Worldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestream

Worldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestream Er wordt jaarlijks één manche van de Wereldbeker Veldrijden gehouden in Frankrijk. In de loop der jaren werd deze Franse wedstrijd op diverse locaties gehouden, waaronder Nommay, Pontchatteau, Roubaix en Besançon. In 2021 vindt de World Cup-wedstrijd plaats in Besançon. De veldrit wordt verreden op zondag 28 november 2021. De Franse manche van de World Cup Cyclocross wordt in 2021 weer live op tv uitgezonden. Ook is deze Franse wereldbekerveldrit op 28 november 2021 live op het internet te volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Frankrijk verlopen?

Veldrijden in Frankrijk

Veldrijden en het Franse leger

Waar komt het veldrijden vandaan? Hoewel niet alle wielerhistorici het erover eens zijn, beschouwen veruit de meesten toch Frankrijk als de bakermat van de veldritsport. Rondom het jaar 1900 was Frankrijk een zeer militaristisch land. Met de smadelijke nederlaag van de Frans-Duitse oorlog van 1870 nog steeds in het achterhoofd, stond de Franse maatschappij voor een groot deel in het teken van het motto: de volgende grote oorlog mag Frankrijk niet verliezen, de volgende keer moeten wij groots zegevieren.

Op allerlei manieren probeerde men het Franse leger te versterken. Daarbij zette men in die periode ook op tamelijk grote schaal de fiets in als vervoersmiddel voor militairen (onder meer voor boodschappers tussen de linies). Fietsen waren immers heel wat flexibeler, betrouwbaarder en goedkoper dan andere toenmalige nieuwe vervoersmiddelen, zoals de motorfiets of de auto.
Men liet de militairen op hun fietsen vanzelfsprekend veel trainen, waarbij men ook moest oefenen om zo snel mogelijk te rijden door allerlei bossen, velden, modderpoelen, enzovoort. Vervolgens liet men deze militairen onderling ook wedstrijden rijden op die 'off-road'-parcoursen. Die wedstrijden tussen Franse militairen kunnen beschouwd worden als voorlopers van de veldritsport.

Kampioenschappen

Al snel werd veldrijden in Frankrijk ook een sport voor niet-militairen. In 1902 werd het eerste officiële Frans kampioenschap veldrijden gehouden. Daarmee was Frankrijk het eerste land dat een officieel nationaal kampioenschap cyclocross organiseerde. Vanaf 1924 ging men in Frankrijk ook een officieus WK veldrijden organiseren. Dit heette het 'Critérium International de Cyclo-cross' en werd jaarlijks nabij Parijs gehouden. Van de 21 verreden edities werden er maar liefst 15 door Franse renners gewonnen.
Vanaf 1950 bestaat er een officieel WK veldrijden (dat door de UCI wordt georganiseerd). In eerste instantie werd ook dit WK op grootse wijze overheerst door de Fransen. De eerste negen edities werden door Franse renners gewonnen. In 1959 kwam er echter een einde aan deze zegereeks. Daarna slaagde nog maar één Franse renner erin om het WK veldrijden voor heren elite (profs) te winnen: Dominque Arnould in 1993.

Wereldbeker veldrijden en Frankrijk

Sinds 1993 bestaat er een officiële UCI World Cup Cyclocross. Bij die eerste editie van de wereldbeker vond de slotwedstrijd (wereldbekerfinale) plaats in Frankrijk: in Saint-Herblain. Ook in de daaropvolgende jaren was er meestal een wereldbekercross in Frankrijk (vaak in Nommay, maar ook soms in Pontchâteau of in Roubaix). In de winter van 2014-2015 zou er weer een wereldbekerwedstrijd in Roubaix plaatsvinden. Wegens financiële redenen kon die cross niet doorgaan. Nog even werd er geprobeerd om daarom als alternatief op een andere locatie in Frankrijk een wereldbekercross te organiseren, maar dit mislukte. Zo was er in het seizoen 2014-2015 dus geen Franse veldrit in de wereldbeker. In het seizoen 2015-2016 keerde de wereldbeker veldrijden toch weer terug naar Frankrijk. De Franse wereldbekercross vond toen plaats in Lignières-en-Berry. In 2018 keerde het wereldbekercircus wederom terug in Frankrijk, toen in Nommay. In 2019 had men weer gekozen voor Pont-Chateau als locatie voor de Franse manche van de wereldbeker veldrijden. In februari 2020 koos men weer voor Nommay als Franse manche in de wereldbeker veldrijden.

Frankrijk en het veldrijden

Frankrijk wordt dus door velen beschouwd als de bakermat van het veldrijden. Tot eind jaren vijftig was het ook veruit het toonaangevende land in de veldritsport. Men heerste ruim een halve eeuw lang met een enorme suprematie, die vergelijkbaar is met de suprematie waarmee de Belgen deze sport in de 21e eeuw beheersen. Rond 1960 is Frankrijk binnen de veldritwereld ingehaald door andere landen en daarna heeft men als veldritland eigenlijk nooit meer echt de hoofdrol gespeeld.

Het veldrijden heeft in Frankrijk altijd nog wel enige populariteit behouden. Het wordt er echter vooral beschouwd als een sport die erg goed is voor de ontwikkeling van jonge renners, die zich later meestal op het wegwielrennen of mountainbiken gaan focussen. Slechts weinig getalenteerde Franse veldrijders besluiten om ook bij de profs van het veldrijden hun hoofddoel te maken. Eén van de weinige uitzonderingen daarop was Francis Mourey, die in de 21e eeuw jarenlang tot de mondiale subtop behoorde.

Wereldbeker Veldrijden 2021-2022

De hoofdsponsor van het de UCI Worldcup Cyclocoss is Telenet. Elke manche is daarom ook live op tv en online per livestream bij Telenet te zien, doch ook bij diverse andere omroepen. De slotwedstrijd van de wereldbeker veldrijden is in januari dooragaans de GP Adrie van der Poel in het Brabantse Hoogerheide.

Franse wereldbekercross in 2020 afgelast, wel Besancon in seizoen 2021-2022

In het seizoen 2020-2021 is deze Franse wedstrijd afgelast vanwege de coronacrisis. In het seizoen 2021-2022 staat de Franse cross wel weer op de kalender. Het is de planning dat de Franse wereldbekerveldrit in het seizoen 2021-2022 weer in Besancon verreden wordt (wat oorspronkelijk de plande locatie voor de editie van 2020-2021 was). In het seizoen 2022-2023 is Besancon wederom een kandidaat namens Franrijk, maar er is ook een serieuze kans dat de Franse wereldbekerveldrit dan toch weer in Nommay of Pontchateau plaatsvindt.

Datum: 28 november 2021

De Franse cross vindt in het seizoen 2021-2022 plaats op zondag 28 november 2021.

Locatie van het parcours in 2021: Besançon (Frankrijk)

De stad Besançon ligt in het oosten van Frankrijk, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het departement waarin Besançon ligt in Doubs. De plaats Besançon heeft anno 2021 ongeveer 115.000 inwoners. In de Romeinse tijd heet deze plaats Vesontio. in de loop der jaren was Besançon vaak de aankomstplaats van een Touretappe. Nederlanders die een etappe wonnen in Besançon waren Jeroen Blijlevens, Jean-Paul van Poppel en Jelle Nijdam. Besançon is onder meer de geboorteplaats de schrijver Victor Hugo, de filmpioniers Auguste en Louis Lumière, de anarchistische filosoof Pierre-Joseph Proudhon en de wielerploegleider Jean de Gribaldy. In 1980 werd het WK baanwielrennen verreden in Besançon.

Worldcup Cyclocross Besançon 2021 live op tv: welke zender?

België: Cyclocross Besançon 2021 live bij Telenet

De live uitzendrechten van deze Franse wereldbekerwedstrijd zijn in België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Zij zenden deze wedstrijd live op tv uit op hun open netten (Telenet Playtime, voor alle Telenet-klanten en Proximus Tv voor alle klanten van Proximus). Daarnaast is deze cyclocross ook live te zien op een kanaal van Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). De uitzending van de damescross begint om 13u20 op een zender van Play Sports. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op die zender omstreeks 14u30. De start van de herenwedstrijd is om 15u00. De live tv-uitzending begint op Telenet Playtime tegelijk met de uitzending van Telenet Play Sports. Proximus Zoom Tv zendt ook de dames- en de herenwedstrijd van Besancon live uit, hun uitzending begint omstreeks 13u30.

Cyclocross Besançon 2021 live bij Eurosport NL

Ook zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Eurosport (tv en livestream). Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd in Besancon begint om 13u30 op Eurosport 1 (NL). Hun live tv-uitzending bij de herenwedstrijd van deze Franse manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden in Besancon begint om 15u00.

Cyclocross Besançon op 28 november 2021 live bij de NPO

NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Franse wereldbekerveldrit.

Samenvatting Sporza (VRT) van de Cyclocross Besançon, niet live bij hen

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond in het verleden vaak de Franse wereldbekerveldrit live uit op tv (en online via een gratis livestream). Anno 2021 en 2022 zenden ze deze cross in Besancon waarschijnlijk echter niet live uit. Wel zenden ze een uitgebreide samenvattingen uit op tv van de dames- en herenwedstrijd van deze Franse cyclocross.

Livestream Cyclocross Besançon (World Cup) 2021

Livestream Cyclocross Besançon (Wereldbeker Frankrijk) bij Telenet

De veldrit van Besançon is ook live op het internet te zien zijn via een livestream van Telenet Play Sports. Met zo'n livestream kan men dus naar deze Franse wereldbekerveldrit kijken op een smartphone of computer. De livestream van de World Cup Cyclocross Besançon bevindt zich op de wedstrijddag op de website van Play Sports. Deze officiële livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van Play Sports.

Livestream Cyclocross Besançon 2021 bij Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld. Bij hen is online zowel de dames- als de herenwedstrijd per livestream te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze livestream van de Besançon World Cup Cyclocross is alleen te bekijken door Nederlandse abonnees van deze app. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u30. De livestream van de herencross van Besançon begint om 15u00. Net als Telenet heeft ook Eurosport de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wereldbekerwedstrijden van de World Cup Cyclocross 2021-2022 en 2022-2023.

Livestream Cyclocross Besançon 2021 bij de NPO

Er wordt ook een livestream van deze Franse wereldbekercross beschikbaar gesteld door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Deze livestream van de veldrit van Besançon is gratis. Via deze gratis livestream zijn de damescross en de herencross live te zien. Deze livestream is wel geo-restricted: men mag hem officieel alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van de Franse veldrit bevindt zich op de wedstrijddag op de website van de NOS. Ook kan men op die middag de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream van de dameswedstrijd bij de cyclocross Besançon begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd van deze Franse wereldbekerveldrit begint bij de NOS enkele minuten voor drie uur.

Livestream Cyclocross Besancon op 28 november 2021 via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om de wereldbekerveldrit van Frankrijk te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men op het internet naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1, waarop deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo; zij kunnen met die app in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Livestream Cyclocross Besançon 2021 via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen via een livestream op de iTV-app naar de Cyclocross Besançon kijken. Op die app kunnen zij per stream onder meer de uitzendingen van Eurosport en de NPO bekijken. Elke livestream in die app (en dus ook de stream van deze Franse veldrit) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream Cyclocross Besançon 2021 via GCN en RedBull Tv

De World Cup Cyclocross Besançon 2021 wordt ook via de livestream uitgezonden door GCN en RedBull Tv. De livestream van GCN (Global Cycling Network) is bij deze cyclocross niet in België, maar wel in Nederland te zien. Om de stream live te kunnen bekijken, dient u anno 2021 een abonnement op de dienst te hebben. De livestream van deze Franse veldrit is bij het internetplatform Red Bull Tv in zowel Nederland als België te bekijken. Dit is overigens wel een Engelstalige stream.

Overige opties livestream Cyclocross Besançon 2021

Er zijn op het internet ook diverse andere livestreams van deze cross te vinden. Zo is er een livestream van de 'World Cup Cyclocross of Besançon 2021' beschikbaar op het Youtube-channel van de internationale wielerunie (UCI). Die livestream van de UCI heeft Engelstalig commentaar. Deze gratis livestream van deze manche in de World Cup Cyclocross is echter zeer geo-restricted. Men mag die officiële gratis livestream alleen bekijken in landen waar geen omroep is die de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross heeft. Er is ook een livestream van 'the World Cup Cross of Besançon ' te vinden bij FloBikes. Die officiële livestream van FloBikes is echter eveneens geo-restricted. (Men mag hun livestream bij deze wereldbekercross officieel alleen in Canada bekijken.) Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de World Cup Cyclocross Nommay te mogen bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…

Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestreamVolta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) verreden. In diezelfde periode…
Profdarter: Jelle KlaasenJelle Klaasen is een professioneel darter met de bijnaam 'The Cobra'. Klaasen wist de jongste wereldkampioen ooit te wor…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=180165#ucira
  • http://cyclocrosslignieres.wix.com/worldcuplignieres
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_veldrijden
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.