Veldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestream

Veldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestream Op woensdag 1 januari 2020 wordt in Baal (België) de 21e editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocross telt mee voor de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden 2019-2020 (de voormalige Bpost Bank Trofee). Het parcours van deze cross bevindt zich op en rond de Balenberg. De GP Sven Nys 2020 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Belgische cyclocross online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op nieuwjaarsdag in Baal op de startlijst? Hoe ziet het programma eruit van de GP Sven Nys 2020? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse-Brabantse cyclocross verlopen?

Historie van de GP Sven Nys

Sven Nys

Deze wedstrijd bestaat sinds 2000. Het is een jaarlijks eerbetoon aan Sven Nys. Hij werd op 17 juni 1976 geboren in Bonheiden. Op 8-jarige leeftijd begon zijn fietscarrière op de BMX. Als fietscrosser pakte hij in zijn jeugdjaren 8 nationale titels op de BMX. Daarna stapte Sven Nys over naar de cyclocross. In 1995 pakte hij de Belgische juniorentitel cyclocross. Nys bouwde een buitengewoon succesvolle veldritcarrière uit. In de categorie beloften (onder de 23 jaar) won hij twee keer de regenboogtrui.

Zijn profcarrière begon in 1998. Dertien keer won hij het eindklassement van de Superprestige Veldrijden, zeven keer won hij de eindstand van de UCI World Cup Cyclocross, negen maal zegevierde hij in het eindklassement van de BPost/GVA Trofee Veldrijden en eveneens negen keer won hij het Belgisch kampioenschap Veldrijden bij de heren elite (profs). Twee keer werd hij wereldkampioen veldrijden.

Nys wordt samen met Eric de Vlaeminck en Roland Liboton beschouwd als de drie beste veldrijders aller tijden. Sven Nys woont in Baal en zijn bijnaam is 'de Kannibaal van Baal'. Het seizoen 2015-2016 was het laatste seizoen van Nys. Deze winter stond dus in het teken van zijn grote afscheidstournee. De GP Sven Nys 2016 was de laatste editie van deze cyclocross zijn waarin hij als renner aan de start stond.

Erelijst: Cyclocross Baal

Er zijn 20 edities verreden van de Grote Prijs Sven Nys. Daarvan won Sven Nys er maar liefst 12. De overige winnaars van deze wedstrijd zijn Mario de Clercq (2012), Lars Boom (2006), Kevin Pauwels (2013), Wout van Aert (2015 en 2016), Toon Aerts (2017) en Mathieu van der Poel (2018 en 2019). Slechts één keer tijdens zijn actieve carrière kon Sven Nys niet deelnemen aan deze cyclocross in Baal: in 2013 kon hij wegens ziekte niet van start gaan.

Nieuwjaarsdag

Al sinds de eerste editie wordt de Grote Prijs Sven Nys ieder jaar op 1 januari verreden. Daarmee is deze cyclocross een soort officieuze opener van het nieuwe sportjaar in Vlaanderen. Zoals men in andere landen in grote getale op nieuwjaarsdag de traditie heeft om naar de skispringwedstrijd in het Duitse Garmisch Partenkirchen te kijken, zo kijken de sportfans in Vlaanderen in grote getale op 1 januari naar de GP Sven Nys.

Baal, Tremelo en Damiaan

Het dorp Baal ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een onderdeel van de gemeente Tremelo. Deze gemeente telt circa 15.000 inwoners. De bekendste persoon die afkomstig is uit dit gebied is zonder twijfel Pater Damiaan, die geboren werd in het dorp Ninde, nabij Tremelo. Deze missionaris werd beroemd vanwege zijn werk voor leprapatiënten. Damiaan werd geboren op 3 januari 1840 en overleed op 15 april 1889. In 2005 werd hij op de Vlaamse oproep VRT gekozen tot de 'Grootste Belg Aller Tijden'. In 2009 werd hij door de paus heilig verklaard. Tot de beroemde bewonderaars van Damiaan behoren Barack Obama en Mahatma Gandhi. In het Capitool te Washington staat een buste van Damiaan. Hij is de enige niet-Amerikaan in deze beroemde eregalerij.

DVV Trofee Veldrijden 2019-2020

De Grote Prijs Sven Nys 2020 telt mee voor het klassement van de DVV Trofee Veldrijden. Voor dit klassement tellen in totaal acht veldritten mee. In het verleden had deze trofee de Bpost als hoofdsponsor en heette het de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Het is een klassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross. Alle wedstrijden van de DVV Trofee worden door Sporza (VRT) live op tv en online via de livestream uitgezonden.

Parcours: locatie (de Balenberg te Baal)

Deze veldrit vindt plaats in en rond het gebied genaamde 'de Balenberg'. Hier bevinden zich twee heuvels: de Grote Balenberg en de Kleine Balenberg. De Grote Balenberg heeft een hoogte van circa 45 meter en is een natuurgebied. Hierop staat de watertoren van Baal. Het parcours van GP Sven Nys gaat niet over die grootste van de twee heuvels. Dit parcours loopt over de 'Kleine Balenberg', dus de lagere heuvel die daarnaast ligt. Het adres van de grote parking voor het publiek van deze cyclocross is Grote Baan 109 te Betekom.

Programma GP Sven Nys op 1 januari 2020

Hoe ziet het programma van deze veldrit eruit? Hieronder vindt u het programma van de Grote Prijs Sven Nys die op dinsdag 1 januari 2020 verreden wordt in Baal.

Programma 1 januari 2020:
 • 10u00 Junior-dames
 • 10u45 Junioren
 • 11u50 Beloften (U23)
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst GP Sven Nys 2020

De GP Sven Nys 2020 heeft, zoals alle wedstrijden van de DVV Trofee Veldrijden, gegarandeerd een sterke deelnemerslijst. Veel Belgische en Nederlandse topcrossers hebben een vast contract bij de DVV Trofee en gaan dus automatisch van start in de cyclocrossen die meetellen voor deze trofee. Op de deelnemerslijst staan Belgische toppers zoals Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, en Nederlandse toppers zoals Mathieu van der Poel en Corné van Kessel. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de GP Sven Nys 2020. Oorspronkelijk stond ook Lars van der Haar op de deelnemerslijst. Wegens ziekte gaat hij echter niet van start in deze cyclocross.

Afwezig: Toon Aerts

Op de startlijst ontbreken ook Toon Aerts en Wout van Aert. Oorspronkelijk stond Aerts wel op de startlijst (met rugnummer 3). Wegens blessureleed heeft hij echter moeten beslissen om deze veldrit niet te rijden. De eerstvolgende cross die hij rijdt is de Cyclocross Brussel (5 januari).

Afwezig: Wout van Aert

Van Aert ontbreekt bij de GP Baal aangezien hij slechts een zeer beperkt veldritprogramma rijdt in de winter van 2019-2020, deels vanwege zijn lange revalidatie en deels vanwege zijn specifieke voorbereiding op het wegseizoen 2020. De eerstvolgende veldrit die Wout van Aert rijdt is de Cyclocross Gullegem (4 januari).

Deelnemers GP Sven Nys 2020 (DVV, Baal): startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. ---
3. Vanthourenhout, Michael
4. ---
5. Sweeck, Laurens
6. Hermans, Quinten
7. Kessel, Corné van
8. Vermeersch, Gianni
9. Pidcock, Tom
10. Iserbyt, Eli
11. Adams, Jens
12. Merlier, Tim
13. Sweeck, Diether
14. Meeusen, Tom
15. Aernouts, Jim
16. Baestaens, Vincent
17. Merlier, Braam
18. Aerts, Thijs
19. Wouters, Sieben
20. Stybar, Zdenek
21. Poblet, Albert
22. Gambarelli, Simone
23. Junquera, Mario
24. Liessens, Jarno
25. Meurisse, Xandro
26. Tormans, Siebe
27. Tielen, Dario
28. Giniat, Andrew
29. Sweeck, Hendrick
30. Bosmans, Wietse
31. Hyde, Stephen
32. Loockx, Lander
33. Dorigoni, Jakob
34. Bie, Sean de
35. White, Curtis

Tickets Cyclcoross Baal 2020

Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij de GP Sven Nys gratis. Tickets voor deze cross in Baal kosten in de voorverkoop 11 euro. De voorverkoop vindt onder meer plaats bij de volgende zaken in Baal: Café Hand in Hand, Café Presley en Buurtwinkel Luc. Daarnaast is het voor grote groepen supporters (minimaal 20 personen) mogelijk om tickets voor 10 euro te bestellen via het organisatiebureau Golazo Sports. Op de dag van deze cyclocross kost een ticket voor de GP Sven Nys te Baal aan de kassa 12 euro. Voor elk lid van de BWB kost een kaartje voor deze veldrit in Baal aan de kassa 11 euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart).

Live op tv: GP Sven Nys in Baal om 1 januari 2020

Sporza live tv-uitzending: welke zender en hoe laat?

De Grote Prijs Sven Nys 2020 wordt, net als alle andere crossen die meetellen voor de Bpost Bank Trofee, live op tv uitgezonden door de Vlaamse publiek omroep Sporza (VRT).

Dameswedstrijd om 13u30 op de zender Canvas

Hoe laat begint de live tv-uitzending? Die begint om 13u30. Op welke zender is de live tv-uitzending te zien? Meestal worden veldritten live uitgezonden op de zender VRT één. Vanwege onder meer het Nieuwjaarsconcert is echter de damescross van Baal niet live te zien op VRT één, maar wel op Canvas.

Herenwedstrijd op de zender VRT één

De live tv-uitzending van de GP Sven Nys verhuist op 1 januari 2020 om circa 14u15 van de zender Canvas naar de zender VRT één. Op de zender VRT één is tegelijkertijd nog wel de finale van de dameswedstrijd te zien. Daarna is op die zender de voorbeschouwing op de herenwedstrijd te zien. De herenveldrit is vervolgens vanaf 15u00 integraal live te zien op VRT één.

Eurosport NL

De sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit. Velen hadden verwacht dat zij deze cross echter niet live op hun tv-zender Eurosport 1 zouden uitzenden, aangezien zij traditioneel op 1 januari het schansspringen van de vierschansentournee uitzenden. Eurosport NL geeft echter anno 2020 toch de voorkeur aan het veldrijden, boven het schansspringen. De damesveldrit is vanaf 13u45 live bij hen te zien op Eurosport1. De herenveldrit is vanaf 14u45 live bij hen te zien. In de namiddag zenden zij een uitgebreide samenvatting uit van het schansspringen.

Ziggo Sport? Niet in 2020

In Nederland werd de GP Sven Nys ook enkele jaren live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In 2020 hebben zij echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de DVV Trofee Veldrijden en zenden zij deze cross dus ook niet live uit.

Veldrijden live

De eerstvolgende cross die live op tv (en per livestream) wordt uitgezonden is Cyclocross Gullegem 2020 op zaterdag 4 januari. (Die wedstrijd is in 2020 voor het eerst in haar historie live op tv en per livestream te volgen.) Daarna volgt de Brussels Universities Cyclocross op zondag 5 januari. Hierna volgen in het weekend van 11 en 12 januari het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap. Vervolgens wordt op 13 januari de Cyclocross Otegem 2020 live uitgezonden op tv en per livestream.

Livestream GP Sven Nys 2020 (1 januari)

Livestream Sporza

De GP Sven Nys is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Hiermee kan men op een computer of smartphone naar de GP Sven Nys kijken. Helaas is die stream van de GP Sven Nys wel geo-restricted, zodat men deze alleen in België kan bekijken. De livestream van Sporza begint om circa 13u30. Online kan men bij Sporza dus via de gratis livestream de dames- en de herenwedstrijd bekijken. De gratis livestream is op de middag van 1 januari onder meer te vinden in de rubriek 'nu live' van de website van Sporza.

Livestream Eurosport

Op de middag van 1 januari 2020 wordt ook een livestream aangeboden van Eurosport. De livestream van de damesveldrit begint op nieuwjaarsdag bij hen om 13u45. De livestream van de herenveldrit begint op die woensdagmiddag om circa 15u00. De offciële livestream bevindt zich op hun Eurosport Player. Die livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst.

Livestream op Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om deze veldrit per livestream te bekijken op een tv-app zoals de Go App (Ziggo) of de iTV-app (KPN). Op zo'n app kan men per livestream immers de zender bekijken waarop Sporza deze cyclocross op 1 januari uitzendt. Via zo'n app is de livestream te bekijken in de hele EU.

Livestream Ziggo Sport? Niet in 2020

In Nederland was er enkele jaren ook een livestream van de herenwedstrijd beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal App. Dit is de livestream-dienst van de kanalen van Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1). Die livestream was echter alleen automatisch beschikbaar voor abonnees van die app. Daarnaast was het ook mogelijk om die livestream van Ziggo via PPV (Pay Per View) te verkrijgen voor niet-abonnees. Men moets dan enkele euro's betalen om deze livestream te bekijken. Bij Ziggo was online via de livestream alleen de herenwedstrijd te zien; de dameswedstrijd zonden zij niet uit. In 2020 hebben zij niet de uitzendrechten van deze cyclocross en zenden ze hem dus helemaal niet per livestream uit.

FloBikes livestream

Er is ook een internationale livestream van de GP Sven Nys te Baal. Dit is een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Bij deze specifieke cross is de livestream van FloBikes echter geen bruikbare optie voor veldritfans in Nederland en België. Ten eerste moet men een betaald abonnement hebben om deze livestream van FloBikes te kunnen bekijken. Maar nog belangrijker is, dat deze officiële livestream bij deze cross zeer 'geo-restricted' is. Men mag deze livestream van de Cyclocross Baal 2020 slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken. België en Nederland behoren niet tot de landen waarvoor deze livestream bedoeld is. Deze livestream is onder meer bedoeld voor de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Australië en Tsjechië. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sport live uitzendt via een betaalde livestream. Dikwijls is die livestream echter geo-restricted en niet bruikbaar voor kijkers uit de lage landen.

Uitslag GP Sven Nys 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u01'40"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 23 sec.
 3. Tom Pidcock (UK) op 40 sec.
 4. Corné van Kessel (Ned) op 47 sec.
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) op 49 sec.
 6. Quinten Hermans (Bel) op 1'12"
 7. Laurens Sweeck (Bel) op 2'13"
 8. Jens Adams (Bel) op 2'24"
 9. Tim Merlier (Bel) op 2'38"
 10. Gianni Vermeersch (Bel) op 2'44"

Voorgaande editie: Uitslag GP Sven Nys 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Laurens Sweeck (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Corné van Kessel (Ned)
 7. Tom Meeusen (Bel)
 8. Tom Pidcock (UK)
 9. Michael Vanthourenhout (Bel)
 10. Lars van der Haar (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestreamDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 8 februari 2020 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotweds…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 13 januari 2020 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Kasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 25 januari 2020 wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provi…

Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 22 februari 2020 wordt de Rectavit Cyclocross GP Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
 • http://sporza.be/cm/sporza/tv
 • http://www.gpsvennys.be
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Sven_Nys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Damiaan

Reageer op het artikel "Veldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!