World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestream

World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestream Van zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Men heeft de hoop dat dit evenement ondanks de coronacrisis door kan gaan. Dit evenement vindt plaats in de Engelse stad Blackpool. Het World Matchplay 2020 is live op tv en online per livestream te volgen. De winnaar van dit toernooi krijgt de Phil Taylor Trophy.

Coronavirus en darts?

Het is nog niet geheel zeker of dit evenement door kan gaan. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de coronacrisis. Indien het wel doorgaat, dan is de kans buitengewoon groot dat het zonder publiek wordt gespeeld. Zodra er zekerheid is over de doorgang van dit evenement, dan wordt dat hier gemeld.

Historie WK matchplay

Het WK Matchplay moet niet verward worden met het 'gewone' WK Darts. Matchplay is een specifieke spelvorm binnen de dartwereld (voor de regels van deze spelvorm: zie verderop in dit artikel). Het WK Matchplay Darts werd vroeger (van 1984 tot en met 1988) georganiseerd door de British Darts Organisation (BDO). Na 1988 verdween het WK enige jaren van de dartkalender, tot in 1994 de grote concurrent van de BDO, de dartbond PDC, besloot om het WK Matchplay weer nieuw leven in te blazen. De PDC (Professional Darts Corporation) is de dartbond die begin jaren negentig door een groep topdarters in het leven was geroepen uit onvrede met het beleid van de BDO.

Anno 2019 spelen bijna alle topprofs uit de dartwereld (zoals ook de Nederlanders Van Gerwen en Van Barneveld) voor de PDC. Het World Matchplay Championship werd sinds 1994 drieëntwintig keer door de PDC georganiseerd. Van die 23 edities wist de dartlegende Phil Taylor maar liefst zestien keer het toernooi te winnen. In 2015 werd het World Matchplay voor het eerst door een Nederlander gewonnen: Michael van Gerwen versloeg in de finale James Wade met 18-12. In 2016 won hij dit evenement wederom.

Regels matchplay

Bij het spelsysteem 'Matchplay' is een dartwedstrijd niet in sets ingedeeld, maar alleen in een bepaald aantal legs. Vroeger was het bij matchplay de gewoonte, dat een speler pas gewonnen had wanneer hij minimaal een voorsprong van twee legs had op zijn tegenstander. Hierdoor ontstonden er op matchplaytoernooien soms enorme marathonpartijen, die bijvoorbeeld eindigden in 38-36. Dat is tegenwoordig op het WK Matchplay niet meer mogelijk. Er wordt per match een maximum van vijf legs toegevoegd en indien nodig speelt men vervolgens een tie break.

Locatie

Het BetVictor World Matchplay Championship 2020 wordt gehouden in het Winter Gardens-complex in Blackpool. Dit complex bevat onder meer een theater en een congrescentrum. Blackpool is een plaats in het westen van Engeland met circa 140.000 inwoners. Tot de beroemde personen die afkomstig zijn uit Blackpool behoren onder meer de zangers Robert Smith (van The Cure) en Graham Nash, maar ook de darter Ronnie Baxter.

Prijzengeld World Matchplay

Het exacte prijzengeld van de editie van 2020 is nog niet bekend. Hoeveel prijzengeld was te verdienen in 2019? Het prijzenschema van het World Matchplay Darts was in 2019 verhoogd met 200.000 pond vergeleken met 2018. Het totale prijzengeld bij de editie van 2019 bedroeg700.000 Britse ponden. De winnaar van het World Matchplay 2019 ontving 150.000 pond. Daarnaast kreeg de winnaar ook de Phil Taylor Trophy. De verliezend finalist kreeg 70.000 pond. Wie in de halve finale verliest, ontving 50.000 pond. De verliezers van de kwartfinales kregen 25.000 pond. Wie in de tweede ronde verliest kreeg nog 15.000 pond en de verliezers van de eerste ronde kregen 10.000 pond.

Deelnemers World Matchplay

Aan het WK Matchplay doen 32 spelers mee. Het deelnemersveld bestaat uit de zestien beste spelers van de wereldranglijst van de PDC (de PDC Order of Merit) en daarnaast nog de zestien best geplaatste spelers van de ProTour Order of Merit (een ranglijst op basis van kleinere PDC-toernooien). Tot de deelnemers behoren dus grootheden zoals Michael van Gerwen, Gary Anderson, Rob Cross en Daryl Gurney.

Speelschema en programma World Matchplay 2020

Opzet speelschema

Hoe zien het programma en het speelschema eruit? En hoeveel legs moet men per ronde winnen om een partij te winnen? Het speelschema is qua opzet een knock-out systeem met 32 spelers, waarvan er 16 een geplaatste status hebben (dat zijn de spelers die zich via de Order of Merit hebben geplaatst). Die geplaatste spelers spelen in de eerste ronde allen tegen een ongeplaatste speler. T.z.t. vindt u hieronder het resultaat van de loting voor de eerste ronde.

Opzet programma

De eerste ronde begint op 18 juli, daarbij speelt men om 'the best of 19 legs'. Op dinsdag en woensdag speelt men de tweede ronde (best of 25 legs). Op donderdag en vrijdag speelt men de kwartfinales, die gaan om 'the best of 31 legs'. De halve finales worden op zaterdag 25 juli gespeeld om 'the best of 33 legs'. Op zondag 26 juli speelt men de finale, die wordt gespeeld om 'the best of 35 legs'.

Live op tv: World Matchplay 2020

Het BetVictor World Matchplay Championship wordt live op tv in Engeland live op tv uitgezonden door de zender SkySports. In Nederland zijn de live tv-uitzendrechten van alle grote evenementen van de PDC in handen van RTL. Daaronder zijn natuurlijk het WK darts, het EK darts, de Grand Slam of Darts, de World Grand Prix Darts en dus ook het World Matchplay Darts. Hieronder vindt u t.z.t. het uitzendschema van RTL7 voor het World Matchplay.

Livestream World Matchplay 2020

Het PDC Darts World Matchplay 2020 is ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Met zo'n livestream kan men naar de World Matchplay Darts kijken op een computer of smartphone. De officiële livestream voor Nederland van het World Matchplay 2019 is in handen van RTL7 Darts. Die officiële livestream is onder meer te bekijken via de website van RTL7darts en via de site van RTLXL. Is dit een gratis livestream van het World Matchplay Darts 2019? Om die livestream van RTL7 te kunnen bekijken dient men een betaald abonnement te hebben op Videoland (de streamingdienst van RTL), dus neen, deze stream is niet gratis. Via deze livestream van RTL7 darts zijn alle wedstrijden van het World Matchplay live te zien. Met zo'n stream kan men bijvoorbeeld ook live de middagsessie van zondag 20 juli bekijken, die op tv nochtans alleen 's avonds in samenvatting te zien is.

Livestream RTL7 Darts

Met het Videoland-abonnement kan men in de loop van het jaar ook heel veel andere dartstoernooien online per livestream bekijken, zoals ook het WK darts 2021, dat medio december 2020 begint. RTL7 heeft de officiële en exclusieve uitzendrechten (tv en livestream) voor Nederland van veel toernooien van de PDC. Er is bij die toernooien vaak ook een livestream van de PDC en ook één van de Britse omroep die het uitzendt, maar die andere livestreams zijn dan 'geo-blocked' (geblokkeerd) voor kijkers in Nederland. Wie in Nederland deze toernooien toch via een officiële livestream wil bekijken, moet terecht bij RTL XL en RTL7 Darts. Hoe laat begint elke dag de livestream van RTL7 Darts? T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van deze livestream.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om dit toernooi deels live te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men online naar de live tv-uitzendingen van RTL7 bij dit toernooi kijken. Deze Go App is een dienst die bedoeld is voor klanten van Ziggo. Het nadeel van de livestream op deze dienst is echter wel, dat men hierop alleen maar de wedstrijden live kan bekijken, die ook op tv live worden uitgezonden. Op de livestream van RTL7 kan men daarentegen ook alle partijen live bekijken, die niet live op tv te zien zijn.

Het mooie van de Go App is echter wel, dat men met deze app als klant van Ziggo, zonder iets bij te betalen (dus in de praktijk 'gratis'), in alle landen van de EU per livestream naar tv kan kijken op een computer of smartphone. Zo kan men als klant van Ziggo in de zomer van 2020 dus ook op vakantie in een land van de Europese Unie via deze 'gratis livestream' naar de tv-uitzendingen van het World Matchplay kijken.

Alternatief: livestream via Interactieve Tv

Mede vanwege het grote succes van de Go App van Ziggo, heeft ook KPN een soortgelijk product op de markt gebracht waarmee men per livestream tv kan kijken: de iTV-app. Die is bedoeld om per livestream op een tablet of smartphone tv te kijken. Daarnaast heeft men bij de KPN ook de website van Interactieve Tv, waarmee men op een laptop of desktop computer per livestream tv kan kijken. Deze dienst heeft qua livestream bij het World Matchplay Darts 2020 echter hetzelfde nadeel als de Go App. Bij iTV-app en de Interactieve Tv van KPN kan men alleen de wedstrijden via de livestream bekijken, die ook live op tv worden uitgezonden. De wedstrijden die niet live op tv te zien zijn, kan men dus logischerwijs niet via hun livestream bekijken. Die wedstrijden zijn daarentegen wel te zien op de livestream van RTL7 (RTLXL). Daarentegen heeft de livestream van KPN op de iTV-app (en op hun site) echter wel weer als voordeel dat men als klant van digitale tv bij KPN hier niets voor hoeft bij te betalen. Dit is in principe dus een soort gratis livestream. Voor de livestream van RTL XL (RTL7) dient men wel te betalen; al heeft die dus wel als voordeel dat men daarop meer wedstrijden live kan bekijken van deze World Matchplay Darts 2020.

Darts World Matchplay live op tv in België?

In België wordt het World Matchplay mogelijk weer live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Zodra daar meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

Livestream DAZN

In diverse landen is dit toernooi ook live te zien bij DAZN. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt hier meer info over de livestream-dienst van DAZN gemeld.

Voorgaande editie: uitslagen Darts World Matchplay 2019

In 2019 werd Michael van Gerwen al in de tweede ronde uitgeschakeld. De overige Nederlanders werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. De finale ging tussen Rob Cross en Michael Smith. Cross won met 18-13.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourPDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourDe PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…

10 redenen om alleen te sportenSamen sporten is hartstikke gezellig, veilig en werkt voor sommigen ook motiverend. Samen sporten is ook een uitstekende…
Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 4 augustus wordt de Gouden Pijl 2019 verreden. Het is de 42e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv
  • http://en.wikipedia.org
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.rtl7darts.nl

Reageer op het artikel "World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!