InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Darts: The Masters 2019 (PDC) - live op tv en livestream

Darts: The Masters 2019 (PDC) - live op tv en livestream

Darts: The Masters 2019 (PDC) - live op tv en livestream De zevende editie van The Unibet Masters vindt plaats in februari 2019. De locatie van dit toernooi is Milton Keynes. Het toernooi begint op vrijdag 1 februari 2019. De slotdag is zondag 3 februari 2019. Het is het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallend WK hebben gespeeld, gelden The Masters als een groot 'herkansingstoernooi', dat hun een kans geeft om 'revanche' te nemen op zichzelf. Het toernooi is live op tv te zien en is daarnaast online via een livestream te volgen. Wie zijn de deelnemers aan The Masters van de dartbond PDC? Wat is het prijzengeld bij The Masters of Darts? Hoe zien het programma en het speelschema van dit toernooi eruit? Hoe is de geschiedenis van The Masters of Darts verlopen?

Historie van The Masters

Ontstaan dankzij ITV

Dit toernooi heeft een korte geschiedenis. The Masters zijn ontstaan dankzij de Britse zender ITV. Doorgaans worden in Groot Brittannië de meeste grote toernooien van de dartbond PDC live op tv uitgezonden door SkySports. Een andere commerciële Britse zender, ITV, zond echter met succes ook enkele toernooien uit en gaf bij de PDC aan dat zij in de toekomst meer darts wilden uitzenden. Bij de onderhandelingen voor een nieuw tv-contract tussen de PDC en ITV, werd daarom besloten om met ingang van 2013 een nieuw toptoernooi in het leven te roepen: The Masters.

The Masters van 2013

Van 1 tot en met 3 november 2013 werd in het Royal Highland Centre, in de Schotse plaats Edinburgh, de eerste editie georganiseerd van dit toernooi. Aan dit evenement deden de zestien beste spelers mee van de 'PDC Order of Merit' (de wereldranglijst van de PDC). Hiertoe behoorden twee Nederlanders (Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld) en één Belg (Kim Huybrechts). Huybrechts werd reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door Adrian Lewis. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld ontmoetten elkaar in de tweede ronde. In dit Nederlandse duel bleek Van Barneveld met 8-6 de sterkste te zijn. Vervolgens moest Van Barneveld in de halve finale tegen Adrian Lewis. Die wedstrijd verloor hij met 9-10. De eerste editie van The Masters werd gewonnen door Phil Taylor, die in de finale met verbluffend gemak Adrian Lewis versloeg: 10-1. De hoofdsponsor van de eerste editie van dit toernooi was Coral en de officiële naam van het evenement was dan ook 'The Coral Masters'.

The Masters van 2014

De tweede editie van dit toernooi werd op 1 en 2 november 2014 wederom in het Royal Highland Centre te Edinburgh gehouden. Ook bij die tweede editie waren Van Barneveld, Van Gerwen en Kim Huybrechts de drie deelnemers uit de lage landen. De Belg Huybrechts had in de eerste ronde een déjà vu: opnieuw werd hij in die ronde uitgeschakeld door Adrian Lewis. Van Barneveld en Van Gerwen kwamen elkaar tijdens dit toernooi ook weer tegen, maar ditmaal vond hun duel reeds plaats in de eerste ronde. Van Gerwen won met 10-9. In de tweede ronde won Van Gerwen met 10-7 van Dave Chisnall. In de halve finale vond Van Gerwen zijn Waterloo: hij verloor met 9-11 van Mervyn King. Uiteindelijk won James Wade dit toernooi, door in de finale King met 11-10 te verslaan. De hoofdsponsor van de tweede editie van The Masters was Unibet en de officiële naam van het evenement luidde dan ook: The Unibet Masters. Dit is in 2015 en 2016 wederom de officiële naam van dit toernooi.

Dubbele verhuizing

In 2015 beleefde dit toernooi een dubbele verhuizing: The Masters verhuisden qua locatie en qua datum. De nieuwe locatie bevond zich in de Engelse stad Milton Keynes. De nieuwe datum was aan het begin van het jaar, in plaats van het einde van het jaar. Die nieuwe datum heeft zeker wel een voordeel: het toernooi vindt nu minder dan een maand na de ontknoping van het PDC WK Darts plaats. Hierdoor worden The Masters wel een prestigieus herkansingstoernooi: topspelers die een tegenvallend WK hebben gespeeld, zullen The Masters aangrijpen om te proberen om zich te revancheren.

Uitslagen The Masters van 2015

Hoe verliepen de PDC Darts Masters in 2015? Dat jaar was het een buitengewoon succesvol toernooi voor de twee Nederlandse deelnemers. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen behaalden beiden op glanrsijke wijze de finale. Van Gerwen won de eindstrijd van dit toernooi met 11-6.

Uitslagen The Masters van 2016

In 2016 waren er vier Nederlandse deelnemers aan The Masters: Van Gerwen, Van der Voort, Van Barneveld en Klaasen. In de eerste ronde werden Van Barneveld en Klaasen uitgeschakeld. Van de Voort werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Michael van Gerwen was wederom de eindwinnaar van dit toernooi. Hij won in de finale met 11-6 van Chisnall.

Uitslagen The Masters 2017

In 2017 deden de volgende Nederlanders mee: Van Gerwen, Van de Pas, Klaasen, en Van Barneveld. In de eerste ronde werden Benito van de Pas en Jelle Klaasen uitgeschakeld. In de kwartfinale werd Raymond van Barneveld uitgeschakeld door Gary Anderson. Michael van Gerwen haalde wederom de finale van dit toernooie. Daarin versloeg hij Gary Anderson met 11-7. Dit was dus al zijn derde eindzege op rij in dit toernooi.

Uitslagen The Masters 2018

In 2018 deden er drie Nederlanders mee aan de PDC Darts Masters: Benito van de Pas, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Van de Pas werd reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Voor de ander twee Nederlanders was het een zeer succesvol toernooi. Ze haalden beiden de finale. Daarin won Van Gerwen met 11-9 van Van Barneveld. Dit was dus al de vierde eindzege van Van Gerwen op The Masters.

Locatie: Milton Keynes

Milton Keynes is een ambitieuze stad die ongeveer midden tussen Oxford en Cambridge ligt. Tot de jaren zestig van de twintigste eeuw was Milton Keynes nog slechts een dorp. De overheid koos de ruimte rondom dat dorp indertijd echter als een goede locatie voor een reeks ambitieuze grootstedelijke bouwplannen. Dit leidde ertoe dat het voormalige dorp anno 2014 reeds ruim 200.000 inwoners heeft. In deze plaats bevindt zich onder meer het hoofdkantoor van Red Bull F1 Racing (het Formule 1-team van de beroemde energiedrankfabrikant).

Milton Keynes Dons FC

De plaats Milton Keynes heeft sinds 2003 ook een bekende profvoetbalclub binnen zijn stadsgrenzen: officieel heet deze vereniging Milton Keynes Dons FC, maar doorgaans wordt deze club MK Dons genoemd. Deze club is een doorstart van de oude Londense voetbalclub Wimbledon FC. Die club had 'The Dons' als bijnaam. De verhuizing van dit voetbalteam van Londen naar Milton Keynes heeft indertijd veel kwaad bloed gezet bij Londense voetballiefhebbers. Supporters die het niet met de verhuizing eens waren, hebben toen een alternatieve vereniging opgezet, AFC Wimbledon, die door de meeste Britse voetballiefhebbers als de ware erfgenaam van het vroegere Wimbledon FC wordt beschouwd.

ArenaMK

The PDC Unibet Masters of Darts 2019 worden gehouden in een complex genaamd de ArenaMK. Dit is een gloednieuw multifunctioneel evenementencomplex, dat zich bevindt bij het stadion van de voetbalclub Milton Keynes Dons FC.

Prijzengeld The Masters

Wat is het prijzengeld van The Masters? Het complete prijzengeld van dit toernooi is 200.000 pond. De winnaar krijgt daarvan 60.000 Britse ponden. De verliezend finalist ontvangt 25.000 pond.

Deelnemers The Masters

De 16 beste spelers op de PDC Order of Merit (de worldranking van de Professional Darts Corperation) zullen deelnemen aan dit toernooi. Daartoe behoren natuurlijk grootheden als Michael van Gerwen, Michael Smith en Peter Wright. Voor deelname aan dit toernooi geldt de stand op de wereldranglijst na afloop van het WK darts 2019. Oorspronkelijk zou ook Gary Anderson deelnemen aan dit toernooi, maar wegens blessureleed moest hij op het laatste moment afzeggen. Zijn vervanger was Stephen Bunting.

Data: The Masters 2019

Op welke data wordt dit toernooi gespeeld? Dit toernooi vindt plaats op 1, 2 en 3 februari 2019.

Speelschema, programma en uitslagen The Masters 2019

Hoe zien het programma en het speelschema van dit toernooi eruit? Dit toernooi wordt geheel volgens het knock-out principe gespeeld. Er zijn 16 deelnemers. Het speelschema van de eerste ronde wordt niet via loting ingevuld, maar volledig via de plekken van de deelnemers op de plaatsingslijst. De nummer één van de wereldranglijst speelt in de eerste ronde tegen de nummer 16, de nummer twee tegen de nummer vijftien, de nummer drie tegen de nummer veertien, enzovoort. De eerste ronde wordt gespeeld op vrijdag en zaterdag. De kwartfinales worden op zondagmiddag gespeeld. De halve finales en de finale staan op zondagavond op het programma.

Programma vrijdag 1 februari 2019, avondsessie:

 • Daryl Gurney - Dave Chisnall 8-10
 • Simon Whitlock - Mensur Suljovic 1-10
 • Stephen Bunting (invaller voor geblesseerde Gary Anderson) - Darren Webster 10-9
 • Michael van Gerwen (Ned) - Jonny Clayton 10-5

Programma zaterdag 2 februari 2019, avondsessie:

 • Gerwyn Price - James Wade 7-10
 • Rob Cross - Joe Cullen 6-10
 • Ian White - Michael Smith 5-10
 • Peter Wright - Adrian Lewis 10-9

Programma zondag 3 februari, middagsessie (kwartfinales):

 • Dave Chisnall - Stephen Bunting 10-4
 • Michael van Gerwen (Ned) - Mensur Suljovic 10-5
 • Joe Cullen - James Wade 6-10
 • Michael Smith - Peter Wright 6-10

Programma zondag 3 februari, avondsessie:

 • Halve finale: Michael van Gerwen (Ned) - Dave Chisnall 11-7
 • Halve finale: James Wade - Peter Wright 11-9
 • Finale: Michael van Gerwen (Ned) - James Wade 11-5

Live op tv: RTL7, uitzendschema

The Masters van 2019 worden live op tv worden uitgezonden door de Britse commerciële omroep ITV (op de zender ITV4) en door de Nederlandse zender RTL7. Hieronder vindt u het uitzendschema van het Nederlandse RTL. Let op: een deel van dit toernooi wordt niet uitgezonden op RTL7 maar op hun zender RTL-Z, die eveneens bij de meeste Nederlanders in hun standaard tv-pakket zit. Het eerstvolgende dartstoernooi dat men hierna live op tv uitzendt is de eerste ronde van de Premier League of Darts 2019 (7 februari). In het voorjaar van 2019 wordt sowieso heel veel live uitgezonden van de Premier League of Darts (soms op RTL7, soms op RTL-Z). Tussendoor wordt in het voorjaar door RTL7 ook nog een ander interessant evenement live op tv uitgezonden: het PDC UK Open (1 t/m 3 maart).

Uitzendschema tv: Darts Masters 2019

 • Vr. 1 feb: om 20u00 live op RTL7
 • Za. 2 feb: om 20u00 live op RTL7
 • Zo. 3 feb: om 18u00 op RTL-Z (samenvatting middagsessie)
 • Zo. 3 feb: om 20u00 op RTL-Z (live de halve finales)
 • Zo. 3 feb: om 20u00 op RTL-Z (live halve finales + finale)

Livestream The Masters Darts 2019

Livestream RTL7

De Unibet Darts Masters 2019 zijn ook online te bekijken via een livestream. Via de livestream kan men op bijvoorbeeld een laptop of smartphone naar dit toernooi kijken. Is dit een gratis livestream? Om de officiële livestream van RTL7 te bekijken bij de Darts Masters 2019, dient men een abonnement te hebben op RTL XL Premium. Op de stream worden ook de sessies live uitgezonden, die niet live op tv te zien zijn, zoals de middagsessie van de zondag. De livestream van RTL7 bij dit toernooi is geo-restricted. Dit houdt in dat men hun officiële livestream van The Masters alleen mag bekijken in Nederland.

Uitzendschema livestream Masters Darts 2019

 • Vrijdag 1 februari: livestream vanaf 20u00
 • Zaterdag 2 februari: livestream vanaf 20u00
 • Zondag 3 februari (middagsessie): livestream vanaf 13u45
 • Zondag 3 februari (avondsessie): livestream vanaf 20u00

Alternatief: livestream via Go App

Het is echter ook mogelijk om dit toernooi grotendeels live te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Dit is een geheel legaal alternatief voor de officiële livestream. Met deze livestream kan men echter alleen de live tv-uitzendingen van RTL7 en RTL-Z online bekijken. Men kan met deze livestream dus niet de middagsessie van zondag bekijken. De Ziggo Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
World Cup of Darts 2019, live op tv en livestreamWorld Cup of Darts 2019, live op tv en livestreamVan donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni 2019 wordt in de Duitse stad Hamburg de PDC Betvictor World Cup of Darts g…
EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
World Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 20 juli tot en met zondag 28 juli 2019 wordt het World Matchplay Darts Championship georganiseerd door de d…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc.tv/news/article/b0pb2i1l367117glhwgdwhs31/title/2015-pdc-calendar-amendments
 • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Masters_(darts)
 • http://www.rtl7darts.nl
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Keynes

Reageer op het artikel "Darts: The Masters 2019 (PDC) - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!