InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestream

Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestream

Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestream In Maldegem wordt op woensdag 6 februari 2019 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de dertiende editie van deze cyclocross. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in en rond het Sint-Annapark. De Brico Cross Maldegem 2019 is live op tv te volgen. Ook kan men deze Parkcross via een livestream online bekijken. Welke prominente coureurs staan op de startlijst van deze Vlaamse veldrit? Hoe ziet het programma van de Parkcross Maldegem eruit? Welke veldrijders hebben in de loop der jaren de Parkcross in Maldegem gewonnen?

Geschiedenis Parkcross Maldegem

In het verleden werd er in Maldegem een nationale b-cross georganiseerd. Met ingang van 2007 besloten de organisatoren echter om een veldrit met veel grotere ambities te gaan organiseren: een internationale profcross. Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in de Parkcross van Maldegem. Hij won in 2007 de eerste profeditie van deze veldrit en zou de wedstrijd daarna ook nog in 2009, 2011 en 2014 winnen. Niels Albert zegevierde twee keer in de Parkcross: in 2008 en 2010. In 2012 zegevierde Sven Vanthourenhout in Maldegem. Bart Wellens was in 2013 de winnaar van de Parkcross. Kevin Pauwels won deze wedstrijd in 2015. Michael Vanthourenhout pakte de zege in 2016. Mathieu van der Poel won in 2017. Laurens Sweeck won in 2018.

Herkansingswedstrijd voor het WK

De datum die de Parkcross op de veldritkalender heeft, is een mooie troef voor de organisatie, om haar wedstrijd wat extra allure te geven. Het is namelijk jaarlijks de eerste profcross in België na het WK veldrijden. De organisatoren van de Parkcross in Maldegem presenteren hun wedstrijd dan ook als de grote herkansingswedstrijd van het WK. Voor renners die om de één of andere reden een tegenvallend WK Cyclocross hebben meegemaakt, is dit de eerste kans om sportieve revanche te nemen.

Maldegem

Maldegem ligt in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen, zeer dicht bij de grens met West-Vlaanderen en daarnaast ligt deze gemeente ook aan de grens met Nederland. Van het centrum van Maldegem naar de grens met Nederland is de afstand minder dan vier kilometer. De Nederlandse stad Aardenburg ligt op circa 7,5 kilometer van Maldegem.

De gemeente Maldegem telt circa 23.000 inwoners. Daarvan woont ongeveer de helft in de hoofdplaats Maldegem en de rest in de dorpen Kleit, Donk, Adegem en Middelburg (hetgeen natuurlijk niet verward moet worden met de Nederlandse plaats Middelburg). Tot de bouwkundige bezienswaardigheden van Maldegem van Maldegem behoren het Oud Schepenhuis, de Sint-Barbarakerk en het Sint Annakasteel (een voormalig ziekenhuis dat vernoemd is naar de Heilige Anna).

Augustijn Parkcross?

In het verleden stond deze veldrit jarenlang bekend als de Augustijn Parkcross. Het biermerk Augustijn was indertijd de grote sponsor van dit evenement. Sinds dit niet meer het geval is, is de officiële naam van deze cyclocross veranderd in de Parkcross Maldegem. Bij de editie van 2019 behoren tot de grote sponsoren van deze veldrit de gemeente Maldegem, Brico, het biermerk Jupiler, De Bree Solutions en de krant Het Laatste Nieuws.

Brico Cross

Met ingang van het seizoen 2017 is de Parkcross Maldegem een onderdeel geworden van de wedstrijdserie Brico Crossen. Dit is een reeks van zes wedstrijden (vijf Belgische en één Nederlandse). Al deze crossen worden gesponsord door het bedrijf Brico en worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM (en online via een gratis livestream). Er wordt echter (anders dan bijvoorbeeld bij de DVV Trofee) van de Brico Crossen geen gezamenlijk klassement opgemaakt. Wel zijn er bij elke Brico Cross punten te verdienen voor de UCI wereldranglijst veldrijden.

Parcours en locatie

Het parcours van de Parkcross Maldegem 2019 bevindt zich grotendeels in het Sint Annapark. Dit is een park in Maldegem dat vernoemd is naar de Heilige Anna. De start van het parcours is aan de Gidsenlaan, naast dat park. De finish is op een fietspad in het park. De omloop heeft een lengte van circa 2600 meter.

Programma Parkcross Maldegem 2019 op 6 februari

 • 10u00 Masters B & C
 • 11u00 Amateurs en Masters A
 • 12u00 Brico ‘Doe het zelf’-Cross
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Deelnemers: startlijst

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Parkcross Maldegem 2019? Deze veldrit heeft, mede dankzij de samenwerking met het concept Brico Crossen, in 2019 weer een sterke deelnemerslijst. Een opvallende naam op de startlijst is Wout van Aert, die in 2018 nochtans ervoor koos om deze cross niet te rijden (vanwege z'n voorbereiding op het wegseizoen). Ook Mathieu van der Poel staat op de startlijst van de Parkcross 2019. Op de deelnemerslijst staan onder meer ook subtoppers zoals Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout.

Deelnemers: startlijst Parkcross Maldegem 2019, heren elite (profs)
Mathieu van der Poel
Wout van Aert
Toon Aerts
Michael Vanthourenhout
Laurens Sweeck
Lars van der Haar
David van der Poel
Jens Adams
Thijs Aerts
Michael Boros
Tim Merlier
Wietse Bosmans
Eli Iserbyt
Tom Meeusen
Dieter Vanthourenhout
Braam Merlier
Diether Sweeck
Dario Tielen
Hendrik Sweeck
Nik van de Kerkhoven
Ben Turner

Deelnemers: startlijst dames

Op de startlijst van de dameswedstrijd is de grote publiekstrekker wereldkampioene Sanne Kant. Andere toppers op deze deelnemerslijst zijn onder meer Denise Betsema, Katherine Compton, Annemarie Worst, Loes Sels, Ellen van Loy, Alice Arzuffi en Laura Verdonschot.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Parkcross Maldegem is een internationale veldrit van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van deze Maldegemse veldrit punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst veldrijden. De renner die zegeviert in de Parkcross, verdient daarmee bijvoorbeeld 40 UCI-punten.

Tickets

Op de dag van deze cross (6 februari 2019) kosten toegangskaarten twaalf euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de Parkcross Maldegem gratis. In de voorverkoop kosten tickets tien euro. De voorverkoop geschiedt onder meer via de Belgische website van Ticketmaster. Ook vindt de voorverkoop plaats op diverse locaties in Maldegem en omgeving. Zo kan men ook tickets halen bij het Gemeentehuis van Maldegem.

Live op tv: Brico Cross Maldegem bij VTM

Op welke zender wordt de Parkcross Maldegem 2019 live uitgezonden? Net als de andere wedstrijden die tot de wedstrijdserie 'Brico Crossen' behoren, wordt de Brico Cross Maldegem live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Hoe laat begint de uitzending? Op woensdag 6 februari 2019 om circa 13u35, na afloop van het één uur journaal begint de live tv-uitzending. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd worden bij deze Brico Cross live op tv uitgezonden. De dameswedstrijd begint om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00. Helaas is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Als alternatief daarvoor kan men deze cross echter online bekijken via een livestream.

Livestream Parkcross Maldegem 2019 (Brico Cross)

Gratis livestream

De Parkcross Maldegem 2019 is op woensdag 6 februari ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële stream is te vinden op de website van VTM. Om deze livestream van de Brico Cross Maldegem te bekijken, kan men (gratis) een account aan te maken bij de VTM. Ook kan men bij deze website voor de livestream inloggen met een account van Facebook. Wanneer men op deze website ingelogd is, dan is de livestream op de middag van de wedstrijddag te vinden in de programmagids. De livestream begint net als de tv-uitzending omstreeks 13u35. Deze livestream is niet geo-restricted. Dat houdt in dat ook mensen buiten België deze livestream kunnen bekijken. De livestream van zo'n Brico Cross wordt bij de VTM vaak erg druk bezocht. Hierdoor kan de livestream soms enigszins haperen of overbezet zijn. Een truc die daarbij soms helpt, om toch de livestream goed te bekijken, is dat men de officiële stream opzoekt op een ander deel van het VTM-concern. Zo gebeurt het weleens dat men via de programmagids van VTM een haperende livestream heeft, maar dat men van diezelfde wedstrijd een perfecte stream live kan bekijken via bijvoorbeeld de nieuwswebsite van VTM.

Livestream ook in Nederland

Dit is een groot voordeel van de cyclocross streams van VTM vergeleken met bijvoorbeeld de livestreams van Sporza. Bij Sporza is men in verband met uitzendrechtenkwesties namelijk vaak genoodzaakt om een livestream te 'geo-blocken'. Bij de Brico Crossen is dit contractueel niet het geval en kan men dus ook buiten België naar de livestream kijken. Via zo'n livestream kan men de Parkcross Maldegem bijvoorbeeld op een smartphone, tablet, laptop of andere computer bekijken. Wat dat betreft is de livestream dus niet alleen een uitkomst voor kijkers van buiten België, die geen VTM kunnen ontvangen, maar ook voor veldritfans in België, die op woensdagmiddag 6 februari geen tv binnen hun handbereik hebben en toch graag de Parkcross Maldegem live willen bekijken.

Livestream FloBikes - Brico Cross Maldegem 2019

De Parkcross Maldegem is op 6 februari 2019 ook online te bekijken via een internationale livestream van FloBikes. Om die specifieke livestream van FloBikes bij de Parkcross te mogen bekijken dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is deze livestream van FloBikes bij de Parkcross van Maldegem overigens wel geo-restricted. Men mag deze livestream in bijna elk land bekijken, doch niet in België. (VTM heeft namelijk het alleenrecht voor de live tv-uitzending en de livestream voor België bij alle Brico Crossen. De livestream van FloBikes is voor kijkers vanuit België daarom 'geo-blocked'. Dat is in dit geval natuurlijk geen ramp, aangezien VTM een gratis livestream van de wedstrijd verzorgt voor kijkers vanuit België.)

FloBikes is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse FloSports. Dat is een bedrijf dat veel sportevenementen per livestream uitzendt. FloBikes zendt ook heel veel wegwielerwedstrijden uit via een livestream. Voor veel wielerliefhebbers in Nederland en België is het echter geen grote aanrader om een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Een groot aantal van hun uitzendingen per livestream zijn immers officieel zeer 'geo-restricted' (dat geldt voor de wegkoersen nog meer dan de veldritten),. Als gevolg daarvan kan men vaak in de praktijk deze dienst in de lage landen niet kan gebruiken om een specifieke koers per livestream te bekijken.

Uitslag Brico Parkcross Maldegem 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. David van der Poel (Ned)
 6. Eli Iserbyt (Bel)
 7. Michael Boros (Tsj)
 8. Wout van Aert (Bel)
 9. Tom Meeusen (Bel)
 10. Felipe Orts (Spa)

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross Maldegem 2018

 1. Laurens Sweeck (Bel)
 2. David van der Poel (Ned)
 3. Tim Merlier (Bel)
 4. Tom Meeusen (Bel)
 5. Toon Aerts (Bel)
 6. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 7. Lars van der Haar (Ned)
 8. Quinten Hermans (Bel)
 9. Daan Soete (Bel)
 10. Felipe Orts (Spa)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamVeldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamOp zondag 17 februari 2019 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de derde editie van de Brico Vestingcross verred…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Bronnen en referenties
 • http://www.maldegem.be/burgerzaken/Bevolkingscijfers.doc
 • http://www.parkcrossmaldegem.be/
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=10783
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parkcross
 • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/maldegem

Reageer op het artikel "Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!