Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestream

Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestream De 74e editie van de Ronde van Romandië wordt verreden in het voorjaar van 2021. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De officiële naam van deze wedstrijd is de 'Tour de Romandie'. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Romandië 2021 is live op tv te zien. Daarnaast kan men de etappes van deze Zwitserse wedstrijd ook online volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van deze Zwitserse rittenkoers verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren de 'Tour de Romandie' gewonnen?

2020: geen Ronde van Romandië wegens coronavirus

In het voorjaar van 2020 werd er, als gevolg van de coronacrisis, geen Ronde van Romandië gehouden.

Geschiedenis en erelijst

In 1947 werd de Ronde van Romandië voor het eerst verreden. Oorspronkelijk gold deze rittenkoers vooral als één van de belangrijke voorbereidingswedstrijden voor de Giro d'Italia. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Ier Stephen Roche. Hij zegevierde drie keer in de Ronde van Romandië: in 1983, in 1984 en in zijn wonderjaar 1987 (in dat laatste jaar won hij ook de Giro, de Tour en het wereldkampioenschap).

Recente winnaars van de Ronde van Romandië zijn Roman Kreuziger (2009), Simon Spilak (2010), Cadel Evans (2011), Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013 en 2014), Ilnur Zakarin (2015), Nairo Quintana (2016), Richie Porte (2017) en Primoz Roglic (2018). Evans, Wiggins en Froome wonnen de Tour de France respectievelijk in 2011, 2012 en 2013. Hieruit blijkt duidelijk dat de Ronde van Romandië in de praktijk een goede test is, voor klassementsrenners die zich op de Tour de France focussen.

Nederlandse successen

Vijf keer werd de Ronde van Romandië door een Nederlander gewonnen. Wout Wagtmans was in 1952 de eerste Nederlandse eindwinnaar. Joop Zoetemelk won in 1974, Johan van der Velde in 1978, Gerard Veldscholten in 1988 en de voorlopig laatste Nederlandse winnaar was Thomas Dekker in 2007.

Belgische successen

Zes keer won een Belg de Ronde van Romandië. De eerste Belgische eindwinst werd meteen geboekt in de allereerste editie van deze koers: in 1947 won Désiré Keteleer het eindklassement. Willy Bocklandt won deze rittenkoers in 1963, Eddy Merckx zegevierde in 1968, Wilfried David won in 1973 en Claude Criquielion was in 1986 voorlopig de laatste Belgische eindwinnaar.

Romandië

Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. Qua taal is dit gebied te beschouwen als een eenheid, maar staatkundig gezien is dat niet helemaal het geval (er is niet bijvoorbeeld een aparte deelregering voor Romandië). Romandië bestaat uit een aantal kantons die officieel Franstalig zijn, namelijk Vaud, Neuchâtel, Jura en Genève, maar daarnaast behoren ook delen van de tweetalige kantons Fribourg en Wallis bij Romandië, en tot slot hoort ook nog een deel van Bern bij dit gebied.

Romandië ligt in het westen van Zwitserland (tegen Frankrijk aan). In het Duits noemt men dit gebied Welschland of Welsche Schweiz, in het Frans noemt men het Romandie of Suisse Romande. De grens tussen Duitstalig en Franstalig Zwitserland ligt grotendeels bij de rivier de Saane. De grens tussen deze twee gebieden (en vooral ook het culturele verschil tussen de gebieden) noemt men vaak de 'Röstigraben' (oftewel de 'rösti-greppel')

Ruim 20 procent van de Zwitserse bevolking heeft Frans als hoofdtaal. Circa 63 procent heeft Duits als hoofdtaal. Het Italiaans is voor 6,5 procent van de Zwitsers de hoofdtaal. Daarnaast beschouwt nog circa een half procent van de Zwitsers het 'Reto-Romaans' als zijn hoofdtaal.

Parcours en rittenschema Ronde van Romandië 2021

T.z.t. vindt u hier het rittenschema van de Tour de Romandie 2021. Hoe ziet globaal gezien het parcours van deze Zwitserse rittenkoers eruit? Doorgaans wordt er behoorlijk veel middengebergte opgenomen in deze koers.

Deelnemers: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Romandië 2021? Alle ploegen uit de UCI World Tour 2021 staan automatisch op de deelnemerslijst van deze Zwitserse World Tour-wedstrijd. Daarnaast deelt de organisatie van deze Zwitserse etappekoers nog enkele wildcards uitgedeeld. Mogelijk gaat één van die wildcards weer (net als in 2019) naar een Zwitserse nationale selectie.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Romandië 2021? T.z.t. wordt hier een link geplaatst naar de deelnemerslijst van deze Tour de Romandie.

Live op tv: Eurosport

De Tour de Romandie 2021 wordt grotendeels live op tv uitgezonden door Eurosport. Hier wordt t.z.t hun uitzendschema voor deze Zwitserse rittenkoers geplaatst.

Romandië ook live op tv bij Sporza? Neen

Bij diverse voorgaande edities werd deze koers ook vaak live op tv uitgezonden door de VRT/Sporza (de Vlaamse publieke omroep). In 2021 is dat helaas echter niet het geval. Wegens bezuinigingen heeft Sporza op een gegeven moment besloten om deze koers niet meer live op tv uit te zenden.

Livestream Ronde van Romandië 2021

Livestream Eurosport

De Ronde van Romandië is ook dagelijks live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Via die livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar de etappes van de Ronde van Romandië 2021 kijken. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Op die app zijn alle etappes per livestream te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op die app, om die livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Met een abonnement op de Eurosport Player kan men in het gehele seizoen ook via de livestream naar veel andere topkoersen kijken. Zo heeft Eurosport exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en België. Op de Eurosport Player kan men niet alleen per livestream naar de koersen kijken, maar kan men per stream ook de uitzendingen terugkijken.

Livestream Sporza? Neen

Is de Ronde van Romandië in 2021 via een livestream van Sporza te volgen? Neen. In de periodes toen Sporza de Ronde van Romandië nog live op tv uitzonden, hadden zij dikwijls eveneens een gratis livestream van deze koers. In 2021 heeft Sporza echter niet de uitzendrechten van de Ronde van Romandië en is deze koers dus ook niet op tv of per livestream bij hen te volgen.

Livestream NOS? Neen

Ook de NOS heeft niet de live-uitzendrechten van deze koers en ook bij hen is deze Zwitserse ronde dus niet per livestream te bekijken. Er is dus bijvoorbeeld ook geen livestream van die app te vinden op de NPO Start-app. Ook is er geen livestream te vinden op NLziet, aangezien Eurosport niet meedoet aan dit platform.

Alternatief: livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de Ronde van Romandië grotendeels via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Dit is een dienst van VodafoneZiggo waarmee men online tv kan kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Deze streamingdienst is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de 'Tour de Romandie' kijken, maar achteraf kan men de uitzendingen van Eurosport ook een week terugkijken. Er is echter wel één duidelijk nadeel vergeleken met de livestream van de Eurosport Player. Op die app van Eurosport kan men namelijk elke rit bekijken per livestream Op de app van Ziggo kan men soms sommige etappes niet via de livestream bekijken, omdat men op die app per stream alleen maar kan bekijken wat ook op tv te zien is en die tijdrit wordt niet op televisie uitgezonden.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Romandië 2019

Op dinsdag 30 april werd de proloog van deze Zwitserse rittenkoers gewonnen door de Sloveen Jan Tratnik. Op de tweede plek in die tijdrit eindigde zijn landgenoot Primoz Roglic. Op woensdag werd de eerste etappe gewonnen door Roglic; hij won de sprint van de voorste groep. Roglic sloeg een dubbelslag: hij pakte die dag ook de leiderstrui. Op donderdag won Küng de etappe via een mooie solo. Roglic behield die dag de leiderstrui. Op vrijdag werd de etappe gewonnen door de Fransman David Gaudu. Hij was de sterkste in de sprint heuvelop. Op zaterdag won klassementsleider Roglic de etappe door de sprint van de voorste groep te winnen. Op zondag won Roglic eveneens de slotrit (tijdrit) en pakte zo overtuigend de zege in het eindklassement.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…
Ronde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2021 wordt verreden in maart 2021. Het is de 100e editie van de Volta Ciclista a Catalunya. Deze…

Ronde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestreamRonde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestreamIn 2020 worden wereldwijd enorm veel sportevenementen afgelast vanwege het coronavirus, waaronder de Ronde van Zwitserla…
Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Talen_in_Zwitserland
  • http://www.tourderomandie.ch/
  • http://www.touretappe.nl
  • http://www.sporza.be

Reageer op het artikel "Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!