Veldrit Hamme: Flandriencross 2021, live op tv en livestream

Veldrit Hamme: Flandriencross 2021, live op tv en livestream Op zaterdag 23 januari 2020 wordt de Kwadro Flandriencross Hamme verreden. Deze veldrit in Hamme (België) telt mee voor de DVV Trofee Veldrijden 2020-2021. De Flandriencross is sinds 2014 de benaming van deze cyclocross, die daarvoor de Bollekescross heette (en indertijd nog te Hamme-Zogge werd verreden). De Flandriencross te Hamme wordt live op tv uitgezonden en is ook via een livestream online te bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Flandriencross 2021? Hoe ziet het programma van dit evenement te Hamme eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Oost-Vlaamse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de veldrit in Hamme

Voorgeschiedenis: de Bollekescross in Hamme-Zogge

Van 2002 tot en met 2013 werd in de gemeente Hamme de Bollekescross verreden. Deze fascinerende naam dankte deze veldrit aan de vele 'Bollekes' (biertjes) die tijdens dit volksfeest door de toeschouwers werden gedronken. Het parcours van de Bollekescross ging oorspronkelijk voor een zeer belangrijk deel door het dorp Zogge. Vandaar dat deze cyclocross jarenlang ook bekend stond als de veldrit van Hamme-Zogge.

Van 2002 tot 2013 was Jurgen Mettepenningen de drijvende kracht achter de organisatie van deze veldrit. Hij is in de veldritwereld daarnaast ook bekend als teammanager van de Sunweb-ploeg. Op den duur besloot hij om zich meer op zijn veldritploeg te focussen en zijn bemoeienis bij de veldrit van Hamme af te bouwen. In 2013 werd de Bollekescross gezamenlijk georganiseerd door de oude organisatie (van Mettepenningen) en de nieuwe organisatie (van Golazo Sport).

Sinds 2014 is Golazo Sport geheel verantwoordelijk voor de organisatie van deze cyclocross. Golazo is een befaamd organisatiebureau dat heel veel andere veldritten organiseert (waaronder de Soudal Classics, diverse Bpost Bank Trofee-wedstrijden en wereldbekercrossen). Daarnaast is Golazo ook actief in het wegwielrennen, als organisator van onder meer de Ronde van België en de Eneco Tour.

Erelijst cyclocross Hamme

Recordhouder qua aantal zeges in de cyclocross van Hamme is Sven Nys. Hij won in 2002 de eerste 'Bollekescross' en zou deze wedstrijd in totaal zeven keer winnen. De Tsjech Zdenek Stybar pakte twee keer de zege in Hamme: in 2009 en 2011. Mario de Clercq won de wedstrijd in 2003. Sven Vanthourenhout zegevierde in 2004 in de Bollekescross. Niels Albert won de cross van Hamme in 2013. In 2014 en 2015 pakte het Belgische supertalent Wout van Aert de zege in de cyclocross van Hamme. In 2016, 2017, 2018 en 2019zegevierde de Nederlander Mathieu van der Poel.

Naam: Bollekescross wordt Flandriencross

Met ingang van de editie van 2014 heeft deze veldrit ook een nieuwe naam gekregen: de Flandriencross. Dit is een eerbetoon aan Greg van Avermaet, die woonachtig is te Hamme en ook betrokken is bij de organisatie van deze veldrit. Van Avermaet wordt ook wel 'de hedendaagse Flandrien' genoemd, omdat hij vier keer de Flandrien Trofee (renner van het jaar) heeft gewonnen, wat een record is.

Verhuizing: Superprestige naar Bpost (DVV)

In de beginjaren was de veldrit van Hamme een zogenaamde 'losse cross', oftewel een cyclocross die niet bij één van de grote klassementen behoort. Met ingang van het seizoen 2004-2005 werd de Bollekescross echter een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Dat bleef deze wedstrijd tot en met 2013. In 2014, met de komst van de nieuwe organisatie en de nieuwe naam, maakte de wedstrijd de overstap naar een ander regelmatigheidsklassement: de Bpost Bank Trofee. De naam van dit klassement is met ingang van het seizoen 2016-207 gewijzigd in de DVV Verzekeringen Trofee. Ook in de winter van 2020-2021 draagt het deze naam.

DVV Trofee Veldrijden 2020-2021

De DVV Trofee Veldrijden bestaat in de winter van 2020-2021 uit acht wedstrijden. Het is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd. De openingswedstrijd was de Koppenbergcross in Oudenaarde. Alle crossen die meetellen voor dit klassement zijn live op tv en via een livestream te zien bij Sporza. In tegenstelling tot veel andere regelmatigheidsklassementen is de DVV Trofee een klassement op basis van tijd en niet op basis van punten.

Programma Flandriencross Hamme 2021 op 23 januari

 • 10u30: Junioren
 • 11u50: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite
 • 15u00: Heren elite (profs)

Deelnemers: startlijst Flandriencross 2021

Welke deelnemers staan op zaterdag 23 januari 2021 op de startlijst van de veldrit in Hamme? Veel topveldrijders uit België en Nederland hebben een vast contract met de overkoepelende organisatie van de DVV Trofee Veldrijden 2020-2021. Dit houdt in dat zij automatisch (indien ze niet geblesseerd zijn) van start gaan in alle crossen van dit regelmatigheidsklassement. Op de deelnemerslijst van de Flandriencross staan daardoor automatisch de namen van de Belgische toppers Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, en Nederlandse toppers zoals Lars van der Haar. Hieronder vindt u t.z.t. de complete startlijst met rugnummers van deze Flandriencross.

Parcours: locatie

De Flandriencross heeft een ander parcours dan vroeger de Bollekescross in Hamme-Zogge had. Het oude parcours van die cyclocross was ten zuiden van Hamme (bij Zogge), terwijl het nieuwe parcours zich aan de noordkant van Hamme bevindt, nabij de rivier de Durme. Het parcours van de Flandriencross is te vinden bij het Kaaiplein van Hamme.

Live op tv: Cyclocross Hamme (zaterdag 23 januari 2021)

Live op Sporza

Alle wedstrijden van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en dat geldt dus ook voor de Flandriencross te Hamme. Zowel de wedstrijd van de heren elite (profs) als de wedstrijd van de dames elite worden live op tv uitgezonden op de publieke zender VRT één.

De live tv-uitzending van de Flandriencross Hamme 2021 begint op zaterdag 23 januari rond 13u30. De damescross begint om 13u45. De start van de herenwedstrijd is bij deze cyclocross om 15u00.

Live op Eurosport (alleen de herenwedstrijd)

De Flandriencross wordt in 2021 ook live op tv uitgezonden door Eurosport.

Livestream Flandriencross Hamme (23 januari 2021)

Livestream Sporza

De Flandriencross van Hamme is op zaterdag 23 januari 2021 ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële Vlaamse livestream van de Flandriencross wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met die livestream kan men de Cyclocross Hamme op bijvoorbeeld een smartphone of computer bekijken. Het is een gratis livestream. De officiële livestream van de Flandriencross is op de middag van de wedstrijddag vanaf circa 13u30 te vinden op de website van Sporza. Men vindt deze livestream op die site onder meer via de rubriek 'Nu Live'; ook kan men die stream van de Flandriencross vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die website. Eveneens is de livestream van deze Oost-Vlaamse cyclocross te vinden op de Sporza App. De livestream van Sporza is bij deze DVV-cross echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat die livestream van de Flandriencross alleen in België te bekijken is.

Livestream Eurosport

Deze Oost-Vlaamse cyclocross wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden bevindt zich op de Eurosport Player App. Men kan hun livestream op die middag van 23 januari echter alleen maar bekijken, indien men een betaald abonnement heeft op deze app.

Livestream FloBikes (internationaal)

De Flandriencross Hamme is op 23 januari 2021 ook per livestream te bekijken bij FloBikes. Om deze livestream van de veldrit van Hamme bij dit Canadese bedrijf te bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Bovendien is deze livestream van de Flandriencross Hamme ook geo-restricted; hij is daardoor slechts in een beperkt aantal landen te bekijken, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië, Luxembourg en Australië. Voor kijkers in onder meer Nederland en België is deze livestream officieel 'geo-blocked'. Ook bij veel andere wedstrijden is de livestream van deze dienst voor kijkers in de lage landen 'geo-blocked'.

Livestream Go App

Voor kijkers in Nederland die graag de Flandriencross Hamme via een legale livestream willen bekijken, maar niet een abonnement hebben op de Eurosport Player, bestaat er bij Ziggo een geheel legaal alternatief. Men kan bij Ziggo immers per livestream tv kijken op de Ziggo Go App. Daarmee kan men op de middag van 23 januari dus ook naar VRT één kijken en zo alsnog via een livestream de Sporza-uitzending van de Flandriencross 2021 bekijken. Ook kan men op die middag per livestream via die app naar de uitzending van de herencross op Eurosport1 kijken. Wie klant van digitale tv bij Ziggo is, kan zo'n livestream van deze cyclocross overigens in elk land van de Europese Unie bekijken.

Livestream via iTV

Het is ook mogelijk om deze Oost-Vlaamse veldrit op aterdag 23 januari te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst van KPN. Iedereen die bij hen een abonnement op interactieve tv heeft, kan op die app per livestream tv kijken. Via die app zijn exact dezelfde zenders per livestream te ontvangen, die men ook thuis op het tv-toestel kan bekijken. Wie dus een zeer uitgebreid tv-pakket heeft, kan ook een zeer groot aantal zenders per livestream op die app bekijken. Wie alleen een basispakket heeft, kan alleen de zenders uit dat basispakket per livestream op die app ontvangen. De zender VRT één zit in het basispakket en is dus per livestream door alle klanten van interactieve tv bij KPN te bekijken. Men kan dus de uitzending van Sporza van zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd bij deze cyclocross per livestream op die app bekijken. De zender Eurosport1 zit eveneens in het basispakket en is dus ook door alle klanten van interactieve tv bij KPN op deze app per livestream te ontvangen. Men kan als klant van KPN de uitzending van de herenwedstrijd van deze cyclocross dus ook per livestream op Eurosport1 bekijken. Bij deze app geldt ook weer dat elke livestream niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekeken kan worden. Buiten de EU is deze livestream in de meeste landen 'geo-blocked'.

Voorgaande editie: uitslag Flandriencross Hamme 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'46"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 40 sec.
 3. Tim Merlier (Bel) 1'03"
 4. Lars van der Haar (Ned) 1'06"
 5. Eli Iserbyt (Bel) 1'09"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'14"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'15"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 1'56"
 9. Corné van Kessel (Ned) 1'56"
 10. Toon Aerts (Bel) 2'10"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…
Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Karsten Kroon reed jaren als knecht voor de Rabobank kopman Michael Boogerd. Hij veranderde van ploeg om voor eigen resu…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/flandriencross/2015/nl/info/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flandriencross
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv

Reageer op het artikel "Veldrit Hamme: Flandriencross 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!