InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Essen 2017 (DVV Trofee), live op tv

Veldrit: Cyclocross Essen 2017 (DVV Trofee), live op tv

Veldrit: Cyclocross Essen 2017 (DVV Trofee), live op tv Op zaterdag 9 december 2017 wordt de veldrit van Essen (België) gehouden. De officiële naam van deze wedstrijd is de IKO Cyclocross Essen. Deze Belgische cross telt mee voor de DVV Trofee Veldrijden 2017-2018. In het verleden heette deze veldrit jarenlang de 'GP Rouwmoer' en ook enkele jaren 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Het parcours bevindt zich nabij het treinstation van Essen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door Sporza. Ook is deze veldrit live online te bekijken via een livestream. Hoe ziet het programma van de IKO Cyclocross Essen 2017 eruit? Welke deelnemers staan in Essen op de startlijst van de cross voor heren elite (profs)?

Geschiedenis: Veldrijden in Essen

De veldrit van Essen bestaat al sinds midden jaren zestig. In de beginjaren was het nog geen erg prestigieuze wedstrijd. Dat veranderde in de tweede helft van de jaren zeventig. Toen kwamen er steeds meer wereldtoppers aan de start bij deze Essense cyclocross. In 1977 werd deze veldrit bijvoorbeeld gewonnen door de legendarische Duitser Klaus-Peter Thaler. In 1979 won de befaamde Nederlandse crosser Hennie Stamsnijder de veldrit van Essen. In 1981 ging de zege naar de begenadigde Belgische coureur Johan Ghyllebert.

GVA Trofee

In 1987 behoorde de organisatie van de veldrit in Essen, samen met onder meer de organisatoren van de crossen in Niel en Loenhout, tot de 'Founding Fathers' van een nieuw regelmatigheidsklassement: de Gazet van Antwerpen Trofee. In eerste instantie was dit vooral een regionale wedstrijdserie die gefocust was op crossen in de provincie Antwerpen. Later werd het een veel prestigieuzere wedstrijdserie; er gingen ook topcrossen in andere delen van België meetellen voor dit klassement, de GVA Trofee kreeg een grote prijzenpot en het GVA-klassement werd een hoofddoel voor veel Belgische topcrossers. Op den duur werden alle veldritten van de GVA Trofee live op tv uitgezonden (door Sporza) en wedijverde deze wedstrijdcyclus samen met de Superprestige om de status van 'één na belangrijkste klassement in de veldritwereld' (na de wereldbeker).

Bpost Bank Trofee

In 2012 veranderde men de naam en de opzet van de GVA Trofee. De nieuwe hoofdsponsor was de Bpost Bank, dus het klassement heette voortaan de Bpost Bank Trofee. Er werd nog een andere vernieuwing doorgevoerd: het was geen klassement meer op basis van punten, maar op basis van tijd. Ook met die nieuwe naam en nieuwe opzet bleef het een zeer prestigieus klassement. De veldrit van Essen is al die jaren trouw gebleven aan deze wedstrijdcyclus en behoorde dus ook tot de Bpost Bank Trofee.

DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2016-2017 kreeg dit regelmatigheidsklassement een nieuwe hoofsponsor en een nieuwe naam: de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Voor de rest bleef de opzet van het klassement grotendeels hetzelfde als in de tijd dat het nog de Bpost Bank Trofee heette. De Cyclocross Essen 2017 behoort dus ook weer tot de DVV Trofee.

Erelijst

Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Essen. Deze Belg won de cross in de provincie Antwerpen zes keer. Zijn landgenoot Bart Wellens pakte vijf keer de zege in Essen. Danny de Bie en Wout van Aert wonnen de wedstrijd drie keer. Recente winnaars van de Cyclocross van Essen zijn Jan Denuwelaere (2012), Kevin Pauwels (2013) en Wout van Aert (2014, 2015 en 2016).

GP Rouwmoer? Noordvlees van Gool? Iko Cyclocross Essen?

In de volksmond wordt de wedstrijd in Essen door velen nog steeds de GP Rouwmoer genoemd. Dit komt doordat het bedrijf Rouwmoer jarenlang de hoofdsponsor van dit evenement was en indertijd deze cross daarom officieel de 'Grote Prijs Rouwmoer' heette. Rouwmoer is echter niet meer de hoofdsponsor. De rol van hoofdsponsor werd vervolgens enkele jaren overgenomen door het bedrijf Noordvlees Van Gool en de officiële naam van de wedstrijd was daarom in die periode: 'de Noordvlees Van Gool Cyclocross Essen'. Daarna werd IKO de hoofdsponsor van dit evenement en sindsdien draagt het dus de naam: 'IKO Cyclocross Essen'.

Programma Cyclocross Essen 2017 (onder voorbehoud)

 • 9u30: Nieuwelingen
 • 10u30: Junioren
 • 11u30: Beloften
 • 12u40: G-Cross
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Locatie: parcours veldrit Essen

Het parcours van deze veldrit bevindt zich bij de grens tussen Nederland en België. Twee kleine stukken van het parcours gaan ook over de 'Grensstraat' tussen deze beide landen. De start en de finish zijn aan de straat genaamd Hemelrijk. De routes naar de parkings (en het parcours) zullen op de dag van de wedstrijd voor de automobilisten volop zijn aangegeven met pijlen. De cyclocross van Essen is echter ook een evenement dat zeer goed met de trein te bezoeken is. Het parcours bevindt zich namelijk zeer dichtbij Station Essen.

Essen

De plaats Essen ligt in de Belgische provincie Antwerpen. Essen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente, die aan drie kanten grenst aan Nederland. De gemeente Essen telt circa 18.000 inwoners. Essen was de woonplaats van de beroemde Belgische schrijver Hubert Lampo (1920-2006). Hij werd vooral bekend door zijn roman 'De komst van Joachim Stiller'. In Essen zijn en waren ook diverse grote namen uit de veldritwereld woonachtig, waaronder Tom Meeusen, Zdenek Stybar en ex-veldrijder Bart Aernouts.

Deelnemers: startlijst veldrit Essen

Aan de veldritten van de DVV Trofee doen de meeste Belgische en Nederlandse topveldrijders automatisch mee, aangezien ze een vast contract voor deze wedstrijdserie hebben. Dat geldt dus ook voor de veldrit in Essen. Op de deelnemerslijst staan grote namen zoals de Belgische toppers Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels, en de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Een opvallende afwezige is echter de Belgische topper Wout van Aert, die in deze periode een trainingsstage houdt met het oog op het wegseizoen 2018. Tot de grote favorieten voor de zege in Essen behoort zeker de Nederlander Mathieu van der Poel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de IKO Cyclocross Essen 2017.

Deelnemers: Cyclocross Essen 2017, startlijst met rugnummers - heren elite (profs)
1. MATHIEU VAN DER POEL (Ned)
2. TOM MEEUSEN (Bel)
3. LAURENS SWEECK (Bel)
4. CORNE VAN KESSEL (Ned)
5. KEVIN PAUWELS (Bel)
6. MICHAEL VANTHOURENHOUT
7. TOON AERTS (Bel)
8. LARS VAN DER HAAR (Ned)
9. TIM MERLIER (Bel)
10. GIANNI VERMEERSCH (Bel)
11. MICHAEL BOROS (Tsj)
12. JIM AERNOUTS (Bel)
13. JENS ADAMS (Bel)
14. DAVID VAN DER POEL (Ned)
15. PHILIPP WALSLEBEN (Dui)
16. DAAN SOETE (Bel)
17. VINCENT BAESTAENS (Bel)
18. DIETER VANTHOURENHOUT (Bel)
19. KLAAS VANTORNOUT (Bel)
20. ROB PEETERS (Bel)
21. WIETSE BOSMANS (Bel)
22. JOERI ADAMS (Bel)
23. STAN GODRIE (Ned)
24. NIELS KOYEN (Bel)
25. GOSSE VAN DER MEER (Ned)
26. KENNETH VAN COMPERNOLLE (Bel)
27. DAVE DE CLEYN (Bel)
28. JENS VANDEKINDEREN (Bel)
29. EDWIN DE WIT (Bel)
30. WOUTER GOOSEN (Bel)
31. STEPHEN HYDE (USA)

Live op tv: Sporza

De DVV Trofee Veldrijden heeft al jaren een goede samenwerking met de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement worden live op tv uitgezonden door Sporza. De uitzending begint om ca. 13u30 (na het één uur journaal) op de Vlaamse zender één. De wedstrijd van de dames gaat van start om 13u45 en de wedstrijd van de heren elite (profs) begint om 15u00.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende cyclocross die hierna live op tv wordt uitgezonden is op zondag 10 december de Vlaamse Druivencross te Overijse. Vervolgens wordt op zaterdag 16 december de Scheldecross Antwerpen live op tv uitgezonden. Op zondag 17 december is de wereldbekerwedstrijd Citadelcross Namen (Namur) live op tv te zien.

Livestream Cyclocross Essen

De Cyclocross Essen is ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële stream van deze veldrit bevindt zich tijdens de wedstrijddag op de website van Sporza (VRT), in het match center. Ook bij alle andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden is er een livestream beschikbaar op de site van Sporza.

Uitslag Veldrit Essen 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Laurens Sweeck (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Corné van Kessel (Ned)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Michael Vanthourenhout (Bel)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Tom Meeusen (Bel)
 9. Tim Merlier (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)
 11. Kevin Pauwels (Bel)
 12. Daan Soete (Bel)
 13. Gianni Vermeersch (Bel)
 14. Stephen Hyde (USA)

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Essen 2016

 1. Wout van Aert (Bel) in 1u00'56"
 2. Kevin Pauwels (Bel) op 18 sec.
 3. Tom Meeusen (Bel) 36"
 4. Laurens Sweeck (Bel) 38"
 5. Toon Aerts (Bel) z.t.
 6. Corné van Kessel (Ned) 40"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) z.t.
 8. Gianni Vermeersch (Bel) z.t.
 9. Wietse Bosmans (Bel) 42"
 10. Jens Adams (Bel) 1'12"

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Essen 2013 deelnemers, programma, live op tvOp zaterdag 21 december 2013 wordt de Stannah Cyclocross van Essen verreden. In het verleden stond deze veldrit bekend o…
Veldrit Essen (GP Rouwmoer) 2011 - GVA TrofeeOp zaterdag 17 december 2011 wordt in Essen de GP Rouwmoer verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de GVA Trofee.
Veldrit: Cyclocross Essen 2014 - programma en startlijstOp zaterdag 20 december 2014 wordt de Cyclocross van Essen verreden. Deze veldrit telt mee voor de Bpost Bank Trofee Vel…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2018 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 28 oktober 2018 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Veldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2018, live op tv en livestreamOp zondag 11 november 2018 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpr…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://molenheidevrienden.be/wp-content/uploads/2015/09/Cyclocross-Essen-2015_LR1.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/nieuws/article.html?Article_ID=713772
 • http://molenheidevrienden.be/grote-prijs-rouwmoer/omloop/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Rouwmoer

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Essen 2017 (DVV Trofee), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!