InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Brico Cross Essen 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Brico Cross Essen 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Brico Cross Essen 2018, live op tv en livestream Op zaterdag 8 december 2018 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de Brico Cross Essen 2018. In het verleden heette deze veldrit jarenlang de 'GP Rouwmoer'. Ook droeg deze veldrit enkele jaren de naam 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Het parcours bevindt zich nabij het treinstation van Essen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze veldrit live online te bekijken via een livestream. Hoe ziet het programma van de Brico Cross Essen 2018 eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Cyclocross Essen op de startlijst van de cross voor heren elite (profs)? Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Essen verlopen?

Geschiedenis: Veldrijden in Essen

De veldrit van Essen bestaat al sinds midden jaren zestig. In de beginjaren was het nog geen erg prestigieuze wedstrijd. Dat veranderde in de tweede helft van de jaren zeventig. Toen kwamen er steeds meer wereldtoppers aan de start bij deze Essense cyclocross. In 1977 werd deze veldrit bijvoorbeeld gewonnen door de legendarische Duitser Klaus-Peter Thaler. In 1979 won de befaamde Nederlandse crosser Hennie Stamsnijder de veldrit van Essen. In 1981 ging de zege naar de begenadigde Belgische coureur Johan Ghyllebert.

GVA Trofee

In 1987 behoorde de organisatie van de veldrit in Essen, samen met onder meer de organisatoren van de crossen in Niel en Loenhout, tot de 'Founding Fathers' van een nieuw regelmatigheidsklassement: de Gazet van Antwerpen Trofee. In eerste instantie was dit vooral een regionale wedstrijdserie die gefocust was op crossen in de provincie Antwerpen. Later werd het een veel prestigieuzere wedstrijdserie; er gingen ook topcrossen in andere delen van België meetellen voor dit klassement, de GVA Trofee kreeg een grote prijzenpot en het GVA-klassement werd een hoofddoel voor veel Belgische topcrossers. Op den duur werden alle veldritten van de GVA Trofee live op tv en online per livestream uitgezonden (door Sporza) en wedijverde deze wedstrijdcyclus samen met de Superprestige om de status van 'één na belangrijkste klassement in de veldritwereld' (na de wereldbeker).

Bpost Bank Trofee

In 2012 veranderde men de naam en de opzet van de GVA Trofee. De nieuwe hoofdsponsor was de Bpost Bank, dus het klassement heette voortaan de Bpost Bank Trofee. Er werd nog een andere vernieuwing doorgevoerd: het was geen klassement meer op basis van punten, maar op basis van tijd. Ook met die nieuwe naam en nieuwe opzet bleef het een zeer prestigieus klassement. De veldrit van Essen bleef in die jaren trouw aan deze wedstrijdcyclus en behoorde dus ook tot de Bpost Bank Trofee.

DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2016-2017 kreeg dit regelmatigheidsklassement een nieuwe hoofsponsor en een nieuwe naam: de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Voor de rest bleef toen de opzet van het klassement grotendeels hetzelfde als in de tijd dat het nog de Bpost Bank Trofee heette. De Cyclocross Essen 2017 behoorde dus ook weer tot de DVV Trofee Veldrijden.

Cyclocross Essen wordt Brico Cross in 2018

De veldrit van Essen wordt al jaren georganiseerd door de vereniging 'Molenheidevrienden'. In 2018 besloot deze organisatie tot een opvallende keuze. Nadat Essen decennialang een vaste plek had bij 'De Trofee' (die achtereenvolgens GvA, Bpost en DVV als naamsponsor had), besloot men om anno 2018 naar een andere wedstrijdserie over te stappen: de Brico Crossen. Deze wedstrijdreeks wordt georganiseerd SportIDee. Alle crossen uit deze reeks worden gesponsord door het bedrijf Brico en zijn live op tv en online via de livestream te zien bij VTM. Anders dan bij de DVV Trofee is er bij de Brico Crossen niet een apart overkoepelend klassement dat specifiek bij deze wedstrijdserie hoort. In de Brico Crossen zijn echter wel punten te verdienen voor de 'algemene' UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Erelijst

Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Essen. Deze Belg won de cross in de provincie Antwerpen zes keer. Zijn landgenoot Bart Wellens pakte vijf keer de zege in Essen. Danny de Bie en Wout van Aert wonnen de wedstrijd drie keer. Recente winnaars van de Cyclocross van Essen zijn Jan Denuwelaere (2012), Kevin Pauwels (2013) en Wout van Aert (2014, 2015 en 2016). Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017.

GP Rouwmoer? Noordvlees van Gool? Iko Cyclocross Essen?

In de volksmond wordt de wedstrijd in Essen door velen nog steeds de GP Rouwmoer genoemd. Dit komt doordat het bedrijf Rouwmoer jarenlang de hoofdsponsor van dit evenement was en indertijd deze cross daarom officieel de 'Grote Prijs Rouwmoer' heette. Rouwmoer is echter niet meer de hoofdsponsor. De rol van hoofdsponsor werd vervolgens enkele jaren overgenomen door het bedrijf Noordvlees Van Gool en de officiële naam van de wedstrijd was daarom in die periode: 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Daarna werd IKO de hoofdsponsor van dit evenement. Met ingang van 2018 werd daarentegen het bedrijf Brico de hoofdsponsor en veranderde de wedstrijdnaam officieel in Brico Cross Essen.

Programma Cyclocross Essen 2018 op 8 december

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: G-sporters
 • 13u45: Dames Elite en Beloften
 • 15u00: Heren Elite (profs) en Beloften

Locatie: parcours veldrit Essen

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij de grens tussen Nederland en België. Twee kleine stukken van het parcours gaan ook over de 'Grensstraat' tussen deze beide landen. De start en de finish zijn aan de straat genaamd Hemelrijk. De routes naar de parkings (en het parcours) zullen op de dag van de wedstrijd voor de automobilisten volop zijn aangegeven met pijlen. De cyclocross van Essen is echter ook een evenement dat zeer goed met de trein te bezoeken is. Het parcours bevindt zich namelijk zeer dichtbij Station Essen.

Essen

De plaats Essen ligt in de Belgische provincie Antwerpen. Essen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die aan drie kanten grenst aan Nederland. De gemeente Essen telt circa 18.000 inwoners. Essen was de woonplaats van de beroemde Belgische schrijver Hubert Lampo (1920-2006). Hij werd vooral bekend door zijn roman 'De komst van Joachim Stiller'. In Essen zijn en waren ook diverse grote namen uit de veldritwereld woonachtig, waaronder Tom Meeusen, Zdenek Stybar en ex-veldrijder Bart Aernouts.

Deelnemers: startlijst veldrit Essen

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Brico Cross Essen van zaterdag 8 december 2018? Op de deelnemerslijst staan bekende subtoppers zoals Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels, Daan Soete en David van der Poel. Ook de plaatselijke favoriet Tom Meeusen staat op de startlijst.

Daarentegen is de Belgische wereldkampioen Wout van Aert afwezig op de deelnemerslijst van deze cross. Hij heeft in deze periode van het seizoen een trainingsstage gepland. Ook diverse andere wereldtoppers ontbreken op de startlijst, zoals Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Lars van der Haar. In tegenstelling tot de meeste Vlaamse topcrossen is er bij de Cyclocross Essen niet een startlijst met rugnummers in de media gepubliceerd.

Deelnemers: startlijst Brico Cross Essen 2018 - heren elite (profs)
Laurens Sweeck
Michael Vanthourenhout
Daan Soete
Jens Adams
Tom Meeusen
David van der Poel
Kevin Pauwels
Tim Merlier
Gianni Vermeersch
Jim Aernouts
Wietse Bosmans
Michael Boros
Nicolas Cleppe
Yannick Peeters
Adam Toupalik
Kenneth van Compernolle
Braam Merlier
Igmar Uytdewilligen
Thijs Aerts
David Eriksson
Tim Van Dijke
Sieben Wouters
Ben Turner
Wouter Goosen
Tomas Kopecky
Victor Vandebosch
Garry Millburn
Niels Koyen
Jofre Cullell Estape
Mick Van Dijke
Jelle de Bock
Jarno Liessens
Tijl Pauwels
Lander Loockx
Senne de Meyer
Gert Smets
Edwin de Wit
Jelle Camps
Yoni de Bock
Pieter Meelberghs
Thomas Edhofer
Thomas Verheyen

Live op tv: Brico Cross Essen 2018 op 8 december

Welke zender? VTM

Jarenlang werd deze cross live op tv en online via een livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporz (VRT). Met ingang van 2018 komt er een einde aan de samenwerking tussen Sporza en de Cyclocross Essen. Net als alle andere Brico Crossen wordt ook de Brico Cross Essen 2018 live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?

De live tv-uitzending begint op zaterdag 8 december 2018 om ca. 13u35 (na het één uur journaal) op de Vlaamse VTM. De wedstrijd van de dames gaat van start om 13u45 en de wedstrijd van de heren elite (profs) begint om 15u00. De live tv-uitzending duurt tot circa 16u30.

De zender VTM zit bij de Belgische tv-kijkers doorgaans in het standaardpakket. Voor veel Nederlanders is deze tv-zender echter niet te ontvangen. Zij kunnen de Cyclocross Essen echter wel bekijken op de livestream van VTM. (Meer info over de livestream voor de veldrit van Essen: zie verderop.)

Live veldrijden

Wat zijn de eerstvolgende veldritten die in de periode na de Cyclocross Essen live op tv en online per livestream worden uitgezonden? Op zondag 9 december wordt de Druivencross Overijse live uitgezonden. Op zaterdag 15 december is de Scheldecross Antwerpen live op tv en online per livestream te zien. Op zondag 16 december kunnen de veldritliefhebbers live genieten van de Cyclocross Zonhoven.

Livestream Cyclocross Essen

Livestream VTM (België en Nederland)

De Cyclocross Essen is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met deze livestream kan men de Brico Cross Essen op de middag van 8 december 2018 dus online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer. De officiële livestream van deze veldrit bevindt zich tijdens de wedstrijddag op de website van VTM.

Gratis livestream

Ook bij alle andere Brico Crossen is er een livestream beschikbaar op de site van VTM. Dit is een geheel gratis livestream. Men dient wel in te loggen op de site om deze livestream te kunnen bekijken. Voor deze livestream kan men inloggen met een gratis account van Medialaan (VTM), maar het is ook mogelijk om bij deze stream in te loggen via een Facebook-account. De livestream bevindt zich in de 'programmagids' van VTM.

De livestream van de veldrit van Essen begint tegelijk met de live tv-uitzending; dat houdt in dat men vanaf circa 13u30 live naar deze stream kan kijken. Voor Nederlandse kijkers die graag online via een legale en officiële livestream gratis naar veldrijden kijken, is het een vooruitgang dat deze veldrit verhuist is naar VTM. Bij Sporza was de livestream namelijk 'geo-restricted', wat in de praktijk inhield dat deze stream 'geo-blocked' was voor kijkers in Nederland. Bij VTM is de livestream daarentegen niet geo-blocked voor kijkers vanuit Nederland. Wanneer het op de middag van 8 december heel druk is op de site, kan de livestream soms vastlopen of relatief moeilijk bereikbaar zijn. Het kan dan helpen om via een andere weg, bijvoorbeeld via de nieuwssite van VTM, in te loggen en daar de livestream van deze cross te bekijken.

Livestream FloBikes (Noord-Amerika)

Er is ook een livestream van de Cyclocross Essen beschikbaar bij FloBikes. In tegenstelling tot de gratis livestream van VTM, is dit een livestream waarvoor men een betaald abonnement dient te hebben. Deze livestream is overigens wel 'geo-restricted'. Men mag de livestream van FloBikes namelijk officieel niet bekijken in België, doch wel in elk ander land. (Dit komt doordat VTM de exclusieve uitzendrechten heeft voor live tv en livestream van de Brico Crossen in België.)

FloBikes is een Noord-Amerikaanse site die veel veldritten en wegwedstrijden via een livestream uitzendt. Zo zijn alle veldritten van de wedstrijdreeks Brico Crossen via de livestream bij hen te bekijken, maar ook veel andere topcrossen. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, een livestream-dienst die heel veel topsport online via de livestream uitzendt.

Uitslag Cyclocross Essen 2018

 1. Laurens Sweeck
 2. Gianni Vermeersch
 3. David van der Poel
 4. Jim Aernouts
 5. Kevin Pauwels
 6. Jens Adams
 7. Daan Soete

Voorgaande editie: uitslag Veldrit Essen 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://molenheidevrienden.be/wp-content/uploads/2015/09/Cyclocross-Essen-2015_LR1.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/nieuws/article.html?Article_ID=713772
 • http://molenheidevrienden.be/grote-prijs-rouwmoer/omloop/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Rouwmoer

Reageer op het artikel "Veldrit: Brico Cross Essen 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!