InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestream

Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestream

Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestream In de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden 2018-2019. Deze West-Vlaamse cross is live op tv te volgen. Ook kan men online de Noordzeecross 2019 via een livestream bekijken. Welke deelnemers staan in Middelkerke op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours en hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? Welke renners hebben in het verleden deze cyclocross gewonnen?

Geschiedenis Noordzeecross

De veldrit van Middelkerke heeft een grote historie. De eerste editie van deze cross werd al in februari 1959 verreden. Veel grootheden uit de historie van de cyclocross staan op de erelijst van deze West-Vlaamse veldrit. Firm van Kerrebroeck won de koers bijvoorbeeld in 1959 en 1962. De Duitser Rolf Wolfshohl zegevierde in 1960 en 1961 in Middelkerke. (In die twee jaren pakte hij ook de zege het wereldkampioenschap veldrijden voor profs, in totaal zou hij drie keer de wereldtitel bij de profs pakken.)

Eric de Vlaeminck zegevierde in 1966, 1969, 1971, 1973 en 1975 in de veldrit van deze Vlaamse kustplaats. Zijn broer Roger de Vlaeminck pakte daar de zege in 1968. Paul Herygers zegevierde in 1996 en 1997. Sven Nys won de Noordzeecross in 2002, 2003, 2007, 2008 en 2009. Recente winnaars van de Noordzeecross zijn Klaas Vantornout (2011 en 2013), Zdeneky Stybar (2012) en Tom Meeusen (2014). Norbert Dedeckere is de recordhouder qua aantal zeges in de Noordzeecross: in totaal won hij deze veldrit zes keer. Vijf keer zegevierde hij in de jaren zeventig en vervolgens zou hij in 1987 (tien jaar na zijn vijfde zege) nogmaals de Noordzeecross winnen.

Superprestige Veldrijden 2018-2019

De cross in Middelkerke is de achtste en laatste veldrit van de Telenet Superprestige Cyclocross 2018-2019. Deze wedstrijdserie bestaat in dit seizoen uit zeven Vlaamse crossen en één Nederlandse veldrit (Gieten). Voordat de UCI begin jaren negentig een officiële wereldbeker veldrijden in het leven riep, had de Superprestige binnen de veldritwereld jarenlang de status van een soort officieuze wereldbeker. Hoewel sinds de komst van de officiële UCI World Cup de status van de Superprestige wel enigszins is gedaald, behoort het nog steeds tot de meest prestigieuze klassementen binnen de veldritwereld. De recordhouder qua aantal eindzeges in de Superprestige Veldrijden is Sven Nys. Hij won dit klassement maar liefst dertien keer.

Programma Noordzeecross Middelkerke 2019

 • 10u30 Nieuwelingen
 • 11u50 Junioren
 • 13u40 Dames
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Parcours en locatie: veldrit Middelkerke 2019

In 2019 is wederom het sportpark 'De Krokodiel' de locatie zijn van het parcours van deze cyclocross. Nabij de camping 'Moby Dick' (aan de Westendelaan) vinden de start- en finish plaats. In het parcours zijn onder meer twee zandbakken en een balkenpassage opgenomen. Kassa's zullen onder meer te vinden zijn aan de Duinenweg en de Westendelaan.

Voor het publiek is er op de dag van de wedstrijd een extra parking voorzien. Deze is te vinden zijn bij de Zeedijk, tussen Middelkerke en Westende. Zowel die parking als het parcours zijn op de wedstrijddag te vinden via wegwijzers (pijlen) die volop in en rond Middelkerke worden aangebracht.

Tickets Cyclocross Middelkerke 2019

Toegangskaarten voor de Noordzeecross in Middelkerke van 2019 kosten op de dag van de wedstrijd aan de kassa's bij het parcours twaalf euro. De 65-plusser hoeven aan de kassa maar elf euro voor hun ticket te betalen. Wie lid is van de Wielerbond Vlaanderen hoeft voor z'n kaartje maar tien euro te betalen. Voor kinderen onder de 14 jaar is de toegang bij de Noordzeecross geheel gratis. In de voorverkoop kosten tickets tien euro. De voorverkoop vindt plaats via de dienst van Toerisme Middelkerke. Voor grote groepen (van minstens 30 personen) bestaan er arrangementen om goedkopere tickets te verkrijgen.

Deelnemers: startlijst Noordzeecross Middelkerke 2019

De opvallendste afwezige op de startlijst van deze cyclocross is wereldkampioen Wout van Aert. Hij gaat niet van start in de Noordzeecross Middelkerke 2019, aangezien hij zich focust op de voorbereiding op het wegseizoen. De meeste overige Nederlandse en Belgische topcrossers hebben een vast contract met de Telenet Superprestige en gaan dus automatisch van start in de Noordzeecross (als zij althans niet geblesseerd of ziek zijn). Prominente namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Hieronder vindt u t.z.t. de defintieve startlijst met rugnummers van de Noordzeecross Middelkerke 2019.

Live op tv: Sporza, Telenet Playtime, Play Sports, Proximus en Ziggo Sport

België: live op Sporza, Telenet en Proximus

De Noordzeecross Middelkerke 2019 behoort tot de weinige veldritten van de Superprestige Veldrijden die in het seizoen 2018-2019 live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender VRT één en begint op zaterdag 16 februari om circa 13u30 (na het één uur journaal). De start van de herenwedstrijd in Middelkerke is om 15u00. Behalve door Sporza wordt deze veldrit in België ook nog live uitgezonden door Telenet (Playtime en Play Sports) en Proximus.

Nederland: veldrit Middelkerke 2019 live op Ziggo Sport Totaal

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Noordzeecross in handen van Ziggo Sport Totaal (tv en livestream). Zij zenden bij de Superprestige Cyclocross alleen de herenwedstrijd live op tv uit. Hun uitzending begint om 14u55 en vindt plaats op de zender Ziggo Sport Extra . Deze Vlaamse veldrit is dus niet live te zien op het 'open net' van Ziggo Sport (kanaal 14), maar op een abonneezender. Om de zender Ziggo Sport Extra op tv te ontvangen, dient men een abonnement op het totale pakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Voor dit pakket dient men extra te betalen. Mensen die echter abonnementen hebben bij zowel Ziggo als Vodafone, hebben als optie om 'gratis' te kiezen tussen een aantal extra tv-pakketten. Eén van die keuzes is het pakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream Noordzeecross Middelkerke 2019

België: livestream Sporza

De wedstrijd is ook live op het internet te zien zijn via een livestream. In België is er onder meer een livestream beschikbaar van Sporza (VRT). Hiermee kan men de Noordzeecross 2019 live bekijken op een computer of smartphone. Dit is een gratis livestream die echter wel geo-restricted is (men mag de stream van Sporza van deze Middelkerkse cyclcoross officieel alleen in België bekijken).

Livestream Play Sports

Er wordt in België ook een livestream geproduceerd door Play Sports. Die livestream bevindt zich op hun website. Om die specifieke livestream van Telenet Playa SPorts van de Noordzeecross Middelkerke te gebruiken dient men wel een abonnement op Telenet Play Sports te hebben.

Nederland: livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt in Nederland een stream voor de Noordzeecross Middelkerke 2019 beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal.. Deze officiële Nederlandse livestream van de Noordzeecross bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van de veldrit van Middelkerke is beschikbaar voor abonnees van deze app van Ziggo Sport Totaal. Daarnaast bestaat ook die mogelijkheid om die livestream van de Noordzeecross Middelkerke bij Ziggo Sport Totaal via PPV (Pay Per View) te verkrijgen. Middels de livestream op Ziggo Sport Totaal Go App kan men de Cyclocross Middelkerke online bekijken op een smartphone, tablet, laptop of andere computer. Via deze livestream van Ziggo Sport Totaal is echter alleen maar de herenwedstrijd te zien en dus niet de dameswedstrijd. De livestream begint bij Ziggo om 14u55.

Voorgaande editie: uitslag Noordzeecross Middelkerke 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tim Merlier (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Tom Meeusen (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Laurens Sweeck (Bel)
 7. Toon Aerts (Bel)
 8. David van der Poel (Ned)
 9. Kevin Pauwels (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke 2014 programma deelnemersOp zaterdag 15 februari 2014 wordt in de Vlaamse plaats Middelkerke de 55e editie van de NoordzeeCross verreden. Deze ve…
Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 10 februari 2019 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Veldrit Middelkerke - Noordzeecross 2013 - SuperprestigeOp zaterdag 16 februari 2013 wordt in de West-Vlaamse plaats Middelkerke de 55e editie van de Noordzeecross verreden. De…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamOp zondag 14 oktober 2018 wordt de 43e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=4047
 • http://www.noordzeecross.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzeecross

Reageer op het artikel "Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!