Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestream

Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestream Op zondag 6 oktober 2019 wordt in de Vlaamse gemeente Neerpelt de vijftiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt. Deze cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie Rectavit Cyclocross Classics. De GP Neerpelt is live op tv te zien en is daarnaast ook via een livestream te volgen. De wedstrijd in Neerpelt wordt sinds 2019 ook wel de 'GP Pelt' genoemd. Hoe ziet het programma van de veldrit in Neerpelt eruit? Welke prominente veldrijders staan in Neerpelt op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de GP Neerpelt?

Geschiedenis en erelijst GP Neerpelt

De Grote Prijs Neerpelt werd voor het eerst verreden in 2005. Dat jaar pakte de Belg Bart Wellens de zege, voor de Nederlander Richard Groenendaal en de Belg Wim Jacobs. In 2006 pakte de Belg Niels Albert de overwinning in Neerpelt. Hij zou deze cross wederom winnen in 2006, 2009 en 2013. Wout van Aert won deze cross in 2015. Laurens Sweeck zegevierde in 2016 en 2017. De rest van de erelijst van de veldrit in Neerpelt is nogal eentonig: alle zes de andere edities van deze veldrit (oftewel meer dan de helft van alle verreden edities) werd gewonnen door de legendarische Kannibaal van Baal, Sven Nys.

De Grote Prijs Neerpelt is een interessante wedstrijd voor veel veldritliefhebbers, aangezien het doorgaans één van de eerste Belgische profcrossen van het veldritseizoen is en ook één van de eerste crossen van het seizoen die live op tv wordt uitgezonden. De prestaties van de renners in Neerpelt tonen dus aan het publiek enigszins, hoe die renners de zomer door zijn gekomen en hoe goed of slecht hun vorm aan het begin van het veldritseizoen is.

De Grote Prijs van Neerpelt was sinds 2009 een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. In 2012 nam Soudal de sponsoring van deze wedstrijdserie over en veranderde de naam in Soudal Cyclocross Classsics. Sinds medio 2019 heet deze wedstrijdserie de Rectavit Series. Het merk Rectavit is een zustermerk van Soudal.

Rectavit Series (voormalige Soudal Classics)

Wedstrijdserie? Klassement?

De Rectavit Cyclocross Series is eigenlijk geen wedstrijdserie die te vergelijken is met bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross of de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Bij die twee andere wedstrijdseries wordt immers een klassement opgemaakt met de resultaten uit die crossen. De Rectavit Cyclocross Series hebben niet een eigen klassement. Wel zijn er in de meeste crossen van deze wedstrijdserie punten te verdienen voor de 'gewone' UCI wereldranglijst (zoals in de meeste profcrossen het geval is).

Wat is het wel?

Rectavit Cyclocross Series is een verzamelnaam voor een reeks wedstrijden die georganiseerd worden door Golazo Sports en die het bedrijf Soudal als hoofdsponsor hebben. (Rectavit is één van de merken van Soudal.) Deze sponsor is een bedrijf dat vooral bekend is van producten in de bouwsector, zoals lijmen en kitten. Ook is het medesponsor van de Belgische wegwielerploeg Lotto-Soudal. Een voordeel van organisatoren om zich aan te sluiten bij de Rectavit Series is, behalve de organisatorische hulp van Golazo en het sponsorgeld van Soudal (Rectavit), ook dat deze veldritten live op tv en online via een livestream worden uitgezonden.

Welke crossen?

De Grote Prijs van Neerpelt is de eerste veldrit van de Rectavit Cyclcoross Series in het seizoen 2019-2020. De overige veldritten uit deze wedstrijdserie zijn de Jaarmarktcross Niel op 11 november 2019, de Waaslandcross Sint-Niklaas op 21 december 2019, de GP Cyclocross Leuven op 23 februari 2020 en de Cyclocross Masters in Waregem op 26 februari 2020.

Locatie: Neerpelt en Pelt

Neerpelt ligt in Belgisch Limburg. In de plaats Neerpelt loopt de rivier de Dommel. Tot de bekende 'Neerpeltenaren' behoren de schrijfster Lieve Joris, de zangers Stijn Meuris en Joost Zweegers, de zangeres Belle Perez, de ex-voetballer Bart Goor en de regisseur Stijn Coninx.

Neerpelt was lange tijd een zelfstandige gemeente. Met ingang van 2019 is Neerpelt echter gefuseerd met de gemeente Overpelt. De naam van de nieuwe gemeente is Pelt. Om die nieuwe gemeentenaam te promoten noemt men deze veldrit ook wel de GP Pelt.

Programma GP Pelt 2019 (zondag 6 oktober)

 • 10u00: Jeugdinitiatie
 • 11u00: MTB voor Peltenaars
 • 11u50: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (Profs) en Beloften (U23)

Deelnemers veldrit Neerpelt: startlijst met rugnummers

Op de startlijst van de Grote Prijs Neerpelt 2019 staan weer heel wat prominente deelnemers, waaronder Belgische en Nederlandse subtoppers zoals Laurens Sweeck, Lars van der Haar, David van der Poel, Jens Adams, Quinten Hermans, Tim Merlier, Daan Soete en Tom Meeusen. Ook ex-wereldkampioen Lars Boom doet mee aan deze cross.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert gaan niet van start in deze veldrit in Pelt. Mathieu van der Poel begint zijn veldritseizoen wat later wegens zijn drukke zomerseizoen (op de weg en mountainbike). De eerste veldrit van Mathieu van der Poel van dit cyclocross-seizoen is de Nacht van Woerden 2019 op 22 oktober. Van Aert is nog herstellende van blessureleed. Hieronder vindt u de officiële startlijst met rugnummers van de GP Pelt 2019.

Deelnemers GP Pelt 2019: startlijst met rugnummers - wedstrijd voor heren elite (profs) en beloften
1. Haar, Lars van der
2. Sweeck, Laurens
3. Hermans, Quinten
4. Meisen, Marcel
5. Poel, David van der
6. Adams, Jens
8. Merlier, Tim
9. Soete, Daan
10. Meeusen, Tom
11. Aernouts, Jim
12. Cleppe, Nicolas
13. Boom, Lars
14. Aerts, Thijs
15. Godrie, Stan
16. Turner, Ben
17. Kielich, Timo
18. Tichelt, Yorben van
19. Cortjens, Ryan
20. Vrachten, Arne
21. Groenen, Klaas
22. Vet, Sander de
23. Artz, Bart
24. Kuypers, Gerben
25. Vandebosch, Toon
26. Mein, Thomas
27. Ehlert, Marco
28. Meye,r Senne de
29. Looveren, Joachim van
30. Siebens, Gianni
31. Helvoirt, Koen van
32. Strik, Dylan
33. Liessens, Jarno
34. Premen, Dolf
35. Henneaux, Loic
36. Oger, Vincent

Parcours GP Pelt (Neerpelt)

Het parcours van de Grote Prijs Neerpelt 2019 bevindt zich, net als tijdens de voorgaande edities, op en rond het Provinciaal Domein Dommelhof. Het adres van dit domein is Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Dit domein werd geopend in 1967 en beschikt onder meer over een sportcentrum, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor culturele activiteiten.

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten toegangskaarten voor de GP Neerpelt Cyclocross aan de kassa bij het parcours twaalf euro. (Leden van de KBWB betalen aan die kassa elf euro voor een ticket voor deze cross.) In de voorverkoop kosten tickets voor de Rectavit Cyclocross GP Neerpelt tien euro. De voorverkoop van de kaarten voor deze cross is bij Sportcentrum Dommelhof, aan de Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Ook is het mogelijk om online tickets in de voorverkoop te kopen voor deze veldrit in Neerpelt. Die online verkoop gaat via het bedrijf ChronoRace.

Live op tv: GP Pelt op 6 oktober 2019 bij Telenet Play Sports

Hoe laat live? Welke zender?

De GP Rectavit Cyclocross Neerpelt 2019 wordt live op tv uitgezonden door Play Sports van Telenet. De live tv-uitzending van de GP Cyclocross van Neerpelt begint op zondag 6 oktober om circa 13u40 op de zender Play Sports 3. In 2019 zendt men bij de GP Neerpelt behalve de herenwedstrijd ook dameswedstrijd live op tv uit. De dameswedstrijd in Pelt gaat van start om 13u45. Later op de middag kan men live op tv naar de herenwedstrijd in Pelt kijken, waarvan de start om 15u00 is.

De zenders van Telenet Play Sports zijn helaas alleen op tv te ontvangen door kijkers die een abonnement hebben op Play Sports. Deze cross is niet live op tv te zien bij Sporza (VRT), ook is er bij Sporza niet een livestream van deze veldrit te zien.

Niet live op Eurosport, wel een samenvatting

In tegenstelling tot wat gemeld werd in berichten op diverse wielersites, wordt deze veldrit niet live op tv uitgezonden door Eurosport. Er is daarentegen wel een uitgebreide samenvatting van deze GP Pelt te zien op de namiddag van 6 oktober om circa 17u00 op de zender Eurosport1.

Veldrijden live op tv

Welke overige veldritten zijn in deze periode live op tv (of online via ene livestream) te bekijken? Op zaterdag 12 oktober wordt de Ethias Polderscross Kruibeke verreden. Op zondag 13 oktober staat de Cyclocross Gieten (Superprestige) op de kalender.

Livestream GP Neerpelt 2019 (6 oktober)

Livestream Telenet

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld van deze cross door Telenet Play Sports. Met deze livestream kan men deze Rectavit Cyclocross van Neerpelt op zondag 6 oktober 2019 bekijken op een laptop, smartphone, tablet of een ander type computer. Deze livestream bevindt zich op de middag van 6 oktober onder meer op de website van Telenet Play Sports. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream van de Rectavit Cyclocross Classic GP Neerpelt op 27 oktober omstreeks 13u40 begint. Net als op tv zendt men ook op de livestream in 2019 zowel de heren- als de dameswedstrijd live uit. De livestream bevindt zich op hun kanaal 3. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? Deze officiële livestream van deze Limburgse veldrit is op zondag 6 oktober alleen live te bekijken door abonnees van Play Sports. Deze stream van Play Sports is dus helaas niet een gratis livestream. Er bestaat ook niet de mogelijkheid om de officiële livestream via PPV (Pay Per View) te kopen bij Telenet Play Sports. Wel bestaat er de mogelijkheid om een dagpas te kopen via de Play Sports Go App (zie hieronder) waarmee men een etmaal lang elke livestream van mag bekijken (en elke recente stream terug kan kijken).

Livestream Play Sports Go App (in de hele EU)

Het is ook mogelijk om de cyclocross van Pelt te bekijken via een livestream op de Go App van Play Sports. Die app is vooral bedoeld om per livestream naar sportuitzendingen te kunnen kijken op een smartphone of tablet. Oorspronkelijk was Telenet Play Sports vooral een sportomroep op tv, waarop men dus een tv-abonnement kon nemen. Met name sinds 2018 is men zich steeds meer gaan richten op het digitaal (per stream) aanbieden van sportuitzendingen. Daarvoor heeft men dus de Play Sports Go App geïntroduceerd. Men hoeft niet meer een tv-abonnement bij Telenet te hebben om hun live-uitzendingen (op tv of per livestream) te kunnen bekijken. Men kan ook puur een digitaal abonnement kopen, waarmee men hun uitzendingen alleen nog maar op die app (per livestream) kan bekijken. Elke livestream op die app van Play Sports is in de hele EU te bekijken. Op die app kan men behalve veldrijden ook veel voetbal, hockey, motorcross en formule 1 per livestream kijken. Men kan ervoor kiezen om een vast abonnement te nemen, maar het is ook mogelijk om een dagpas of weekendpas via die app te kopen.

Livestream FloBikes?

Behalve de livestream van Telenet Play Sports is er op 6 oktober 2019 ook nog een andere officiële stream waarmee men live de veldrit van Neerpelt kan bekijken. Er wordt namelijk ook een livestream van deze veldrit geproduceerd door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? De stream die men bij FloBikes aanbiedt van deze Vlaamse veldrit is helaas niet een gratis livestream. Om die Engelstalige livestream bij de GP Cyclocross Neerpelt te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben op FloBikes.

Het bedrijf FloBikes richt zich op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en zij bieden vaak een livestream aan bij Europese topcrossen. Zo zijn ook alle Ethias Crossen (die in Vlaanderen door VTM live worden uitgezonden op tv en per stream) in Noord-Amerika per livestream te bekijken bij FloBikes. Ook de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross zijn bij hen per livestream te bekijken. De manches van de Wereldbeker Veldrijden bieden zij eveneens online via een livestream aan. Daarnaast kan men ook veel wegkoersen live bij hen per stream bekijken. Vaak is de livestream van hen echter wel geo-restricted, in verband met uitzendrechtenkwesties. Zo zijn veel grote Europese wegkoersen bij hen alleen live online te bekijken via een livestream in Canada en soms ook in Amerika, maar niet in Europa.

Livestream Ziggo Go App? Livestream iTV-app? Neen

Is het mogelijk om op 6 oktober 2019 naar deze veldrit (GP Pelt) per livestream te kijken via de Ziggo Go App? Of is er een livestream van deze GP Pelt op die zondag te vinden op de iTV-app? Of is het mogelijk om een livestream voor deze veldrit te vinden op NLziet? Neen, op al deze populaire Nederlandse tv-apps is niet een livestream te vinden voor deze cross. De GP Pelt wordt namelijk niet live op tv uitgezonden door een zender die via zo'n Nederlandse tv-app per livestream ontvangen kan worden. Welk kan men de grote samenvatting van deze cross op Eurosport bekijken via een stream op de Go App (voor klanten van Ziggo) of de iTV-app (voor klanten van KPN).

Uitslag GP Pelt 2019

 1. Laurens Sweeck (Bel) in 1u01'41"
 2. Quinten Hermans (Bel) op 8 sec.
 3. Lars van der Haar (Ned) op 25"
 4. Tom Meeusen (Bel) op 38"
 5. Timo Kielich (Bel) op 48"
 6. Jens Adams (Bel) op 58"
 7. David van der Poel (Ned) op 1'02"
 8. Daan Soete (Bel) z.t.
 9. Marcel Meisen (Dui) 1'08"
 10. Thijs Aerts (Bel) 1'14"

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross GP Neerpelt 2018

 1. Laurens Sweeck (Bel) in 58'02"
 2. Marcel Meisen (Dui) op 13 sec.
 3. David van der Poel (Ned) 20"
 4. Diether Sweeck (Bel) 30"
 5. Tom Meeusen (Bel) 37"
 6. Michael Boros (Tsj) 40"
 7. Quinten Hermans (Bel) 46"
 8. Corné van Kessel (Ned) 55"
 9. Kevin Pauwels (Bel) 59"
 10. Wietse Bosmans (Bel) 1'21"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…

Veldrit: Kermiscross Ardooie 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Kermiscross Ardooie 2019 - programma en deelnemersDe 25e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats op donderdag 17 oktober 2019. De start en finish van d…
Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenNederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal_Classics
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/neerpelt/nl/info/

Reageer op het artikel "Veldrit Neerpelt: GP Pelt 2019, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Louis Jansen, 28-09-2016 18:00 #1
Ik wacht op deelnemers bij de vrouwen op 1-10-2016 te Neerpelt. Groetjes Reactie infoteur, 29-09-2016
De startlijst van de dameswedstrijd is inmiddels toegevoegd. M.v.g. Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!