InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2018, live tv en livestream

Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2018, live tv en livestream

Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2018, live tv en livestream Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt in de Vlaamse gemeente Neerpelt de veertiende editie verreden van de Grote Prijs Neerpelt. Deze cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie Soudal Cyclocross Classics. De GP Neerpelt is live op tv te zien en is daarnaast ook via een livestream te volgen. Hoe ziet het programma van de veldrit in Neerpelt eruit? Welke prominente veldrijders staan in Neerpelt op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de GP Neerpelt?

Geschiedenis en erelijst GP Neerpelt

De Grote Prijs Neerpelt werd voor het eerst verreden in 2005. Dat jaar pakte de Belg Bart Wellens de zege, voor de Nederlander Richard Groenendaal en de Belg Wim Jacobs. In 2006 pakte de Belg Niels Albert de overwinning in Neerpelt. Hij zou deze cross wederom winnen in 2006, 2009 en 2013. Wout van Aert won deze wedstrijd in 2015. Laurens Sweeck zegevierde in 2016 en 2017. De rest van de erelijst van de veldrit in Neerpelt is nogal eentonig: alle zes de andere edities van deze veldrit (oftewel meer dan de helft van alle verreden edities) werd gewonnen door de legendarische Kannibaal van Baal, Sven Nys.

De Grote Prijs Neerpelt is een interessante wedstrijd voor veel veldritliefhebbers, aangezien het doorgaans één van de eerste Belgische profcrossen van het veldritseizoen is en ook één van de eerste crossen van het seizoen die live op tv wordt uitgezonden. De prestaties van de renners in Neerpelt tonen dus aan het publiek enigszins, hoe die renners de zomer door zijn gekomen en hoe goed of slecht hun vorm aan het begin van het veldritseizoen is.

De Grote Prijs van Neerpelt was sinds 2009 een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. In 2012 nam Soudal de sponsoring van deze wedstrijdserie over en veranderde de naam in Soudal Classsics.

Soudal Classics

Wedstrijdserie? Klassement?

De Soudal Classics is eigenlijk geen wedstrijdserie die te vergelijken is met bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross of de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Bij die twee andere wedstrijdseries wordt immers een klassement opgemaakt met de resultaten uit die crossen. De Soudal Classics hebben niet een eigen klassement. Wel zijn er in de meeste crossen van deze wedstrijdserie punten te verdienen voor de 'gewone' UCI wereldranglijst (zoals in de meeste profcrossen het geval is). Daarnaast zijn bij één Soudal Cyclocross Classic, namelijk die in Namen (Namur), ook punten te verdienen voor de Wereldbeker Veldrijden (UCI World Cup Cyclocross).

Wat is het wel?

Soudal Classics is een verzamelnaam voor een reeks wedstrijden die georganiseerd worden door Golazo Sports en die het bedrijf Soudal als hoofdsponsor hebben. Deze sponsor is een bedrijf dat vooral bekend is van producten in de bouwsector, zoals lijmen en kitten. Ook is het medesponsor van de Belgische wegwielerploeg Lotto-Soudal. Een voordeel van organisatoren om zich aan te sluiten bij de Soudal Classics is, behalve de organisatorische hulp van Golazo en het sponsorgeld van Soudal, ook dat deze veldritten live op tv en online via een livestream worden uitgezonden.

Welke crossen?

De Grote Prijs van Neerpelt is op 27 oktober de eerste veldrit van de Soudal Classics in het seizoen 2018-2019. De overige veldritten uit deze wedstrijdserie zijn de GP Hasselt (1 december 2018), de Waaslandcross (22 december 2018), de wereldbekercross van Namen (23 december 2018), de Cyclocross Masters (20 februari 2019) en de Cyclocross Leuven (23 februari 2019).

Neerpelt

Neerpelt ligt in Belgisch Limburg. Het is de hoofdplaats van de gemeente die eveneens Neerpelt heet. Deze gemeente heeft circa 16.000 inwoners. In de plaats Neerpelt loopt de rivier de Dommel. Tot de bekende 'Neerpeltenaren' behoren de schrijfster Lieve Joris, de zangers Stijn Meuris en Joost Zweegers, de zangeres Belle Perez, de ex-voetballer Bart Goor en de regisseur Stijn Coninx.

Programma GP Neerpelt 2018: 27 oktober

 • 9u00: Jeugdinitiatie
 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: G-sport
 • 13u45: Dames elite
 • 15u00: Heren elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Op de startlijst van de Grote Prijs Neerpelt 2018 staan heel wat prominente deelnemers, waaronder Belgische subtoppers zoals Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Jens Adams en Daan Soete. Ook de Nederlandse subtoppers Corné van Kessel en David van der Poel staan op de deelnemerslijst. Op de startlijst staan ook diverse interessante talenten, zoals Pidcock en Dekker, waarbij het interessant is om te zien hoe zij in deze wedstrijd tussen de profs presteren.

De Belgische wereldkampioen Wout van Aert staat bij deze cross in 2018 niet op de startlijst. Ook Mathieu van der Poel staat niet op de deelnemerslijst van deze cyclocross. Lars van der Haar en Toon Aerts ontbreken eveneens op de startlijst van deze Vlaamse veldrit. Veel toppers focussen zich in dit weekend op de Cyclocross Ruddervoorde (28 oktober) die meetelt voor de Superprestige. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de GP Neerpelt 2018 voor de wedstrijd van de heren elite (profs). Op de startlijst van de wedstrijd voor de dames elite staan onder meer Katie Compton, Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Loes Sels en Nikki Brammeier.

Deelnemers GP Neerpelt 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs) en beloften
1. Sweeck, Laurens
2. Vanthourenhout, Michael
3. Kessel, Corné van
4. Poel, David van der
5. Soete, Daan
6. Hermans, Quinten
7. Meisen, Marcel
8. Pauwels, Kevin
9. Pidcock, Thomas
10. Boros, Michael
11. Meeusen, Tom
12. Aerts, Thijs
13. Adams, Jens
14. Sweeck, Diether
15. Bosmans, Wietse
16. Vanthourenhout, Dieter
17. Dekker, Jens
18. Godrie, Stan
19. Peeters, Yannick
20. Rouiller, Loris
21. Vandebosch, Toon
22. Wit, Edwin de
23. Elen, Sander
24. Smets, Gert
25. Oberteicher, Marco
26. Meyer, Senne de
27. Mein, Thomas
28. Goosen, Wouter
29. Agterberg, Kyle
30. Lindgren, Emil
31. Eriksson, Martin
32. Hendrikx, Mees
33. Geysels, Xander
34. Meelberghs, Pieter
35. Stuer, Kwinten
36. Muskens, Mart
37. Vandebosch, Victor
38. Tulett, Daniel
39. Alderweireld, Robin

Parcours GP Neerpelt

Het parcours van de Grote Prijs Neerpelt 2018 bevindt zich, net als tijdens de voorgaande edities, op en rond het Provinciaal Domein Dommelhof. Het adres van dit domein is Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Dit domein werd geopend in 1967 en beschikt onder meer over een sportcentrum, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor culturele activiteiten.

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten toegangskaarten voor de GP Neerpelt Cyclocross aan de kassa bij het parcours twaalf euro. (Leden van de KBWB betalen elf euro voor een ticket aan de kassa.) Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang bij deze veldrit in Neerpelt gratis. In de voorverkoop kosten tickets voor de GP Neerpelt tien euro. De voorverkoop is bij Sportcentrum Dommelhof, aan de Toekomstlaan 5 te Neerpelt.

Live op tv: Telenet Play Sports

Hoe laat live? Welke zender?

De GP Soudal Cyclocross Neerpelt 2018 wordt live op tv uitgezonden door Play Sports van Telenet. De live tv-uitzending van de GP Cyclocross van Neerpelt begint op zaterdag 27 oktober om circa 13u40 op de zender Play Sports 2. In 2018 zendt men bij de GP Neerpelt behalve de herenwedstrijd ook dameswedstrijd live op tv uit (dat was bij voorgaande edities nog niet het geval). De dameswedstrijd gaat van start om 13u45. Later op de middag kan men live op tv naar de herenwedstrijd kijken, waarvan de start om 15u00 is.

Telenet Play Sports-abonnement

De zenders van Telenet Play Sports zijn helaas alleen op tv te ontvangen door kijkers die een abonnement hebben op Play Sports. De wedstrijd is niet live op tv te zien bij Sporza (VRT), ook is er bij Sporza niet een livestream van deze veldrit te zien.

Samenvatting bij Sporza op tv

Sporza zendt op tv echter wel een uitgebreide samenvatting van deze cross uit. Deze samenvatting van de GP Neerpelt is op de namiddag van zaterdag 27 oktober 2018 om 17u30 te zien op de Vlaamse publieke tv-zender één.

Live veldrijden

De eerstvolgende cross die na de GP Neerpelt live op tv en online per livestream wordt uitgezonden is de Cyclocross Ruddervoorde (Superprestige) op zondag 28 oktober. Daarna volgt op 1 november de Koppenbergcross (DVV Trofee) en vervolgens is op 4 november het EK veldrijden 2018 in Rosmalen live op tv en online per livestream bij diverse omroepen te zien.

Livestream GP Neerpelt 2018

Livestream Telenet

De uitzending van de GP Neerpelt 2018 is ook online live te bekijken via een stream. De officiële livestream van de GP Neerpelt wordt beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met deze livestream kan men deze Soudal Classic van Neerpelt op zaterdag 27 oktober bekijken op een laptop, smartphone, tablet of een ander type computer. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? Deze officiële livestream van deze Limburgse veldrit is op zaterdag 27 oktober alleen live te bekijken door abonnees van Play Sports. Deze stream van Play Sports is dus helaas niet een gratis livestream. Er bestaat ook niet de mogelijkheid om de officiële livestream via PPV (Pay Per View) te kopen bij Telenet Play Sports.

Deze livestream bevindt zich op de middag van 27 oktober op de website van Telenet Play Sports. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream van de Soudal Cyclocross Classic GP Neerpelt op 27 oktober omstreeks 13u40 begint. Net als op tv zendt men ook op de livestream in 2018 zowel de heren- als de dameswedstrijd live uit.

Livestream FloBikes

Behalve de livestream van Telenet Play Sports is er op 27 oktober 2018 ook nog een andere officiële stream waarmee men live de veldrit van Neerpelt kan bekijken. Er wordt namelijk ook een livestream van deze veldrit geproduceerd door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? De stream die men bij FloBikes aanbiedt van deze Vlaamse veldrit is helaas niet een gratis livestream. Om die Engelstalige livestream bij de GP Neerpelt te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben op FloBikes.

Het bedrijf FloBikes richt zich op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en zij bieden vaak een livestream aan bij Europese topcrossen. Zo zijn ook alle Brico Crossen (die in Vlaanderen door VTM live worden uitgezonden op tv en per stream) in Noord-Amerika per livestream te bekijken bij FloBikes. Ook de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross zijn bij hen per livestream te bekijken. De manches van de Wereldbeker Veldrijden bieden zij eveneens online via een livestream aan. Daarnaast kan men ook veel wegkoersen live bij hen per stream bekijken. Veel live-uitzendingen van hen zijn echter wel geo-restricted, in verband met uitzendrechtenkwesties. Zo zijn veel grote Europese wegkoersen bij hen alleen live online te bekijken via een livestream in Canada en soms ook in Amerika, maar niet in Europa.

Uitslag GP Neerpelt 2018

 1. Laurens Sweeck (Bel) in 58'02"
 2. Marcel Meisen (Dui) op 13 sec.
 3. David van der Poel (Ned) 20"
 4. Diether Sweeck (Bel) 30"
 5. Tom Meeusen (Bel) 37"
 6. Michael Boros (Tsj) 40"
 7. Quinten Hermans (Bel) 46"
 8. Corné van Kessel (Ned) 55"
 9. Kevin Pauwels (Bel) 59"
 10. Wietse Bosmans (Bel) 1'21"

Voorgaande editie: uitslag GP Neerpelt 2017

 1. Laurens Sweeck (Bel)
 2. Quinten Hermans (Bel)
 3. Jens Adams (Bel)
 4. Kevin Pauwels (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal_Classics
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/neerpelt/nl/info/

Reageer op het artikel "Veldrit: Soudal GP Neerpelt 2018, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Louis Jansen, 28-09-2016 18:00 #1
Ik wacht op deelnemers bij de vrouwen op 1-10-2016 te Neerpelt. Groetjes Reactie infoteur, 29-09-2016
De startlijst van de dameswedstrijd is inmiddels toegevoegd. M.v.g. Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!