InfoNu.nl > Sport > Overige sport > GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2019 live tv en livestream

GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2019 live tv en livestream

GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2019 live tv en livestream In Hoogerheide wordt op zondag 27 januari 2019 de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden. Dit is de laatste veldrit van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden 2018-2019. Deze Brabantse veldrit is live op tv te zien. Daarnaast is de GP Adrie van der Poel ook op het internet via een livestream te volgen. Waar bevindt zich het parcours van de GP Adrie van der Poel? Hoe ziet het programma van deze manche van de World Cup Cyclocross eruit? Welke deelnemers staan bij deze veldrit in Hoogerheide op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van de Grote Prijs Adrie van der Poel verlopen?

Historie: GP Adrie van der Poel Hoogerheide

In februari van het jaar 2000 nam Adrie van der Poel, na een lange en succesvolle carrière, afscheid van de wielersport. In Hoogerheide organiseerde men een afscheidswedstrijd voor hem: de Grote Prijs Adrie van der Poel. Het evenement werd een groot succes. Mede daarom bleef het niet bij een eenmalige wedstrijd. In de daaropvolgende jaren werd er ook iedere winter een GP Adrie van der Poel georganiseerd. De wedstrijd groeide binnen korte tijd uit tot één van de meest prestigieuze crossen in de veldritwereld.

Erelijst

Recordhouders qua aantal zeges in de GP Adrie van der Poel zijn Sven Nys en Mathieu van der Poel. Nys zegevierde drie keer in Hoogerheide: in 2003, 2005 en 2007. Mathieu van der Poel won in 2015, 2016 en 2018. Niels Albert en Richard Groenendaal wonnen de GP Adrie van der Poel twee keer. Recente winnaars van deze Brabantse cross zijn onder meer Kevin Pauwels (2012), Martin Bina (2013) en Lars van der Haar (2017). Op het parcours in Hoogerheide werd ook twee keer het WK cyclocross gehouden. De profwereldtitels werden toen gewonnen door Niels Albert (2009) en Zdenek Stybar (2014).

Adrie, David en Mathieu van der Poel

Adrie van der Poel behoort tot de grootste coureurs uit de Nederlandse wielerhistorie. Hij won als wegrenner klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Tours, de Amstel Gold Race, Parijs-Brussel, de Scheldeprijs, de Clasica San Sebastian en het Kampioenschap van Zürich. Ook als veldrijder was hij een absolute wereldtopper. Hij won vijf keer zilver op het WK cyclocross, één keer brons en één keer goud. Ook pakte hij zes keer de Nederlandse proftitel in het veld.

Van der Poel is getrouwd met Corrine Poulidor, een dochter van de legendarische Franse wielrenner Raymond Poulidor. Adrie en Corrine hebben twee zonen die zeer getalenteerde wielrenners zijn. David van der Poel (geboren op 15 juni 1992) werd Nederlands kampioen veldrijden in de categorieën junioren en beloften. Ook won hij de wereldbeker veldrijden voor junioren. Sinds 2014 is hij officieel veldritprof. Zijn jongere broer Mathieu van der Poel (geboren op 19 januari 1995) heeft zelfs nog veel meer talent. In de juniorencategorie werd hij onder meer twee keer wereldkampioen veldrijden en daarnaast ook één keer wereldkampioen op de weg. Reeds op 19-jarige leeftijd stapte hij over naar de profs. Kort na zijn twintigste verjaardag werd hij in Tabor (Tsjechië) wereldkampioen veldrijden bij de profs. Hij is daarmee de jongste profwereldkampioen cyclocross aller tijden.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De Grote Prijs Adrie van der Poel is de slotwedstrijd van de Telenet UCI World Cup Cyclocross 2018-2019. Dit klassement begon in september 2018 met twee Amerikaanse crossen: de Trek Cyclocross in Waterloo en de Jingle Cross in Iowa City. In Hoogerheide wordt de eindwinnaar van dit klassement gehuldigd. Telenet is hoofdsponsor van dit klassement en alle manches van de World Cup worden daarom ook live op tv en per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports, maar de wedstrijden zijn ook bij diverse andere omroepen live te zien.

Programma GP Adrie van der Poel 2019 op 27 januari

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours: locatie cyclocross Hoogerheide

Het parcours van de Grote Prijs Adrie van der Poel bevindt zich nabij het centrum van Hoogerheide. De start en de finish zijn aan de Scheldeweg. De omloop heeft een lengte van 3100 meter. Het rennerskwartier bevindt zich aan de Putseweg. Toeschouwers die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen op de dag van de wedstrijd borden volgen die hen naar de beschikbare parkeerplekken leiden. De wedstrijd is ook per openbaar vervoer te bezoeken. Vanaf station Bergen op Zoom kan men de bus naar Hoogerheide nemen.

Tickets veldrit Hoogerheide: GP Adrie van der Poel

Op de dag van de wedstrijd kosten tickets voor de Grote Prijs Adrie van der Poel aan de kassa bij het parcours 15 euro (voor toeschouwers vanaf 12 jaar). In de voorverkoop kosten de tickets 13,50 bij Primera Niels van Elzakker, aan het Hof van Holland 2 te Hoogerheide. Ook bij overige winkels van Primera zijn in de voorverkoop tickets voor de Cyclocross van Hoogerheide te bestellen. Men kan ook online kaarten bestellen voor deze wedstrijd bij Ticketmaster, daar kosten ze eveneens 13,50 (exclusief de bezorgkosten en transactiekosten). Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis bij deze veldrit in Hoogerheide.

Deelnemers: selecties Nederland en België

Welke deelnemers zullen namens Nederland en België van start gaan in Hoogerheide? Bij de heren elite en de dames elite heeft de top 50 van de UCI-ranking automatisch startrecht in elke wedstrijd van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross. Voor Nederland gaan onder meer Mathieu van der Poel, Lars van der Haar en Corné van Kessel van start. Voor België staan onder meer Wout van Aert, Toon Aerts en Laurens Sweeck op de deelnemerslijst. (Michael Vanthourenhout was ook geselecteerd voor deze cross en staat ook bij deze selectie, maar aangezien hij last heeft van een voedselallergie gaat hij niet van start in deze cross.) Nederland mag als organiserend land van deze wereldbekerwedstrijd in theorie bij de beloften en junioren met meer renners deelnemen dan gewoonlijk, doch daarvan heeft de Nederlandse bondscoach slechts beperkt gebruikt gemaakt. Hieronder vindt u de selectie van Nederland en België. De wedstrijd in Hoogerheide kan gezien worden als een grote generale repetitie voor het WK veldrijden 2019 dat een week later in Luxemburg wordt gehouden. Daarom zullen de wereldtoppers proberen om met een goede vorm en met veel focus in Hoogerheide aan de start te staan.

Nederlandse selectie voor de World Cup Cyclocross Hoogerheide:

 • Elite heren: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Stan Godrie, Sieben Wouters en Gosse van der Meer.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Lucinda Brand, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Maud Kaptheijns, Denise Betsema, Sophie de Boer, Yara Kastelijn, Fleur Nagengast, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse.
 • Heren Beloften (U23): Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Tim van Dijke, Kyle Achterberg, Maik van der Heijden, Roel van der Stegen en Bart Artz.
 • Junioren: Noah Vreeswijk, Hugo Kars, Salvador Alvarado, Lars Boven, Pim Ronhaar, Luke Verburg en Twan van der Drift.

Belgische selectie voor de World Cup Cyclocross Hoogerheide:

 • Heren Elite (profs): Wout van Aerts, Toon Aerts, Quinten Hermans, Jens Adams, Michael Vanthourenhout, Jim Arnouts, Nicolas Cleppe, Thijs Aerts, Vincen Baestaens, Tim Merlier, Tom Meeusen, Braam Merlier, Daan Soete, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Diether Sweeck, Gianni Vermeersch en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames Elite: Sanne Cant, Laura Verdonschot, Loes Sels, Axelle Bellaert, Ellen van Loy, Julie Brouwers, Julie de Wilde, Marthe Truyen, Jinse Peeters en Joyce Vanderbeken.
 • Heren Beloften (U23): Eli Iserbyt, Andreas Goeman, Niels Derveaux, Niels Vandeputte, Lander Loockx, Timo Kielich en Anton Ferdinande.
 • Junioren: Ryan Cortjnes, Witse Meeussen, Ward Huybs, Thibau Nys, Lennert Belmans, Joran Wyseure en Jelle Vermoote.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke renners staan in Hoogerheide op zondag 27 januari 2019 allemaal op de deelnemerslijst van de wedstrijd voor heren elite (profs)? Hieronder vindt u startlijst met rugnummers van de GP Adrie van der Poel - Hoogerheide 2019 voor heren elite (profs). Oorspronkelijk stond ook Michael Vanthourenhout op deze startlijst (met rugnummer 3), maar wegens een allergische reactie (voedselallergie) kan hij uiteindelijk niet van start gaan in de Cyclocross van Hoogerheide.

Deelnemers GP Adrie van der Poel 2019 (Hoogerheide): startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
2. AERTS Toon (Bel)
3. ---
4. SWEECK Laurens (Bel)
5. HERMANS Quinten (Bel)
6. MERLIER Tim (Bel)
7. SOETE Daan (Bel)
8. PAUWELS Kevin (Bel)
9. VERMEERSCH Gianni (Bel)
10. AERTS Thijs (Bel)
11. MEEUSEN Tom (Bel)
12. AERNOUTS Jim (Bel)
13. ADAMS Jens (Bel)
14. CLEPPE Nicolas (Bel)
15. BAESTAENS Vincent (Bel)
16. SWEECK Diether (Bel)
17. MERLIER Braam (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. POEL Mathieu van der (Ned)
20. HAAR Lars van der (Ned)
21. KESSEL Corné van (Ned)
22. POEL David van der (Ned)
23. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
24. WOUTERS Sieben (Ned)
25. GODRIE Stan (Ned)
26. MEER Gosse van der (Ned)
27. CHAINEL Steve (Fra)
28. BOULO Matthieu (Fra)
29. CANAL Fabien (Fra)
30. MOUREY Francis (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. DUBAU Joshua (Fra)
34. DUBAU Lucas (Fra)
35. PERIOU Tony (Fra)
36. RUEGG Timon (Zwi)
37. WILDHABER Marcel (Zwi)
38. ZAHNER Simon (Zwi)
39. SAGESSER Severin (Zwi)
40. BOROS Michael (Tsj)
41. NESVADBA Jan (Tsj)
42. PAPRSTKA Tomas (Tsj)
43. BERTOLINI Gioele (Ita)
44. COMINELLI Cristian (Ita)
45. ORTS LLORET Felipe (Spa)
46. ESTEBAN AGUERO Ismael (Spa)
47. RUIZ Javier (Spa)
48. ANIA GONZALEZ Daniel (Spa)
49. WHITE Curtis (USA)
50. HYDE Stephen (USA)
51. WERNER Kerry (USA)
52. CLARK Anthony (USA)
53. KAISER Cody (USA)
54. CLOUTIER Tyler (USA)
55. JUDELSON Max (USA)
56. JUILIANO Andrew (USA)
57. MEISEN Marcel (Dui)
58. WEBER Sascha (Dui)
59. MULLER Manuel (Dui)
60. HAHNEL Frederik (Dui)
61. SCHMIDT Marvin (Dui)
62. PAUL Felix (Dui)
63. DIAS DOS SANTOS Vincent (Lux)
64. THILTGES Scott (Lux)
65. GLAJZA Ondrej (Slw)
66. JETTE Cameron (Can)
67. TAKENOUCHI Yu (Jpn)
68. FIELD Ian (UK)
69. MILLBURN Garry (Aus)
70. AITKEN Christopher (Aus)
71. ERIKSSON David (Zwe)
72. JANSSON Henrik (Zwe)
73. MONTGOMERY David (Ier)
74. KONWA Marek (Pol)
75. HEIGL Philipp (Oos)

Live op tv: Telenet, Proximus en Eurosport

GP Adrie van der Poel live op tv bij Telenet en Proximus

De uitzendrechten van de Grote Prijs Adrie van der Poel zijn voor België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Bij Telenet zendt men de wedstrijd live uit op zowel hun open kanaal (Playtime), dat beschikbaar is voor alle klanten die digitale tv bij Telenet hebben, en ook op een zender van Play Sports (die is alleen beschikbaar voor Play Sports-abonnees). Op de zender Play Sports 3 begint de live tv-uitzending bijvoorbeeld op 27 januari om 13u15 met de dameswedstrijd in Hoogerheide. De start van de herenwedstrijd is bij de GP Adrie van der Poel om 15u00.

Live bij Eurosport

In de Benelux zijn de live uitzendrechten van de wereldbekerwedstrijden eveneens in handen van Eurosport (tv en livestream). Zij zenden op zondagmiddag 27 januari om 13u30 de dameswedstrijd live uit op de zender Eurosport 1. Vervolgens kan men om 15u00 op die zender live naar de herenwedstrijd van de GP Adrie van der Poel 2019 kijken.

Op tv bij de NPO

De NOS heeft ook de uitzendrechten (tv en livestream) voor deze cross. Op die middag van 27 januari hebben zij hun reguliere zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1), waarin verschillende sporten te zien zijn. Het hoofdonderdeel van die uitzending is op 27 januari volgens hun officiële programmering echter het NK schaatsen 2019 (sprint en allround). Hoeveel men exact van elke sport op zo'n zondagmiddag uitzendt, wordt vaak pas op de dag zelf (mede door de sportactualiteit) bepaald. Wie integraal de GP Adrie van der Poel 2019 wilde zien, kon dus zekerheidshalve beter naar een livestream of naar een andere tv-omroep kijken dan naar de zondagmiddaguitzending op Nederland 1 van NOS Studio Sport. Uiteindelijk zond Studio Sport overigens onverwacht nog best veel live uit van deze cross: de gehele dameswedstrijd en ongeveer de helft van de herenwedstrijd.

Veldrit Hoogerheide niet live bij Sporza

Bij diverse voorgaande edities zond de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza de GP Adrie van der Poel live op tv uit (en daarnaast ook online via een gratis livestream). In 2019 zendt Sporza deze veldrit echter niet live uit op tv (en evenmin via een livestream van Sporza). Wel is er op de Vlaamse publieke zender één in de namiddag van 27 januari een uitgebreide samenvatting te zien van deze wereldbekercross.

Omroep Brabant live? niet meer in 2019

In Nederland zond jarenlang ook de regionale zender Omroep Brabant weer deze wedstrijd live uit op tv (en per livestream). Dit was zeer lovenswaardig, vooral in de jaren toen deze cross niet live door de NOS, Eurosport of Sporza werd uitgezonden. Dankzij Omroep Brabant kon men in Nederland toch nog live deze cross bekijken op tv en via de livestream. In 2019 is er echter geen live-uitzending van de GP Adrie van der Poel gepland. Waarschijnlijk komt dit doordat er inmiddels alternatieven zijn voorzien voor Nederlanders om deze cross live op tv en online per livestream te bekijken.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende cross die live op tv en online via een livestream wordt uitgezonden, is het WK veldrijden 2019 dat op 2 en 3 februari in Denemarken wordt verreden. De eerste cross die daarna live op tv en online per livestream wordt uitgezonden is de Parkcross Maldegem op woensdag 6 februari. Daarna volgt op zaterdag 9 februari de Krawatencross Lille (DVV, live bij Sporza). Op zondag 10 februari wordt de Aardbeiencross Hoogstraten live op tv en online via de livestream uitgezonden.

Livestream GP Adrie van der Poel 2019

Livestream Telenet

De Grote Prijs Adrie van der Poel 2019 is ook live op het internet via een livestream van Telenet Play Sports. Met deze livestream kan men bijvoorbeeld op een computer of smartphone naar de cyclocross van Hoogerheide kijken. De livestream begint om 13u15 (tegelijk met hun live tv-uitzending). Hun livestream van de GP Adrie van der Poel bevindt zich op hun website. Ook kan men die Belgische livestream van de GP Adrie van der Poel 2019 vinden op de Play Sports Go App. Deze livestream van de cyclocross van Hoogerheide is door abonnees van Play Sports te bekijken. Wie geen vast abonnement op Play Sports heeft, kan deze livestream verkrijgen door een dagpas of weekendpas te kopen.

Livestream Eurosport

Verder is er nog een livestream van deze cross beschikbaar op de Eurosport Player App. De stream van de dameswedstrijd begint bij Eurosport om 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint op de Eurosport Player op 15u00. Voor die livestream geldt echter ook dat men een vast abonnement dient te hebben om deze te kunnen bekijken.

Livestream NPO

Ook is deze cross online te volgen via een livestream op de website van de NOS. De livestream van NOS Studio Sport bevindt zich op de middag van 27 januari in de rubriek 'Sport'. Het is een gratis livestream. Via deze livestream zijn de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live te zien. De livestream van de dameswedstrijd van Hoogerheide begint bij de NOS om 13u30. De livestream van de herencross in Hoogerheide begint om 15u00. Behalve op de website van de NOS, kan men deze livestream van de GP van Hoogerheide ook via de NOS-app bekijken. Deze gratis livestream van de GP Hoogerheide is echter wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men officieel deze stream niet buiten Nederland mag bekijken.

FloBikes livestream

Ook het Canadese bedrijf FloBikes biedt een livestream aan van de GP Adrie van der Poel 2019. Hun livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst. Daarnaast is deze livestream officieel ook nog eens geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream officieel alleen in Canada mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream van FloBikes bij deze Nederlandse veldrit 'geoblocked'.

Livestream UCI

Er is een officiële (Engelstalige) livestream beschikbaar via het YouTube-channel van de internationale wielerbond UCI, maar die is wel geo-restricted (wat wil zegen dat die niet in elk land beschikbaar is). Dat houdt in dit geval in dat men deze livestream alleen in landen mag bekijken waar geen omroep de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft van deze Nederlandse cross. In de praktijk houdt dit dus in dat men deze gratis livestream officieel onder meer in Nederland en België niet mag bekijken.

Go App Livestream

Als legaal alternatief voor de reguliere livestream-diensten bestaat er ook de Go App (tv online). Hiermee kan men per livestream naar tv kijken. Daarmee kan men per livestream op de middag van 27 januari 2019 bijvoorbeeld naar de live-uitzending van Eurosport kijken van de GP Adrie van der Poel. Elke livestream van Ziggo Go (dus ook deze stream bij de veldrit van Hoogerheide) mag men via deze applicatie in de gehele EU bekijken. Deze dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo.

Omroep Brabant livestream?

Bij veel voorgaande edities van de GP Adrie van der Poel was er ook een gratis livestream (geo-restricted, alleen voor kijkers in Nederland) beschikbaar bij Omroep Brabant van deze Brabantse veldrit. In 2019 is er bij deze regionale omroep echter geen live tv-uitzending gepland en logischerwijs ook geen livestream.

Uitslag GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'30"
 2. Toon Aerts (Bel) op 13"
 3. Wout van Aert (Bel) 32"
 4. Corné van Kessel (Ned) 2'29"
 5. Gianni Vermeersch (Bel) 2'38"
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'51"
 7. Quinten Hermans (Bel) 3'01"
 8. Lars van der Haar (Ned) 3'07"
 9. Francis Mourey (Fra) 4'07"
 10. Tom Meeusen (Bel) 4'09"

Voorgaande editie: uitslag GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Kevin Pauwels (Bel)
 6. Tim Merlier (Bel)
 7. Toon Aerts (Bel)
 8. David van der Poel (Ned)
 9. Lars van der Haar (Ned)
 10. Michael Boros (Tsj)
 11. Quinten Hermans (Bel)
 12. Corné van Kessel (Ned)
 13. Daan Soete (Bel)
 14. Steve Chainel (Fra)
 15. Gianni Vermeersch (Bel)

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit: Nacht van Woerden 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Nacht van Woerden 2019 - programma en deelnemersDe 19e editie van de Kiremko Nacht van Woerden wordt verreden op dinsdag 22 oktober 2019. Het parcours van deze internat…
Bronnen en referenties
 • http://gpadrievanderpoel.nl/praktische-informatie/programma/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Adrie_van_der_Poel
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis

Reageer op het artikel "GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2019 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!