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza bij dit Europees kampioenschap veldrijden alleen in België mag bekijken. De livestream van dit EK veldrijden begint bij Sporza tegelijk met hun live tv-uitzending van dit kampioenschap. Dat houdt in dat deze livestream van het EK veldrijden op 10 november om circa 13u30 begint.

Livestream Eurosport

Er is bij dit EK veldrijden ook een livestream die door Eurosport beschikbaar wordt gesteld. Hun livestream is op de middag van 10 november 2019 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient wel een betaald abonnement op die app te hebben om die livestream van het EK cyclocross bij Eurosport te kunnen bekijken. Bij Eurosport begint de livestream van het EK veldrijden tegelijk met hun live tv-uitzending.

Livestream NOS

Ook is het EK veldrijden waarschijnlijk te volgen via een livestream op de website van de NOS. Voor hun stream geldt, net als bij Sporza, dat dit een gratis livestream is, maar dat die wel geo-restricted is. In dit geval betekent dit, dan men deze livestream van de NOS van het Europees kampioenschap cyclocross alleen in Nederland mag bekijken.

FloBikes livestream EK veldrijden

Ook de Noord-Amerikaanse website FloBikes produceert een officiële livestream van dit EK veldrijden. Om die livestream van FloBikes bij het EK cyclocross te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben bij dit Noord-Amerikaanse bedrijf. FloBikes is een groeiende en ambitieuze website, die ook veel andere Europese topcrossen uitzendt via een livestream. Tot de crossen die zij via een livestream uitzenden behoren onder meer de Brico Crossen, de Telenet Superprestige Cyclocross en de UCI Wereldbeker Velrijden. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via de livestream uitzendt.

Voorgaand editie: Uitslagen EK veldrijden 2018

EK Junioren:

 1. Pim Ronhaar (Ned)
 2. Witse Meeussen (Bel)
 3. Thibau Nys (Bel)

EK Heren Beloften (U23):

 1. Tom Pidcock (UK)
 2. Eli Iserbyt (Bel)
 3. Antoine Benoist Fra)

EK Dames Beloften:

 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
 2. Inge van der Heijden (Ned)
 3. Fleur Nagengast (Ned)

EK Dames Elite:

 1. Annemarie Worst (Ned)
 2. Marianne Vos (Ned)
 3. Denise Betsema (Ned)

EK Heren Elite (profs):

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Ned)
 3. Laurens Sweeck (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
WK veldrijden 2020 live op tv en livestreamWK veldrijden 2020 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden 2020 worden gehouden op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari. Dit WK wordt geor…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3058
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_veldrijden
 • http://www.sport.be/ekveldrijden/2015/nl/nieuws/
 • http://www.wchuijbergen.nl/veldrijden
 • http://www.ekveldrijden2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Woensdrecht_(gemeente)
 • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-3879.html

Reageer op het artikel "EK veldrijden 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!