Omloop het Nieuwsblad 2020: live op tv en livestream

Omloop het Nieuwsblad 2020: live op tv en livestream Op zaterdag 29 februari 2020 vindt de 75e editie plaats van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Omloop het Nieuwsblad via een livestream volgen. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. Hoe ziet het parcours van de Omloop het Nieuwsblad 2020 eruit? Welke hellingen moeten de renners onderweg beklimmen? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze Vlaamse voorjaarskoers?

Geschiedenis van de Omloop

Deze koers is in 1945 ontstaan. De Omloop werd bedacht, georganiseerd en gesponsord door de krant 'Het Volk'. Dit was het dagblad van de Vlaamse katholieke arbeidersbeweging. De wedstrijd heette oorspronkelijk de 'Omloop van Vlaanderen'. De wedstrijd was bedoeld als een alternatief voor de Ronde van Vlaanderen. In die periode, rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog, waren er allerlei verdenkingen richting de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen, over collaboratie met de Duitsers. Men dacht dat mogelijk daardoor de Ronde van Vlaanderen in de toekomst niet meer georganiseerd zou worden.

De organisatoren van de Omloop hadden dus eigenlijk het plan om de nieuwe grote voorjaarswielerwedstrijd van Vlaanderen worden, wanneer de Ronde wegens het vermeende besmette oorlogsverleden van de kalender zou verdwijnen. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen werden echter gerehabiliteerd. Karel van Wijnendaele, de grote man in de organisatie van de Ronde van Vlaanderen, bleek tijdens de oorlog bijvoorbeeld diverse Engelse piloten en verzetsstrijders in zijn huis onderdak te hebben gegeven. De Ronde van Vlaanderen bleef dus bestaan.

Nieuwe naam: Omloop het Volk

Toen duidelijk werd dat de Ronde niet zou verdwijnen, bleef men toch ook doorgaan met de organisatie van de Omloop. De naam van deze wedstrijd werd echter wel veranderd: sinds 1947 heette deze koers officieel niet meer de Omloop van Vlaanderen, maar de Omloop het Volk (dus vernoemd naar de hoofdsponsor). De Ronde van Vlaanderen werd gesponsord en georganiseerd door een andere krant, namelijk Het Nieuwsblad. Er woedde een heftige concurrentiestrijd tussen de twee koersen en de twee organiserende kranten. De oudste wedstrijd van de twee, de Ronde van Vlaanderen, won deze concurrentiestrijd met grote overmacht en bleef veruit de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassieker.

Het Nieuwsblad

Bij Het Nieuwsblad heeft men zelfs decennialang geweigerd om de concurrerende wedstrijd de 'Omloop het Volk' te noemen, omdat men geen reclame wenste te maken voor de concurrerende krant. Men noemde deze koers daarom vaak 'Gent-Gent', aangezien Gent in die periode de start- en finishplaats van deze koers was. Ironisch genoeg werden zowel het dagblad Het Volk en de wedstrijd Omloop het Volk in de 21e eeuw overgenomen door Het Nieuwsblad. Sinds 2009 draagt deze wielerwedstrijd daarom als naam 'de Omloop het Nieuwsblad'. In de volksmond wordt deze koers echter nog steeds door sommigen de 'Omloop het Volk' genoemd.

Erelijst

Drie renners staan gezamenlijk op de eerste plek van de lijst van renners die de Omloop het vaakst hebben gewonnen. Dit zijn drie Belgen: Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Zij zegevierden drie keer in deze openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. Recente winnaars van deze koers zijn Antonio Flecha (2010), Sebastian Langeveld (2011), Sep Vanmarcke (2012), Luca Paolini (2013), Ian Stannard (2014 en 2015) en Greg van Avermaet (2016 en 2017). Stannard en Van Avermaet kunnen dus op gelijke hoogte met de drie recordhouders, indien zij deze koers nogmaals winnen. Dat geldt overigens ook voor Philippe Gilbert, die deze wedstrijd in het verleden eveneens al twee keer won.

Parcours Omloop het Nieuwsblad 2020

Hoe ziet anno 2020 het parcours van de Omloop het Nieuwsblad eruit? De start van de Omloop het Nieuwsblad is om 11u35 in Gent. De lengte van het parcours is 200 kilometer. In totaal zijn er 13 hellingen en 9 kasseistroken opgenomen in de route. De scherprechters in de finale waren twee legendarische beklimmingen: de Muur van Geraardsbergen en daarna de Bosberg. De finale is grotendeels een kopie van de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen, maar de finish ligt niet exact op dezelfde locatie als voorheen de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen lag. De finishlijn van de Omloop het Nieuwsblad 2020 ligt in het centrum van Ninove.

Hieronder vindt u een overzicht van alle hellingen die in 2020 opgenomen zijn in het parcours van 'Het Nieuwsblad'. De beroemdste beklimming, de Kapelmuur, ligt op 16,6 kilometer van de eindstreep van deze koers. Daarna volgt nog de Bosberg (op 12,8 kilometer van de eindstreep). Hoe laat is de finish? De finish van deze Vlaamse openingsklassieker is op zaterdag 29 februari 2020 om circa 16u45.

Parcours: Hellingen Omloop het Nieuwsblad 2020

 • Leberg - 41,9 km
 • Den Ast - 75,6 km
 • Katteberg - 101,4 km
 • Leberg - 110,9 km
 • Rekelberg - 126 km
 • Valkenberg - 133,9 km
 • Wolvenberg - 145,2 km
 • Molenberg - 157,5 km
 • Leberg - 165 km
 • Berendries - 169 km
 • Elverenberg-Vossenhol - 171,5 km
 • Muur van Geraardsbergen (Kapelmuur) - 183,3 km (op 12,8 km van de finish)
 • Bosberg - 187,2 km

Openingsweekend van het Vlaamse wielerseizoen

De Omloop het Nieuwsblad is traditioneel de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. De koers is daarom met name bij veel Belgische en Nederlandse wielerfans zeer populair. Hoewel er in de weken daarvoor al allerlei profkoersen worden gereden in Australië, Spanje, Frankrijk, Italië en het Midden-Oosten, blijven met name veel wielerliefhebbers in de lage landen de Omloop het Nieuwsblad beschouwen als de 'eerste serieuze koers van het jaar'. De Omloop het Nieuwsblad vormt traditioneel het 'Vlaamse openingsweekend' samen met Kuurne-Brussel-Kuurne. De Omloop het Nieuwsblad vindt altijd op zaterdag plaats en vervolgens wordt dan op de zondag Kuurne-Brussel-Kuurne verreden.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemers: 25 teams op de startlijst

Welke ploegen doen allemaal mee aan deze Vlaamse openingsklassieker? Alle 19 ploegen met een UCI World Tour-licentie doen mee en daarnaast heeft de organisatie van deze klassieker zes wildcards uitgedeeld aan ProContintentale Teams. In totaal staan er bij de Omloop het Nieuwsblad 2020 op zaterdag 29 februari 2020 dus 25 ploegen op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u een overzicht van de zes teams die een wildcard kregen voor deze openingsklassieker.

Wildcards:

 • Total Direct Energie (Fra)
 • Alpecin-Fenix (Bel)
 • Circus-Wanty Gobert (Bel)
 • Arkéa-Samsic (Fra)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Wallonie Bruxelles-Bingoal (Bel)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Omloop het Nieuwsblad 2020? Grote namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Greg van Avermaet, Wout van Aert, Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Mads Pedersen, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot, Alexander Kristoff, Jasper Stuyven, Tim Wellens, Dylan Teuns en Yves Lampaert. Oorspronkelijk stond ook Peter Sagan op een voorlopige deelnemerslijst van deze koers, maar uiteindelijk besloot hij toch om deze wedstrijd niet te rijden.

Afgezegd: Mathieu van der Poel wegens ziekte

Oorspronkelijk stond Mathieu van der Poel ook op de deelnemerslijst van deze Vlaamse openingsklassieker. Helaas heeft hij zijn deelname af moeten zeggen, aangezien hij ziek thuis is gekomen na de Ronde van de Algarve en enkele dagen voor deze Vlaamse openingskoers nog hoge koorts heeft.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live bij Sporza (VRT)

De Omloop het Nieuwsblad 2020 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending begint op zaterdag 29 februari om circa 13u30 op de Vlaamse zender één (na afloop van het één uur journaal). Hun commentatoren bij de live tv-uitzending van deze Vlaamse openingsklassieker zijn Michel Wuyts en José de Cauwer. Op de zondag na de Omloop is bij Sporza ook Kuurne-Brussel-Kuurne live te zien.

Live bij Eurosport

Ook bij Eurosport is deze Vlaamse openingsklassieker live op tv te zien. Hun live tv-uitzending begint pas om circa 16u00 op de zender Eurosport1. Na afloop van deze live-uitzending van de Vlaamse openingsklassieker, is op die zender vanaf circa 16u45 ook een grote samenvatting te zien van de finale van de Nederlandse openingskoers van het wegwielerseizoen, die op diezelfde dag wordt verreden: de Ster van Zwolle 2020. Die koers is overigens wat eerder op die middag reeds live op tv en per livestream te zien bij diverse regionale Nederlandse zenders.

Niet live bij de NOS

Helaas zendt NOS Studio Sport de Omloop het Nieuwsblad 2020 niet live op tv uit. Zij hebben sedert enkele jaren niet meer de live-uitzendrechten (niet voor tv doch ook niet voor de livestream). Bij veel voorgaande edities zond de NOS deze openingsklassieker wel live uit (op tv en via een gratis livestream), maar dat is helaas al enkele jaren niet meer het geval. NOS Studio Sport focust zich op zaterdag 29 februari 2020 vooral op het live uitzenden van het WK schaatsen (sprint en allround). Wel zendt de NOS tijden hun avonduitzendingen op tv een samenvatting uit van de Vlaamse openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad.

Wielrennen live op tv

Welke interessante wielerwedstrijden kan men live op tv (of online via een livestream) bekijken in de periode na de Omloop het Nieuwsblad 2020? Op zondag 1 maart kan men live de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 bekijken. Op dinsdag 3 maart kan men live de openingswedstrijd van het Waalse wielerseizoen bekijken: de GP Le Samyn. Die koers is live te zien bij Sporza en Eurosport. Op zaterdag 7 maart staat de Italiaanse koers Strade Bianche 2020 op de kalender. Een dag later, op 8 maart, begint de eerste grote rittenkoers van het seizoen: Parijs-Nice 2020. Die koers is een week lang elke dag live op televisie en online via een livestream te volgen.

Livestream Omloop het Nieuwsblad 2020

Livestream Sporza

De Omloop het Nieuwsblad 2020 wordt online via een livestream van Sporza (VRT) uitgezonden. Met zo'n livestream kan men via een computer of smartphone live naar de Omloop het Nieuwsblad 2020 kijken. De livestream van de Omloop is bij Sporza gratis. Deze gratis livestream van de openingsklassieker is echter officieel wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van de Omloop officieel alleen in België mag bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending omstreeks 13u30. De livestream bevindt zich op die middag op de site van Sporza. Daar vindt men deze livestream in het menu 'Nu live'. Men kan deze livestream op die middag van 29 februari ook vinden via de rubriek 'wielrennen'. Op de zondag na de Omloop van het Nieuwsblad heeft Sporza ook een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook die livestream is gratis doch geo-restricted.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport heeft een livestream van de Omloop het Nieuwsblad 2020. Rond 16u00 begint deze livestream van Eurosport. Deze livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Om deze officiële livestream van Eurosport bij de Omloop het Nieuwsblad te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op die app. Via die app kan men op zaterdag 29 februari ook per livestream naar het WK baanwielrennen kijken. Eveneens kan men op die ochtend van 29 februari per livestream bij hen kijken naar de UAE Tour. Eurosport heeft daarnaast in het Vlaamse openingsweekend overigens ook een livestream online (op zondag) van Kuurne-Brussel-Kuurne. Via de Eurosport Player kan men in de loop van het wielerseizoen heel veel wielerkoersen live online bekijken, waaronder bijna alle wedstrijden van de UCI World Tour. Eurosport heeft bijvoorbeeld op die app ook de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia 2020. Op de Eurosport Player is het niet alleen mogelijk om per livestream naar wedstrijden te kijken, men heeft eveneens de optie om een stream van een wedstrijd achteraf terug te kijken. Op die Player zijn overigens niet alleen per livestream de wedstrijden te zien die ook live op tv door Eurosport worden uitgezonden. Ook veel andere wedstrijden zijn via een livestream bij hen te zien.

Geen livestream bij de NOS

Er is in 2020 geen livestream van de Omloop het Nieuwsblad beschikbaar bij de NOS op hun website of hun app. Zij beschikken namelijk niet over de rechten om de Omloop het Nieuwsblad 2020 live op tv of online per livestream uit te zenden. Dat is erg spijtig voor Nederlandse wielerfans. Bij veel voorgaand edities had de NOS een gratis livestream voor deze koers. Hoewel er in 2020 dus niet bij de NOS op hun site een livestream van de Omloop beschikbaar is, hebben zij wel een 'live-blog' op hun site waarmee men het koersverloop kan volgen. De NOS zendt anno 2020 sowieso veel minder wielerwedstrijden live op tv of per livestream uit, dan wielerliefhebbers in het verleden gewend waren. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne wordt bijvoorbeeld anno 2020 niet live op tv of per livestream uitgezonden door de NOS.

Go App livestream

Het is mogelijk om de Omloop het Nieuwsblad 2020 per livestream te bekijken via de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream op een smartphone of computer naar tv kijken. Op die app zijn alle zenders uit het standaardpakket van digitale tv beschikbaar. De app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men op zaterdag 29 februari bijvoorbeeld dus ook per livestream kijken naar de live-uitzending van de Omloop het Nieuwsblad op Sporza (VRT één). Ook kan men via een livestream kijken naar de uitzending van deze koers op Eurosport via een livestream op deze app bekijken. Men kan op die app niet alleen op twee manieren per livestream naar de Omloop het Nieuwsblad kijken, men kan achteraf via deze app ook zo'n stream van een uitzending van deze Vlaamse openingskoers terugkijken. Elke stream van elke uitzending is bij hen een week lang terug te kijken.

FloBikes livestream Omloop het Nieuwsblad 2020? Alleen Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes zendt deze koers van 'Het Nieuwsblad' ook per livestream uit. Deze livestream is officieel echter alleen beschikbaar in Canada. In andere landen is deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad geo-blocked. Men dient overigens ook nog een abonnement op FloBikes te hebben om deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad 2020 te mogen bekijken. FloBikes is dus op z'n zachtst gezegd niet echt een ideale optie voor de wielerfans in de lage landen die de Omloop het Nieuwsblad via een livestream willen bekijken. FloBikes is in Europa nog relatief populair als optie om veldritten mee te bekijken op een livestream. Het is echter zeker geen goede optie voor Europese fans om per livestream naar grote wegwedstrijden te kijken. Voor heel veel livestreams van wegwedstrijden geldt immers bij hen dat ze zeer sterk 'geo-restricted' zijn.

Livestream Omloop het Nieuwsblad via iTV (KPN)

Op zaterdag 29 februari 2020 kunnen klanten van Interactieve Tv bij KPN deze Vlaamse openingskoers ook per livestream bekijken op de iTV-app. Eveneens hebben zij de mogelijkheid om de wedstrijd van 'Het Nieuwsblad' via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv van KPN. Zowel op die app als op die site kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder twee zenders (VRT één en Eurosport1) waarop deze koers live wordt uitgezonden. Elke livestream is voor de klanten van KPN in de hele EU te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Met de app 'NLziet' kan men als abonnee een groot aantal Nederlandse zenders per livestream bekijken. Kan men hiermee ook via een livestream naar de live tv-uitzendingen van de Omloop het Nieuwsblad 2020 kijken? Neen, dit is niet het geval, op dat platform kan men niet naar een livestream van deze Vlaamse koers te kijken, aangezien de Omloop het Nieuwsblad niet wordt uitgezonden door een zender dit meewerkt aan deze streamingdienst. De zenders VRT één (Sporza) en Eurosport 1 zijn dus niet op deze app per livestream te bekijken. De zenders die men wel per stream op deze app kan bekijken zijn zenders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RTL Nederland en Talpa (SBS Broadcasting). Bij veel voorgaand edities was deze Vlaamse openingskoers wel live te zien op tv en per livestream bij de NPO (NOS Studio Sport), maar dat is in 2020 niet het geval.

Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2020

 1. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo
 2. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck QuickStep
 3. Sören Kragh Andersen (Den) Team Sunweb
 4. Matteo Trentin (Ita) CCC
 5. Tim Declercq (Bel) Deceuninck QuickStep
 6. Mike Teunissen (Ned) Team Jumbo-Visma
 7. Oliver Naesen (Bel) AG2R
 8. Philippe Gilbert (Bel) Lotto-Soudal
 9. Stefan Küng (Zwi) Groupama - FDJ.fr
 10. Florian Senechal (Fra) Deceuninck QuickStep

Voorgaande editie: Uitslag Omloop het Nieuwsblad 2019

 1. Zdenek Stybar (Tsj) Deceuninck - QuickStep
 2. Greg Van Avermaet (Bel) CCC
 3. Tim Wellens (Bel) Lotto - Soudal
 4. Alexey Loetsenko (Kaz) Astana
 5. Dylan Teuns (Bel) Bahrain Merida
 6. Jempy Drucker (Lux) Bora Hansgrohe
 7. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 8. Philippe Gilbert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 9. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton - Scott
 10. Oliver Naesen (Bel) AG2R

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Tour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersTour de France 2020, deelnemers: startlijst met rugnummersIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou oorspronkelijk van start gaan op zaterdag 27…

Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021 live tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021 live tv en livestreamIn Hoogerheide wordt op zondag 24 januari 2021 de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden. Dit is de laatste veldrit van…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_Het_Nieuwsblad
 • http://omloop.nieuwsblad.be/nl/elite-men/news/2015-11/190/parcoursvoorstelling-omloop-het-nieuwsblad-2016
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164269&c=2

Reageer op het artikel "Omloop het Nieuwsblad 2020: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!