Veldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 5 december 2020 wordt in Boom (België) de zesde editie verreden van de Cyclocross Boom. Deze cross is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De 'Cyclocross Boom 2020' wordt live op tv uitgezonden. Ook is de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX' online via een livestream te bekijken. Het parcours van deze veldrit bevindt zich op recreatiedomein 'De Schorre'. Veel prominente deelnemers staan bij deze Vlaamse cyclocross op de startlijst. Deze veldrit stond overigens oorspronkelijk ook bekend onder de naam 'De Niels Albertland Cyclocross Boom'. Een andere naam voor deze wedstrijd is de 'Cyclocross De Schorre - Boom'.

Niels Albert

Toptalent

Niels Albert werd op 5 februari 1986 geboren in Bonheiden. In zijn jonge jaren was hij een BMX'er. In die discipline won hij twee keer een Belgisch kampioenschap. Later maakte hij de overstap naar het veldrijden en ook op dat onderdeel van de wielersport bleek hij een groot talent te zijn. In het seizoen 2003-2004 werd als hij junior zowel Belgisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen in het veldrijden. Hierna zouden nog heel wat nationale, Europese en wereldtitels volgen.

Prof

In februari 2009 deed Niels Albert voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs. In het Nederlandse Hoogerheide pakte hij als debutant op indrukwekkende wijze de profwereldtitel. In 2012 pakte Albert voor de tweede keer de wereldtitel. Ook won hij bij de profs twee keer het eindklassement van de UCI Wereldbeker Veldrijden en één keer het eindklassement van de Bpost Bank Trofee.

Hartritmestoornissen

In het voorjaar van 2014 kwam er een vroegtijdig einde aan de profwielerloopbaan van Niels Albert. Op 19 mei 2014 vertelde hij aan de pers, dat hij wegens hartritmestoornissen moest stoppen met topsport. Hij was op dat moment pas 28 jaar.

Na het wielrennen

Nadat hij gestopt was met veldrijden, bleef Niels Albert toch actief in de wielersport. Zo werd hij met ingang van september 2014 ploegleider bij het continentale team Vastgoedservice Golden Palace. Daarmee werd hij onder meer ploegleider van het Belgische supertalent Wout van Aert. (Hij zou dat tot in 2018 blijven.) Kort na het einde van zijn profcarrière bracht Niels Albert ook een boek uit met zijn levensverhaal: samen met de journalist Nico Dick schreef Albert het boek 'Recht uit het hart'.

Cyclocross Boom

Begin 2015 maakte Albert ook bekend, dat hij in de toekomst een profveldrit wilde gaan organiseren en dat hij op de achtergrond al ver was met de realisatie van dit plan. Oorspronkelijk droeg deze cross als werknaam 'Niels Albertland Cyclocross Boom'. (Onder die naam werd deze veldrit ook ingeschreven op de kalender van de UCI.) Later werd de naam van deze veldrit 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'. In 2017 werd deze wedstrijd een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Sindsdien is de organisatie qua naamvoering van deze wedstrijd de focus gaan leggen op de benaming 'Cyclocross Boom' (zo staat de veldrit sinds 2018 ook officieel op de kalender), maar in de volksmond noemt menigeen deze wedstrijd nog de 'Cross van Niels Albert'.

Locatie van het parcours: De Schorre

Het parcours van deze veldrit bevindt zich op het recreatiedomein 'De Schorre' in de gemeente Boom. De hoofdingang (met parking) van het parcours bevindt zich bij de Schommelei en de Kerkhofstraat. Daarnaast is er ook een ingang (met parking) bij de Deltaweide, aan de Dirkputstraat. Recreatiedomein 'De Schorre' is in België vooral bekend als de locatie waar jaarlijks het dance-event 'Tomorrowland' wordt georganiseerd.

Boom

De gemeente Boom (België) ligt in de provincie Antwerpen. De gemeente telt circa 17.000 inwoners. De plaats Boom ligt aan de rivier de Rupel. Tot de beroemde personen die in Boom werden geboren, behoren onder meer de schrijver Paul Koeck, de bluesmuzikant Roland van Campenhout, de nieuwslezer Bavo Claes, de countryzanger en ondernemer Bobbejaan Schoepen en de wielrenner Kevin Seeldraeyers. In Boom wordt jaarlijks Tomorrowland georganiseerd, een gigantisch dance-festival, waar bijvoorbeeld in 2014 meer dan 350.000 toeschouwers naartoe kwamen.

Erelijst Cyclocross Boom

In 2015 werd de eerste editie van deze veldrit gewonnen door de Nederlander Lars van der Haar. Hij zegevierde in een tijd van 58 minuten en 24 seconden. Tweede werd de Belg Wout van Aert, met een achterstand van 6 seconden. Sven Nys eindigde op de derde plek, met een achterstand van 45 seconden op de winnaar van deze cyclocross. In 2016 werd de tweede editie van deze veldrit verreden. Ditmaal ging de zege naar de Belg Wout van Aert. Hij versloeg zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, die als tweede finishte. In 2017 werd de wedstrijd wederom gewonnen door Wout van Aert. Laurens Sweeck finishte toen als tweede. In 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit. In 2019 werd deze cross gewonnen door Toon Aerts.

Telenet Superprestige Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2017-2018 is de veldrit in Boom een onderdeel geworden van het befaamde klassement 'Telenet Superprestige Veldrijden'. De cross van Niels Albert heeft toen bij de Superprestige de plek ingenomen van de veldrit van Francorchamps, die van de kalender is verdwenen. De cross in Francorchamps was de enige Waalse veldrit in de Superprestige Cyclocross. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden alle wedstrijden van dit klassement daarom ook live uit op tv (Playtime en Play Sports) en online via een livestream (Play Sports).

Deelnemers: startlijst Cyclocross Boom 2020

Afwezig: Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Cyclocross Boom 2020? De meeste overige veldrittoppers hebben een vast contract met de Telenet Superprestige Veldrijden, waardoor zij automatisch op de deelnemerslijst staan van alle wedstrijden die meetellen voor de Superprestige. Tot de deelnemers aan de Cyclocross Boom 2020 behoren dus wereldtoppers zoals Toon Aerts, Eli Iserbyt Lars van der Haar en Laurens Sweeck. T.z.t. vindt u hier de startlijst met rugnummers van de veldrit van Boom 2020.

Programma Cyclocross Boom 2020 (zaterdag 5 december)

 • 10u30 Nieuwelingen
 • 11u50 Junioren
 • 13u40 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Heren Beloften

Tickets Cyclocross Boom

De tickets voor de veldrit in Boom kosten op de dag van de wedstrijd twaalf euro aan de kassa. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang gratis bij de Cyclocross Boom. De voorverkoop voor deze veldrit vindt plaats via de website van Ticketmaster.

Live op tv: Sporza, Telenet Play Sports, Playtime en Ziggo Sport

Cyclocross Boom op tv in België

Op welke zender is deze cross live te zien? Deze veldrit in Boom wordt in Vlaanderen live op tv uitgezonden door Sporza, Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus Tv. De zenders Telenet Playtime (kanaal 14) en Proximus Tv zijn digitale kanalen die automatisch beschikbaar zijn voor de Vlaming die een abonnement heeft voor digitale tv bij respectievelijk Telenet of Proximus. Daarentegen is Telenet Play Sports een zenderpakket waarvoor men wel expliciet een extra abonnement dient te hebben.

Live tv-uitzending van Sporza VRT

Hoe laat begint de live tv-uitzending van deze veldrit? De uitzending van de Cyclocross Boom begint om 13u30 op de zender VRT één (Sporza), met de wedstrijd voor de dames elite. Het startschot van de herenwedstrijd klinkt op die zender live om 15u00.

Cyclocross Boom op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

In Nederland is deze cyclocross live op tv te zien bij Ziggo Sport Totaal. Zij zenden zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit. Hun live tv-uitzending van de Cyclocross Boom vindt helaas niet plaats op het 'open net' van Ziggo Sport (kanaal 14), maar op een abonneezender. De live tv-uitzending begint om 13u40 op de zender Ziggo Sport Extra. Men kan deze zender bekijken als men een abonnement heeft op het totale zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Dit zenderpakket is de opvolger van het vroegere 'Sport 1' en men kan bij Ziggo een abonnement op dat pakket kopen. Dit abonnement is echter ook één van de 'gratis' opties die men als bonus kan kiezen bij bepaalde gecombineerde abonnementen van Ziggo en Vodafone.

Ook alle overige veldritten van de Superprestige Veldrijden zijn live op tv (en per livestream) te zien bij Ziggo Sport Totaal. Soms zijn die wedstrijden live te zien op het open net van Ziggo Sport (kanaal 14), maar als er op zo'n middag andere grote sportevenementen zijn (bijvoorbeeld Formule 1 of voetbalwedstrijden uit Engeland of Spanje), dan verhuizen de live-uitzendingen van het veldrijden vaak naar de zenders van Ziggo Sport Totaal die alleen door abonnees te zien zijn.

Livestream Cyclocross Boom 2020 (5 december)

Livestream Sporza

Hoe kan men online via een livestream naar deze cross kijken? Er wordt door Sporza (VRT) een gratis livestream van deze veldrit verzorgd. Die livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Deze gratis livestream van deze veldrit is wel 'geo-restricted' en kan men alleen in België bekijken.

Livestream Play Sports

Bij het Vlaamse Telenet Play Sports is er op de wedstrijddag om 13u40 een officiële livestream van de Cyclocross Boom beschikbaar. Met die livestream kan men dus op een smartphone of computer naar de Cyclocross Boom 2020 kijken. Deze livestream bevindt zich op 5 december op de website van Telenet Play Sports. Deze officiële Belgische livestream van de Cyclocross Boom 2020 is echter alleen toegankelijk voor abonnees van Telenet Play Sports. Bij Play Sports zijn alle wedstrijden van de Superprestige online via een livestream te bekijken. Daarnaast zijn ook alle wereldbekerwedstrijden bij hen per livestream te zien. Verder zijn ook de diverse andere Belgische profcrossen bij hen via de livestream te zien.

Livestream Ziggo Sport Totaal (Nederland)

Voor Nederlanders is er op de middag van 5 december een livestream bij Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Die livestream begint om 13u40. Dat houdt in dat men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd per livestream uitzendt. (Tot aan 2018 was op hun livestream alleen de herenwedstrijd te zien.) De livestream voor Nederlandse kijkers bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de Cyclocross Boom is alleen automatisch bereikbaar voor abonnees van die applicatie. De livestream van Ziggo Sport Totaal is voor niet-abonnees echter wel via 'pay per view' (PPV) te bekijken. Bij Telenet Play Sports bestaat daarentegen niet de mogelijkheid om via 'pay per view' online een livestream te bekijken. Ook de overige wedstrijden van de Superprestige Cyclocross zijn per livestream bij Ziggo Sport Totaal te zien.

Livestream Go App (Nederland en hele EU)

Deze Superprestige Cyclocross is ook per livestream te bekijken op de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Daaronder is ook de zender waarop Sporza deze veldrit live uit. De app is een dienst van Ziggo. Elke klant van digitale tv bij hen kan via deze app per livestream naar die cross kijken. Deze livestream is niet alleen in Nederland te bekijken. Elke livestream op deze Go App kan men in de hele EU bekijken, plus nog in diverse andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland.

Internationale livestream

Er bestaat ook een internationale livestream van de Cyclocross Boom 2020. Deze livestream is in handen van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van hen bij de veldrit van Boom 2020 te kunnen bekijken, moet men wel een abonnement bij FloBikes hebben. Het bedrijf FloBikes is zich zeer ambitieus aan het focussen op de groeiende markt van veldritliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada. Zij bieden ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Zo is ook de wereldbeker veldrijden bij hen per livestream te volgen. Ook relatief kleine profveldritten, zoals de Brico Crossen (die in Vlaanderen live op tv en per livestream worden uitgezonden door VTM), zijn in Noord-Amerika live via een stream van FloBikes te volgen. Behalve het veldrijden, zenden zij ook veel grote wedstrijden uit het Europese wegwielrennen via een livestream uit. Vanwege uitzendrechtenkwesties geldt overigens wel regelmatig dat zo'n livestream van FloBikes geo-restricted is. Dat houdt in dat men een bepaalde livestream dan bijvoorbeeld alleen in Canada en de Verenigde Staten mag bekijken, doch dus niet in Nederland of België.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Boom 2019

 1. Toon Aerts (Bel) in 1u01'54"
 2. Quinten Hermans (Bel) op 5 sec.
 3. Tom Pidcock (UK) 14"
 4. Corné van Kessel (Ned) 46"
 5. Lars van der Haar (Ned) 48"
 6. Laurens Sweeck (Bel) 1'23"
 7. Tim Merlier (Bel) 1'35"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 2'06"
 9. Jens Adams (Bel) 2'19"
 10. Tom Meeusen (Bel) 2'31"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…

Tips voor een perfecte loopoutfitTips voor een perfecte loopoutfitHardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je cond…
Veldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestreamDe 30e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op zaterdag 31 oktober. In 2020 wordt deze cross voor het eerst in zij…
Bronnen en referenties
 • http://www.deschorre.be/recreatie-en-sport.html
 • http://www.ticketmaster.be/event/niels-albert-cx-cyclocross-tickets/10499
 • http://www.uitgeverijkannibaal.be/recht-uit-het-hart
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30331/niels-albert-krijgt-eigen-veldrit.html
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2227198
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
 • http://www.nielsalbertcx.be/

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Boom 2020, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

De Vuyst Ernest, 22-10-2016 17:08 #4
Als ex-bondsvoorzitter van de KBWB hebben we destijds veel inspanningen (financiële en andere) gedaan om het veldrijden te promoten. Met de tijd en mede door de prestaties van Nijs en Wellens is deze sport uit gegroeid tot een, te genieten sportspektakel. Nu er sinds jaren veel opkomst is voor deze sportdiscipline moeten mensen die het zich niet financieel kunnen veroorloven of fysisch niet in staat zijn plaatselijk aanwezig te zijn, betalen om een uurtje op zaterdag - en/of zondagnamiddag te genieten van deze sport. Uiteraard kunnen niet alle wedstrijden op TV worden uitgezonden. Maar de sportievelingen die lid zijn van Telenet moeten betalen (méér dan het inkomgeld ) voor bepaalde wedstrijden. Geef ons maar terug de uitzendingen van de vertrouwde VRT.

Matthys Roger, 22-10-2016 15:22 #3
Veel beloven van uit te zenden op Play Sport maar niets van te merken. Bedankt.

Johan Coenen, 10-11-2015 20:18 #2
Kan iemand mij vertellen hoe ik in Nederland de Telenet wedstrijden kan bekijken? De helft wordt niet uitgezonden via Sporz en ook het Livestream kanaal dat vorig jaar nog prima werkte levert geen signaal dit jaar? Gr van een Nederlands cross liefhebber die ALTIJD op jullie mooie zenders alle uitzendingen volgt.

Ghislain Segers, 31-10-2015 15:42 #1
Spijtig dat ik de wedstrijd niet rechstreeks kon volgen op tv. Ik ben reeds méér dat tien jaar klant bij Telenet. Dat ik voor volkssport extra moet bijbetalen vind ik er grof over. Foei Telenet. Ondanks dit euvel toch een dikke proficiat voor Niels voor ' zijn ' inspanning om het veldrijden nog beter te promoten.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 4
Schrijf mee!