Volta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestream

Volta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestream Op woensdag 19 februari 2020 gaat de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) van start. Op diezelfde dag gaat ook de Spaanse wielerkoers 'Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia' van start. Deze rittenkoersen eindigen allebei op zondag 23 februari. De Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve worden live op tv uitgezonden. Ook zijn deze rittenkoersen online via een livestream te volgen. Op de meeste wedstrijddagen begint de live-uitzending van de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) om circa 15u00. Nadat de deelnemers van die Spaanse koers over de finish zijn gekomen, schakelt men (doorgaans rond kwart voor vijf) live over naar de finale van de etappe van de Portugese rittenkoers Volta ao Algarve.

Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol

Anno 2020 zijn de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Volta ao Algarve (Ronde van de Algarve) twee zeer populaire voorbereidingswedstrijden bij zowel de profwielrenners als de wielerfans. Elke middag kijken vele wielerliefhebbers op tv en via de livestream naar deze koersen, om te zien hoe het staat met de vorm van toppers zoals Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel. Hieronder vindt u info over de parcoursen van deze wedstrijden, de uitzendschema's (tv en livestream), overzichten van de prominente deelnemers op de startlijsten, maar ook informatie over de geschiedenis van deze twee wielerwedstrijden.

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de koers niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Op de erelijst van deze koers staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen in de Ruta del Sol

De Vuelta a Andalucia werd negen keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar van deze koers in Andalusië. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van deze koers. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia. Tim Wellens won deze koers in 2018.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in Andalusië in 1976, Jos Schipper pakte de eindzege in 1981 en Steven Rooks zegevierde in 1988. Erik Dekker won deze rittenkoers in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio Andalusië is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In de regio Andalusië ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Historie: Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve)

De eerste editie van deze Portugese rittenkoers vond plaats in 1960. De tweede editie was in 1961. Pas in 1977 werd de derde editie verreden van de Ronde van de Algarve. Sindsdien is de 'Volta ao Algarve' een jaarlijkse wedstrijd. Tot en met de editie van 1983 was de Ronde van de Algarve een amateurwedstrijd. Daarna werd het een profkoers. Pas rond het jaar 2000 werd het een wedstrijd met veel internationaal aanzien. Heel wat wereldtoppers ontdekten in die tijd de Ronde van de Algarve, mede vanwege het weer en het parcours, als een uitstekende voorbereidingswedstrijd. In 2000 won bijvoorbeeld Alex Zülle deze rittenkoers in Portugal. In 2004 reed Lance Armstrong de Ronde van de Algarve als eerste wedstrijd van zijn seizoen. Hij won een rit en droeg even de leiderstrui, maar het algemeen klassement werd dat jaar gewonnen door zijn ploeggenoot Floyd Landis.

Alberto Contador reed deze koers ook dikwijls als voorbereidingswedstrijd. Hij won de Ronde van de Algarve twee keer: in 2009 en 2010. Geraint Thomas won de Ronde van de Algarve in 2015 en 2016. Primoz Roglic won deze Portugese rittenkoers in 2017. Michael Kwiatkowski haalde de eindzege in de Algarve in 2014 en 2018. In 2019 won Pogacar de Volta ao Algarve. Dit was zijn grote doorbraak.

Parcours Ruta del Sol 2020 en Ronde van de Algarve 2020

Hieronder vindt u het routeschema's van de Ronde van Andalusië 2020 en de Ronde van de Algarve 2020. Er moet behoorlijk veel worden geklommen in deze editie van de Ruta del Sol. Bij alle etappes van deze rittenkoers in Andalusië (behalve de tijdrit) zijn in de finales wel wat heuvels of een klim uit het middengebergte opgenomen. De belangrijke etappes voor de klassementsrenners lijken in de Ruta del Sol in theorie de bergrit van vrijdag 21 februari en de tijdrit op de slotdag (23 februari). Bij de Ronde van de Algarve zijn in theorie de belangrijkste etappes de bergrit van donderdag 20 februari en de tijdrit van 23 februari.

Parcours: rittenschema Ruta del Sol 2020

 1. Wo. 19 februari: Alhaurin de la Torre Grazalema 173,9 km (middengebergte)
 2. Do. 20 februari: Sevilla Iznajar 198,7 km (heuvelop finish)
 3. Vr. 21 februari: Jaén Ubeda 175,9 km (bergrit)
 4. Za. 22 februari: Villanueva Mesía Granada 126 km (middengebergte)
 5. Zo. 23 februari: Mijas 13 km (tijdrit)

Parcours: rittenschema Ronde van de Algarve 2020

 1. Wo. 19 februari: Portimão - Lagos 195,6 km
 2. Do. 20 februari: Sagres - Alto da Fóia 183,9 km (bergop finish)
 3. Vr. 21 februari: Faro - Tavira 201,9 km
 4. Za. 22 februari: Albufeira - Malhão 169,7 km (heuvelop finish)
 5. Zo. 23 februari: Lagoa 20,3 km (tijdrit)

Deelnemers: startlijsten met rugnummers

Deelnemerslijst Ruta del Sol (Ronde van Andalusië)

Welke prominente deelnemers staan op de voorlopige startlijst met rugnummers van de Ronde van Andalusië 2020? Interessante internationale deelnemers op de startlijst van de Ruta del Sol 2020 zijn onder meer Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Enric Mas, Marc Soler, Jan Bakelants, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Antwan Tolhoek, Jack Haig, Sonny Colbrelli en Niki Terpstra.

Startlijst Volta ao Algarve (Ronde van de Algarve)

Welke interessante deelnemers staan op de voorlopige startlijst met rugnummers van de Ronde van de Algarve? Prominente deelnemers op de startlijst van de Ronde van de Algarve zijn onder meer Mathieu van der Poel, Elia Viviani, Greg van Avermaet, Remco Evenepoel, Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Rohan Dennis, Miguel Angel Lopez, Maximillian Schachmann, Fabio Jakobsen, Bauke Mollema en Vincenzo Nibali.

Live op tv: Eurosport

De Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Ronde van de Algarve worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Meestal kan men vanaf circa 15u00 kan men naar de live tv-uitzendingen van de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) kijken. Na afloop van elke rit in die Spaanse koers (meestal om circa 16u45) begint de live tv-uitzending van de Portugese rittenkoers Volta ao Algarve. Hieronder vindt u de voorlopige uitzendschema's van de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve). Let op: dit schema bevat qua begintijdstippen van de Ronde van de Algarve slechts indicaties. Indien een rit van de Ronde van Andalusië veel vroeger finisht, dan schakelt men veel eerder door naar de Algarve. En als een rit in Andalusië juist erg uitloopt, dan schakelt men veel later over naar de Algarve. Kortom: men wacht dus altijd op de finish in Andalusië, voordat men overschakelt naar de Algarve.

Uitzendschema Ruta del Sol (Ronde van Andalusië)

 • Wo. 19 februari: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Do. 20 februari: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Vr. 21 februari: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Za. 22 februari: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Zo. 23 februari: 14u00 live op Eurosport1 en livestream

Uitzendschema Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve)

 • Wo. 19 februari: ca. 16u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Do. 20 februari: ca. 16u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Vr. 21 februari: ca. 16u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Za. 22 februari: ca. 16u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Zo. 23 februari: ca. 16u00 live op Eurosport1 en livestream

Wielrennen live

Welke overige wedstrijden zijn in deze beginfase van het seizoen te zien op tv (of via een stream)? Van 23 februari tot en met 1 maart kan men live op tv en per livestream kijken naar de UAE Tour (Fusie Abu Dhabi & Dubai Tour). Op zaterdag 29 februari staat de Omloop Het Nieuwsblad (Bel) op de kalender. Ook die wedstrijd is in 2020 natuurlijk weer live op tv en online via een livestream te volgen. Op zondag 1 maart wordt Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) verreden. Ook dit is een wedstrijd die live te zien op tv en op het internet via een livestream.

Livestream Volta ao Algarve en Ruta del Sol 2020

Livestream Eurosport

De Ruta del Sol is dus ook live op het internet te volgen via een livestream. Via een stream van de Eurosport Player App kan men live deze rittenkoersen op de computer, smartphone of tablet bekijken. De livestream begint dagelijks tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat men vanaf 15u00 de Spaanse koers op de livestream kan bekijken. De livestream van de Portugese koers kan men na afloop van die Spaanse koers elke dag op de livestream bekijken (vanaf circa 16u30). Om zo'n officiële livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen voor de livestream van de Giro d'Italia 2020. Behalve topwegwielerwedstrijden, zijn er ook veel baanwielerwedstrijden en veldritten bij hen per livestream op de app te bekijken.

Livestream Go App

De live-uitzendingen van de Ruta del Sol 2020 en de Volta ao Algarve zijn ook op een livestream via de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app kan men namelijk met een livestream naar de standaardzenders van Ziggo kijken, waaronder Eurosport 1, waarop zowel de Portugese rittenkoers als ook de Ronde van Andalusië worden uitgezonden. Men hoeft als abonnee niets bij te betalen om via zo'n livestream naar televisiezenders uit het standaardpakket te kunnen kijken. Elke livestream op de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken.

Livestream iTV-app

Deze Spaanse rittenkoers en de Portugese rittenkoers zijn voor klanten van KPN te bekijken via de iTV-app. Deze app heeft voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken ongeveer dezelfde mogelijkheden als de Go App voor klanten van Ziggo. Ook via de iTV-app kan men elke livestream (en dus ook de stream van Eurosport waarop deze wielerkoers wordt uitgezonden) in de hele EU bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld voor het bekijken van een livestream op een smartphone. Voor klanten van KPN die deze Ronde van Andalusië en Ronde van de Algarve per livestream willen bekijken op een desktop computer, is het praktischer om hiervoor in te loggen op de speciale site voor 'Interactieve Tv' die KPN hiervoor heeft. Via die site kan men eveneens in alle landen van de Europese Unie per livestream naar tv kijken.

Livestream FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van deze rittenkoersen beschikbaar bij FloBikes? Neen, zij bieden geen livestream aan van deze twee Iberische rittenkoersen. In die periode bieden zij wel een livestream aan van de UAE Tour. Die livestream van de UAE Tour is echter alleen voor abonnees van die dienst in Noord-Amerika te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Zijn deze koersen via een livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, deze rittenkoersen in de Algarve en Andalusië zijn niet via een livestream op de NLziet-app te bekijken.

Uitslagen 2020

Ronde van Andalusië 2020 (Ruta del Sol)

Op woensdag 19 februari 2020 werd de eerste etappe van deze Spaanse rittenkoers gewonnen door Fuglsang. Hij zegevierde met een voorsprong van 6 seconden op Landa. Op de derde plek in die openingsrit eindigde de Belg Teuns. De tweede etappe werd gewonnen door Gonzalo Serrano. Hij demarreerde in de finale (bergop) en kwam solo over de finish. Op vrijdag 21 februari won Fuglsang de etappe; hij zegevierde nadat de twee renners die oorspronkelijk om de zege leken te sprinten (Teuns en Haig) de laatste bocht misten en in de hekken belandden. De vierde etappe op zaterdag 22 februari werd gewonnen door Jack Haig. De afsluitende tijdrit op de zondag werd gewonnen de Belg Dylan Teuns, nipt voor Fuglsang. In het eindklassement zegevierde Fuglsang voor Haig en Landa.

Ronde van de Algarve 2020

De openingsrit van deze Portugese rittenkoers eindigde in een massasprint. Daarin won de Nederlander Fabio Jakobsen overtuigend voor de Italiaan Elia Viviani. De tweede etappe (bergop) werd gewonnen door het Belgische supertalent Remco Evenepoel. De derde etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door de Nederlander Cees Bol. Op zaterdag werd de vierde etappe gewonnen door Miguel Angel Lopez. In de slotklim was hij de sterkste, hij finishte enkele seconden voor Dan Martin en Remco Evenepoel. Op zondag won Evenepoel de slottijdrit en het eindklassement.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Ronde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2021 wordt verreden in maart 2021. Het is de 100e editie van de Volta Ciclista a Catalunya. Deze…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…

GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021: afgelastGP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021: afgelastIn Hoogerheide zou op zondag 24 januari 2021 de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden worden. Dit zou de slotveldrit z…
Worldcup Cyclocross Besançon 2021, live op tv en livestreamWorldcup Cyclocross Besançon 2021, live op tv en livestreamIn 2021 wordt in het westen van Frankrijk de 'Cyclocross Besançon' gehouden. Deze veldrit telt mee voor de Telenet UCI W…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
 • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=

Reageer op het artikel "Volta ao Algarve & Ruta del Sol 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!