InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestream

Veldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestream

Veldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestream Op zondag 18 november 2018 wordt de Kwadro Flandriencross Hamme verreden. Deze veldrit in Hamme (België) telt mee voor de DVV Trofee Veldrijden 2018-2019. De Flandriencross is sinds 2014 de benaming van deze cyclocross, die daarvoor de Bollekescross heette (en indertijd nog te Hamme-Zogge werd verreden). De Flandriencross te Hamme wordt live op tv uitgezonden en is ook via een livestream online te bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Flandriencross 2018? Hoe ziet het programma van dit evenement te Hamme eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Vlaamse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de veldrit in Hamme

Voorgeschiedenis: de Bollekescross in Hamme-Zogge

Van 2002 tot en met 2013 werd in de gemeente Hamme de Bollekescross verreden. Deze fascinerende naam dankte deze veldrit aan de vele 'Bollekes' (biertjes) die tijdens dit volksfeest door de toeschouwers werden gedronken. Het parcours van de Bollekescross ging oorspronkelijk voor een zeer belangrijk deel door het dorp Zogge. Vandaar dat deze cyclocross jarenlang ook bekend stond als de veldrit van Hamme-Zogge.

Van 2002 tot 2013 was Jurgen Mettepenningen de drijvende kracht achter de organisatie van deze veldrit. Hij is in de veldritwereld daarnaast ook bekend als teammanager van de Sunweb-ploeg. Op den duur besloot hij om zich meer op zijn veldritploeg te focussen en zijn bemoeienis bij de veldrit van Hamme af te bouwen. In 2013 werd de Bollekescross gezamenlijk georganiseerd door de oude organisatie (van Mettepenningen) en de nieuwe organisatie (van Golazo Sport).

Sinds 2014 is Golazo Sport geheel verantwoordelijk voor de organisatie van deze cyclocross. Golazo is een befaamd organisatiebureau dat heel veel andere veldritten organiseert (waaronder de Soudal Classics, diverse Bpost Bank Trofee-wedstrijden en wereldbekercrossen). Daarnaast is Golazo ook actief in het wegwielrennen, als organisator van onder meer de Ronde van België en de Eneco Tour.

Erelijst cyclocross Hamme

Recordhouder qua aantal zeges in de cyclocross van Hamme is Sven Nys. Hij won in 2002 de eerste 'Bollekescross' en zou deze wedstrijd in totaal zeven keer winnen. De Tsjech Zdenek Stybar pakte twee keer de zege in Hamme: in 2009 en 2011. Mario de Clercq won de wedstrijd in 2003. Sven Vanthourenhout zegevierde in 2004 in de Bollekescross. Niels Albert won de cross van Hamme in 2013. In 2014 en 2015 pakte het Belgische supertalent Wout van Aert de zege in de cyclocross van Hamme. In 2016 en 2017 zegevierde de Nederlander Mathieu van der Poel.

Naam: Bollekescross wordt Flandriencross

Met ingang van de editie van 2014 heeft deze veldrit ook een nieuwe naam gekregen: de Flandriencross. Dit is een eerbetoon aan Greg van Avermaet, die woonachtig is te Hamme en ook betrokken is bij de organisatie van deze veldrit. Van Avermaet wordt ook wel 'de hedendaagse Flandrien' genoemd, omdat hij vier keer de Flandrien Trofee (renner van het jaar) heeft gewonnen, wat een record is.

Verhuizing: Superprestige naar Bpost (DVV)

In de beginjaren was de veldrit van Hamme een zogenaamde 'losse cross', oftewel een cyclocross die niet bij één van de grote klassementen behoort. Met ingang van het seizoen 2004-2005 werd de Bollekescross echter een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Dat bleef deze wedstrijd tot en met 2013. In 2014, met de komst van de nieuwe organisatie en de nieuwe naam, maakte de wedstrijd de overstap naar een ander regelmatigheidsklassement: de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-207 gewijzigd in de DVV Verzekeringen Trofee. Ook in de winter van 2018-2019 draagt het deze naam.

DVV Trofee Veldrijden 2018-2019

De DVV Trofee Veldrijden bestaat in de winter van 2018-2019 uit acht wedstrijden. Het is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd. De openingswedstrijd was de Koppenbergcross in Oudenaarde. De slotwedstrijd van de DVV Trofee is de Krawatencross in Lille, die plaatsvindt in februari 2019.

Programma Flandriencross Hamme 2018

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite
 • 15u00: Heren elite (profs)

Deelnemers: startlijst

Welke deelnemers staan op zondag 18 november 2018 op de startlijst van de veldrit in Hamme? Veel topveldrijders uit België en Nederland hebben een vast contract met de overkoepelende organisatie van de DVV Trofee Veldrijden 2018-2019. Dit houdt in dat zij automatisch (indien ze niet geblesseerd zijn) van start gaan in alle crossen van dit regelmatigheidsklassement. Op de deelnemerslijst van de Flandriencross staan daardoor automatisch de namen van de Belgische toppers Toon Aerts, Laurens Sweeck en Tom Meeusen, en Nederlandse toppers zoals Mathieu van der Poel, Corné van Kessel en Lars van der Haar. Een topper die niet op de startlijst van deze cross staat is de Belgische wereldkampioen Wout van Aert. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de Flandriencross 2018.

Flandriencross Hamme 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. Aerts, Toon
3. Sweeck, Laurens
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Kessel, Corné van
7. Merlier, Tim
8. Poel, David van der
9. Iserbyt, Eli
10. Pauwels, Kevin
11. Boros, Michael
12. Meeusen, Tom
13. Aerts, Thijs
14. Adams, Jens
15. Toupalik, Adam
16. Aernouts, Jim
17. Vermeersch, Gianni
18. Sweeck, Diether
19. Bosmans, Wietse
20. Vanthourenhout, Dieter
21. Wouters, Sieben
22. Godrie, Stan
23. Peeters, Yannick
24. Nieuwenhuis, Joris
25. Koyen, Niels
26. Wit, Edwin de
27. Goosen, Wouter
28. Duggan, David
29. Leaerts, Yelle
30. Tielen, Dario
31. Mundy, Isaac
32. Bakx, Kelvin
33. Pidcock, Thomas

Parcours: locatie

De Flandriencross heeft een ander parcours dan vroeger de Bollekescross in Hamme-Zogge had. Het oude parcours van deze cyclocross was ten zuiden van Hamme (bij Zogge), terwijl het nieuwe parcours zich aan de noordkant van Hamme bevindt, nabij de rivier de Durme. Het parcours is te vinden bij het Kaaiplein van Hamme. De grote parking voor het publiek van deze cyclocross bevindt zich op industriepark Zwaarveld. Daar vandaan rijden er bussen (een gratis shuttledienst) naar het parcours. Die shuttledienst begint 's ochtends om 10u15 en gaat de hele dag door. De laatste bus rijdt 's avonds om circa 21u00.

Tickets

Op de dag van de wedstrijd (18 november 2018) kosten tickets aan de kassa 12 euro. Voor BWB-leden kost een ticket 11 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben bij de Flandriencross gratis toegang. In de voorverkoop kosten toegangskaarten 11 euro. De voorverkoop vindt op diverse locaties in Hamme plaats, waaronder de Hubo, Café de Sloef en Dagbladhandel Vermeire. Voor grote supportersgroepen (van minimaal 20 personen) die gezamenlijk met supportersbussen naar de cross komen, is het mogelijk om via het organisatiebureau Golazo Sport collectief tickets te kopen, die dan 10 euro per stuk kosten.

Zoals bij veel grote evenementen is het ook bij de Flandriencross voor toeschouwers niet toegestaan om een rugtas mee te neem op het evenemententerrein (het gebied rondom het parcours).

Live op tv: Cyclocross Hamme

Live op Sporza

Alle wedstrijden van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en dat geldt dus ook voor de Flandriencross te Hamme. Zowel de wedstrijd van de heren elite (profs) als de wedstrijd van de dames elite worden live op tv uitgezonden op de publieke zender VRT één.

De commentatoren bij de live tv-uitzending van de Flandriencross Hamme 2018 zijn Michel Wuyts en Paul Herygers. De uitzending begint op zondag 18 november rond 13u30. De damescross begint om 13u45. De start van de herenwedstrijd is om 15u00. Tijdens die zondagmiddaguitzending waarin men live de Flandriencross uitzendt, is ook live aandacht voor de Zesdaagse van Gent 2018, waarvan op die zondag de slotdag plaatsvindt.

Live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland wordt de Flandriencross Hamme ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt plaats op de abonneezender Ziggo Sport Extra (die zender is alleen te ontvangen door mensen met een abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal). Deze live-uitzending begint om 14u55. Bij Ziggo zendt men dus alleen de herenwedstrijd van de veldrit van Hamme live uit en niet de dameswedstrijd.

Veldrijden live op tv

Welke crossen worden in de periode na de Flandriencross Hamme 2018 live uitgezonden op tv en online per livestream? De eerstvolgende tv-cross is de Ambiancecross Wachtebeke (op 24 november). De dag daarna volgt de World Cup - Duinencross Koksijde (op 25 november).

Livestream Flandriencross Hamme (18 november 2018)

Livestream België

De Flandriencross van Hamme is op zondag 18 november ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële Vlaamse livestream van de Flandriencross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met die livestream kan men de Cyclocross Hamme op bijvoorbeeld een smartphone of computer bekijken. Het is een gratis livestream. De officiële livestream van de Flandriencross is op de middag van de wedstrijddag vanaf circa 13u30 te vinden op de website van Sporza. Men vindt deze livestream op die site onder meer via de rubriek 'Nu Live'; ook kan men die stream van de Flandriencross vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die website. De livestream van Sporza is bij deze DVV-cross echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat die livestream van de Flandriencross alleen in België te bekijken is. Op de site van Sporza kunnen Belgische liefhebbers op die middag van 18 november overigens ook een ander groot wielerevenement per livestream volgen. Vanaf circa 13u30 vindt men in de rubriek 'nu live' van Sporza ook de livestream van de slotdag van de Zesdaagse van Gent 2018.

Livestream Nederland: Ziggo Sport Totaal

Bij Ziggo Sport Totaal wordt er voor Nederlandse kijkers een livestream beschikbaar gesteld van de Flandriencross 2018. Deze livestream bevindt zich op Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream begint om 14u55; men kan op deze stream dus alleen de herenwedstrijd live bekijken. Deze livestream is alleen maar beschikbaar voor abonnees van deze app.

Livestream FloBikes (internationaal)

De Flandriencross Hamme is op 18 november 2018 ook per livestream te bekijken bij FloBikes. Om deze livestream van de veldrit van Hamme bij dit Canadese bedrijf te bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Bovendien is deze livestream van de Flandriencross Hamme ook geo-restricted; hij is daardoor slechts in een beperkt aantal landen te bekijken, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië, Luxembourg en Australië. Voor kijkers in onder meer Nederland en België is deze livestream officieel 'geo-blocked'.

Alternatief bij Ziggo (Nederland) voor de livestream

Voor kijkers in Nederland die graag de Flandriencross Hamme via een legale livestream willen bekijken, maar niet een abonnement hebben op de Ziggo Sport Totaal Go App, bestaat er bij Ziggo een geheel legaal alternatief. Men kan bij Ziggo immers per livestream tv kijken op de Ziggo Go App. Daarmee kan men op de middag van 18 november dus ook naar VRT één kijken en zo alsnog via een livestream de Sporza-uitzending van de Flandriencross 2018 bekijken.

Uitslag Flandriencross Hamme 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tom Meeusen (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Gianni Vermeersch (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout Bel)
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Toon Aerts (Bel)
 9. Lars van der Haar (Ned)
 10. Jens Adams (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Flandriencross Hamme 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 56'08"
 2. Wout van Aert (Bel) op 33"
 3. Michael Vanthourenhout(Bel) 47"
 4. Corné van Kessel (Ned) 51"
 5. Tom Meeusen (Bel) 57"
 6. Kevin Pauwels (Bel) 1'05"
 7. Lars van der Haar (Ned) 1'15"
 8. Tim Merlier (Bel) 1'26"
 9. Jens Adams (Bel) 1'31"
 10. Toon Aerts (Bel) 1'57"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Hamme-Zogge: Flandriencross 2014 (Bollekescross)Op zondag 30 november 2014 wordt in de Vlaamse plaats Hamme de Kwadro Flandriencross verreden. Deze cyclocross stond vro…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2018 - live op tv en livestreamDe 55e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op zaterdag 10 november 2018. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/flandriencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flandriencross
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv

Reageer op het artikel "Veldrit Hamme: Flandriencross 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!