InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream Op zondag 28 april 2019 wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Dit is de 105e editie van deze Belgische wielerkoers. Luik-Bastenaken-Luik 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Ook kan men deze Waalse klassieker online via een livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ardennenklassieker eruit? Welke belangrijke hellingen moeten de deelnemers beklimmen? Welke teams staan op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik 2019? Hoe is de geschiedenis van deze oude Waalse koers verlopen?

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Beginjaren

De Waalse krant L'Expresse organiseerde in 1892 de eerste editie van deze wielerwedstrijd. In die tijd was het nog geen profkoers, het was een wedstrijd voor amateurs. De Belg Leon Houa won de eerste editie Liège–Bastogne–Liège met grote overmacht. De nummer twee finishte met een achterstand van 22 minuten op de winnaar en de nummer drie kwam pas 44 minuten na Houa over de finish. Ook in 1893 was het nog een amateurkoers en wederom won Houa de wedstrijd. In 1894 werd Houa profwielrenner. Toevallig was Luik-Bastenaken-Luik dat jaar voor het eerst een profkoers. Wederom pakte Houa de zege in deze Waalse eendagskoers, ditmaal met zeven minuten voorsprong op de nummer twee.

In die editie van 1894 werd overigens de toen pas 23-jarige Maurice Garin vierde. Garin had op dat moment nog de Italiaanse nationaliteit. In december 1901 zou hij Fransman worden. In 1903 zou Garin wielergeschiedenis schrijven door de allereerste editie van de Tour de France te winnen.

Herstart

Na die drie edities die door Léon Houa werden gewonnen, leek het er lang op dat Houa voor altijd de enige renner zou blijven die ooit Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De wedstrijd werd namelijk jarenlang niet meer georganiseerd en het leek erop dat hij voor altijd ter ziele was gegaan.

In 1908 keerde de wedstrijd toch weer terug op de kalender. Ook in 1909 werd hij georganiseerd. In die periode leek de wedstrijd nog steeds niet erg levensvatbaar. In 1910 werd hij namelijk niet georganiseerd. In 1911 keerde hij toch weer terug op de kalender. L-B-L kende dus een zeer moeizame beginperiode, maar na de Eerste Wereldoorlog begon de koers toch langzaam maar zeker steeds meer prestige te krijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide Liège-Bastogne-Liège uit tot een onbetwiste internationale topklassieker, waar ook veel toprenners van buiten België zich op gingen focussen. Zoals de legendarische Zwitser Ferdy Kübler die de koers won in 1951 en 1952.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in LBL is de legendarische 'Kannibaal' Eddy Merckx, die vijf keer deze klimklassieker won. De Italiaan Moreno Argentin, die een grote specialist was in de Waalse klassiekers, won Luik-Bastenaken-Luik vier keer. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte zegevierde vier keer: in 2006, 2008, 2015 en 2017. Er zijn drie coureurs die drie zeges pakten in LBL: de eerder genoemde Belg Léon Houa, zijn landgenoten Alfons Schepers en Fred de Bruyne. Vier Nederlanders wonnen LBL: Ab Geldermans in 1960, Steven Rooks in 1983, Adrie van der Poel in 1988 en Wout Poels in 2016.

Recente winnaars van deze wedstrijd zijn onder meer de Belg Philippe Gilbert (2011), de Kazach Maksim Iglinski (2012), de Ier Daniel Martin (2013), de Australiër Simon Gerrans (2014), de Nederlander Wout Poels (2016), Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015 en 2017) en Bob Jungels (2018).

Namen

De officiële naam van deze Waalse klassieker is Liège-Bastogne-Liège. In Nederland en Vlaanderen wordt deze koers echter doorgaans Luik-Bastenaken-Luik genoemd. Vaak wordt de wedstrijdnaam afgekort met 'LBL' of 'L-B-L'. Een bekende bijnaam van deze wedstrijd is 'La Doyenne'. Dit betekent 'ouderdomsdeken'. Deze naam heeft de wedstrijd te danken aan het feit dat het de oudste koers is van de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers'. (De andere vier monumenten zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.)

Parcours en route Luik-Bastenaken-Luik 2019

Nieuwe finishplaats in 2019

In de periode 1992-2018 lag de finish van Luik-Bastenaken-Luik doorgaans in Ans, wat een voorstadje is van Luik. Met ingang van 2019 keert de finish van Luik-Bastenaken-Luik echter weer terug in het centrum van Luik. De finishlijn ligt daar op de middag van zondag 28 april op de boulevard d’Avroy.

Beklimmingen in het parcours van LBL 2019

Hoe ziet het parcours van LBL eruit in 2019? Hieronder vindt u een overzicht van de hellingen die in het parcours van LBL 2019 zijn opgenomen. Voor elke helling staat de afstand vermeld, die de deelnemers hebben afgelegd op het moment dat ze op de top van de klim aankomen. Het parcours heeft in totaal een lengte van 256 kilometer. De top van de officiële laatste klim ligt in de theorie dus op circa 15 kilometer van de finish, maar in de praktijk moeten de renners daarna nog een heuveltje beklimmen, die niet tot de officiële beklimmingen behoort, maar wel effect kan hebben op het verloop van de finale.

Parcours: Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik 2019

 • 75 km: Cote de La Roche-en-Ardenne
 • 121 km: Cote de Saint-Roch
 • 161 km: Cote de Mont-le-Soie
 • 169,5 km: Cote de Wanne
 • 176 km: Cote de Stockeu
 • 181,5 km: Cote de la Haute-Levée (bij Stavelot)
 • 194,5 km: Col du Rosier
 • 207 km: Col du Maquisard
 • 219 km: Cote de La Redoute
 • 231 km: Cote des Forges
 • 241 km: Cote de la Roche-aux-Faucons

Startlijst Luik-Bastenaken-Luik 2019: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van L-B-L 2019? Sowieso nemen alle World Tour-ploegen automatisch deel aan deze Belgische topklassieker. Daarnaast hebben zeven ProContinentale Teams wildcards gekregen van de organisatie (ASO). Daarbij zijn vier Franse teams en drie Belgische ploegen.

Wildcards LBL 2019 (PCT's):

 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Arkéa-Samsic (Fra)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)
 • Sport Vlaanderen-Baloise (Bel)
 • Wallonie-Bruxelles (Bel)
 • Wanty-Gobert (Bel)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Luik-Bastenaken-Luik

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Luik-Bastenaken-Luik 2019? Er staan 25 ploegen op de startlijst van deze Ardennenklassieker. Elk team mag bij Luik-Bastenaken-Luik 2019 op de startlijst staan met zeven coureurs.

Voorbeschouwing: favorieten, kanshebbers, outsiders en afwezigen

Wie zijn de grote favorieten voor de zege op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik? Voor velen is de Fransman Julia Alaphilippe de grote favoriet. Andere belangrijke kanshebbers voor topklasseringen in deze Waalse koers zijn onder meer Michael Kwiatkowski, Jakob Fuglsang en Maximilian Schachmann. Belangrijke outsiders op de startlijst van deze koers zijn onder meer Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Michael Matthews, Daniel Martin, Dean Woods, Wout Poels, Diego Ulissi, Tom Dumoulin, Tim Wellens, Simon Clarke, Bjorg Lambrecht, Dylan Teuns, Alessandro de Marchi, Adam Yates, Philippe Gilbert, Enrico Gasparotto en Jelle Vanendert. Vele jaren werd de Spanjaard Alejandro Valverde standaard gerekend tot de topfavorieten voor LBL. Hij won deze koers vier keer. In 2019 lijkt hij wat minder in vorm te zijn dan bij veel voorgaande edities. Toch moet hij, mede vanwege zijn grote ervaring, zeker niet kansloos worden geacht in deze Waalse klassieker.

Een opvallende afwezig op de startlijst van deze klassieker is Peter Sagan. Aan het begin van het seizoen had hij nochtans aangegeven dat hij zich in het voorjaar van 2019 meer op de Waalse klassiekers wilde focussen, mede omdat hij wilde bekijken hoever hij zou kunnen komen op het vernieuwde parcours van LBL. Vanwege een vormcrisis heeft hij echter moeten besluiten om z'n programma te wijzigen. Hij staat daarom niet op de startlijst van LBL 2019, maar kiest daarentegen voor een rustperiode. Voor veel Nederlandse wielerfans is het jammer dat Bauke Mollema niet op de deelnemerslijst van LBL 2019 staat. Hij was nochtans goed in vorm, zo bewees hij onder meer in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Mollema focust zich echter in het voorjaar van 2019 volledig op de voorbereiding op de Giro d'Italia. Hij heeft besloten dat binnen die voorbereiding in deze fase een hoogtestage beter past dan een deelname aan Luik-Bastenaken-Luik. Het grote Nederlandse wielerwonderkind anno 2019, Mathieu van der Poel, behoort ook niet tot de deelnemers aan LBL. Na zijn zege in de Amstel Gold Race zat zijn voorjaar in het wegwielrennen erop; in de rest van het voorjaar en een groot deel van de zomer focust Mathieu van der Poel zich vooral op het mountainbiken.

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

Luik-Bastenaken-Luik 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Hoe laat beginnen deze live tv-uitzendingen?

Luik-Bastenaken-Luik live bij Sporza

De live-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één. Luik-Bastenaken-Luik is die middag het hoofdonderdeel van het programma 'Sporza op Zondag'. Dat programma begint om 14u00 op de zender VRT één. Vanaf circa 14u10 zijn er live beelden van de wedstrijd te zien bij hen.

Luik-Bastenaken-Luik live bij NOS Studio Sport

Bij de NOS is de uitzending van Luik-Bastenaken-Luik een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, die om 13u10 begint op de zender op Nederland (NPO1), maar waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. De live-uitzending van LBL 2019 begint bij de NOS om circa 14u10 op de zender Nederland1 (NPO1). Voorafgaand daaraan is er een voorbeschouwing op deze koers te zien.

Eurosport: The Home of Cycling

Ook Eurosport, 'The Home of Cycling', zendt deze grote Ardennenklassieker in 2019 weer live uit op tv. De live tv-uitzending van Luik-Bastenaken-Luik begint bij Eurosport om 14u00 op hun zender Eurosport1.

Wielrennen live op tv

Welke andere topwedstrijden kan men in de periode na Luik-Bastenaken-Luik op tv (en online via een livestream) bekijken? Van dinsdag 30 april tot en met zondag 5 mei wordt de Ronde van Romandië live uitgezonden door Eurosport. Ook kan men in die periode live op tv de Tour de Yorkshire (UK) bekijken. Vanaf 11 juni kan men live op tv en online via de livestream drie weken lang genieten van de Giro d'Italia 2019.

Livestream Luik-Bastenaken-Luik 2019

Livestream Vlaanderen: Sporza

Luik-Bastenaken-Luik 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met zo'n livestream kan men Luik-Bastenaken-Luik 2019 live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij LBL 2019 is geheel gratis. De stream is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream mag kijken. Voor andere landen is deze officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep 'geo-blocked' (geblokkeerd). De gratis livestream van Sporza begint om circa 14u00. Men kan deze gratis livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 op de middag van 28 april 2019 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op die site van Sporza. Ook vindt men op die middag in de rubriek 'Wielrennen' een link naar de officiële Vlaamse livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019. Ook kan men de livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 op 28 april vinden via de Sporza App. Die app is geheel gratis.

Livestream Eurosport

Ook is Luik-Bastenaken-Luik te volgen via een livestream van de sportzender Eurosport. Hun officiële livestream bevindt van Luik-Bastenaken-Luik 2019 zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te gebruiken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. De livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 begint bij hen om 14u00. Eurosport heeft gedurende het hele wegwielerseizoen een groot aanbod aan wielerwedstrijden die men online per livestream kan bekijken. Eurosport heeft bijvoorbeeld ook exclusief voor de Benelux de officiële livestream van de Giro d'Italia 2019.

Livestream Nederland: NOS

Ook de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) biedt op haar website een livestream van LBL aan. Deze livestream is ook te bekijken via de NOS-app. Voor deze livestream van LBL geldt echter ook dat die geo-restricted is. Zoals Sporza alleen maar de online uitzendrechten in België heeft, heeft de NOS alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Nederland. Het is daarom officieel verboden om deze livestream van de NOS van buiten Nederland te bekijken. Net als de livestream van Sporza is ook de stream van de NOS gratis. Men hoeft ook geen account te hebben om de livestream op de website te bekijken. De gratis livestream van de NOS begint om circa 14u10.

Go App livestream

Behalve via een livestream van één van de bovengenoemde omroepen, kan men ook via de Go App (online tv) op de middag van 28 april live naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. Met die dienst kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Het is een streamingdienst van Ziggo. Hij is te gebruiken door iedereen die digitale tv heeft bij VodafoneZiggo. Veel klanten van dit bedrijf gebruiken deze dienst reeds op per livestream naar televisie te kijken op bijvoorbeeld hun smartphone. Men kan op die app naar elke livestream (en dus ook naar de live-uitzendingen van LBL) kijken in de gehele EU. Men kan daarbij kiezen tussen een livestream van Sporza, NOS of Eurosport om Luik-Bastenaken-Luik te bekijken. Zo kan dus alsnog geheel legaal per livestream in Nederland naar de live-uitzending van Sporza kijken, terwijl de stream op de site van die Vlaamse publieke zender nochtans 'geo-blocked' is.

NLziet livestream LBL 2019

Het is ook mogelijk om op 28 april 'Liège-Bastogne-Liège' in 2019 te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient dan wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook is er een livestream van deze oude Waalse wedstrijd te vinden op NPO Start. Op zowel NLZiet als op NPO Start kan men per livestream naar het live tv-verslag van NOS Studio Sport van Luik-Bastenaken-Luik 2019 kijken; de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn daarentegen niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream FloBikes? Nee

De Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes heeft in 2019 geen livestream van Luik-Bastenaken-Luik. Zij bezitten niet de uitzendrechten om de klassiekers van de ASO (zoals ook de Waalse Pijl en Parijs-Roubaix) via een livestream online uit te zenden.

Uitslagen Luik-Bastenaken-Luik 2019

Uitslag herenwedstrijd LBL:

 1. Jakob Fuglsang (Den) Astana in 6:37:37
 2. Davide Formolo (Ita) Bora - Hansgrohe op 27 sec.
 3. Maximilian Schachmann (Dui) Bora - Hansgrohe op 57
 4. Adam Yates (UK) Mitchelton - Scott z.t.
 5. Michael Woods (Can) Education First z.t.
 6. David Gaudu (Fra) Groupama - FDJ z.t.
 7. Mikel Landa Meana (Spa) Movistar z.t.
 8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain - Merida 1:00
 9. Dylan Teuns (Bel) Bahrain - Merida op 1:05
 10. Wout Poels (Ned) Sky op 1:26

Uitslag dameswedstrijd LBL:

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) Mitchelton-Scott 3:42:10
 2. Floortje Mackaij (Ned) Team Sunweb op 1:39
 3. Demi Vollering (Ned) Parkhotel Valkenburg op 1:43
 4. Soraya Paladin (Ita) Ale Cipollini
 5. Lucinda Brand (Ned) Team Sunweb
 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) Canyon-SRAM
 7. Elizabeth Deignan (UK) Trek-Segafredo
 8. Alena Amialiusik (WRu) Canyon-SRAM
 9. Elisa Longo Borghini (Ita) Trek-Segafredo
 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) Bigla

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik is een klassieke wielerwedstrijd die elk jaar op het einde van april gereden wordt. De wedstrijd do…
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Waalse Pijl 2019 - live op tv en livestreamWaalse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 83e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt gehouden op woensdag 24 april…
Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2019Jupiler Pro League erelijst landskampioenen België 1896-2019118 kampioenschappen, 16 landskampioenen. Het Belgische voetbal wordt reeds enkele decennia gedomineerd door Club Brugge…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=9236
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2814/luik-bastenaken-luik--liege---bastogne---liege-.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge%E2%80%93Bastogne%E2%80%93Li%C3%A8ge
 • http://www.velonews.com/2017/02/news/liege-bastogne-liege-reshuffles-route-invites-2017-wildcard-teams_431021

Reageer op het artikel "Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!