InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream

Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream

Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream Op woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 februari. De officiële naam van deze koers is de ‘Vuelta a Andalucia - Ruta Ciclista Del Sol’. De Ruta del Sol 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Spaanse rittenkoers online via een livestream te volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ronde van Andalusië eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ruta del Sol 2019 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van de Vuelta a Andalucia verlopen?

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de koers niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Op de erelijst van deze koers staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen

De Vuelta a Andalucia werd negen keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van deze koers. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia. Tim Wellens won deze koers in 2018.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in 1976, Jos Schipper pakte de eindzege in 1981 en Steven Rooks zegevierde in 1988. Erik Dekker won deze rittenkoers in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In deze regio ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Parcours Ruta del Sol 2019

Hieronder vindt u het routeschema van de Ronde van Andalusië 2019. Belangrijke etappes voor de klassementsrenners zijn in theorie de tijdrit van vrijdag 22 februari en de bergrit van zaterdag 23 februari.

Parcours: rittenschema Ruta del Sol 2018

Wo. 20 feb, rit 1: Sanlúcar de Barramed - lcalá de los Gazules
Do. 21 feb, rit 2: Sevilla - Torredonjimeno
Vr. 22 feb, rit 3: Mancha Real - La Guardia de Jaén (tijdrit)
Za. 23 feb, rit 4: Armilla - Granada (bergrit)
Zo. 24 feb, rit 5: Otura - Alhaurín de la Torre

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan op de deelnemerslijst van deze koers? Interessante deelnemers op de voorlopige startlijst van de Ruta del Sol 2019 zijn onder meer Mikel Landa, Steven Kruijswijk, Simon Yates, Adam Yates, Esteban Chaves, Jakob Fuglsang, Luis Leon Sanchez, Matej Mohoric, Tim Wellens en Guillaume Martin. Zodra de complete startlijst met rugnummers van deze koers bekend is, wordt die deelnemerslijst hier geplaatst.

Live op tv: Eurosport

De Ruta del Sol wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. In 2018 waren de live-uitzendingen, in verband met de winterspelen, vooral te zien op de zender Eurosport 2. In 2019 zijn de live-uitzendingen waarschijnlijk weer op het hoofdnet Eurosport 1. Zodra het uitzendschema van Eurosport bij de Ruta del Sol 2019 bekend is, wordt dat schema hier gepalatst.

Livestream Ruta del Sol 2019

De Ruta del Sol is dus ook live op het internet te volgen via een livestream. Via een stream van de Eurosport Player App kan men live de Ruta del Sol 2019 op de computer, smartphone of tablet bekijken. Om deze livestream van de Vuelta a Andalucia te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Ruta del Sol 2018

De Fransman Thomas Boudat won de openingsrit. De tweede etappe, een bergrit, werd door de Nederlander Wout Poels gewonnen. De derde etappe, een vlakke rit, werd gewonnen door de Italiaan Sacha Modolo. De Belg Tim Wellens won de vierde etappe. De slotrit, een tijdrit, werd gewonnen door de Spanjaard De La Cruz. Het eindklassement werd gewonnen door Wellens, voor Poels en de Spanjaard Marc Soler.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Giro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2019 gaat van start op vrijdag 11 mei. Het is de 102e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatst…
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt gehouden van woensdag 7…
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
  • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
  • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=

Reageer op het artikel "Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!