InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream Op woensdag 13 maart gaat Tirreno-Adriatico 2019 van start. De slotrit van deze Italiaanse wielerkoers vindt plaats op dinsdag 19 maart. Deze wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Tirreno-Adriatico is live op tv te volgen. Ook kan men de Tirreno 2018 via een livestream online bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van Tirreno-Adriatico 2019? Hoe zien het parcours en het rittenschema van Tirreno-Adriatico 2019 eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse rittenkoers verlopen?

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam

Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie

Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van Tirreno-Adriatico is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Parcours en rittenschema Tirreno 2019

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn, maar later is het de gewoonte geworden om de Tirreno af te sluiten met een tijdrit in San Benedetto del Tronte.

Parcours 2019: geen grote bergrit

Hoe ziet in 2019 het parcours van Tirreno-Adriatico eruit? Opvallend genoeg is er in 2019 geen enkele grote bergrit opgenomen in het parcours. Wel zijn er diverse heuvelritten opgneomen in het etappeschema. Het is dus op papier in 2019 wat minder een koers voor ronderenners en er zijn wat meer kansen voor klassiekercoureurs. Hieronder vindt u een overzicht van alle etappes van deze Tirreno.

Parcours: rittenschema Tirreno-Adriatico 2019

 • Wo. 13 maart, rit 1: Lido di Camaiore 21,5 km (ploegentijdrit)
 • Do. 14 maart, rit 2: Camaiore – Pomarance 189 km
 • Vr. 15 maart, rit 3: Pomarance – Foligno 224 km
 • Za. 16 maart, rit 4: Foligno – Fossombrone 223 km
 • Zo. 17 maart, rit 5: Colli al Metauro – Recanti 178 km
 • Ma. 18 maart, rit 6: Matelica – Jesi 195 km
 • Di. 19 maart, rit 7: San Benedetto del Tronto 10,05 km (individuele tijdrit)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers

Teams: 18 World Tour Teams en 4 wildcards

Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle 18 World Tour Teams doen er ook vier ProContinentale Teams mee die hiervoor wildcards krijgen. Zodra bekend is welke teams die wildcards krijgen, dan wordt dat hier gemeld. T.z.t. wordt hier ook een link geplaatst naar de complete startlijst met rugnummers van deze Tirreno.

Startlijst: prominente deelnemers
Op de voorlopige deelnemerslijst staan veel prominente deelnemers, waaronder: Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Julian Alaphilippe, Rohan Dennis, Greg van Avermaet, Thibaut Pinot, Rafal Majka, Geraint Thomas, Primoz Roglic, Gianni Moscon en Robert Gesink.

Live op tv: Eurosport

Tirreno-Adriatico 2019 wordt op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe ziet het voorlopige uitzendschem van Eurosport eruit? Bij de openingsetappe (ploegentijdrit) gaat de live tv-uitzending van start om 14u00 begint. Bij alle andere etappes gaat de live tv-uitzending op Eurosport van start rond 13u30. Zodra het definitieve uitzendschema van de live tv-uitzendingen bekend is, wordt het hier geplaatst.

Niet live op tv bij Sporza in 2019

In het verleden zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls de etappes van Tirreno-Adriatico op tv uit. Ook verzorgden ze hierbij een gratis livestream van Tirreno-Adriatico op hun website. (Die officiële livestream was dan wel geo-restricted, wat inhield dat men deze stream officieel alleen in België mocht bekijken.)

Sinds 2017 zendt Sporza (VRT) deze koers helaas niet meer live op tv of per livestream uit, aangezien men hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo 2019 en de Giro d'Italia live uit op tv of per livestream. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv te zien bij Eurosport.

Livestream Tirreno-Adriatico 2019

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno Adriatico 2019 is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men alle etappes deze Italiaanse rittenkoers op een smartphone, tablet, laptop of andere computer live volgen. De officiële livestream voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben.

Doorgaans begint de livestream van de Tirreno tegelijk met de live tv-uitzendingen. De livestream van de eerste etappe begint op woensdag 7 maart om 14u00. Bij de overige etappes begint de livestream om 13u30. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse koersen die Eurosport niet op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de Tirreno 2019 live online te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men op het internet via een livestream tv kijken. Deze livestream-dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met deze app kan men de live tv-uitzendingen van Eurosport 1 per livestream bekijken tijdens deze Italiaanse koers.

Voorgaande editie: uitslagen Tirreno-Adriatico 2018

De eerste etappe (ploegentijdrit) werd gewonnen door BMC. De Duitse sprinter Marcel Kittel won de tweede en de zesde etappe. Roglic won de derde rit, Landa won de vierde etappe en Adam Yates zegevierde in de vijfde rit. Rohan Dennis won de afsluitende zeven etappe (tijdrit). Michal Kwiatkowski won het eindklassement, voor Damiano Caruso en Geraint Thomas. De Belg Tiesj Benoot eindigde als vierde in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tirreno-Adriatico 2012Van 7 tot en met 13 maart 2012 wordt Tirreno-Adriatico verreden. Deze Italiaanse wielerkoers is een onderdeel van de UCI…
Tirreno-Adriatico 2008Ongeveer op hetzelfde tijdstip als Parijs-Nice wordt in Italië de Tirreno-Adriatico betwist. Het is een etappewedstrijd…
Wielrennen: Tirreno - Adriatico 2012Wielrennen: Tirreno - Adriatico 2012De 47e editie van de Tirreno – Adriatico wordt van 7 tot en met 13 maart 2012 verreden. De Italiaanse etappekoers begint…
Het palmares van Peter SaganHet palmares van Peter SaganPeter Sagan is het wielertalent van de jongste jaren. Voor het echte rondewerk is de Slovaak te zwaar gebouwd, maar op h…
Tirreno-Adriatico 2014 deelnemers, rittenschema, live op tvVan woensdag 12 maart tot en met dinsdag 18 maart 2014 wordt de 49e editie van Tirreno-Adriatico verreden. Deze rittenko…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html

Reageer op het artikel "Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!