InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream

Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream Op woensdag 13 maart gaat Tirreno-Adriatico 2019 van start. De slotrit van deze Italiaanse wielerkoers vindt plaats op dinsdag 19 maart. Deze wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Tirreno-Adriatico is live op tv te volgen. Ook kan men de Tirreno 2018 via een livestream online bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van Tirreno-Adriatico 2019? Hoe zien het parcours en het rittenschema van Tirreno-Adriatico 2019 eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Italiaanse rittenkoers verlopen?

Geschiedenis van Tirreno-Adriatico

Eerste editie

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd ‘Tre Giorni del Sud’, oftewel de ‘Driedaagse van het Zuiden’. De eerste editie van deze Italiaanse rittenkoers werd verreden in 1966. De start was op 11 maart in Rome en de finish was op 13 maart in Pescara. De eerste editie van deze rittenkoers werd gewonnen door Dino Zandegù. Deze renner was een zeer kleurrijk figuur en droeg bijnamen zoals 'Il Cantante' en 'de Zingende Sprinter'. Wanneer hij een wielerkoers won, trakteerde hij vanaf het overwinningspodium namelijk vaak het publiek op een lied. Dino Zandegù was niet alleen een vrolijke clown, maar ook een ijzersterke coureur. Op zijn erelijst staan onder meer zes ritzeges in de Giro d'Italia en de overwinning in de Ronde van Vlaanderen 1967.

Groei en een nieuwe naam

Na de eerste editie van de ‘Tre Giorni del Sud’ in 1966 groeide deze nieuwe Italiaanse rittenkoers al snel uit tot een grotere en prestigieuzere koers. In 1967 was de wedstrijd reeds veranderd van een driedaagse in een vijfdaagse. De oude naam 'Driedaagse van het Zuiden' was dus niet van toepassing op deze koers. De wedstrijd kreeg een nieuwe naam: Tirreno-Adriatico. Deze is ontleend aan de namen van de zee waar deze koers van start gaat, de Tirreno (Tyrreense zee), en de zee waar deze koers finisht, de Adriatico (Adriatische Zee). De bijnaam van Tirreno-Adriatico is dan ook 'de koers van de twee zeeën'.

De koers die ooit begon als een klein voorbereidingskoersje in maart, groeide op den duur uit tot één van de meest prestigieuze rittenkoersen in het voorjaar. In de 21e eeuw heeft de Tirreno-Adriatico een vaste plek gekregen in het programma van veel topklassementsrenners. De wedstrijd lijkt wat dat betreft duidelijk Parijs-Nice in te hebben gehaald. Daarnaast is het ook een favoriete voorbereidingswedstrijd van heel veel klassiekercoureurs en sprinters die zich onder meer op Milaan-San Remo willen voorbereiden.

Organisatie

Oorspronkelijk werd Tirreno-Adriatico georganiseerd door de Velo Club Forze Sportive Romane. Later is de organisatie echter overgenomen door RCS Sport, het organisatiebureau van de Gazzetta Dello Sport, dat ook veel andere grote sportevenementen organiseert, waaronder Milaan-San Remo en de Giro d'Italia.

Erelijst

Veruit de succesvolste coureur uit de geschiedenis van Tirreno-Adriatico is de Belg Roger de Vlaeminck. Hij pakte maar liefst zes jaar op rij de eindzege in deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers: in 1972, 1973, 1974, 1975, 1976 en 1977. Met die zes zeges staat De Vlaeminck op eenzame hoogte. Op de ranglijst van coureurs met de meeste zeges in Tirreno-Adriatico wordt de tweede plek gedeeld door vijf renners die de Tirreno twee keer wonnen. Dat zijn de Italianen Francesco Moser, Giuseppe Saronni en Vincenzo Nibali, de Deen Rolf Sorensen en de Zwitser Tony Rominger. Drie keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Italiaanse rittenkoers. Joop Zoetemelk was in 1985 de eerste Nederlander die de eindzege pakte. Erik Dekker was de tweede in 2002. Thomas Dekker won de Tirreno in 2006. Behalve Roger de Vlaeminck hebben nog twee andere Belgen deze koers gewonnen: Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016.

Parcours en rittenschema Tirreno 2019

Het parcours van Tirreno-Adriatico doet doorgaans zijn naam eer aan: de start is bij de Tyrreense Zee (Tirreno) en de slotrit finisht aan de Adriatische Zee (Adriatico). Reeds sinds de tweede editie van deze koers (in 1967) is de plaats San Benedetto del Tronto de vaste finishplaats van de slotetappe. Oorspronkelijk was die slotrit doorgaans een 'gewone' rit in lijn, maar later is het de gewoonte geworden om de Tirreno af te sluiten met een tijdrit in San Benedetto del Tronte.

Parcours 2019: geen grote bergrit

Hoe ziet in 2019 het parcours van Tirreno-Adriatico eruit? Opvallend genoeg is er in 2019 geen enkele grote bergrit opgenomen in het parcours. Wel zijn er diverse heuvelritten opgenomen in het etappeschema. Het is dus op papier in 2019 wat minder een koers voor ronderenners en er zijn wat meer kansen voor klassiekercoureurs.

Parcours Tirreno 2019: beschrijvingen van de etappes
Hoe ziet het parcours van alle etappes eruit? De koers opent met een vlakke ploegentijdrit. De tweede etappe is een heuvelrit met de finish bovenop een heuvel. De derde etappe heeft een relatief vlakke finale. In de finale van de vierde etappe zitten diverse korte, steile hellingen; de finish is na een korte afdaling. De vijfde rit heeft ook weer een heuvelachtig finale; de finish bij die rit ligt op een heuvel. De zesde rit heeft een relatief vlakke finale. De zevende rit is de afsluitende tijdrit op een vlak parcours.

Parcours: rittenschema Tirreno-Adriatico 2019

 • Wo. 13 maart, rit 1: Lido di Camaiore 21,5 km (ploegentijdrit)
 • Do. 14 maart, rit 2: Camaiore – Pomarance 189 km (heuvelop finish)
 • Vr. 15 maart, rit 3: Pomarance – Foligno 224 km
 • Za. 16 maart, rit 4: Foligno – Fossombrone 223 km (heuvelachtig finale)
 • Zo. 17 maart, rit 5: Colli al Metauro – Recanti 178 km (heuvelop finish)
 • Ma. 18 maart, rit 6: Matelica – Jesi 195 km
 • Di. 19 maart, rit 7: San Benedetto del Tronto 10,05 km (individuele tijdrit)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers

Teams: 18 World Tour Teams en 5 wildcards

Welke teams staan op de startlijst van deze koers? Behalve alle 18 World Tour Teams doen er ook vijf ProContinentale Teams mee die hiervoor wildcards hebben gekregen. Hieronder vindt u een overzicht van de wildcard-teams op de deelnemerslijst. In totaal staan er dus 23 ploegen op de startlijst van Tirreno-Adriatico 2019. Elke ploeg mag van start gaan met 7 deelnemers.

Wildcards Tirreno-Adriatico 2019

 • Bardiani - CSF (Ita)
 • Cofidis (Fra)
 • Gazprom Rusvelo (Rus)
 • Israel Cycling Academy (Isr)
 • Neri Sottoli Selle Italia KTM (Ita)

Deelnemers: Startlijst met rugnummers Tirreno-Adriatico 2019

Welke interessante deelnemers staan op de startlijst van Tirreno-Adriatico 2019? Op de deelnemerslijst staan veel prominente deelnemers, waaronder: Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Julian Alaphilippe, Rohan Dennis, Greg van Avermaet, Thibaut Pinot, Rafal Majka, Geraint Thomas, Primoz Roglic, Gianni Moscon, Fernando Gaviria, Adam Yates, Jakob Fuglsang, Wout Poels en Robert Gesink.

Live op tv: Eurosport

Tirreno-Adriatico 2019 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe ziet het uitzendschema van Eurosport eruit? Bij de openingsetappe (ploegentijdrit) op woensdag 13 maart gaat de live tv-uitzending van start om 13u45 op Eurosport 1. Hieronder vindt u het schema van de live tv-uitzendingen.

Uitzendschema: Tirreno-Adriatico 2019 live op Eurosport (tv en livestream)

 • Woensdag 13 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en op de livestream v.d. Eurosport Player)
 • Donderdag 14 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en livestream)
 • Vrijdag 15 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en livestream)
 • Zaterdag 16 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en livestream)
 • Zondag 17 maart: live om 14u15 op Eurosport 1 (en livestream)
 • Maandag 18 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en livestream)
 • Dinsdag 19 maart: live om 13u45 op Eurosport 1 (en livestream)

Niet live op tv bij Sporza in 2019

In het verleden zond ook de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) dikwijls de etappes van Tirreno-Adriatico op tv uit. Ook verzorgden ze hierbij een gratis livestream van Tirreno-Adriatico op hun website. (Die officiële livestream was dan wel geo-restricted, wat inhield dat men deze gratis stream van Sporza officieel alleen in België mocht bekijken.)

Sinds 2017 zendt Sporza (VRT) deze koers helaas niet meer live op tv of per livestream uit, aangezien men hiervoor geen contract met de organisatie RCS heeft. Sporza zendt bijvoorbeeld ook niet meer Milaan-San Remo 2019 en de Giro d'Italia 2019 live uit op tv of per livestream. Deze Italiaanse koersen zijn daarentegen we live op tv te zien bij Eurosport.

Livestream Tirreno-Adriatico 2019

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse rittenwedstrijd Tirreno Adriatico 2019 is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Met zo'n livestream kan men alle etappes deze Italiaanse rittenkoers op een smartphone, tablet, laptop of andere computer live volgen. De officiële livestream voor Nederland en België beschikbaar op de Eurosport Player App. Om deze livestream van Eurosport voor de Tirreno te bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben.

Doorgaans begint de livestream van deze Italiaanse wielerkoers tegelijk met de live tv-uitzendingen. De livestream van de eerste etappe begint op woensdag 7 maart om 14u00. Bij de overige etappes begint de livestream om 13u30. Eurosport profileert zich online ook als 'The Home Of Cycling'. Op de Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Ook diverse koersen die Eurosport niet op tv uitzendt (wegens gebrek aan plek in de programmering) kan men online wel per livestream volgen.

Geen livestream bij Sporza, ook geen stream bij de NOS

Bij veel grote wielerwedstrijden wordt er door Sporza (VRT) een gratis livestream aangeboden voor de kijkers in Vlaanderen. In het verleden hadden zij ook een gratis stream bij diverse edities van Tirreno-Adriatico. Bij de Tirreno-Adriatico 2019 is dit niet het geval: Sporza heeft anno 2019 immers niet meer de uitzendrechten van deze koers en logischerwijs kunnen zij dus ook geen livestream meer aanbieden. Ook de NOS heeft de uitzendrechten van deze koers niet en ook zij bieden daarom geen livestream aan van deze koers.

Livestream Tirreno-Adriatico via Go App

Het is ook mogelijk om de Tirreno 2019 live online te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men op het internet via een livestream tv kijken. Deze livestream-dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met deze app kan men de live tv-uitzendingen van Eurosport 1 per livestream bekijken tijdens deze Italiaanse koers. Via deze app kan men die livestream van deze Italiaanse rittenkoers in de gehele EU bekijken.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om deze Italiaanse rittenkoers via de tv-app NLziet? Nee, er is op die app niet een livestream te vinden van Tirreno-Adriatico 2019. Op de zenders die via deze app per livestream te bekijken zijn, wordt de Tirreno niet uitgezonden. Eurosport heeft immers de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijd. Deze sportzender behoort niet tot de zenders die meewerken aan deze tv-app, vandaar dat men hun uitzendingen dus ook niet via een livestream bij NLziet kan bekijken. De zenders die men wel op die app via ene livestream kan bekijken behoren tot NPO Start (publieke omroep), KIJK (Talpa: SBS Broadcasting) en RTL Nederland.

Uitslagen Tirreno-Adriatico 2019

De openingsrit (ploegentijdrit) werd gewonnen door het Australische Mitchelton-Scott, voor het Nederlandse Jumbo-Visma en het Nederlands-Duitse Team Sunweb. De Australische hardrijder Hepburn mocht aan het einde van deze ploegentijdrit de leiderstrui aantrekken. In de tweede etappe zegevierde Julian Alaphilippe; hij zegevierde tijdens de heuvelachtige finale in de sprint van een uitgedund peloton. Adam Yates pakte op die tweede dag de leiderstrui. Op vrijdag 15 maart won Viviani de derde etappe; hij pakte de ritzege in een massasprint. Op zaterdag 16 maart pakte de Kazach Aleksej Loetsenko de ritzege (ondanks dat hij twee keer ten val kwam). Adam Yates behield die dag de leiderstrui. Jakob Fuglsang pakte op zondag 17 maart solo de zege. Wederom behield Yates de leiderstrui. De voorlaatste etappe, op maandag 18 maart, werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. Hij zegevierde in een massasprint. Op dinsdag 19 maart werd de slottijdrit van de Tirreno 2019 gewonnen door de Belg Campenaerts. Het algemeen klassement werd gewonnen door Primoz Roglic. Hij won met slechts één seconde voorsprong op Adam Yates. Fuglsang werd derde in het eindklassement, Dumoulin eindigde als vierde.

Voorgaande editie: uitslagen Tirreno-Adriatico 2018

De eerste etappe (ploegentijdrit) werd gewonnen door BMC. De Duitse sprinter Marcel Kittel won de tweede en de zesde etappe. Roglic won de derde rit, Landa won de vierde etappe en Adam Yates zegevierde in de vijfde rit. Rohan Dennis won de afsluitende zeven etappe (tijdrit). Michal Kwiatkowski won het eindklassement, voor Damiano Caruso en Geraint Thomas. De Belg Tiesj Benoot eindigde als vierde in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Peter SaganHet palmares van Peter SaganPeter Sagan is het wielertalent van de jongste jaren. Voor het echte rondewerk is de Slovaak te zwaar gebouwd, maar op h…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Parijs-Nice 2019, live op tv en livestreamParijs-Nice 2019, live op tv en livestreamOp zondag 10 maart 2019 gaat de 77e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze r…
Wielrennen: wie is Wout Poels?Wielrennen: wie is Wout Poels?Tijdens de bergritten in de Tour de France 2015 werd Chris Froome door een Nederlander geholpen. Wie was deze jongeman e…
Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2019 gaat van start op zaterdag 3 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 9 augustus. Het is d…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dino_Zandegu
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tirreno-Adriatico_2015
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2717/tirreno-adriatico.html
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/223177/tirreno-adriatico-2017-over-grotendeels-dezelfde-wegen.html

Reageer op het artikel "Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!