Ronde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestream

Ronde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestream In 2020 worden wereldwijd enorm veel sportevenementen afgelast vanwege het coronavirus, waaronder de Ronde van Zwitserland. Bij deze koers hebben de organisatoren hiervoor een alternatief bedacht. Zij houden in april een virtuele editie van de Ronde van Zwitserland: 'The Digital Swiss 5'. Dit is een reeks van vijf virtuele online wedstrijden, die verreden worden van 22 april tot en met 26 april 2020. Aan de virtuele Digital Swiss 5 doen divers topprofs mee. Deze Digital Swiss 5 is in sommige landen live op tv te zien. Daarnaast is dit evenement wereldwijd online via een livestream te volgen.

Coronacrisis en Digital Swiss 5: op zoek naar alternatieven

Vanwege het coronavirus gaat is de mensheid mondiaal op zoek naar alternatieve manieren om toch dingen te kunnen organiseren. In plaats van afgelaste Formule 1-races worden bijvoorbeeld virtuele races verreden. In het darts vinden er virtuele wedstrijden plaats waarbij beide darters thuis in hun eigen huiskamer de wedstrijd op hun bord spelen en de tegenstanders elkaar via een camera zien. En in de wielerwereld zijn dus ook alternatieven gedacht, zoals de virtuele Ronde van Vlaanderen. Ook in Zwitserland is er zo'n virtuele wielerkoers: Digital Swiss 5'.

Coronavirus

Het coronavirus heeft in 2020 een extreem grote impact op de maatschappij. De laatste ontwikkelingen rondom dit virus zijn onder meer te volgen via de NOS journaals. Maatregelen van de Nederlandse regering tegen dit virus worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. Tijdens deze coronacrisis is er ook circa één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer, waarin de laatste ontwikkelingen worden besproken. De internationale ontwikkeling van het virus is onder meer te volgen via de wereldkaart van het coronavirus.

Digital Swiss 5: Virtuele Ronde van Zwitserland 2020

Opzet van The Digital Swiss 5: Virtuele Ronde van Zwitserland

Wat is de opzet van de Digital Swiss 5? Elke dag vindt er tijdens de Digital Swiss 5 een virtuele wedstrijd van ongeveer een uur plaats op het parcours van een etappe van de Ronde van Zwitserland.

Deelnemers Digital Swiss 5: drie renners per team

Bij deze virtuele Digital Swiss 5 mogen per team drie renners meedoen. Elke ploeg mag daarbij per dag kiezen welke renners ze bij deze virtuele koers laat starten. Velon, het samenwerkingsverband waarin veel topploegen zitten, reageerde meteen enthousiast toen het plan voor deze virtuele rittenkoers werd gepresenteerd. Zij zijn daarom ook één van de mede-organisatoren van het virtuele evenement 'Digital Swiss 5' geworden. Velon heeft ervoor gezorgd dat dit virtuele evenement een sterke deelnemerslijst heeft. Veel toprenners reageerden ook meteen enthousiast, toen ze hoorden over de virtuele Digital Swiss 5.

Prominente deelnemers op de startlijst van Digital Swiss 5?

Tot de prominente coureurs op de voorlopige deelnemerslijst van 'Digital Swiss 5' staan onder meer Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Julian Alaphilippe, Adam Yates, Romain Bardet, Bauke Mollema, Michael Matthews, Victor Campenaerts, Mads Pedersen en Remco Evenepoel. Bij dit competitieconcept betekent dit dus niet dat deze toppers elke rit van deze virtuele wielerwedstrijd rijden. Deze toppers behoren tot de selecties waaruit de ploegen per virtuele etappe drie coureurs kunnen kiezen. Oorspronkelijk had Team Bora ook Peter Sagan aangekondigd als één van de prominente deelnemers aan deze digitale wedstrijd, maar uiteindelijk bleek Sagan toch niet veel interesse te hebben in dit virtuele koersen en is hij van hun startlijst gehaald van deze Virtuele Ronde van Zwitserland (Swiss Digital 5).

Prominente deelnemers 1e etappe (wo. 22 april)

Prominente deelnemers die ingeschreven zijn op de startlijst van de eerste etappe op 22 april zijn onder meer Remco Evenepoel, Rohan Dennis, Robert Gesink, George Bennett, Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Wout Poels.

Prominente deelnemers 2e etappe (do. 23 april)

Wie staan bij de tweede etappe aan de start? Tot de prominente renners die deze rit op donderdag 23 april rijden behoren onder meer Greg van Avermaet, Mads Pedersen, Edvald Boasson Hagen, Sam Bennett, Filippo Ganna, Michael Morkov, Jurgen Roelandts, Ian Stannard, Mike Teunissen, Michael Matthews, Edward Theuns en Michael Albasini.

Prominente deelnemers 3e etappe (vr. 24 april)

Op vrijdag 24 april staat er weer een bergrit op het programma. Prominente deelnemers op de startlijst van die etappe zijn onder meer Primoz Roglic, Simon Yates, Bob Jungels, Michal Kwiatkowski, Adam Yates, Ilnur Zakarin, Emanuel Buchmann, Pierre Latour, Nicholas Roche, Wilco Kelderman en Nico Schurter.

Prominente deelnemers 4e etappe (za. 25 april)

Wie zijn de deelnemers van de rit van zaterdag 25 april? Prominente coureurs op de deelnemerslijst van die etappe zijn onder meer: Greg van Avermaet, Zdenek Stybar, Oliver Naesen, André Greipel, Magnus Cort Nielsen, Victor Campenaerts, Michael Matthews, Pim Ligthart, Stefan Küng en Michael Albasini.

Prominente deelnemers 5e etappe (zo. 26 april)

Wie zijn de deelnemers aan de vijfde (en laatste) etappe op zondag 26 april 2020? Prominente deelnemers zijn onder meer Rohan Dennis, Primoz Roglic, Nicholas Roche, Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali, Julian Alaphilippe, Ilnur Zakarin, Magnus Cort Nielsen, Tim Wellens, Wout Poels, Maximilian Schachmann, Fausto Masnada, Domenico Pozzovivo en Bauke Mollema.

Deelnemers: selecties 5e etappe


Deelnemers: teams virtuele wedstrijd Digital Swiss 5

Welke teams staan allemaal op de startlijst van deze Virtuele Ronde van Zwitserland? Hieronder vindt u een overzicht van de ploegen die deelnemen aan de virtuele wielerwedstrijd Digital Swiss 5.

Teams Virtuele Tour de Suisse:

 • INEOS
 • Jumbo-Visma
 • Movistar Team
 • NTT Pro Cycling
 • Trek-Segafredo
 • AG2R
 • BORA-Hansgrohe
 • Groupama-FDJ
 • Israel Start-Up Nation
 • CCC Team
 • Deceuninck QuickStep
 • EF - Education First
 • Bahrain - Merida
 • Lotto Soudal
 • Mitchelton-Scott
 • Rally Cycling
 • Sunweb
 • Total - Direct Energie
 • Nationaal Team Zwitserland

Parcours Digital Swiss 5: Virtuele Ronde van Zwitserland

Hoe ziet het parcours eruit van de Digital Swiss 5? Hieronder vindt u het rittenschema van de virtuele wielerwedstrijd Digital Swiss 5. Drie van de vijf etappes van deze Digital Swiss 5 zijn te beschouwen als bergetappes.

Rittenschema Digital Swiss 5 in 2020

 • Wo. 22 april, 1e etappe: Agarn (Moudon) -Leukerbad 26,6 km (bergrit)
 • Do. 23 april, 2e etappe: Frauenfeld-Frauenfeld 46 km
 • Vr. 24 april, 3e etappe: Fiesch-Nufenenpass 33,1 km (bergrit)
 • Za. 25 april, 4e etappe: Oberlangenegg-Langnau 36,8 km
 • Zo. 26 april, 5e etappe: Camperio - Fiesch-Lukmanierpass 36 km (bergrit)

Hoe laat beginnen de etappes?

Hoe laat gaan de etappes van deze digitale wielerwedstrijd van start? De eerste vier etappes, van woensdag 22 april tot en met zaterdag 25 april, gaan van start om circa 17u10. De slotrit op zondag 26 april gaat van start om 14u10.

Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) live op tv

Live op tv in België

Deze virtuele koers wordt door Eleven Sports Network live op tv uitgezonden in diverse landen, waaronder België. Hun eerste live tv-uitzending begint op woensdag 22 april om circa 17u10 op de zender Eleven Sports 3. Hun live tv-uitzendingen op donderdag, vrijdag en zaterdag beginnen eveneens om circa 17u10. Op zondag 26 april begint de live tv-uitzending van de slotrit om circa 14u10. Ook in Italië, Portugal, Taiwan en Polen wordt deze wielerwedstrijd live uitgezonden door Eleven Sports. Dit is een abonneezender. Die tv-zender is in België echter ook op tv te bekijken indien men een abonnement heeft op diverse andere Belgische tv-sportpakketten, zoals Telenet Play Sports en Proximus Sport.

Digital Swiss 5 live op tv in Zwitserland

Deze virtuele rittenkoers wordt in Zwitserland ook live op tv uitgezonden. Op welke tv-zender is deze virtuele koers daar live te zien? Het wordt in Zwitserland live uitgezonden door de tv-zenders SRF2 en RTS2. De Zwitserse live tv-uitzendingen beginnen bij de eerste vier etappes om 17u00. De live tv-uitzending van de slotrit op zondag 26 april begint bij hen om circa 14u00.

Andere tv-omroepen?

Diverse andere omroepen, waaronder de NOS (Nederland), ZDF (Duitsland) en BBC (Engeland) hebben ook de uitzendrechten van beelden van de Digital Swiss 5. Zij zenden deze Virtuele Ronde van Zwitserland niet integraal live op tv uit, maar ze besteden er wel aandacht aan in hun sportprogramma's. Ook besteden zij online aandacht aan deze 'Digital Swiss 5'. Overige omroepen die de uitzendrechten (tv en livestream) van de Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) hebben zijn onder meer het Scandinavische TV2, het Israëlische Sport5, de zender Sportklub (die vooral op de Balkan te zien is), het Japanse J Sport, SBS Australia en het Nieuw-Zeelandse Sky NZ.

Livestream Digital Swiss 5: Virtuele Ronde van Zwitserland 2020

Livestream Eleven Sports

De etappes zijn ook elke middag te volgen via een livestream van Eleven Sports. Hun livestream van de virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) begint bij de eerste vier etappes om circa 17u10. Bij de slotrit op zondag 26 april begint hun stream om circa 14u0. Met zo'n livestream kan men hun tv-uitzendingen volgen op een computer of smartphone. De livestream is onder meer te vinden op hun site en app. Om die livestream te kunnen gebruiken, dient men wel een abonnement op hun streamingdienst te hebben. Eleven Sports is een internationaal sportomroep die zeer in opkomst is; met ingang van het seizoen 2020-2021 hebben zij bijvoorbeeld ook de live-uitzendrechten (tv en stream) van de hoogste Belgische voetbalcompetitie.

Livestream Swiss Digital 5 via Play Sports Go App (hele EU)

De uitzendingen zijn ook te volgen via een livestream van de Play Sports Go App. Dit is een app waarmee men in de hele EU alle tv-uitzendingen van het sportpakket van Telenet live via een stream kan bekijken. Om die stream live te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream van de virtuele Digital Swiss 5 ook bij Velon

Waar is er verder een livestream te vinden van de virtuele Digital Swiss 5? Elke wedstrijddag van de virtuele Digital Swiss 5 is ook via een legale gratis livestream te volgen. Een officiële gratis stream van de virtuele Digital Swiss 5 is op diverse plekken op het internet te volgen. Sowieso staat er een officiële livestream van deze virtuele koers op het YouTube-channel van Velon. Ook staat er een link naar de livestream van de virtuele Digital Swiss 5 op de Facebook-pagina van Velon. Eveneens bieden veel deelnemende ploegen een livestream aan van de virtuele Digital Swiss 5 op hun social media.

Hoe laat begint de livestream van de Virtuele Ronde van Zwitserland bij Velon?

De eerste wedstrijddag van Digital Swiss 5 is woensdag 22 april 2020. De vijfde en laatste wedstrijddag van Digital Swiss 5 is zondag 26 april 2020. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van Digital Swiss 5? De livestream van de virtuele koers Swiss Digital 5 begint meestal op de namiddag om circa 17u00. (Een uitzondering is de slotdag, zondag 26 april, aangezien de start van de rit dan al om 14u10 is en de stream dan ook reeds om circa 14u00 begint.) De livestream van Digital Swiss 5 duurt op de meeste dagen tot circa 18u30. Op de slotdag duurt de live-uitzending tot circa 16u30.

Livestream NPO

De Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) wordt in Nederland ook online uitgezonden door de publieke omroep (NOS Studio Sport). Zij verzorgen een gratis livestream van deze Virtuele Ronde van Zwitserland tijdens elke etappe op NOS.nl, YouTube, Facebook en de NOS-app. Het commentaar bij deze gratis stream van de 'Digital Swiss 5' is van Joris van den Berg en Gio Lippens.

Livestream Virtuele Ronde van Zwitserland bij FloBikes?

De etappes van de Digital Swiss 5 worden ook live uitgezonden via een stream bij FloBikes. Hun stream van Digital Swiss 5 kunnen echter alleen abonnees uit Canada en de Verenigde Staten live bekijken.

Livestream Virtuele Ronde van Zwitserland Olympic Channel

De Digital Swiss 5 is ook via een stream te bekijken op het Olympic Channel. Deze livestream is echter niet te ontvangen in Noord-Amerika (Canada en de USA), aangezien Flobikes daar de exclusieve rechten voor de stream heeft.

L'Equipe: Frankrijk (live tv en livestream)

In Frankrijk kan men deze Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) live op tv en ook live via een stream bekijken bij L'Equipe.

Techniek bij de virtuele wedstrijd Digital Swiss 5? Rouvy

Welke techniek gebruiken de organisatoren om de virtuele wedstrijd Digital Swiss 5 te realiseren? Voor de virtuele wielerkoers Digital Swiss 5 wordt het online platform Rouvy gebruikt. Dit is een Tsjechisch bedrijf.

Uitslagen

De openingsrit werd op woensdag 22 april 2020 gewonnen door de Australiër Rohan Dennis. Op de tweede plek eindigde de Ier Nicholas Roche. Derde werd de Australiër James Whelan. De tweede etappe op donderdag 23 april werd gewonnen de Zwitser Stefan Küng, voor de Italiaan Filippo Ganna, de Australiër Michael Matthews en de Belg Greg Van Avermaet. De derde etappe op vrijdag 24 april werd gewonnen door de Ier Nicholas Roche, voor de Rus Ilnur Zakarin en de Amerikaan Larry Warbasse. De vierde etappe op zaterdag 25 april werd gewonnen door Stefan Küng, voor Michael Matthews. Op de derde plek eindigde Evan Hayter. De slotrit op zondag 26 april werd gewonnen door Rohan Dennis, voor Nicholas Roche en Jonas Vingegaard. Deze digitale wielerkoers bestond officieel uit vijf individuele wedstrijden en er is dus niet een officieel eindklassement opgemaakt.

Organisatie Digital Swiss 5

De organisatie van de virtuele Digital Swiss 5 is in handen van Cycling Unlimited. De belangrijkste partners bij het organiseren van Digital Swiss 5 zijn Rouvy en Velon.

Digital Swiss 5 voor fans: virtuele toertocht

Behalve de virtuele koers voor de profrenners, biedt men ook een Digital Swiss 5 aan voor wielerfans. Zij kunnen zich voor dit virtuele evenement inschrijven op de site van Digital Swiss 5. Dit is dus een soort 'virtuele toertocht'. De editie van Digital Swiss voor de 'wielertoeristen' begint elke dag om circa 19u00. Dat houdt dus in dat de virtuele editie voor de fans dagelijks na afloop van de editie voor de profs plaatsvindt.

Historie en erelijst van de 'gewone' Ronde van Zwitserland

De virtuele wedstrijd is in de coronacrisis een 'digitale ode' aan de 'gewone' Tour de Suisse. De 'gewone' Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze ronde door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

De 'gewone' Ronde van Zwitserland?

Naast de virtuele 'Digital Swiss 5' stond enige tijd ook de 'gewone' Ronde van Zwitserland officieel nog op de kalender, hoewel de kans al groot was dat die niet door zou kunnen gaan. Uiteindelijk werd op 4 april 2020 besloten dat de 'gewone' Ronde van Zwitserland in 2020 definitief niet doorgaat. De wielerliefhebbers moeten het in 2020 dus alleen maar doen met de virtuele race Digital Swiss 5.

Parcours en rittenschema Ronde van Zwitserland 2020

Hoe zag het officiële parcours van de Ronde Zwitserland er in 2020 oorspronkelijk uit? Hieronder vindt u het officiële parcours, dat helaas in 2020 dus niet kan worden gebruikt. Men heeft wel de intentie om dit parcours deels te gebruiken voor de editie van 2021.

Rittenschema Ronde van Zwitserland 2020 (afgelast)

 • Zo. 7 juni, rit 1: Frauenfeld - Frauenfeld 10,9 km (ind. tijdrit)
 • Ma. 8 juni, rit 2: Neuhausen am Rheinfall - Lachen 179 km
 • Di. 9 juni, rit 3: Lachen - Pfaffnau 186,6 km (heuvelop finish)
 • Wo. 10 juni, rit 4: St. Urban - Moudon 180,6 km
 • Do. 11 juni, rit 5: Moudon - Leukerbad 205,1 km (bergop finish)
 • Vr. 12 juni, rit 6: Fiesch - Disentis Sedrun 162,1 km (bergop finish)
 • Za. 13 juni, rit 7: Disentis-Sedrun - Andermatt 23,2 km (klimtijdrit)
 • Zo. 14 juni, rit 8: Andermatt - Andermatt 118,4 km (bergrit)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

In 2020 wordt er dus geen Tour de Suisse verreden. Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2021? Alle teams met een licentie voor de UCI World Tour 2021 gaan in de Tour de Suisse 2021 automatisch van start. Daarnaast deelt de organisatie nog enkele wildcards uit. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerlijst geplaatst.

Ronde van Zwitserland 2021 live op tv

2020 geen Ronde van Zwitserland, plannen voor 2021

In 2020 is er alleen een 'Virtuele Ronde van Zwitserland' (Digital Swiss 5) op tv te zien en vanwege het coronavirus is er dus geen 'gewone' ronde van dit Alpenland. In 2021 staat de wedstrijd wel weer op de kalender en wordt die weer op tv uitgezonden.

Live op tv bij Eurosport

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland in 2021 live op tv te zien? De Ronde van Zwitserland 2021 in Nederland weer live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat al enkele jaren niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België. In België was deze koers jarenlang live te zien bij Play Sports. In 2021 is de koers echter waarschijnlijk weer live te zien bij Proximus Sports Tv.

Hier vindt u t.z.t. het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van Eurosport NL van de Tour de Suisse 2021. De meeste etappes worden uitgezonden op de zender Eurosport1.

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland in 2021 niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter moeten beslissen om diverse wielerkoersen niet meer live uit te zenden. Daartoe behoort ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. In 2021 wordt de Tour de Suisse echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender.

België: wel live op Proximus Sports?

In België wordt de Ronde van Zwitserland in 2021 dus waarschijnlijk niet live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport of Telenet Play Sports. Wel kan men waarschijnlijk deze Tour de Suisse live bekijken bij Proximus Sports. Dit kan bij hen bijvoorbeeld als men het extra zenderpakket 'All Sports' heeft, of het pakket 'Belgian Sports'.

Livestream Ronde van Zwitserland 2021

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland 2021 is ook online via een livestream bij Eurosport te bekijken. Daarmee kan men deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse 2021 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee men in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream kan bekijken, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Men kan de Ronde van Zwitserland 2021 ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze applicatie van Ziggo kan men immers tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar bijna alle etappes per livestream kijken. De enige etappe die op Eurosport2 wordt uitgezonden is de openingsrit. Indien men een aanvullend abonnement heeft met een pakket waarin ook Eurosport2 zit, kan men hierop ook de openingsrit per livestream bekijken. De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland 2021 kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per livestream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze app van Ziggo.

Livestream Telenet Play Sports? Neen, niet in 2021

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. In 2021 heeft dit bedrijf echter geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Tour de Suisse.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet in 2021

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2010 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland 2021 kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse 2021 per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Play Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Livestream NPO Start? Neen

Is deze koers ook via een livestream bij NPO Start te volgen? Neen, de Nederlandse publieke omroep heeft niet de uitzendrechten en dus is de koers niet per livestream bij hen te volgen.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Zwitserland 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 werd de openingstijdrit van de Tour de Suisse gewonnen door Rohan Dennis. De Australiër was nipt sneller dan Maciej Bodnar. Op de derde plek in die tijdrit eindigde Michael Matthews. Op zondag 16 juni werd de tweede etappe gewonnen door Luis Leon Sanchez. In de heuvelachtige etappe slaagde hij erin om in z'n eentje het uitgedunde peloton voor te blijven. Zes seconden achter Sanchez sprintte Sagan naar de tweede plek in de daguitslag. Op maandag 17 juni eindigde de rit met een massasprint heuvelop. Sagan won deze etappe. Op dinsdag 18 juni won Viviani de etappe. Hij zegevierde in een massasprint voor Matthews en Sagan. Ook op woensdag 19 juni won Viviani de rit. In een massasprint heuvelop won hij voor Sagan. De bergrit van donderdag 20 juni werd gewonnen door de Nederlander Antwan Tolhoek, hij kwam solo zegevierend over de finish. Als tweede eindigde Bernal. Deze Colombiaan pakte op die dag de leiderstrui. Op vrijdag 21 juni won Bernal solo bergop en versterkte zo zijn leidende positie in het algemeen klassement. De tijdrit op zaterdag 22 juni werd gewonnen door de Belg Yves Lampaert. Bernal behield die dag z'n leiderstrui. Op zondag 23 juni werd de afsluitende bergrit gewonnen door de Brit Hugh Carthy. Het eindklassement werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020Door de wereldwijde corona-crisis is een groot deel van de wielerkalender van 2020 komen te vervallen of opgeschoven naa…
Voetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Italië-Nederland, live op tv en livestreamOp woensdag 14 oktober 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…

Amstel Gold Race 2020 - live op tv en livestreamAmstel Gold Race 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 10 oktober 2020 zou de 55e editie van de Amstel Gold Race verreden worden. Als gevolg van de Nederlandse maa…
Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2021, live op tv en livestreamDe 74e editie van de Ronde van Romandië wordt verreden in het voorjaar van 2021. Romandië is het Franstalige deel van Zw…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland

Reageer op het artikel "Ronde van Zwitserland 2020: Digital Swiss 5 tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mertens Marcel, 15-06-2015 09:49 #1
Kan detail van 3 rit niet zien parcour?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!