EK veldrijden 2020, live op tv en livestream

EK veldrijden 2020, live op tv en livestream Op zondag 8 november 2020 wordt het Europees kampioenschap veldrijden gehouden. Dit EK veldrijden vindt plaats in Rosmalen (Nederland). Op zondagmiddag zijn de wedstrijden van de dames elite en heren elite live op tv en online per livestream te zien. Hoe ziet het programma van het EK veldrijden 2020 eruit? Door welke zenders wordt dit EK cyclocross uitgezonden en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van het Europees kampioenschap cyclocross verlopen?

Historie: EK veldrijden

De allereerste wedstrijd die officieel het predicaat 'Europees kampioenschap veldrijden' droeg, werd verreden in 1995. Dit EK is echter niet te beschouwen als een echte voorloper van de latere EK's. Dat EK in 1995 was namelijk een onderdeel van het programma van het WK veldrijden. In 1995 bestond er nog geen WK voor de categorie beloften (renners onder de 23 jaar). Tijdens het weekend van het WK cyclocross in het Zwitserse Eschenbach organiseerde men echter wel een wedstrijd voor de topbeloften op het WK-parcours. Omdat dit geen officieel WK kon zijn, gaf men deze wedstrijd het predicaat EK. Dit EK veldrijden van 1995 werd gewonnen door de Tsjech Pospisil. In 1996 werd er voor het eerst een officieel WK veldrijden voor beloften georganiseerd. Als gevolg daarvan verdween het EK veldrijden voor beloften voor enige jaren van de kalender.

Met ingang van 2003 ging men ieder jaar een EK veldrijden organiseren (in tegenstelling tot dat eerste EK van 1995, staan de EK's die sinds 2003 worden georganiseerd, zowel qua locatie als qua datum totaal los van het WK). Dit EK wordt doorgaans begin november verreden. Met ingang van 2003 waren er Europese kampioenschappen voor drie verschillende categorieën: de dames elite, de heren beloften (U23) en de heren junioren. Met ingang van 2013 is er nog een EK aan het programma toegevoegd: het EK voor dames beloften (U23). Opvallend genoeg was er al die jaren geen Europees kampioenschap voor de heren profs (elite). Dit veranderde pas met ingang van 2015: in Huijbergen werd het eerste officiële EK veldrijden voor heren elite (profs) verreden.

Erelijst EK veldrijden

Beloften

Het EK veldrijden voor beloften is in de loop der jaren vaak gewonnen door een renner die ook bij de profs een wereldtopper zou worden. De recordhouder qua aantal Europese titels bij de beloften is Niels Albert, die drie maal Europees beloftenkampioen werd: in 2005, 2006 en 2007. De Nederlander Lars van der Haar won het EK cyclocross voor beloften twee keer: in 2010 en 2011. Andere Nederlanders die Europees beloftenkampioen werden, waren Lars Boom (2004) en Mike Teunissen (2012). De Europese kampioenschappen van 2013 en 2014 werden gewonnen door de Belgen Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. In 2015 en 2016 won de Belg Quinten Hermans het Europees kampioenschap voor beloften. In 2017 ging de zege naar de Eli Iserbyt. In 2018 werd Tom Pidcock Europees kampioen. In 2019 won Mickael Crispin.

Junioren

Bij de junioren is Mathieu van der Poel de enige renner die er twee maal in slaagde om het Europees kampioenschap te winnen: deze Nederlander zegevierde in 2011 en 2012. Het EK voor junioren van 2013 werd door de Belg Yannick Peeters gewonnen en het EK van 2014 door diens landgenoot Eli Iserbyt. In 2015 pakte de Nederlander Jens Dekker de Europese titel bij de junioren. In 2016 werd dit Europees kampioenschap gewonnen door de Brit Thomas Pidcock. In 2017 won Loris Rouiller (Zwitserland). In 2018 won de Nederlander Pim Ronhaar het Europees kampioenschap veldrijden. In 2019 werd Thibau Nys kampioen.

Dames elite en Dames beloften

Bij het Europees kampioenschap voor dames is de Nederlandse Daphny van den Brand de recordhoudster qua aantal zeges: zij won de Europese titel in 2006, 2007, 2010 en 2011. De Duitse Hanka Kupfernagel was ook vaak sterk op het EK veldrijden, zij won de titel in 2003, 2004 en 2008. De Nederlandse Marianne Vos won dit EK in 2005 en 2009. De EK's veldrijden van 2014, 2015 en 2017 werden gewonnen door de Belgische Sanne Cant. In 2018 won Annemarie Worst het Europees kampioenschap. In 2019 ging de zege naar Yara Kastelijn.

Het EK veldrijden voor dames beloften, dat sinds 2013 bestaat, werd zowel in 2013 als in 2014 gewonnen door een Nederlandse dame. In 2013 won Annefleur Kalvenhaar dit EK cyclocross. (Zij overleed in augustus 2014 aan de gevolgen van een verschrikkelijke valpartij in een mountainbikewedstrijd.) In 2014 werd het EK veldrijden voor dames beloften gewonnen door Sabrina Stultiens.

Het EK veldrijden voor dames beloften van 2015 werd oorspronkelijk gewonnen door de Belgische Femke Van den Driessche. Later in dat seizoen (bij het WK veldrijden) werd zij echter betrapt op een motor in haar fiets. De Europese titel van 2015 moest zij daarom ook inleveren en die ging naar de Nederlandse Maud Kaptheijns. In 2018 en 2019 won de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado het EK veldrijden.

Heren elite

In 2015 werd het eerste Europees kampioenschap veldrijden voor heren elite (profs) gehouden in het Nederlandse Huijbergen. De winnaar van de eerste Europese titel bij de profs was de Nederlander Lars van der Haar. Hij kwam solo zegevierend over de finish. De Belg Wout van Aert werd tweede en diens landgenoot Kevin Pauwels werd derde. In 2016 werd het tweede EK veldrijden voor profs georganiseerd. Tot verrassing van velen pakte toen de Belg Toon Aerts de titel, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In 2017, 2018 en 2019 ging de zege naar Mathieu van der Poel.

Programma EK Veldrijden 2020

Programma zaterdag 7 november 2020

 • EK's voor masters (veteranen)

Programma zondag 8 november 2020

 • 09u00: Junior-dames
 • 09u50: Junioren
 • 11u00: Dames Beloften (U23)
 • 12u20: Heren Beloften (U23)
 • 13u50: Dames Elite
 • 15u20: Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Rosmalen (Nederland)

In 2020 wordt het Europees kampioenschap verreden in Rosmalen bij 's Hertogenbosch (Den Bosch) in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op deze locatie werd al eens eerder het EK cyclocross. Ook werd op het parcours in Rosmalen (bij het voormalige Autotron) enige jaren de internationale veldrit 'GP Brabant' verreden.

Deelnemers: selecties België en Nederland

Hoe zien de selecties van België en Nederland eruit voor dit EK veldrijden? T.z.t. vindt u hier de Nederlandse en Belgische selectie.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke deelnemers staan allemaal op de startlijst van het Europees kampioenschap veldrijden voor heren elite (profs)? Hieronder vindt u t.z.t. de complete deelnemerslijst met rugnummers van dit continentale kampioenschap veldrijden.

Live op tv: EK Veldrijden 2020

Live bij Sporza

Het EK veldrijden 2020 wordt op zondag 8 november in België live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep VRT). Hun live tv-uitzending staat gepland om circa 13u30, na afloop van het één uur journaal. Op die middag kan men bij Sporza op tv live achtereenvolgens kijken naar de dameswedstrijd (start om 13u50) en de herenwedstrijd (start om 15u20).

Live op tv bij Eurosport

Het EK veldrijden wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op de zender Eurosport 1 om 13u40. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd van dt Europees kampioenschap veldrijden begint op diezelfde zender om 15u10.

EK veldrijden live op tv bij de NOS

Ook NOS Studio Sport besteedt live aandacht aan het EK veldrijden tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). In principe is dit veldritkampioenschap het hoofdonderwerp van hun zondagmiddaguitzending; volgens hun planning zenden zij zowel de dameswedstrijd (start 13u50) als de herenwedstrijd (start 15u20) live uit op Nederland 1. In de praktijk is het bij de NOS echter wel altijd mogelijk dat men, vanwege een andere sportactualiteit, op die middag besluit om toch ook live te switchen naar een ander sportevenement dat die middag plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot Sporza en Eurosport, waar gegarandeerd dit Europees kampioenschap veldrijden bij de heren en dames helemaal live wordt uitgezonden op tv.

Live op tv: overige omroepen

Andere omroepen die dit Europees kampioenschap veldrijden live op tv uitzenden zijn de Italiaanse RAI en het Deense V2.

Livestream EK veldrijden 2020

Livestream Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) stelt ook een livestream beschikbaar van het EK veldrijden. Met zo'n livestream kan men dus het EK veldrijden 2020 op het internet bekijken, met behulp van een computer of smartphone. Deze livestream van het EK cyclocross is te vinden op de website van het Vlaamse Sporza. Ook kan men die livestream van dit veldritkampioenschap op de middag van 8 november 2020 op de app van Sporza vinden. Dit is een gratis livestream van het EK veldrijden, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza bij dit Europees kampioenschap veldrijden alleen in België mag bekijken. De gratis livestream van dit EK veldrijden begint bij Sporza tegelijk met hun live tv-uitzending van dit kampioenschap. Dat houdt in dat deze livestream van het EK veldrijden op 8 november om circa 13u30 begint. Op die gratis stream ziet men eerst live de wedstrijd van de dames en daarna live de wedstrijd van de heren.

Livestream Europees kampioenschap veldrijden bij Eurosport

Er is bij dit EK veldrijden ook een livestream die door Eurosport beschikbaar wordt gesteld. Bij Eurosport begint de livestream van het EK veldrijden tegelijk met hun live tv-uitzending. De livestream van de dameswedstrijd begint dus om 13u40. Hun livestream van de herenwedstrijd begint om 15u10. Elke livestream van hen bij dit Europees veldritkampioenschap is op de middag van 8 november 2020 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient wel een betaald abonnement op die app te hebben om die livestream van het EK cyclocross bij Eurosport te kunnen bekijken. Eurosport heeft als reclameleus voor zijn Player App: 'Home of Cycling'. Op die app kan men in het hele jaar verschrikkelijk veel wielrennen per livestream bekijken. Alle voorjaarsklassiekers, maar ook kleine rittenkoersen en kleine eendagswedstrijden zijn in de lente bij hen per livestream te zien. In mei heeft Eurosport de exclusieve livestream voor heel de Benelux voor de Giro d'Italia. In de zomer is het de enige omroep die per livestream elke etappe van de Tour helemaal integraal (van start tot finish) uitzendt. In het najaar zendt men per livestream uitgebreid de Vuelta en het WK wegwielrennen uit. En waar Eurosport zich jarenlang vooral op wegwielrennen richtte, is er in de winter anno 2020 ook enorm veel veldrijden bij hen per livestream te bekijken. Behalve dit Europees kampioenschap zenden zij per livestream onder meer ook het WK, de World Cups, de Ethias Crossen en de DVV Trofee live uit.

Livestream Europees kampioenschap veldrijden bij de NPO

Ook is het EK veldrijden te volgen via een livestream van de NOS. De livestream voor de damescross begint om circa 13u45. De livestream van de herencross begint om circa 15u15. Voor hun stream geldt, net als bij Sporza, dat dit een gratis livestream is, maar dat die wel geo-restricted is. In dit geval betekent dit, dan men deze gratis livestream van de NOS van het Europees kampioenschap cyclocross alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van dit veldritkampioenschap is te vinden op zowel de website van de NOS als op de NOS-app.

Livestream Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om dit veldritkampioenschap via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app, die verzorgd wordt door het bedrijf VodafoneZiggo, kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder VRT één, NPO1 en Eurosport1. Elke livestream kan men in de hele Europese Unie bekijken. Voor mensen met een abonnement op digitale tv van Ziggo is dit een automatische dienst, waarbij men niets hoeft bij te betalen, om hierop per livestream tv te kunnen kijken.

Livestream iTV-app (en Interactieve Tv)

Voor klanten van Interactieve Tv is het mogelijk om dit Europees veldritkampioenschap op zondag 8 november 2020 per livestream te bekijken op de iTV-app. Dit is een app die qua mogelijkheden om per livestream tv te kijken, grotendeels vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Klanten van KPN kunnen deze app eveneens in de hele EU gebruiken om per livestream naar de tv-uitzendingen te kijken. Ook bij de KPN kan men zowel de live-uitzendingen van Eurosport 1, VRT één als NOS Studio Sport per livestream volgen.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om dit Europese veldritkampioenschap via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Ja, maar op die app kan men alleen per livestream kijken naar de tv-uitzendingen van de NOS kijken. De tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn op die app niet per livestream te zien. Op die app kan men namelijk alleen per livestream naar zenders kijken van de NPO, Talpa en RTL Nederland. Men dient een abonnement op de NLziet-app te hebben, om daarop per livestream deze tv-uitzendingen te kunnen bekijken. Het is echter ook mogelijk om die live-uitzendingen van het EK veldrijden op NPO1 te bekijken via een livestream op de NPO Start-app. Daar heeft men geen abonnement voor nodig en dat is dus gratis. (Die livestream van NPO Start is echter wel geo-restricted en mag men buiten Nederland niet bekijken.)

Livestream overige omroepen?

Andere omroepen die het EK veldrijden 2020 per livestream uitzenden zijn de RAI en V2. Hun livestream is echter geo-restricted. De livestream van de RAI mag alleen in Italië worden bekeken en de stream van V2 mag alleen live in Denemarken bekeken worden.

FloBikes livestream EK veldrijden? Niet in 2020

Ook de Noord-Amerikaanse website FloBikes produceerde bij diverse edities een officiële livestream van dit EK veldrijden. Om die livestream van FloBikes bij het EK cyclocross te kunnen bekijken, diende men echter wel een abonnement te hebben bij dit Noord-Amerikaanse bedrijf. Ook was die livestream geo-restricted. (In veel landen kon men deze livestream niet bekijken.) In 2020 verzorgen zij geen livestream bij het Europees kampioenschap.

FloBikes is een groeiende en ambitieuze website, die ook veel andere Europese topcrossen live uitzendt via een livestream. Tot de crossen die zij via een livestream uitzenden behoren onder meer de Ethias Crossen en de UCI Wereldbeker Velrijden. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via de livestream uitzendt.

Voorgaande editie: uitslagen EK veldrijden 2019

Junioren-dames

 1. Puck Pieterse (Ned)
 2. Olivia Onesti (Fra)
 3. Shirin van Anrooij (Ned)

Junioren

 1. Thibau Nys (Bel)
 2. Jente Michiels (Bel)
 3. Danilo Lillo (Zwi)

Dames Beloften (U23)

 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
 2. Anna Kay (UK)
 3. Marion Norbert (Fra)

Heren Beloften (U23)

 1. Mickael Crispin (Fra)
 2. Timo Kielich (Bel)
 3. Antoine Benoist (Fra)

Dames Elite:

 1. Yara Kastelijn (Ned)
 2. Eva Lechner (Ita)
 3. Annemarie Worst (Ned)

Heren Elite (profs)

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Eli Iserbyt (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in november 2021 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cycloc…
Veldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2020 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zondag 29 november 2020 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UCI…

BDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamBDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamDe 42e editie van het BDO World Professional Darts Championship begint op zaterdag 4 januari 2020. De finale van dit toe…
EK darts 2020: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2020: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2020 gehouden in Oberhausen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op don…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3058
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_veldrijden
 • http://www.sport.be/ekveldrijden/2015/nl/nieuws/
 • http://www.wchuijbergen.nl/veldrijden
 • http://www.ekveldrijden2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Woensdrecht_(gemeente)
 • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-3879.html

Reageer op het artikel "EK veldrijden 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!