InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestream

Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestream

Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestream Op dinsdag 1 januari 2019 wordt in Baal (België) de twintigste editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocross telt mee voor de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden 2018-2019 (de voormalige Bpost Bank Trofee). Het parcours van deze cross bevindt zich op en rond de Balenberg. De GP Sven Nys 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Belgische cyclocross online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op nieuwjaarsdag in Baal op de startlijst? Hoe ziet het programma eruit van de GP Sven Nys 2019? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse-Brabantse cyclocross verlopen?

Historie van de GP Sven Nys

Sven Nys

Deze wedstrijd bestaat sinds 2000. Het is een jaarlijks eerbetoon aan Sven Nys. Hij werd op 17 juni 1976 geboren in Bonheiden. Op 8-jarige leeftijd begon zijn fietscarrière op de BMX. Als fietscrosser pakte hij in zijn jeugdjaren 8 nationale titels op de BMX. Daarna stapte Sven Nys over naar de cyclocross. In 1995 pakte hij de Belgische juniorentitel cyclocross. Nys bouwde een buitengewoon succesvolle veldritcarrière uit. In de categorie beloften (onder de 23 jaar) won hij twee keer de regenboogtrui.

Zijn profcarrière begon in 1998. Dertien keer won hij het eindklassement van de Superprestige Veldrijden, zeven keer won hij de eindstand van de UCI World Cup Cyclocross, negen maal zegevierde hij in het eindklassement van de BPost/GVA Trofee Veldrijden en eveneens negen keer won hij het Belgisch kampioenschap Veldrijden bij de heren elite (profs). Twee keer werd hij wereldkampioen veldrijden.

Nys wordt samen met Eric de Vlaeminck en Roland Liboton beschouwd als de drie beste veldrijders aller tijden. Sven Nys woont in Baal en zijn bijnaam is 'de Kannibaal van Baal'. Het seizoen 2015-2016 was het laatste seizoen van Nys. Deze winter stond dus in het teken van zijn grote afscheidstournee. De GP Sven Nys 2016 was de laatste editie van deze wedstrijd zijn waarin hij als renner aan de start stond.

Erelijst

Er zijn 19 edities verreden van de Grote Prijs Sven Nys. Daarvan won Sven Nys er maar liefst 12. De overige winnaars van deze wedstrijd zijn Mario de Clercq (2012), Lars Boom (2006), Kevin Pauwels (2013), Wout van Aert (2015 en 2016), Toon Aerts (2017) en Mathieu van der Poel (2018). Slechts één keer tijdens zijn actieve carrière kon Sven Nys niet deelnemen aan deze wedstrijd: in 2013 kon hij wegens ziekte niet van start gaan.

Nieuwjaarsdag

Al sinds de eerste editie wordt de Grote Prijs Sven Nys ieder jaar op 1 januari verreden. Daarmee is deze cyclocross een soort officieuze opener van het nieuwe sportjaar in Vlaanderen. Zoals men in andere landen in grote getale op nieuwjaarsdag de traditie heeft om naar de skispringwedstrijd in het Duitse Garmisch Partenkirchen te kijken, zo kijken de sportfans in Vlaanderen in grote getale op 1 januari naar de GP Sven Nys.

Baal, Tremelo en Damiaan

Het dorp Baal ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een onderdeel van de gemeente Tremelo. Deze gemeente telt circa 15.000 inwoners. De bekendste persoon die afkomstig is uit dit gebied is zonder twijfel Pater Damiaan, die geboren werd in het dorp Ninde, nabij Tremelo. Deze missionaris werd beroemd vanwege zijn werk voor leprapatiënten. Damiaan werd geboren op 3 januari 1840 en overleed op 15 april 1889. In 2005 werd hij op de Vlaamse oproep VRT gekozen tot de 'Grootste Belg Aller Tijden'. In 2009 werd hij door de paus heilig verklaard. Tot de beroemde bewonderaars van Damiaan behoren Barack Obama en Mahatma Gandhi. In het Capitool te Washington staat een buste van Damiaan. Hij is de enige niet-Amerikaan in deze beroemde eregalerij.

DVV Trofee Veldrijden 2018-2019

De Grote Prijs Sven Nys 2019 telt mee voor het klassement van de DVV Trofee Veldrijden. Voor dit klassement tellen in totaal acht veldritten mee. In het verleden had deze trofee de Bpost als hoofdsponsor en heette het de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Het is een klassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross. Alle wedstrijden van de DVV Trofee worden door Sporza (VRT) live op tv en online via de livestream uitgezonden.

Parcours: locatie

Deze wedstrijd vindt plaats in en rond het gebied genaamde 'de Balenberg'. Hier bevinden zich twee heuvels: de Grote Balenberg en de Kleine Balenberg. De Grote Balenberg heeft een hoogte van circa 45 meter en is een natuurgebied. Hierop staat de watertoren van Baal. Het parcours van GP Sven Nys gaat niet over die grootste van de twee heuvels. Dit parcours loopt over de 'Kleine Balenberg', dus de lagere heuvel die daarnaast ligt. Het adres van de grote parking voor het publiek van deze cyclocross is Grote Baan 109 te Betekom.

Programma GP Sven Nys 2019 - 1 januari

Hieronder vindt u het programma van de Grote Prijs Sven Nys op dinsdag 1 januari 2019. Op de dag daarvoor (31 december 2018) vindt er op het parcours van deze cross ook al een jeugdinitiatie plaats; die begint op de maandagmiddag om 14u30.

Programma 1 januari 2019:
 • 11u00 Junioren
 • 12u00 Beloften (U23)
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst GP Sven Nys

De GP Sven Nys 2019 heeft, zoals alle wedstrijden van de DVV Trofee Veldrijden, gegarandeerd een sterke deelnemerslijst. Veel Belgische en Nederlandse topcrossers hebben een vast contract bij de DVV Trofee en gaan dus automatisch van start in de cyclocrossen die meetellen voor deze trofee. Op de startlijst ontbreekt echter wel de regerende veldritwereldkampioen Wout van Aert.

Op de deelnemerslijst staan Belgische toppers zoals Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Nederlandse toppers zoals Mathieu van der Poel en Corné van Kessel. Naast alle reguliere deelnemers staat er ook een opvallende naam op de startlijst: de Tsjechische ex-wereldkampioen Zdenek Stybar, die zich al jaren vooral op het wegwielrennen concentreert, doch die in de winter van 2018-2019 ook enkele crossen rijdt, waaronder dus de veldrit in Baal. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de GP Sven Nys 2019.

Deelnemers Grote Prijs Sven Nys 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. Aerts, Toon
3. Sweeck, Laurens
4. Vanthourenhout, Michael
5. Haar, Lars van der
6. Kessel, Corné van
7. Merlier, Tim
8. Iserbyt, Eli
9. Orts, Felipe
10. Pauwels, Kevin
11. Pidcock, Thomas
12. Boros, Michael
13. Meeusen, Tom
14. Stybar, Zdenek
15. Aerts, Thijs
16. Adams, Jens
17. Aernouts, Jim
18. Vermeersch, Gianni
19. Sweeck, Diether
20. Baestaens, Vincent
21. Vanthourenhout, Dieter
22. Wouters, Sieben
23. Godrie, Stan
24. Peeters, Yannick
25. Joseph, Thomas
26. Wit, Edwin de
27. Leaerts, Yelle
28. Edmond, James
29. Junquera, Luis
30. Cloutier, Tyler
31. Misser, Tomi
32. Jette, Cameron
33. Tichelt, Yorben van
34. Esteban, Ismael
35. Tielen, Dario

Tickets

Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de GP Sven Nys gratis. Tickets voor deze cross kosten in de voorverkoop 11 euro. De voorverkoop vindt onder meer plaats bij de volgende zaken in Baal: Café Hand in Hand, Café Presley en Buurtwinkel Luc. Daarnaast is het voor grote groepen supporters (minimaal 20 personen) mogelijk om tickets voor 10 euro te bestellen via het organisatiebureau Golazo Sports. Op de dag van de wedstrijd kost een ticket voor de GP Sven Nys aan de kassa 12 euro. Voor elk lid van de BWB kost een kaartje aan de kassa 11 euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart).

Live op tv - Sporza en Ziggo Sport Totaal

Sporza: Canvas en VRT één

De Grote Prijs Sven Nys 2019 wordt, net als alle andere crossen die meetellen voor de Bpost Bank Trofee, live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Onder meer in verband met het nieuwjaarsconcert en het daaropvolgende journaal zit deze DVV-uitzending wat anders in elkaar dan men van DVV-uitzendingen gewend is. De live tv-uitzending van deze cross is namelijk over twee verschillende tv-zenders verspreid.

Canvas: live de damescross

Op dinsdag 1 januari 2019 om 13u30 begint de live tv-uitzending met de dameswedstrijd op de zender Canvas. Op die zender is de gehele damescross te zien van de GP Nys 2019 te Baal.

VRT één: slotfase damescross en integraal live de herenwedstrijd

Vervolgens begint er rond 14u15 ook live tv-uitzending naar de zender VRT één, waarop dan de slotfase van de dameswedstrijd wordt uitgezonden, gevolgd door een voorbeschouwing op de herenwedstrijd. Vanaf 15u00 is op die zender live integraal de gehele veldrit van de heren elite (profs) te zien.

Ziggo Sport Extra

In Nederland wordt de GP Sven Nys ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Hun uitzending begint om 14u55 op de abonneezender Ziggo Sport Extra. Zij zenden alleen maar de herenwedstrijd van de GP Sven Nys uit. Men dient een abonnement op Ziggo Sport Totaal te hebben om deze uitzending te kunnen bekijken. Deze zender bevindt zich bij Ziggo op het digitale kanaal 406. Een abonnement voor het zenderpakket Ziggo Sport Totaal kan men kopen bij Ziggo. Men kan het echter ook 'gratis' verkrijgen als bonus, wanneer men abonnementen combineert van Ziggo en Vodafone.

Veldrijden live

De eerstvolgende cross die live op tv wordt uitgezonden is de Brussels Universities Cyclocross op zondag 6 januari. Daarna volgen in het weekend van 12 en 13 januari het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap. Vervolgens wordt op 14 januari de Cyclocross Otegem 2019 live uitgezonden op tv en per livestream.

Livestream GP Sven Nys 2019

Livestream België

De GP Sven Nys is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Hiermee kan men op een computer of smartphone naar de GP Sven Nys kijken. Helaas is die stream van de GP Sven Nys wel geo-restricted, zodat men deze alleen in België kan bekijken. De livestream van Sporza begint om circa 13u30. Online kan men bij Sporza dus via de gratis livestream de dames- en de herenwedstrijd bekijken.

Livestream Nederland

In Nederland is er ook een livestream van de herenwedstrijd beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal App. Dit is de livestream-dienst van de kanalen van Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1). Die livestream is dan echter alleen automatisch beschikbaar voor abonnees van die app. Daarnaast is het ook mogelijk om die livestream van Ziggo via PPV (Pay Per View) te verkrijgen voor niet-abonnees. Men moet dan enkele euro's betalen om deze livestream te bekijken. Bij Ziggo is online via de livestream alleen de herenwedstrijd te zien; de dameswedstrijd zenden zij niet uit.

FloBikes livestream

Er is ook een internationale livestream van de GP Sven Nys te Baal. Dit is een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Bij deze specifieke cross is de livestream van FloBikes echter geen bruikbare optie voor veldritfans in Nederland en België. Ten eerste moet men een betaald abonnement hebben om deze livestream van FloBikes te kunnen bekijken. Maar nog belangrijker is, dat deze officiële livestream bij deze cross zeer 'geo-restricted' is. Men mag deze livestream van de Cyclocross Baal 2019 slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken. België en Nederland behoren niet tot de landen waarvoor deze livestream bedoeld is. Deze livestream is onder meer bedoeld voor de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Australië en Tsjechië. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sport live uitzendt via een betaalde livestream. Dikwijls is die livestream echter geo-restricted en niet bruikbaar voor kijkers uit de lage landen.

Uitslag: GP Sven Nys 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Corné van Kessel (Ned)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Tom Pidcock (UK)
 9. Michael Vanthourenhout (Bel)
 10. Lars van der Haar (Ned)

Voorgaande editie: uitslag GP Sven Nys 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Kevin Pauwels (Bel)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Jens Adams (Bel)
 9. Gianni Vermeersch (Bel)
 10. Wietse Bosmans (Bel)
 11. Diether Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…
Veldrit Hamme: Flandriencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Hamme: Flandriencross 2019, live op tv en livestreamOp zondag 17 november 2019 wordt de Kwadro Flandriencross Hamme verreden. Deze veldrit in Hamme (België) telt mee voor d…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.gpsvennys.be
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Sven_Nys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Damiaan

Reageer op het artikel "Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!