InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Worldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestream

Worldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestream

Worldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestream Op zondag 20 januari 2019 wordt in het westen van Frankrijk de 'Cyclocross Pont-Chateau' gehouden. Deze veldrit telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden 2018-2019. De Cyclocross Pont-Chateau wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Franse wereldbekerveldrit live op het internet te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Welke prominente deelnemers staan in januari 2019 op de startlijst van deze wereldbekercross in Frankrijk? Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Frankrijk verlopen?

Veldrijden in Frankrijk

Veldrijden en het Franse leger

Waar komt het veldrijden vandaan? Hoewel niet alle wielerhistorici het erover eens zijn, beschouwen veruit de meesten toch Frankrijk als de bakermat van de veldritsport. Rondom het jaar 1900 was Frankrijk een zeer militaristisch land. Met de smadelijke nederlaag van de Frans-Duitse oorlog van 1870 nog steeds in het achterhoofd, stond de Franse maatschappij voor een groot deel in het teken van het motto: de volgende grote oorlog mag Frankrijk niet verliezen, de volgende keer moeten wij groots zegevieren.

Op allerlei manieren probeerde men het Franse leger te versterken. Daarbij zette men in die periode ook op tamelijk grote schaal de fiets in als vervoersmiddel voor militairen (onder meer voor boodschappers tussen de linies). Fietsen waren immers heel wat flexibeler, betrouwbaarder en goedkoper dan andere toenmalige nieuwe vervoersmiddelen, zoals de motorfiets of de auto.
Men liet de militairen op hun fietsen vanzelfsprekend veel trainen, waarbij men ook moest oefenen om zo snel mogelijk te rijden door allerlei bossen, velden, modderpoelen, enzovoort. Vervolgens liet men deze militairen onderling ook wedstrijden rijden op die 'off-road'-parcoursen. Die wedstrijden tussen Franse militairen kunnen beschouwd worden als voorlopers van de veldritsport.

Kampioenschappen

Al snel werd veldrijden in Frankrijk ook een sport voor niet-militairen. In 1902 werd het eerste officiële Frans kampioenschap veldrijden gehouden. Daarmee was Frankrijk het eerste land dat een officieel nationaal kampioenschap cyclocross organiseerde. Vanaf 1924 ging men in Frankrijk ook een officieus WK veldrijden organiseren. Dit heette het 'Critérium International de Cyclo-cross' en werd jaarlijks nabij Parijs gehouden. Van de 21 verreden edities werden er maar liefst 15 door Franse renners gewonnen.
Vanaf 1950 bestaat er een officieel WK veldrijden (dat door de UCI wordt georganiseerd). In eerste instantie werd ook dit WK op grootse wijze overheerst door de Fransen. De eerste negen edities werden door Franse renners gewonnen. In 1959 kwam er echter een einde aan deze zegereeks. Daarna slaagde nog maar één Franse renner erin om het WK veldrijden voor heren elite (profs) te winnen: Dominque Arnould in 1993.

Wereldbeker veldrijden

Sinds 1993 bestaat er een officiële UCI World Cup Cyclocross. Bij die eerste editie van de wereldbeker vond de slotwedstrijd (wereldbekerfinale) plaats in Frankrijk: in Saint-Herblain. Ook in de daaropvolgende jaren was er meestal een wereldbekercross in Frankrijk (vaak in Nommay, maar ook soms in Pontchâteau of in Roubaix). In de winter van 2014-2015 zou er weer een wereldbekerwedstrijd in Roubaix plaatsvinden. Wegens financiële redenen kon die cross niet doorgaan. Nog even werd er geprobeerd om daarom als alternatief op een andere locatie in Frankrijk een wereldbekercross te organiseren, maar dit mislukte. Zo was er in het seizoen 2014-2015 dus geen Franse veldrit in de wereldbeker. In het seizoen 2015-2016 keerde de wereldbeker veldrijden toch weer terug naar Frankrijk. De Franse wereldbekercross vond toen plaats in Lignières-en-Berry. In 2018 keerde het wereldbekercircus wederom terug in Frankrijk, toen in Nommay. In 2019 heeft men weer gekozen voor Pont-Chateau als locatie voor de Franse manche van de wereldbeker veldrijden.

Frankrijk en het veldrijden

Frankrijk wordt dus door velen beschouwd als de bakermat van het veldrijden. Tot eind jaren vijftig was het ook veruit het toonaangevende land in de veldritsport. Men heerste ruim een halve eeuw lang met een enorme suprematie, die vergelijkbaar is met de suprematie waarmee de Belgen deze sport in de 21e eeuw beheersen. Rond 1960 is Frankrijk binnen de veldritwereld ingehaald door andere landen en daarna heeft men als veldritland eigenlijk nooit meer echt de hoofdrol gespeeld.

Het veldrijden heeft in Frankrijk altijd nog wel enige populariteit behouden. Het wordt er echter vooral beschouwd als een sport die erg goed is voor de ontwikkeling van jonge renners, die zich later meestal op het wegwielrennen of mountainbiken gaan focussen. Slechts weinig getalenteerde Franse veldrijders besluiten om ook bij de profs van het veldrijden hun hoofddoel te maken. Eén van de weinige uitzonderingen daarop was Francis Mourey, die in de 21e eeuw jarenlang tot de mondiale subtop behoorde.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2018-2019 uit negen veldritten. De hoofdsponsor van het de Worldcup is Telenet. Elke manche is daarom ook live op tv en online per livestream bij Telenet te zien, doch ook bij diverse andere omroepen. De eerste twee wereldbekercrossen van dit veldritseizoen waren in Amerika: de Jingle Cross Iowa City en de Trek Waterloo Cyclocross World Cup. De slotwedstrijd van de wereldbeker is de GP Adrie van der Poel in het Brabantse Hoogerheide. De wedstrijd in Nommay is de voorlaatste wedstrijd van de Telenet Wereldbeker Veldrijden 2018-2019.

Programma Wereldbeker Pont-Chateau op 20 januari 2019

 • 10u00 Junioren
 • 11u10 Beloften (Espoirs/U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie van het parcours: Pont-Chateau

Pont-Chateau is een beroemde plaatsnaam in de veldritwereld. In 2019 wordt er voor de vijfde keer een manche van de wereldbeker veldrijden verreden. In het verleden vond hier ook vijf keer het Franse kampioenschap veldrijden plaats. Twee keer werd in Pont-Chateau het WK veldrijden verreden: in 1989 en 2004. Ook werd twee keer het EK veldrijden in Pont-Chateau gehouden: in 2005 en 2016.

Pont-Chateau of Pontchateau?

De gemeente Pontchateau ligt in het westen van Frankrijk en is een onderdeel van het departement Loire-Atlantique. Anno 2019 telt deze gemeente ongeveer 8500 inwoners. Wat is de juist schrijfwijze van deze plaatsnaam: Pont-Chateau of Pontchateau? Beide schrijfwijzen worden in Frankrijk naast elkaar gebruikt voor deze plaats. In het verleden gebruikt men in de veldritwereld doorgaans de schrijfwijze Pontchateau, wat ook de meest gebruikte internationale benaming van deze plaats is. Dit was bijvoorbeeld ook het geval toen het WK veldrijden in 'Pontchateau' werd georganiseerd. Opvallend genoeg hebben de organisatie van de cross en de UCI ervoor gekozen om bij de editie van 2019 niet de schrijfwijze Pontchateau te gebruiken in hun officiële documenten en op hun websites, doch de schrijfwijze Pont-Chateau.

Deelnemers: Nederlandse en Belgische selectie

Afwezig in Pontchateau: o.a. Mathieu van der Poel en Sanne Cant

Welke deelnemers staan op zondag 20 januari 2019 op de startlijst van de wedstrijden voor heren elite en dames elite? De renners die in de top 50 van de wereldranglijst staan, hebben automatisch startrecht in deze wereldbekercross. Niet alle toppers doen echter mee. Zo heeft Mathieu van der Poel aangegeven dat hij niet van start gaat in deze cross, doch kiest voor een trainingskamp in deze periode. Voor Nederland staan wel onder meer Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Corné van Kessel op de deelnemerslijst. Bij België zijn Belgisch kampioen Toon Aerts en wereldkampioen Wout van Aert de prominentste deelnemers. Een opvallende afwezige in de Belgische damesselectie is Sanne Cant. Zij heeft, net als Mathieu van der Poel, ervoor gekozen om in deze periode op trainingskamp te gaan. Hieronder vindt u de Nederlandse en de Belgische selectie.

Selectie Nederland: World Cup Cyclocross Pontchateau 2019

 • Heren Elite: Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Stan Godrie, Sieben Wouters en Gosse van der Meer.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Annemarie Worst, Denise Betsema, Sophie de Boer, Ceylin del Carmen Alvarado, Maud Kaptheijns, Inge van der Heijden, Yara Kastelijn, Fleur Nagengast en Manon Bakker.
 • Heren Beloften (U23): Mees Hendrikx, Ryan Kamp, Roel van der Stegen, Kyle Achterberg, Tim van Dijke en Maik van der Heijden.
 • Junioren: Noah Vreeswijk, Hugo Kars, Pim Ronhaar, Salvador Alvarado en Luke Verburg.

Selectie België World Cup Cyclocross Pontchateau 2019

 • Heren Elite: Jens Adams, Jim Aernouts, Thijs en Toon Aerts, Vincent Baestaens, Nicolas Cleppe, Quinten Hermans, Tom Meeusen, Braam en Tim Merlier, Kevin Pauwels, Daan Soete, Diether en Laurens Sweeck, Wout van Aert, Dieter en Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch
 • Dames Elite: Loes Sels, Laura Verdonschot, Marthe Truyen, Ellen Van Loy, Axelle Bellaert en Jinse Peeters.
 • Heren Beloften (U23): Eli Iserbyt, Lander Loockx, Toon Vandebosch, Mathijs Wuyts, Niels Derveaux, Anton Ferdinande en Andreas Goeman.
 • Junioren: Ryan Cortjens, Witse Meeussen, Thibau Nys, Ward Huybs, Jelle Vermoote, Joran Wyseure en Lennert Belmans.

Deelnemers: startlijst met rugnummers heren elite (profs) veldrit Pont-Chateau (wereldbeker)

Welke deelnemers staan op zondag 20 januari op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de World Cup Cyclocross in Pontchateau (Frankrijk)? Hieronder vindt de deelnemerslijst met rugnummers van deze Franse wereldbekercross.

Deelnemers Cyclocross Pontchateau (Frankrijk) op 20 januari 2019: heren elite, startlijst met rugnummers
1. AERT Wout van (Bel)
2. AERTS Toon (Bel)
3. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
4. SWEECK Laurens (Bel)
5. HERMANS Quinten (Bel)
6. MERLIER Tim (Bel)
7. SOETE Daan (Bel)
8. PAUWELS Kevin (Bel)
9. VERMEERSCH Gianni (Bel)
10. AERTS Thijs (Bel)
11. MEEUSEN Tom (Bel)
12. AERNOUTS Jim (Bel)
13. CLEPPE Nicolas (Bel)
14. BAESTAENS Vincent (Bel)
15. SWEECK Diether (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. MERLIER Braam (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. HAAR Lars van der (Ned)
20. KESSEL Corné van (Ned)
21. POEL David van der (Ned)
22. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
23. WOUTERS Sieben (Ned)
24. GODRIE Stan (Ned)
25. MEER Gosse van der (Ned)
27. CHAINEL Steve (Fra)
28. BOULO Matthieu (Fra)
29. CANAL Fabien (Fra)
30. MOUREY Francis (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. DUBAU Joshua (Fra)
34. DUBAU Lucas (Fra)
35. PERIOU Tony (Fra)
36. TROPARDY Arthur (Fra)
37. BOROS Michael (Tsj)
38. NESVADBA Jan (Tsj)
39. BERTOLINI Gioele (Ita)
40. COMINELLI Cristian (Ita)
41. ORTS LLORET Felipe (Spa)
42. ESTEBAN Ismael (Spa)
43. SUAREZ Kevin (Spa)
44. RUIZ Javier (Spa)
45. ANIA Daniel (Spa)
46. ARREGUI Asier (Spa)
47. DIEZ Jose A. (Spa)
48. WHITE Curtis (USA)
49. CLOUTIER Tyler (USA)
50. JUDELSON Max (USA)
51. BAUER Josh (USA)
52. JUILIANO Andrew (USA)
53. MEISEN Marcel (Dui)
54. MÜLLER Manuel (Dui)
55. GLAJZA Ondrej (Slw)
56. MILLBURN Garry (Aus)
57. AITKEN Christopher (Aus)
58. DAVIS Niall (Ier)
59. HEIGL Philipp (Oos)

Live op tv: o.a. Telenet en Eurosport

Live bij Telenet

De live uitzendrechten van deze Franse wereldbekerwedstrijd zijn in België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Zij zenden deze wedstrijd live op tv uit op hun open netten (Telenet Playtime, voor alle Telenet-klanten en Proximus Zoom Tv voor alle klanten van Proximus). Daarnaast is deze cyclocross ook live te zien op een kanaal van Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). De uitzending van de damescross begint op 20 januari om 13u20 op de zender van Play Sports 3. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op die zender omstreeks 14u30. De start van de herenwedstrijd is om 15u00. De live tv-uitzending begint op Telenet Playtime tegelijk met de uitzending van Telenet Play Sports. Proximus Zoom Tv zendt ook de dames- en de herenwedstrijd live uit, hun uitzending begint omstreeks 13u30.

Live bij Eurosport (op tv alleen de herenwedstrijd, via livestream ook de dameswedstrijd)

Ook zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Eurosport (tv en livestream). Zij zouden bij deze cross alleen de herenwedstrijd live op tv uitzenden. Hun tv-uitzending zou op 20 januari om 15u00 beginnen op de zender Eurosport 1. Aangezien het tennis uitloopt, zonden zij de wedstrijd uiteindelijk helemaal niet live op tv uit. Zij zenden de cross wel integraal live uit vanaf 15u00 op de livestream van de Eurosport Player.

(Op de livestream van de Eurosport Player zenden zij vanaf 13u30 ook de dameswedstrijd uit.) Na afloop van het tennis zendt Eurosport overigens alsnog achtereenvolgens de dameswedstrijd en de herenwedstrijd uit.

Live bij de NPO

NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Franse wereldbekerveldrit. Zij kiezen in hun programmering voor het tegenovergestelde van Eurosport: bij de NOS is juist de dameswedstrijd live op tv te zien (vanaf circa 13u30 op de zender Nederland1) en de herenwedstrijd is bij hen waarschijnlijk alleen online live per livestream te zien (vanaf 15u00).

Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd van deze Franse cross is een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending op 20 januari. Hierbij dient zekerheidshalve echter wel te worden aangetekend dat de exacte samenstelling van die uitzending op de zender NPO1 in de praktijk altijd afhankelijk is van de sportactualiteit van die middag. Hoewel het dus hun planning is om de dameswedstrijd van Pontchateau integraal live op tv te tonen, is dit bij de NOS altijd deels nog onder voorbehoud, aangezien bij hen in die zondagmiddaguitzending altijd de mogelijkheid blijft bestaan dat het wordt onderbroken door andere sportactualiteiten.

Samenvatting Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond in het verleden vaak de Franse wereldbekerveldrit live uit op tv (en online via een gratis livestream). Anno 2019 zenden ze deze cross echter niet live uit. Wel zenden ze een uitgebreide samenvatting uit op tv van deze Franse cross. Die is te zien in de namiddag van 20 januari 2019.

Veldrijden live

Wat is de eerstvolgende veldrit die na deze Franse wereldbekercross live op tv en online per livestream kan worden bekeken? Op zaterdag 26 januari is dat de Kasteelcross Zonnebeke 2019. Op zondag 27 januari volgt de GP Adrie van der Poel te Hoogerheide. Daarna staat op 2 en 3 februari het WK veldrijden 2019 op de kalender.

Livestream Cyclocross Pont-Chateau 2019 (World Cup) op 20 januari

Livestream Telenet

De veldrit van Nommay is ook live op het internet te zien zijn via diverse livestreams. Zo wordt er een livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld op de middag van 20 januari 2019. Met zo'n livestream kan men dus naar deze Franse wereldbekerveldrit kijken op een smartphone of computer. De livestream van de World Cup Cyclocross Pont-Chateau bevindt zich op die middag van 20 januari op de website van Play Sports. Deze officiële livestream is echter alleen te bekijken door abonnees van Play Sports.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream door Eurosport beschikbaar gesteld op de middag van zondag 20 januari 2019. Bij hen is online zowel de dames- als de herenwedstrijd per livestream te bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Deze livestream van de Pont-Chateau World Cup Cyclocross is alleen te bekijken door abonnees van deze app. De livestream van de dameswedstrijd begint om 13u30. De livestream van de herencross van Pontchateau begint om 15u00. Net als Telenet heeft ook Eurosport de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wereldbekerwedstrijden van de World Cup Cyclocross 2018-2019.

Livestream NPO

Er wordt ook een livestream van deze Franse wereldbekercross beschikbaar gesteld door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Deze livestream van de veldrit van Pont-Chateau (Pontchateau) is gratis. Via deze gratis livestream zijn de damescross en de herencross live te zien. Deze livestream is wel geo-restricted: men mag hem officieel alleen in Nederland bekijken. Deze gratis livestream van de Franse veldrit bevindt zich op de middag van 20 januari 2019 op de website van de NOS. Ook kan men op die middag de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream van de dameswedstrijd in Pontchateau begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd van deze Franse wereldbekerveldrit begint bij de NOS enkele minuten voor drie uur.

Overige opties livestream

Er zijn op zondag 20 januari 2019 op het internet ook diverse andere livestreams van deze cross te vinden. Zo is er een livestream van de 'World Cup Cyclocross of Pontchateau' beschikbaar op het Youtube-channel van de internationale wielerunie (UCI). Die livestream van de UCI heeft Engelstalig commentaar. Deze gratis livestream is echter zeer geo-restricted. Men mag die officiële gratis livestream alleen bekijken in landen waar geen omroep is die de uitzendrechten (live tv en livestram) van deze cross heeft. Er is ook een livestream van 'the World Cup Cross of Pontchateau' te vinden bij FloBikes. Die officiële livestream van FloBikes is echter eveneens geo-restricted. (Men mag hun livestream bij deze wereldbekercross officieel alleen in Canada bekijken.) Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de World Cup Cyclocross Pont-Chateau te mogen bekijken.

Uitslag wereldbekercross Pont-Chateau 2019

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Jens Adams (Bel)
 6. Laurens Sweeck (Bel)
 7. David van der Poel (Ned)
 8. Kevin Pauwels (Bel)
 9. Corné van Kessel (Bel)
 10. Gianni Vermeersch (Bel)

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de Soudal Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in d…
Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provi…
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=180165#ucira
 • http://cyclocrosslignieres.wix.com/worldcuplignieres
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_veldrijden

Reageer op het artikel "Worldcup Cyclocross Pont-Château 2019, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!