InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestream

NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestream

NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestream Op zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Nederlandse kampioenschappen sprint als allround op het programma. Dit NK schaatsen wordt gehouden in Thialf te Heerenveen. Het NK schaatsen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men dit evenement online via een livestream volgen.

Geschiedenis: NK schaatsen

NK allround heren

De eerste editie van het NK allround schaatsen voor heren werd in 1901 gehouden in Leeuwarden. Dit NK werd overtuigend gewonnen door Eeko Banning, die zegevierde op alle afstanden. De succesvolste schaatser uit de historie van het NK allround is bij de heren Hilbert van der Duim. Hij won zeven keer de Nederlandse titel en pakte één keer zilver.

NK allround dames

Het NK allround schaatsen voor dames bestaat sinds 1955. Die eerste editie werd gewonnen door Rie Meijer. Zij won op dit NK alle afstanden. De succesvolste deelneemster uit de geschiedenis van het NK allround bij de vrouwen is Stien Kaiser. Zij won in de loop der jaren zes keer de Nederlandse titel in het allround schaatsen.

NK sprint heren

Het NK sprint voor heren bestaat sinds 1969. De titel ging dat jaar naar Frits Bartling. De recordhouders qua aantal zeges op het NK sprint zijn Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis. Zij pakten allen zes keer deze Nederlandse titel.

NK sprint dames

Het NK Sprint voor vrouwen bestaat pas sinds 1983. De eerste editie werd gewonnen door Alie Boorsma. Recordhouder qua aantal zeges op het NK sprint voor dames is Marianne Timmer. Zij won de titel tien keer. Op de tweede plek staat Christine Aaftink. Zij won het Nederlands kampioenschap sprint zeven keer.

Locatie: Thialf Heerenveen

Sinds februari 1855 bestaat er al een IJsclub Thialf in Heerenveen. Oorspronkelijk hadden zij een natuurijsbaan aan de noordzijde van Heerenveen. In 1967 kregen zij een kunstijsbaan aan de zuidzijde van deze Friese plaats. In 1970 werd er voor het eerst een groot internationaal toernooi op die baan gehouden: het EK allround voor dames. Daarna zijn er nog tientallen grote internationale toernooien gehouden en groeide Thialf uit tot de beroemdste schaatstempel ter wereld. Sinds 1986 is de ijsbaan overdekt.

Behalve als ijsstadion voor schaatstoernooien is Thialf in de loop der jaren ook voor allerlei andere grote evenementen gebruikt. Daaronder waren concerten van Johnny Cash (1990), Prince (1990) en Eric Clapton (1998).

Programma NK schaatsen 2019: allround en sprint

Zaterdag 26 januari vanaf 10u00:

 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 3000 meter dames
 • 5000 meter heren
 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 1000 meter dames
 • 1000 meter heren

Zondag 27 januari vanaf 10u30:

 • 1500 meter dames
 • 1500 meter heren
 • 5000 meter dames
 • 10.000 meter heren
 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 1000 meter dames
 • 1000 meter heren

Tickets NK schaatsen 2019: allround en sprint

Toegangskaarten voor deze Nederlandse kampioenschappen schaatsen zijn onder meer te verkrijgen bij de Primera Winkels, de website Schaatsen.nl en bij IJsstadion Thialf te Heerenveen. Kaarten voor de staantribunes kosten 15 euro. Deze staantribunes bevinden zich aan de noord- en zuidkant van de ijsbaan. Tickets voor een zitplaats op de westzijde kosten 27,50 euro. Tickets voor een plek op de zittribune aan de oostzijde kosten 42,50 euro. De oostzijde is de kant waar de finish van de schaatsbaan ligt, vandaar dat deze kaarten het duurst zijn.

Kwalificatietoernooi

De deelnemers aan dit NK schaatsen strijden niet alleen om de titels en medailles bij het NK Sprint 2019 en het NK allround 2019. Daarnaast gelden deze wedstrijden ook als kwalificatietoernooien voor het WK allround 2019 en het WK sprint 2019.

Live op tv

De Nederlandse kampioenschappen schaatsen (allround en sprint) worden in 2019 weer deels live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Zodra bekend is hoe laat deze live tv-uitzendingen beginnen, dan wordt dat hier gemeld. De live-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1).

Schaatsen live op tv

Het eerstvolgende schaatsevenement dat de NOS na dit NK op tv en per livestream uitzendt is de wereldbekerwedstrijd van Hamar op 1, 2 en 3 februari 2019. Daarna volgt het WK afstanden in Inzell (Duitsland) dat live op tv en via de livestream te zien is op 7 tot en met 10 februari 2019. Vervolgens wordt op 23 en 24 februari het WK sprint live op tv en via de livestream uitgezonden. Het laatste grote kampioenschap van het seizoen is het WK allround schaatsen dat op 2 en 3 maart live op tv en per livestream wordt uitgezonden.

Livestream NK schaatsen 2019 (allround en sprint)

Het NK schaatsen allround en sprint wordt in 2019 ook weer online via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men het Nederlands kampioenschap schaatsen ook live op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream wordt beschikbaar gesteld door NOS Studio Sport. De livestream van het NK schaatsen 2019 is totaal gratis. Op zaterdag 26 januari begint de gratis livestream om circa 10u00. Op zondag 27 januari begint de stream om circa 10u30. De gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze gratis livestream ook bekijken via de NOS-app.

Alternatief: livestream Go App

De live tv-uitzendingen van het Nederlands kampioenschap schaatsen 2019 kan men ook via een livestream bekijken met de Go App (online tv). Via deze applicatie kan men immers per livestream naar tv-zenders kijken. Zo kan men dus op 26 en 27 januari 2019 ook per livestream met die app kijken naar de live tv-uitzendingen van het NK schaatsen. Deze specifieke livestream-app is overigens alleen maar beschikbaar door abonnees van Ziggo. Zo'n livestream op de Ziggo Go App is beschikbaar in de gehele EU. Voor kijkers die geen klant zijn voor Ziggo en toch per livestream naar dit toernooi willen kijken is het geen ramp om deze app niet te hebben. Voor hen bestaat er immers de gratis livestream van de NOS. In tegenstelling tot de livestream van veel andere grote sportevenementen is deze livestream van dit specifieke schaatstoernooi bij de NOS normaal gesproken niet geo-restricted. De livestream van de NOS heeft als voordeel boven de stream van de Ziggo dat doorgaans meer op te zien is, dan alleen maar de live tv-uitzendingen.

Voorgaande editie: uitslagen NK schaatsen 2018

Wie wonnen de titels op het NK schaatsen 2018? Marcel Bosker won in 2018 het NK allround bij de heren. Annouk van der Weijdden won dat jaar het allroundkampioenschap bij de dames. Dai Dai Ntab pakte in 2018 de Nederlandse titel op de sprint bij de heren. Letitia de Jong behaalde dat jaar de Nederlandse damestitel op de sprint.

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
EK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvEK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvDe Europese Kampioenschappen Schaatsen 2019 (het EK Schaatsen 2017) worden verreden van vrijdag 11 tot en met zondag 13…
NK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 28 december tot en met zondag 30 december 2018 staat het NK Afstanden schaatsen 2019 op het schaatsprogramma. Vo…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Bronnen en referenties
 • https://thialf.nl/evenementen/evenementenkalender?news_id=697976
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_vrouwen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_sprint_mannen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_mannen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kampioenschappen_schaatsen_allround_vrouwen

Reageer op het artikel "NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!