InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream

Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream

Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream Op woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 februari. De officiële naam van deze koers is de ‘Vuelta a Andalucia - Ruta Ciclista Del Sol’. De Ruta del Sol 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Spaanse rittenkoers online via een livestream te volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ronde van Andalusië eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ruta del Sol 2019 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van de Vuelta a Andalucia verlopen?

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de koers niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Op de erelijst van deze koers staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen

De Vuelta a Andalucia werd negen keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van deze koers. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia. Tim Wellens won deze koers in 2018.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in 1976, Jos Schipper pakte de eindzege in 1981 en Steven Rooks zegevierde in 1988. Erik Dekker won deze rittenkoers in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In deze regio ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Parcours Ruta del Sol 2019

Hieronder vindt u het routeschema van de Ronde van Andalusië 2019. Belangrijke etappes voor de klassementsrenners zijn in theorie de tijdrit van vrijdag 22 februari en de bergrit van zaterdag 23 februari.

Parcours: rittenschema Ruta del Sol 2019

 • Wo. 20 feb, rit 1: Sanlúcar de Barramed - lcalá de los Gazules (heuvelop finish)
 • Do. 21 feb, rit 2: Sevilla - Torredonjimeno (heuvelop finish)
 • Vr. 22 feb, rit 3: Mancha Real - La Guardia de Jaén (tijdrit)
 • Za. 23 feb, rit 4: Armilla - Granada (bergrit)
 • Zo. 24 feb, rit 5: Otura - Alhaurín de la Torre

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ruta del Sol? Interessante internationale deelnemers op de startlijst van de Ruta del Sol 2019 zijn onder meer Simon Yates, Adam Yates, Esteban Chaves, Jakob Fuglsang, Ion Izagirre en Luis Leon Sanchez. Prominente Nederlandse deelnemers op de startlijst zijn onder meer Steven Kruijswijk, Lars Boom, Danny van Poppel en Antwan Tolhoek. Prominente Belgen op de deelnemerslijst zijn onder meer Tim Wellens, Dylan Teuns en Jelle Vanendert.

Live op tv: Eurosport

De Ruta del Sol wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. In 2018 waren de live tv-uitzendingen, in verband met de winterspelen, vooral te zien op de zender Eurosport 2. In 2019 zijn de live tv-uitzendingen gelukkig weer op het hoofdnet Eurosport 1. Hieronder vindt u het uitzendschema van de live tv-uitzendingen en de livestream van de Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) in 2019 bij Eurosport.

Uitzendschema Ruta del Sol 2019 live op Eurosport

 • Woensdag 20 februari: 15u00 op Eurosport 1 en livestream Eurosport Player
 • Donderdag 21 februari: 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 22 februari (tijdrit): op Eurosport 1 en livestream
 • Zaterdag 23 februari (bergrit): op Eurosport 1 en livestream
 • Zondag 24 februari: op Eurosport 1 en livestream

Ook live op tv: Ronde van de Algarve 2019

In de periode waarin de Ruta del Sol wordt verreden, wordt op het Iberisch schiereiland ook de Ronde van de Algarve (Portugal) gehouden. Ook die koers is dagelijks live op tv te zien bij Eurosport. Deze live-uitzendingen beginnen dagelijks rond 16u15 op Eurosport 1, na afloop van de live tv-uitzendingen van de Ruta del Sol.

Wielrennen live

Welke overige wedstrijden zijn in deze beginfase van het seizoen te zien op tv (of via een stream)? Op zaterdag 23 februari wordt de Ster van Zwolle (Ned) live uitgezonden. Van zondag 24 februari tot en met zondag 3 maart kan men live op tv en per livestream kijken naar de UAE Tour (Fusie Abu Dhabi & Dubai Tour). Op zaterdag 2 maart staat de Omloop Het Nieuwsblad (Bel) op de kalender. Op zondag 3 maart wordt Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) verreden.

Livestream Ruta del Sol 2019

Livestream Eurosport

De Ruta del Sol is dus ook live op het internet te volgen via een livestream. Via een stream van de Eurosport Player App kan men live de Ruta del Sol 2019 op de computer, smartphone of tablet bekijken. De livestream begint dagelijks tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Om deze livestream van de Vuelta a Andalucia te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen voor de livestream van de Giro d'Italia 2019.

Livestream Go App

De live-uitzendingen van de Ruta del Sol 2019 zijn ook op een livestream via de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app kan men namelijk met een livestream naar de standaardzenders van Ziggo kijken, waaronder Eurosport 1. Elke livestream op de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken.

Uitslagen Ruta del Sol 2019

De openingsrit werd gewonnen door Tim Wellens. Deze Belg won ook de derde etappe (tijdrit). De tweede rit en de vijfde etappe (slotrit) werden gewonnen door de Italiaan Matteo Trentin. De vierde etappe (de bergrit) werd gewonnen door de Brit Simon Yates. De Deen Jakob Fuglsang won het eindklassement.

Voorgaande editie: uitslagen Ruta del Sol 2018

De Fransman Thomas Boudat won de openingsrit. De tweede etappe, een bergrit, werd door de Nederlander Wout Poels gewonnen. De derde etappe, een vlakke rit, werd gewonnen door de Italiaan Sacha Modolo. De Belg Tim Wellens won de vierde etappe. De slotrit, een tijdrit, werd gewonnen door de Spanjaard De La Cruz. Het eindklassement werd gewonnen door Wellens, voor Poels en de Spanjaard Marc Soler.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2020 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2020 wordt verreden op zondag 1 maart. Dit is de 72e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
 • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=

Reageer op het artikel "Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!