InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream Op zondag 28 april 2019 wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Dit is de 105e editie van deze Belgische wielerkoers. Luik-Bastenaken-Luik 2019 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Ook kan men deze Waalse klassieker online via een livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ardennenklassieker eruit? Welke belangrijke hellingen moeten de deelnemers beklimmen? Welke teams staan op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik 2019? Hoe is de geschiedenis van deze oude Waalse koers verlopen?

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Beginjaren

De Waalse krant L'Expresse organiseerde in 1892 de eerste editie van deze wielerwedstrijd. In die tijd was het nog geen profkoers, het was een wedstrijd voor amateurs. De Belg Leon Houa won de eerste editie Liège–Bastogne–Liège met grote overmacht. De nummer twee finishte met een achterstand van 22 minuten op de winnaar en de nummer drie kwam pas 44 minuten na Houa over de finish. Ook in 1893 was het nog een amateurkoers en wederom won Houa de wedstrijd. In 1894 werd Houa profwielrenner. Toevallig was Luik-Bastenaken-Luik dat jaar voor het eerst een profkoers. Wederom pakte Houa de zege in deze Waalse eendagskoers, ditmaal met zeven minuten voorsprong op de nummer twee.

In die editie van 1894 werd overigens de toen pas 23-jarige Maurice Garin vierde. Garin had op dat moment nog de Italiaanse nationaliteit. In december 1901 zou hij Fransman worden. In 1903 zou Garin wielergeschiedenis schrijven door de allereerste editie van de Tour de France te winnen.

Herstart

Na die drie edities die door Léon Houa werden gewonnen, leek het er lang op dat Houa voor altijd de enige renner zou blijven die ooit Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De wedstrijd werd namelijk jarenlang niet meer georganiseerd en het leek erop dat hij voor altijd ter ziele was gegaan.

In 1908 keerde de wedstrijd toch weer terug op de kalender. Ook in 1909 werd hij georganiseerd. In die periode leek de wedstrijd nog steeds niet erg levensvatbaar. In 1910 werd hij namelijk niet georganiseerd. In 1911 keerde hij toch weer terug op de kalender. L-B-L kende dus een zeer moeizame beginperiode, maar na de Eerste Wereldoorlog begon de koers toch langzaam maar zeker steeds meer prestige te krijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide Liège-Bastogne-Liège uit tot een onbetwiste internationale topklassieker, waar ook veel toprenners van buiten België zich op gingen focussen. Zoals de legendarische Zwitser Ferdy Kübler die de koers won in 1951 en 1952.

Erelijst

De recordhouder qua aantal zeges in LBL is de legendarische 'Kannibaal' Eddy Merckx, die vijf keer deze klimklassieker won. De Italiaan Moreno Argentin, die een grote specialist was in de Waalse klassiekers, won Luik-Bastenaken-Luik vier keer. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte zegevierde vier keer: in 2006, 2008, 2015 en 2017. Er zijn drie coureurs die drie zeges pakten in LBL: de eerder genoemde Belg Léon Houa, zijn landgenoten Alfons Schepers en Fred de Bruyne. Vier Nederlanders wonnen LBL: Ab Geldermans in 1960, Steven Rooks in 1983, Adrie van der Poel in 1988 en Wout Poels in 2016.

Recente winnaars van deze wedstrijd zijn onder meer de Belg Philippe Gilbert (2011), de Kazach Maksim Iglinski (2012), de Ier Daniel Martin (2013), de Australiër Simon Gerrans (2014), de Nederlander Wout Poels (2016), Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015 en 2017) en Bob Jungels (2018).

Namen

De officiële naam van deze Waalse klassieker is Liège-Bastogne-Liège. In Nederland en Vlaanderen wordt deze koers echter doorgaans Luik-Bastenaken-Luik genoemd. Vaak wordt de wedstrijdnaam afgekort met 'LBL' of 'L-B-L'. Een bekende bijnaam van deze wedstrijd is 'La Doyenne'. Dit betekent 'ouderdomsdeken'. Deze naam heeft de wedstrijd te danken aan het feit dat het de oudste koers is van de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers'. (De andere vier monumenten zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.)

Parcours en route LBL 2019

Nieuwe finishplaats in 2019

In de periode 1992-2018 lag de finish van Luik-Bastenaken-Luik doorgaans in Ans, wat een voorstadje is van Luik. Met ingang van 2019 keert de finish van Luik-Bastenaken-Luik echter weer terug in het centrum van Luik. De finishlijn ligt daar op de middag van zondag 28 april op de boulevard d’Avroy.

Beklimmingen

Hieronder vindt u een overzicht van de hellingen die in het parcours van LBL 2018 zijn opgenomen. Voor elke helling staat de afstand vermeld, die de deelnemers hebben afgelegd op het moment dat ze op de top van de klim aankomen. Het parcours heeft in totaal een lengte van 256 kilometer. De top van de officiële laatste klim ligt in de theorie dus op circa 15 kilometer van de finish, maar in de praktijk moeten de renners daarna nog een heuveltje beklimmen, die niet tot de officiële beklimmingen behoort, maar wel effect kan hebben op het verloop van de fianle.

Parcours: Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik 2019

 • 75 km: Cote de La Roche-en-Ardenne
 • 121 km: Cote de Saint-Roch
 • 161 km: Cote de Mont-le-Soie
 • 169,5 km: Cote de Wanne
 • 176 km: Cote de Stockeu
 • 181,5 km: Cote de la Haute-Levée (bij Stavelot)
 • 194,5 km: Col du Rosier
 • 207 km: Col du Maquisard
 • 219 km: Cote de La Redoute
 • 231 km: Cote des Forges
 • 241 km: Cote de la Roche-aux-Faucons

Startlijst Luik-Bastenaken-Luik 2019: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van L-B-L 2019? Sowieso nemen alle World Tour-ploegen automatisch deel aan deze Belgische topklassieker. Daarnaast hebben zeven ProContinentale Teams wildcards gekregen van de organisatie (ASO). Daarbij zijn vier Franse teams en drie Belgische ploegen.

Wildcards LBL 2019 (PCT's):

 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Arkéa-Samsic (Fra)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)
 • Sport Vlaanderen-Baloise (Bel)
 • Wallonie-Bruxelles (Bel)
 • Wanty-Gobert (Bel)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Luik-Bastenaken-Luik

Welke renners staan op de deelnemerslijst van Luik-Bastenaken-Luik 2019? Voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik 2019 wordt hier een link geplaatst naar de startlijst met rugnummers van deze koers.

Favorieten

De Spanjaard Alejandro Valverde, die reeds vier keer Luik-Bastenaken-Luik won, behoort in 2019 wederom tot de toprenners die strijden om de zege in Luik-Bastenaken-Luik. Andere belangrijke kanshebbers zijn onder meer Julian Alaphillippe, Michael Valgren Andersen, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Bob Jungels en Roman Kreuziger. Outsiders zijn onder meer Romain Bardet, Jakob Fuglsang, Michael Matthews, Daniel Martin, Philippe Gilbert, Tim Wellens en Jelle Vanendert.

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

Luik-Bastenaken-Luik 2018 wordt live op tv uitgezonden door onder meer Eurosport, de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Hoe laat beginnen deze live tv-uitzendingen?

Luik-Bastenaken-Luik live bij NOS Studio Sport

Bij de NOS is de uitzending van Luik-Bastenaken-Luik een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, die om 13u10 begint op de zender op Nederland (NPO1), maar waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. De live-uitzending van LBL 2019 begint bij de NOS om circa 14u05 op de zender Nederland1 (NPO1). Voorafgaand daaraan is er echter (vanaf circa 13u45) al een voorbeschouwing van de NOS op deze koers.

Luik-Bastenaken-Luik live bij Sporza

De live-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één, als onderdeel van het programma 'Sporza op Zondag' (dat programma begint om 13u30, doch bestaat ook deels uit reportages van andere sportevenementen). Zij zenden ook een voorbeschouwing op Luik-Bastenaken-Luik uit. Hun live verslag van de wedstrijd begint om 14u00.

Eurosport: The Home of Cycling

Ook Eurosport, 'The Home of Cycling', zendt deze grote Ardennenklassieker in 2019 weer live uit op tv. De live tv-uitzending van Luik-Bastenaken-Luik begint bij Eurosport om 14u00 op hun zender Eurosport1.

Livestream Luik-Bastenaken-Luik 2019

Livestream Vlaanderen: Sporza

LBL 2019 ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt onder meer een livestream door Sporza aangeboden. Met zo'n livestream kan men Luik-Bastenaken-Luik 2019 live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij LBL 2019 is geheel gratis. De stream is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream mag kijken. Voor andere landen is deze officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza begint om circa 14u00. Men kan deze gratis livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 op de middag van 28 april 2019 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op die site van Sporza. Ook vindt men op die middag in de rubriek 'Wielrennen' een link naar de officiële Vlaamse livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019. Ook kan men de livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 op 28 april vinden via de Sporza App.

Livestream Nederland: NOS

Ook de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) biedt op haar website een livestream van Luik-Bastenaken-Luik aan. Deze livestream is ook te bekijken via de NOS-app. Voor deze livestream van LBL geldt echter ook dat die geo-restricted is. Zoals Sporza alleen maar de online uitzendrechten in België heeft, heeft de NOS alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Nederland. Het is daarom officieel verboden om deze livestream van de NOS van buiten Nederland te bekijken. Net als de livestream van Sporza is ook de stream van de NOS gratis. Men hoeft ook geen account te hebben om de livestream op de website te bekijken. De livestream van de NOS begint om circa 14u05.

Livestream Eurosport

Ook is Luik-Bastenaken-Luik te volgen via een livestream van de sportzender Eurosport. Hun officiële livestream bevindt van Luik-Bastenaken-Luik 2019 zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te gebruiken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. De livestream van Luik-Bastenaken-Luik 2019 begint bij hen op 14u00. Eurosport heeft gedurende het hele wegwielerseizoen een groot aanbod aan wielerwedstrijden die men online per livestream kan bekijken. Eurosport heeft bijvoorbeeld ook exclusief voor de Benelux de officiële livestream van de Giro d'Italia 2019.

Go App livestream

Behalve via een livestream van één van de bovengenoemde omroepen, kan men ook via de Go App (online tv) op de middag van 28 april live naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. Met die dienst kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Het is een dienst van ziggo.

Voorgaande editie: Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2018

 1. Bob Jungels (Lux) QuickStep 6:24:44
 2. Michael Woods (Can) EF Education First op 7 sec.
 3. Romain Bardet (Fra) AG2R z.t.
 4. Julian Alaphilippe (Fra) QuickStep op 39 sec.
 5. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain Merida z.t.
 6. Enrico Gasparotto (Ita) Bahrain Merida z.t.
 7. Davide Formolo (Ita) Bora Hansgrohe z.t.
 8. Roman Kreuziger (Tsj) Mitchelton-Scott z.t.
 9. Sergio Henao (Col) Sky z.t.
 10. Jakob Fuglsang (Den) Astana z.t.
 11. Jelle Vanendert (Bel) Lotto Soudal op 45 sec.
 12. Sam Oomen (Ned) Sunweb-Giant op 48 sec.
 13. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 51 sec.
 14. Jack Haig (Aus) Mitchelton-Scott op 1:06
 15. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb-Giant op 1:24

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Luik - Bastenaken - Luik 2012De 98e editie van Luik - Bastenaken - Luik wordt op zondag 22 april 2012 verreden. De wielerklassieker die in 1892 al ha…
Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenenLuik-Bastenaken-Luik is een klassieke wielerwedstrijd die elk jaar op het einde van april gereden wordt. De wedstrijd do…
WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit eliteOp zondag 23 september 2012 vindt de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen voor elite-renners (profs) plaats in…
Waalse Pijl 2019 - live op tv en livestreamWaalse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 83e editie van de Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt gehouden op woensdag 24 april…
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=9236
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2814/luik-bastenaken-luik--liege---bastogne---liege-.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge%E2%80%93Bastogne%E2%80%93Li%C3%A8ge
 • http://www.velonews.com/2017/02/news/liege-bastogne-liege-reshuffles-route-invites-2017-wildcard-teams_431021

Reageer op het artikel "Luik-Bastenaken-Luik 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!