Worldcup Cyclocross Nommay 2020, live tv en livestream

Worldcup Cyclocross Nommay 2020, live tv en livestream Op zondag 19 januari 2020 wordt in het westen van Frankrijk de 'Cyclocross Nommay' gehouden. Deze veldrit telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden 2019-2020. De Cyclocross Nommay wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Franse wereldbekerveldrit live op het internet te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Welke prominente deelnemers staan in januari 2020 op de startlijst van deze wereldbekercross in Frankrijk? Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Frankrijk verlopen?

Veldrijden in Frankrijk

Veldrijden en het Franse leger

Waar komt het veldrijden vandaan? Hoewel niet alle wielerhistorici het erover eens zijn, beschouwen veruit de meesten toch Frankrijk als de bakermat van de veldritsport. Rondom het jaar 1900 was Frankrijk een zeer militaristisch land. Met de smadelijke nederlaag van de Frans-Duitse oorlog van 1870 nog steeds in het achterhoofd, stond de Franse maatschappij voor een groot deel in het teken van het motto: de volgende grote oorlog mag Frankrijk niet verliezen, de volgende keer moeten wij groots zegevieren.

Op allerlei manieren probeerde men het Franse leger te versterken. Daarbij zette men in die periode ook op tamelijk grote schaal de fiets in als vervoersmiddel voor militairen (onder meer voor boodschappers tussen de linies). Fietsen waren immers heel wat flexibeler, betrouwbaarder en goedkoper dan andere toenmalige nieuwe vervoersmiddelen, zoals de motorfiets of de auto.
Men liet de militairen op hun fietsen vanzelfsprekend veel trainen, waarbij men ook moest oefenen om zo snel mogelijk te rijden door allerlei bossen, velden, modderpoelen, enzovoort. Vervolgens liet men deze militairen onderling ook wedstrijden rijden op die 'off-road'-parcoursen. Die wedstrijden tussen Franse militairen kunnen beschouwd worden als voorlopers van de veldritsport.

Kampioenschappen

Al snel werd veldrijden in Frankrijk ook een sport voor niet-militairen. In 1902 werd het eerste officiële Frans kampioenschap veldrijden gehouden. Daarmee was Frankrijk het eerste land dat een officieel nationaal kampioenschap cyclocross organiseerde. Vanaf 1924 ging men in Frankrijk ook een officieus WK veldrijden organiseren. Dit heette het 'Critérium International de Cyclo-cross' en werd jaarlijks nabij Parijs gehouden. Van de 21 verreden edities werden er maar liefst 15 door Franse renners gewonnen.
Vanaf 1950 bestaat er een officieel WK veldrijden (dat door de UCI wordt georganiseerd). In eerste instantie werd ook dit WK op grootse wijze overheerst door de Fransen. De eerste negen edities werden door Franse renners gewonnen. In 1959 kwam er echter een einde aan deze zegereeks. Daarna slaagde nog maar één Franse renner erin om het WK veldrijden voor heren elite (profs) te winnen: Dominque Arnould in 1993.

Wereldbeker veldrijden

Sinds 1993 bestaat er een officiële UCI World Cup Cyclocross. Bij die eerste editie van de wereldbeker vond de slotwedstrijd (wereldbekerfinale) plaats in Frankrijk: in Saint-Herblain. Ook in de daaropvolgende jaren was er meestal een wereldbekercross in Frankrijk (vaak in Nommay, maar ook soms in Pontchâteau of in Roubaix). In de winter van 2014-2015 zou er weer een wereldbekerwedstrijd in Roubaix plaatsvinden. Wegens financiële redenen kon die cross niet doorgaan. Nog even werd er geprobeerd om daarom als alternatief op een andere locatie in Frankrijk een wereldbekercross te organiseren, maar dit mislukte. Zo was er in het seizoen 2014-2015 dus geen Franse veldrit in de wereldbeker. In het seizoen 2015-2016 keerde de wereldbeker veldrijden toch weer terug naar Frankrijk. De Franse wereldbekercross vond toen plaats in Lignières-en-Berry. In 2018 keerde het wereldbekercircus wederom terug in Frankrijk, toen in Nommay. In 2019 had men weer gekozen voor Pont-Chateau als locatie voor de Franse manche van de wereldbeker veldrijden. In 2020 kiest men weer voor Nommay als Franse manche in de wereldbeker veldrijden.

Frankrijk en het veldrijden

Frankrijk wordt dus door velen beschouwd als de bakermat van het veldrijden. Tot eind jaren vijftig was het ook veruit het toonaangevende land in de veldritsport. Men heerste ruim een halve eeuw lang met een enorme suprematie, die vergelijkbaar is met de suprematie waarmee de Belgen deze sport in de 21e eeuw beheersen. Rond 1960 is Frankrijk binnen de veldritwereld ingehaald door andere landen en daarna heeft men als veldritland eigenlijk nooit meer echt de hoofdrol gespeeld.

Het veldrijden heeft in Frankrijk altijd nog wel enige populariteit behouden. Het wordt er echter vooral beschouwd als een sport die erg goed is voor de ontwikkeling van jonge renners, die zich later meestal op het wegwielrennen of mountainbiken gaan focussen. Slechts weinig getalenteerde Franse veldrijders besluiten om ook bij de profs van het veldrijden hun hoofddoel te maken. Eén van de weinige uitzonderingen daarop was Francis Mourey, die in de 21e eeuw jarenlang tot de mondiale subtop behoorde.

Wereldbeker Veldrijden 2019-2020

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2019-2020 uit negen veldritten. De hoofdsponsor van het de Worldcup is Telenet. Elke manche is daarom ook live op tv en online per livestream bij Telenet te zien, doch ook bij diverse andere omroepen. De eerste twee wereldbekercrossen van dit veldritseizoen waren in Amerika: de Jingle Cross Iowa City en de Trek Waterloo Cyclocross World Cup. De slotwedstrijd van de wereldbeker is de GP Adrie van der Poel in het Brabantse Hoogerheide. De wedstrijd in Nommay is de voorlaatste wedstrijd van de Telenet Wereldbeker Veldrijden 2019-2020.

Programma Wereldbeker Cyclocross Nommay op 19 januari 2020

 • 10u00 Junioren
 • 11u10 Beloften (Espoirs/U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Nommay

Nommay is een bekende naam in de veldritwereld. Sinds de jaren zeventig wordt hier een veldrit verreden. Midden jaren negentig werd dit een cross met grote internationale allure. De eerste keer dat het officieel een internationale veldrit was, was in 1995, toen Mike Kluge de overwinning pakte. In 1996 werd deze veldrit een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Die editie werd gewonnen door de Nederlander Richard Groenendaal. Sindsdien is de veldrit van Nommay nog diverse malen een wereldbekerwedstrijd geweest. De laatste keer (voor 2020) was in 2018, toen Mathieu van der Poel de zege pakte in de cyclocross van Nommay.

Deelnemers Cyclocross Nommay: Nederlandse en Belgische selectie

Welke deelnemers staan op zondag 19 januari 2020 op de startlijst van de wedstrijden voor heren elite en dames elite? De renners die in de top 50 van de wereldranglijst staan, hebben automatisch startrecht in deze wereldbekercross. Niet alle toppers doen echter mee. Zo behoort Mathieu van der Poel niet tot de deelnemers aan deze cross, doch kiest hij voor een trainingskamp in deze periode. Hij kiest voor deze voorbereiding met het oog op zowel het WK veldrijden als op het wegwielerseizoen. Ook Wout van Aert ontbreekt daarom op de starlijst. Bij de dames ontbreken de Nederlandse topper Lucinda Brand en de Belgische wereldkampioene Sanne Cant om dezelfde redenen op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u de Nederlandse selectie en de Belgische selectie. De eerstvolgende cross die de toppers Mathieu van der Poel en Wout van Aert rijden is de Kasteelcross Zonnebeke (25 januari).

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Nommay 2020

 • Heren Elite: Corné van Kessel, Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Sieben Wouters, Stan Godrie, Gosse van der Meer en Maik van der Heijden.
 • Dames Elite: Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Manon Bakker, Sofie van Rooijen, Ilse Pluimers, Geerte Hoeke en Aniek van Alphen.
 • Heren Beloften (U23): Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Pim Ronhaar, Kyle Agterberg, Luke Verburg en Bart Artz.
 • Junioren: Hugo Kars, Tibor del Grosso, Danny van Lierop, Bailey Groenendaal, Lucas Janssen en Twan van der Drift.

Belgische selectie World Cup Cyclocross Nommay 2020

 • Heren Elite: Toon Aerts, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Jim Aernouts, Jens Adams, Vincent Baestaens, Thijs Aerts, Tim Merlier, Daan Soete, Lander Loockx, Nicolas Cleppe, Tom Meeusen, Gianni Vermeersch, Braam Merlier, Diether Sweeck en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames Elite: Alicia Franck, Ellen van Loy, Loes Sels, Suzanne Verhoeven, Julie Brouwers, Marthe Truyen, Kiona Crabbé, Karen Verhestraeten, Sterre Vervloet en Joyce Vanderbeken.
 • Heren Beloften (U23): Ryan Cortjens, Toon Vandebosch, Yentl Bekaert, Andreas Goeman, Anton Ferdinande en Gerben Kuypers.
 • Junioren: Thibau Nys, Ward Huybs, Lennert Belmans, Yorben Lauryssen, Jente Michels, Emiel Verstrynge en Jetze van Campenhout.

Deelnemers: startlijst met rugnummers heren elite (profs) veldrit Nommay (wereldbeker)

Welke deelnemers staan op zondag 19 januari op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de World Cup Cyclocross in Nommay (Frankrijk)? Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van deze Franse wereldbekercross.

Deelnemers World Cup Cyclocross Nommay 2020: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
2. HAAR Lars van der (Ned)
4. KESSEL Corné van (Ned)
5. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
6. POEL David van der (Ned)
7. GODRIE Stan (Ned)
8. WOUTERS Sieben (Ned)
9. HEIJDEN Maik van der (Ned)
10. MEER Gosse van der (Ned)
11. SWEECK Laurens (Bel)
12. AERTS Toon (Bel)
13. ISERBYT Eli (Bel)
14. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
16. HERMANS Quinten (Bel)
17. VERMEERSCH Gianni (Bel)
18. MERLIER Tim (Bel)
19. ADAMS Jens (Bel)
20. AERTS Thijs (Bel)
21. SWEECK Diether (Bel)
22. MEEUSEN Tom (Bel)
23. AERNOUTS Jim (Bel)
24. BAESTAENS Vincent (Bel)
25. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
26. SOETE Daan (Bel)
27. CLEPPE Nicolas (Bel)
28. LOOCKX Lander (Bel)
29. MERLIER Braam (Bel)
30. MEISEN Marcel (Dui)
31. WEBER Sascha (Dui)
32. SCHMIDT Marvin (Dui)
33. CHAINEL Steve (Fra)
34. MENUT David (Fra)
35. DUBAU Joshua (Fra)
36. BOULO Matthieu (Fra)
37. GRAS Yan (Fra)
38. DUBAU Lucas (Fra)
40. DOUBEY Fabien (Fra)
41. GUILLAUD Valentin (Fra)
42. PHILIBERT Aurelien (Fra)
43. MOUGEL Damien (Fra)
44. ORTS Felipe (Spa)
45. SUAREZ Kevin (Spa)
46. ESTEBAN Ismaël (Spa)
47. WERNER Kerry (USA)
48. WHITE Curtis (USA)
49. HYDE Stephen (USA)
50. COLLINS Patrick (USA)
51. RUEGG Timon (USA)
52. ZAHNER Simon (Zwi)
53. WILDHABER Marcel (Zwi)
54. FLUCKIGER Lukas (Zwi)
55. ROHRBACH Nicola (Zwi)
56. SAGESSER Severin (Zwi)
57. WINTERBERG Lukas (Zwi)
58. MOTTIEZ Gilles (Zwi)
59. HEKELE Emil (Tsj)
60. BOROS Michael (Tsj)
61. NESVADBA Jan (Tsj)
62. SAMPARISI Nicolas (Ita)
63. PIDCOCK Tom (UK)
64. GLAJZA Ondrey (Slw)
65. VOZAR Simon (Slw)
66. HEIGL Philipp (Oos)

Cyclocross Nommay op 19 januari 2020 live op tv: welke zender?

België: Cyclocross Nommay live bij Telenet

De live uitzendrechten van deze Franse wereldbekerwedstrijd zijn in België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Zij zenden deze wedstrijd live op tv uit op hun open netten (Telenet Playtime, voor alle Telenet-klanten en Proximus Tv voor alle klanten van Proximus). Daarnaast is deze cyclocross ook live te zien op een kanaal van Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). De uitzending van de damescross begint op 19 januari om 13u20 op een zender van Play Sports. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op die zender omstreeks 14u30. De start van de herenwedstrijd is om 15u00. De live tv-uitzending begint op Telenet Playtime tegelijk met de uitzending van Telenet Play Sports. Proximus Zoom Tv zendt ook de dames- en de herenwedstrijd live uit, hun uitzending begint omstreeks 13u30.

Live bij Eurosport NL

Ook zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Eurosport (tv en livestream). Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd in Nommay begint om 13u30 op Eurosport 1 (NL). Hun live tv-uitzending bij de herenwedstrijd van deze Franse manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden begint om 15u00.

Live bij de NPO

NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Franse wereldbekerveldrit. Hun uitzending van deze Franse cross is een hoofdonderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending op 20 januari. Volgens hun planning zenden zij zowel de damescross als de herencross live uit. Hierbij dient zekerheidshalve echter wel te worden aangetekend dat de exacte samenstelling van die uitzending op de zender NPO1 in de praktijk altijd afhankelijk is van de sportactualiteit van die middag. Het is bij de NPO dus altijd mogelijk dat men alsnog besluit om een deel van deze cyclocross niet geheel uit te zenden, omdat men vanwege de sportactualiteit op dat moment iets van een ander sportevenement wil laten zien.

Samenvatting Sporza (VRT), niet live bij hen

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond in het verleden vaak de Franse wereldbekerveldrit live uit op tv (en online via een gratis livestream). Anno 2020 zenden ze deze cross echter niet live uit. Wel zenden ze een uitgebreide samenvattingen uit op tv van de dames- en herenwedstrijd van deze Franse cyclocross. Die samenvatting van de Cyclocross Nommay zijn bij Sporza te zien in hun zondagmiddaguitzending van 19 januari 2020.

Veldrijden live

Wat is de eerstvolgende veldrit die na deze Franse wereldbekercross live op tv en online per livestream kan worden bekeken? Op zaterdag 25 januari is dat de Kasteelcross Zonnebeke 2020. Op zondag 26 januari volgt de GP Adrie van der Poel te Hoogerheide. Daarna staat op 1 en 2 februari het WK veldrijden 2020 op de kalender.

Livestream Cyclocross Nommay 2019 (World Cup) op 19 januari

Livestream Telenet

De veldrit van Nommay is ook live op het internet te zien zijn via een livestream van Telenet Play Sports op de middag van 19 januari 2020. Met zo'n livestream kan men dus naar deze Franse wereldbekerveldrit kijken op een smartphone of computer. De livestream van de World Cup Cyclocross Nommay bevindt zich op die middag van 19 januari op de website van Play Sports. Deze officiële livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van Play Sports.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld op de middag van zondag 19 januari 2020. Bij hen is online zowel de dames- als de herenwedstrijd per livestream te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze livestream van de Nommay World Cup Cyclocross is alleen te bekijken door Nederlandse abonnees van deze app. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u30. De livestream van de herencross van Nommay begint om 15u00. Net als Telenet heeft ook Eurosport de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wereldbekerwedstrijden van de World Cup Cyclocross 2019-2020.

Livestream Cyclocross Nommay bij de NPO

Er wordt ook een livestream van deze Franse wereldbekercross beschikbaar gesteld door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Deze livestream van de veldrit van Nommay is gratis. Via deze gratis livestream zijn de damescross en de herencross live te zien. Deze livestream is wel geo-restricted: men mag hem officieel alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van de Franse veldrit bevindt zich op de middag van 19 januari 2019 op de website van de NOS. Ook kan men op die middag de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream van de dameswedstrijd in Nommay begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd van deze Franse wereldbekerveldrit begint bij de NOS enkele minuten voor drie uur.

Livestream Cyclocross Nommay via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om de wereldbekerveldrit van Frankrijk te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met die app kan men op het internet naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1, waarop deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Deze app is bedoeld voor klanten van VodafoneZiggo; zij kunnen met die app in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Livestream Cyclocross Nommay via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen op de middag van 19 januari 2020 via een livestream op de iTV-app naar de Cyclocross Nommay kijken. Op die app kunnen zij per stream onder meer de uitzendingen van Eurosport en de NPO bekijken. Elke livestream in die app (en dus ook de stream van deze Franse veldrit) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream op 19 januari 2020 via GCN en RedBull Tv

De World Cup Cyclocross Nommay wordt op 19 januari 2020 ook via de livestream uitgezonden door GCN en RedBull Tv. De livestream van GCN (Global Cycling Network) is bij deze cyclocross niet in België, maar wel in Nederland te zien. De livestream van deze Franse veldrit is op 19 januari 2020 bij het internetplatform Red Bull Tv in zowel Nederland als België te bekijken. Dit is overigens wel een Engelstalige stream.

Overige opties livestream Cyclocross Nommay

Er zijn op zondag 19 januari 2020 op het internet ook diverse andere livestreams van deze cross te vinden. Zo is er een livestream van de 'World Cup Cyclocross of Nommay' beschikbaar op het Youtube-channel van de internationale wielerunie (UCI). Die livestream van de UCI heeft Engelstalig commentaar. Deze gratis livestream van deze manche in de World Cup Cyclocross is echter zeer geo-restricted. Men mag die officiële gratis livestream alleen bekijken in landen waar geen omroep is die de uitzendrechten (live tv en livestram) van deze cross heeft. Er is ook een livestream van 'the World Cup Cross of Nommay' te vinden bij FloBikes. Die officiële livestream van FloBikes is echter eveneens geo-restricted. (Men mag hun livestream bij deze wereldbekercross officieel alleen in Canada bekijken.) Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de World Cup Cyclocross Nommay te mogen bekijken.

Uitslag Cyclocross Nommay 2020

 1. Eli Iserbyt (Bel) 1u07'13"
 2. Toon Aerts (Bel) + 8 sec.
 3. Laurens Sweeck (Bel) +1'16"
 4. Lars van der Haar (Ned) +1'28"
 5. Thomas Pidcock (UK) +1'46"
 6. Corné van Kessel (Ned) +1'55"
 7. Quinten Hermans (Bel) +1'58"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) +2'02"
 9. Jens Adams (Bel) +2'04"
 10. Tom Meeusen (Bel) +2'07"

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 13 januari 2020 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

Volta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestreamVolta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestreamOp woensdag 19 februari 2020 gaat de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) van start. Op dieze…
Yoga met een app - Daily YogaYoga met een app - Daily YogaSteeds meer mensen ontdekken yoga als manier om te ontspannen en toch fysiek bezig te zijn. Het helpt je controle te kri…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=180165#ucira
 • http://cyclocrosslignieres.wix.com/worldcuplignieres
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_veldrijden

Reageer op het artikel "Worldcup Cyclocross Nommay 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!