InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestream

Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestream

Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestream Op zaterdag 2 maart 2019 vindt de 74e editie plaats van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Omloop het Nieuwsblad via een livestream volgen. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Hoe ziet het parcours van de Omloop het Nieuwsblad 2019 eruit? Welke hellingen moeten de renners onderweg beklimmen? Welk prominente deelnemers staan op de startlijst van deze Vlaamse voorjaarskoers?

Geschiedenis van de Omloop

Deze koers is in 1945 ontstaan. De Omloop werd bedacht, georganiseerd en gesponsord door de krant 'Het Volk'. Dit was het dagblad van de Vlaamse katholieke arbeidersbeweging. De wedstrijd heette oorspronkelijk de 'Omloop van Vlaanderen'. De wedstrijd was bedoeld als een alternatief voor de Ronde van Vlaanderen. In die periode, rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog, waren er allerlei verdenkingen richting de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen, over collaboratie met de Duitsers. Men dacht dat mogelijk daardoor de Ronde van Vlaanderen in de toekomst niet meer georganiseerd zou worden.

De organisatoren van de Omloop hadden dus eigenlijk het plan om de nieuwe grote voorjaarswielerwedstrijd van Vlaanderen worden, wanneer de Ronde wegens het vermeende besmette oorlogsverleden van de kalender zou verdwijnen. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen werden echter gerehabiliteerd. Karel van Wijnendaele, de grote man in de organisatie van de Ronde van Vlaanderen, bleek tijdens de oorlog bijvoorbeeld diverse Engelse piloten en verzetsstrijders in zijn huis onderdak te hebben gegeven. De Ronde van Vlaanderen bleef dus bestaan.

Nieuwe naam: Omloop het Volk

Toen duidelijk werd dat de Ronde niet zou verdwijnen, bleef men toch ook doorgaan met de organisatie van de Omloop. De naam van deze wedstrijd werd echter wel veranderd: sinds 1947 heette deze koers officieel niet meer de Omloop van Vlaanderen, maar de Omloop het Volk (dus vernoemd naar de hoofdsponsor). De Ronde van Vlaanderen werd gesponsord en georganiseerd door een andere krant, namelijk Het Nieuwsblad. Er woedde een heftige concurrentiestrijd tussen de twee koersen en de twee organiserende kranten. De oudste wedstrijd van de twee, de Ronde van Vlaanderen, won deze concurrentiestrijd met grote overmacht en bleef veruit de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassieker.

Bij Het Nieuwsblad heeft men zelfs decennialang geweigerd om de concurrerende wedstrijd de 'Omloop het Volk' te noemen, omdat men geen reclame wenste te maken voor de concurrerende krant. Men noemde deze koers daarom vaak 'Gent-Gent', aangezien Gent in die periode de start- en finishplaats van deze koers was. Ironisch genoeg werden zowel het dagblad Het Volk en de wedstrijd Omloop het Volk in de 21e eeuw overgenomen door Het Nieuwsblad. Sinds 2009 draagt deze wielerwedstrijd daarom als naam 'de Omloop het Nieuwsblad'. In de volksmond wordt deze koers echter nog steeds door sommigen de 'Omloop het Volk' genoemd.

Erelijst

Drie renners staan gezamenlijk op de eerste plek van de lijst van renners die de Omloop het vaakst hebben gewonnen. Dit zijn drie Belgen: Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Zij zegevierden drie keer in deze openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. Recente winnaars van deze koers zijn Antonio Flecha (2010), Sebastian Langeveld (2011), Sep Vanmarcke (2012), Luca Paolini (2013), Ian Stannard (2014 en 2015) en Greg van Avermaet (2016 en 2017). Stannard en Van Avermaet kunnen dus op gelijke hoogte met de drie recordhouders, indien zij deze koers nogmaals winnen. Dat geldt overigens ook voor Philippe Gilbert, die deze wedstrijd in het verleden eveneens al twee keer won.

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2019

De start van de Omloop het Nieuwsblad 2019 is in Gent, bij 't Kuipke. Het startschot klinkt om 11u35. De lengte van het parcours is circa 200 kilometer. In totaal zijn er 13 hellingen en 9 kasseistroken opgenomen in de route. De scherprechters in de finale zijn twee legendarische beklimmingen: de Muur van Geraardsbergen en daarna de Bosberg. De finale is grotendeels een kopie van de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen, maar de finish ligt niet exact op dezelfde locatie als voorheen de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen lag. De finishlijn van de Omloop het Nieuwsblad 2019 ligt in het centrum van Ninove.

Hieronder vindt u een overzicht van alle hellingen die opgenomen zijn in de route van de Omloop het Nieuwsblad 2019. Achter elke helling staat vermeld hoeveel kilometer de renners in de Omloop gereden hebben, op het moment dat ze op de top van die heuvel komen. Het parcours heeft een lengte van ongeveer 200 kilometer. De top van de Muur van Geraardsbergen ligt dus ongeveer op 17 kilometer voor de finish; de top van de Bosberg ligt op circa 13 kilometer van de eindstreep.

Hellingen Omloop het Nieuwsblad 2019

 • Leberg - 42 km
 • Den Ast - 76 km
 • Katteberg - 101 km
 • Leberg - 111 km
 • Rekelberg - 126 km
 • Valkenberg - 134 km
 • Wolvenberg - 145 km
 • Molenberg - 158 km
 • Leberg - 165 km
 • Berendries - 169 km
 • Elverenberg-Vossenhol - 172 km
 • Muur van Geraardsbergen (Kapelmuur) - 183 km
 • Bosberg - 187 km

Openingsweekend

De Omloop het Nieuwsblad is traditioneel de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. De koers is daarom met name bij veel Belgische en Nederlandse wielerfans zeer populair. Hoewel er in de weken daarvoor al allerlei profkoersen worden gereden in Australië, Spanje, Frankrijk, Italië en het Midden-Oosten, blijven met name veel wielerliefhebbers in de lage landen de Omloop het Nieuwsblad beschouwen als de 'eerste serieuze koers van het jaar'. De Omloop het Nieuwsblad vormt traditioneel het 'Vlaamse openingsweekend' samen met Kuurne-Brussel-Kuurne. De Omloop het Nieuwsblad vindt altijd op zaterdag plaats en vervolgens wordt dan op de zondag Kuurne-Brussel-Kuurne verreden.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Omloop het Nieuwsblad 2019? Grote namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Greg van Avermaet, Wout van Aert, Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Magnus Cort Nielsen, Michael Matthews, Michael Valgren, Matteo Trentin, Jurgen Roelandts, Sep Vanmarcke, Ian Stannard, Zdenek Stybar en Yves Lampaert.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live bij Sporza (VRT)

De Omloop het Nieuwsblad 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending begint op zaterdag 2 maart om circa 13u30 op de Vlaamse zender één (na afloop van het één uur journaal). Het commentaar bij deze live tv-uitzending is van Michel Wuyts. Zijn co-commentator is José de Cauwer. Op de zondag na de Omloop is bij Sporza ook Kuurne-Brussel-Kuurne live te zien.

Live bij Eurosport

Ook bij Eurosport is deze Vlaamse openingsklassieker live op tv te zien. Hun live tv-uitzending begint om 14u15 op de zender Eurosport1. Deze sportzender presenteert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op diezelfde dag is bij hen live op tv (en online via de livestream) onder meer ook de UAE Tour te zien. Op zaterdagavond is bij hen het WK baanwielrennen live te zien. En op zondag is bij hen ook Kuurne-Brussel-Kuurne live te zien.

Niet live bij de NOS

Helaas zendt NOS Studio Sport de Omloop het Nieuwsblad 2019 niet live op tv uit. Zij hebben in 2019 (net als in 2018) niet de live-uitzendrechten (niet voor tv doch ook niet voor de livestream). Bij veel voorgaande edities zond de NOS deze openingsklassieker wel live uit (op tv en via een gratis livestream), maar dat is helaas niet meer het geval.

Wielrennen live op tv

Welke wielerkoersen zijn live op tv te zien in de periode na de Omloop het Nieuwsblad? De eerstvolgende live wielerwedstrijd op tv is Kuurne-Brussel-Kuurne. Een volgende grote koers die men live kan bekijken is op zaterdag 9 februari de Strade Bianche. Kort daarna beginnen twee prestigieuze etappekoersen die men live op tv (en online via een livestream) kan volgen: het Franse Parijs-Nice en het Italiaanse Tirreno-Adriatico.

Livestream Omloop het Nieuwsblad 2019

Livestream Sporza

De Omloop het Nieuwsblad 2019 wordt online via een livestream van Sporza (VRT) uitgezonden. Met zo'n livestream kan men via een computer of smartphone live naar de Omloop het Nieuwsblad 2019 kijken. De livestream van de Omloop is bij Sporza gratis. Deze gratis livestream van de openingsklassieker is echter officieel wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van de Omloop officieel alleen in België mag bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending omstreeks 13u30. De livestream bevindt zich op die middag op de site van Sporza. Daar vindt men deze livestream in het menu 'Nu live'. Men kan deze livestream op die middag van 2 maart ook vinden via de rubriek 'wielrennen'. Op de zondag na de Omloop heeft Sporza ook een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook die livestream is gratis doch geo-restricted.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport heeft een livestream van de Omloop het Nieuwsblad 2019. Rond 14u00 begint deze livestream van Eurosport. Deze livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Om deze officiële livestream van Eurosport bij de Omloop het Nieuwsblad te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op die app. Eurosport heeft daarnaast in het Vlaamse openingsweekend overigens ook een livestream online (op zondag) van Kuurne-Brussel-Kuurne. Via de Eurosport Player kan men in de loop van het wielerseizoen heel veel wielerkoersen live online bekijken, waaronder bijna alle wedstrijden van de UCI World Tour. Eurosport heeft bijvoorbeeld op die app ook de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia 2019. Op de Eurosport Player is het niet alleen mogelijk om per livestream naar wedstrijden te kijken, men heeft eveneens de optie om een stream van een wedstrijd achteraf terug te kijken.

Geen livestream bij de NOS

Er is in 2019 geen livestream van de Omloop het Nieuwsblad beschikbaar bij de NOS op hun website of hun app. Zij beschikken namelijk niet over de rechten om de Omloop het Nieuwsblad 2019 op tv of online per livestream uit te zenden. Dat is erg spijtig voor Nederlandse wielerfans. Bij veel voorgaand edities had de NOS een gratis livestream voor deze koers. Hoewel er in 2019 dus niet bij de NOS op hun site een livestream van de Omloop beschikbaar is, hebben zij wel een 'live-blog' op hun site waarmee men het koersverloop kan volgen.

Go App livestream

Het is mogelijk om de Omloop het Nieuwsblad 2019 per livestream te bekijken via de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream op een smartphone of computer naar tv kijken. Op die app zijn alle zenders uit het standaardpakket van digitale tv beschikbaar. De app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men op zaterdag 2 maart 2019 bijvoorbeeld dus ook per livestream kijken naar de live-uitzending van de Omloop het Nieuwsblad op Sporza (VRT één). Ook kan men via een livestream kijken naar de uitzending van deze koers op Eurosport via een livestream op deze app bekijken. Men kan op die app niet alleen op twee manieren per livestream naar de Omloop het Nieuwsblad kijken, men kan achteraf via deze app ook zo'n stream van een uitzending van deze Vlaamse openingskoers terugkijken. Elke stream van elke uitzending is bij hen een week lang terug te kijken.

FloBikes livestream Omloop het Nieuwsblad 2019

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes zendt deze koers ook per livestream uit. Deze livestream is officieel echter alleen beschikbaar in Canada. In andere landen is deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad geo-blocked. Men dient overigens ook nog een abonnement op FloBikes te hebben om deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad 2019 te mogen bekijken. FloBikes is dus op z'n zachtst gezegd niet echt een ideale optie voor de wielerfans in de lage landen die de Omloop het Nieuwsblad via een livestream willen bekijken. FloBikes is in Europa nog relatief populair als optie om veldritten mee te bekijken op een livestream. Het is echter zeker geen goede optie voor Europese fans om per livestream naar grote wegwedstrijden te kijken. Voor heel veel livestreams van wegwedstrijden geldt immers bij hen dat ze zeer sterk 'geo-restricted' zijn.

Livestream NLziet?

Met de app 'NLziet' kan men als abonnee een groot aantal Nederlandse zenders per livestream bekijken. Kan men hiermee ook via een livestream naar de Omloop het Nieuwsblad 2019 kijken? Neen, dit is niet het geval, op dat platform kan men niet naar een livestream van deze Vlaamse koers kijken, aangezien de Omloop niet wordt uitgezonden door een zender dit meewerkt aan deze streamingdienst. De zenders VRT één en Eurosport 1 zijn dus niet op deze app per livestream te bekijken. De zenders die men wel per stream op deze app kan bekijken zijn zenders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RTL Nederland en Talpa (SBS Broadcasting).

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2019

 1. Zdenek Stybar (Tsj) Deceuninck - QuickStep
 2. Greg Van Avermaet (Bel) CCC
 3. Tim Wellens (Bel) Lotto - Soudal
 4. Alexey Loetsenko (Kaz) Astana
 5. Dylan Teuns (Bel) Bahrain Merida
 6. Jempy Drucker (Lux) Bora Hansgrohe
 7. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 8. Philippe Gilbert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 9. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton - Scott
 10. Oliver Naesen (Bel) AG2R

Voorgaande editie: uitslag Omloop het Nieuwsblad 2018

 1. Michael Valgren Andersen (Den) in 4u52'02"
 2. Lukasz Wisniowski (Pol) op 11 sec.
 3. Sep Vanmarcke (Bel) z.t.
 4. Jasper Stuyven (Bel) z.t.
 5. Philippe Gilbert (Bel) z.t.
 6. Edward Theuns (Bel) z.t.
 7. Bert Van Lerberghe (Bel) z.t.
 8. Sonny Colbrelli (Ita) z.t.
 9. Arnaud Démare (Fra) z.t.
 10. Marcus Burghardt (Dui) z.t.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de Soudal Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in d…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_Het_Nieuwsblad
 • http://omloop.nieuwsblad.be/nl/elite-men/news/2015-11/190/parcoursvoorstelling-omloop-het-nieuwsblad-2016
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164269&c=2

Reageer op het artikel "Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!