InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ruta del Sol 2018 (Vuelta a Andalucia), live op tv

Ruta del Sol 2018 (Vuelta a Andalucia), live op tv

Ruta del Sol 2018 (Vuelta a Andalucia), live op tv Op woensdag 14 februari 2017 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 18 februari. De officiële naam van deze koers is de ‘Vuelta a Andalucia - Ruta Ciclista Del Sol’. De Ruta del Sol 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Spaanse rittenkoers online via een livestream te volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ronde van Andalusië eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ruta del Sol 2018 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van de Vuelta a Andalucia verlopen?

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de koers niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Op de erelijst van deze koers staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen

De Vuelta a Andalucia werd acht keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van deze koers. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in 1976, Jos Schipper pakte de eindzege in 1981 en Steven Rooks zegevierde in 1988. Erik Dekker won deze rittenkoers in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In deze regio ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Voorgaande editie: uitslagen Ruta del Sol 2017

De Spanjaard Alejandro Valverde (Team Movistar) won de openingsetappe. Hij zegevierde in de eindsprint van een kopgroep van zes renners. De Nederlander Wout Poels (Team Sky) finishte als tweede. De Zwitser Reichenbach eindigde als derde in die eerste rit van de Ruta del Sol 2017. Tijdens de tweede rit, die beschouwd wordt als de koninginnenrit van deze editie van de Ruta del Sol, trok Contador ten aanval op de slotklim. Uiteindelijk werd hij nog bijgehaald door de Fransman Thibaut Pinot, die in de slotfase erin slaagde om de rit te winnen. Contador werd tweede op twee seconden achter Pinot, maar de Spanjaard van Trek pakte wel de leiding in het algemeen klassement.

De derde etappe was een tijdrit en werd gewonnen door de Belg Victor Campenaerts (TEAMLottoNL). Valverde werd tweede in die tijdrit en pakte de leiding in het algemeen klassement. De vierde rit eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Fransman Bryan Coquard. Valverde behield na die rit de leidende positie in het algemeen klassement. De slotrit werd gewonnen door de Belg Tim Wellens. De zege in het eindklassement ging naar Valverde.

Parcours Ruta del Sol 2018

Hieronder vindt u het routeschema van de Ronde van Andalusië 2018. Belangrijke etappes zijn waarschijnlijk de tweede etappe en de vierde etappe (die beide ritten finishen op een klim) en natuurlijk de afsluitende individuele tijdrit. De finish van de tweede rit ligt bovenop de Alto de Allandas, wat een klim is van circa 5,4 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 10 procent. De slotbeklimming van de vierde etappe is heel wat korter (de lengte van die slotklim is circa 1,8 kilometer), maar die klim is ook steiler. Er zitten stukken in van bijna 20 procent.

Parcours: rittenschema Ruta del Sol 2018

 1. Wo. 14 februari: Mijas – Granada
 2. Do. 15 februari: Otura – Alto de Allanadas (bergop finish)
 3. Vr. 16 februari: Mancha Real – Herrera
 4. Za. 17 februari: Sevilla – Alcalá de los Gazules (finish bovenop een helling)
 5. Zo. 18 februari: Barbate (tijdrit)

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ruta del Sol 2018? De opvallendste naam op de deelnemerslijst is de Brit Chris Froome, die nochtans verwikkeld is in een salbutamol-affaire, maar toch van start wil gaan in deze koers. Andere prominente klassementsrenners op de deelnemerslijst zijn onder meer Mikel Landa, Wout Poels, David de La Cruz, Jakob Fuglsang, Guillamume Martin, Luis Leon Sanchez en Steven Kruijswijk. Een opvallende naam die niet aanwezig is op de startlijst is Alejandro Valverde. Deze Spanjaard stond lange tijd wel op de voorlopige deelnemerslijst, maar heeft uiteindelijk zijn plannen gewijzigd en gaat hij dus niet van start in de Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol 2018.

Live op tv: Eurosport 2

De Ruta del Sol (Vuelta a Andalucia) wordt in 2018 wederom live op tv uitgezonden door Eurosport. Vanwege het drukke sportaanbod in deze periode (met name de Olympische Winterspelen) wordt deze Spaanse rittenkoers niet op Eurosport 1, maar op de zender Eurosport 2 uitgezonden. De uitzendingen beginnen elke dag om 15u30 op Eurosport 2. Na afloop van de uitzending van de Ruta del Sol (omstreeks 17u00) volgt op deze zender elke dag de uitzending van een andere wielerkoers: de Ronde van de Algarve.

De zender Eurosport 2 zit niet in het standaardpakket van de meeste tv-kijkers in de lage landen. Men dient hiervoor een extra tv-pakket te hebben. Een alternatief hiervoor is dat men de beide wedstrijden (Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve) ook online via een livestream van de Eurosport Player kan bekijken.

Uitzendschema Ruta del Sol 2018 - Live op tv en livestream

 • Wo. 14 februari: om 15u30 live op de tv-zender Eurosport 2 en de livestream van de Eurosport Player
 • Do. 15 februari: om 15u30 op Eurosport 2 (tv) en Eurosport Player (livestream)
 • Vr. 16 februari:om 15u30 op Eurosport 2 (tv) en Eurosport Player (livestream)
 • Za. 17 februari: om 15u30 op Eurosport 2 (tv) en Eurosport Player (livestream)
 • Zo. 18 februari: om 15u30 op Eurosport 2 (tv) en Eurosport Player (livestream)

Livestream Ruta del Sol 2018

De Ruta del Sol is dus ook live op het internet te volgen via een livestream. Via een stream van de Eurosport Player App kan men live de Ruta del Sol 2018 op de computer, smartphone of tablet bekijken. Om deze livestream van de Vuelta a Andalucia te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken. In de maand februari 2018 is de Eurosport Player, vanwege de Olympische Winterspelen, via een gereduceerd actietarief te bekijken.

Uitslagen Ruta del Sol 2018

De Fransman Thomas Boudat won de openingsrit. De tweede etappe, een bergrit, werd door de Nederlander Wout Poels gewonnen. De derde etappe, een vlakke rit, werd gewonnen door de Italiaan Sacha Modolo. De Belg Tim Wellens won de vierde etappe. De slotrit, een tijdrit, werd gewonnen door de Spanjaard De La Cruz. Het eindklassement werd gewonnen door Wellens, voor Poels en de Spanjaard Marc Soler.

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Ronde van Zwitserland 2018: parcours, startlijst, live op tvRonde van Zwitserland 2018: parcours, startlijst, live op tvOp zaterdag 9 juni 2018 begint de 82e editie van de Ronde van Zwitserland. De openingsetappe is een ploegentijdrit. De T…
Tour de France 2018 - deelnemers en startlijstTour de France 2018 - deelnemers en startlijstIn 2018 wordt de 105e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 7 juli en eindigt op zondag 29…
WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
 • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=

Reageer op het artikel "Ruta del Sol 2018 (Vuelta a Andalucia), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!