InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Parijs-Roubaix 2019, live op tv en livestream

Parijs-Roubaix 2019, live op tv en livestream

Parijs-Roubaix 2019, live op tv en livestream Op zondag 14 april 2019 wordt Parijs-Roubaix verreden. Dit is de 117e editie van deze Franse wielerklassieker. De ‘Hel van het Noorden’ is live op tv te zien. Ook kan men Parijs-Roubaix 2019 via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Franse kasseienklassieker verlopen? Hoe ziet het parcours van Parijs-Roubaix eruit? Welke teams staan op de startlijst van Parijs-Roubaix 2019? Welke deelnemers behoren tot de favorieten voor de zege in deze voorjaarsklassieker?

Geschiedenis van Parijs-Roubaix

Het ontstaan van deze wielerkoers is te danken aan twee Franse textielfabrikanten: Théodore Vienne en Maurice Perez. Zij waren eerder reeds de drijvende krachten achter de bouw van het Velodrome (de wielerbaan) van Roubaix, die in juni 1895 geopend werd. Begin 1896 kwamen ze met het idee om in de toekomst een wegwielerwedstrijd te organiseren, waarvan de start in de Franse hoofdstad Parijs zou zijn en de finish op hun wielerbaan. De koers was bedoeld als een middel ter promotie van zowel die wielerbaan als de textielstad Roubaix. De eerste editie zou plaatsvinden in 1897. Dat jaar ging de zege naar de Duitse Josef Fischer.

Oorspronkelijk werd de wedstrijd gepresenteerd als een voorbereidingswedstrijd voor Bordeaux-Parijs, wat indertijd één van de meest prestigieuze wegwielerwedstrijden ter wereld was. Op den duur groeide Parijs-Roubaix uit tot een wedstrijd met veel meer prestige dan Bordeaux-Parijs. Parijs-Roubaix werd één van de vijf 'grote monumenten' in de wielerwereld, samen met Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Bordeaux-Parijs kreeg daarentegen in de loop der jaren steeds minder prestige en in 1988 werd de laatste editie van die voormalige topklassieker gehouden.

Bijnaam: hel van het Noorden

In 1919 kreeg de wedstrijd de bijnaam 'de Hel van het Noorden' (l'enfer du Nord). Deze benaming dankte men aan een journalist, die dat jaar een reportage schreef over Parijs-Roubaix. Het was de eerste editie die na de Eerste Wereldoorlog werd verreden. Oorspronkelijk sloeg die benaming 'hel' vooral op het decors waarin de koers dat jaar werd verreden: Noord-Frankrijk was extreem zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog en langs de route waren overal kapot geschoten gebouwen en andere overblijfsels van de oorlog te zien. Vervolgens is men deze wedstrijd 'de Hel van het Noorden' blijven noemen, maar in latere jaren ging daarbij het woord 'hel' steeds vaker slaan op het helse, zware parcours, met de vele kasseistroken.

Erelijst van Parijs-Roubaix

Op de lijst van renners met de meeste zeges in Parijs-Roubaix staan twee Belgen bovenaan. Roger de Vlaeminck en Tom Boonen wonnen deze helleklassieker allebei vier keer. Zeven renners slaagden erin om Parijs-Roubaix drie keer te winnen: Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Francesco Moser, Eddy Merckx, Rik van Looy, Gaston Rebry en Octave Lapize.

België is het succesvolste land uit de geschiedenis van Parijs-Roubaix. Van de 117 verreden edities werden er 55 door Belgen gewonnen. Frankrijk won er dertig en Italië won er elf. Zes keer pakte een Nederlander de zege in Roubaix. Peter Post was in 1964 de eerste Nederlander die de zege pakte in 'de Hel van het Noorden'. Daarna volgden Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001) en Niki Terpstra (2014).

Parcours Parijs-Roubaix 2019

Het exacte parcours van Parijs-Roubaix 2019 is nog niet officieel gepresenteerd. Het is wel reeds bekend hoe de route er globaal uitziet. Zodra het definitieve parcours gepresenteerd is, wordt hier de exacte info gemeld

Globaal: route Parijs-Roubaix 2019

Parijs-Roubaix 2019 gaat van start in Compiègne. De finish is op de wielerbaan in Roubaix. De lengte van het parcours is circa 257 kilometer. Na circa 100 kilometer koers beginnen de renners aan de eerste kasseistrook. In totaal worden er ongeveer 30 kasseistroken opgenomen in het parcours. Deze kasseiwegen zijn gezamenlijk 55 kilometer lang. De belangrijkste kasseistroken in Parijs-Roubaix zijn die van Arenberg (op circa 100 kilometer van de finish), Mons-en-Pévèle (op circa 50 kilometer van de finish) en het Carrefour de l'Arbre (op circa 20 kilometer van de finish).

Parcours voorgaande editie: Parijs-Roubaix 2018

Hieronder vindt u een tabel met een overzicht van alle kasseistroken die opgenomen waren in de route van Parijs-Roubaix 2018. Grotendeels komt dit overeen met de route van 2019. Zodra dat parcours definitief is vastgesteld (na een definitieve keuring van de kasseistorken in het voorjaar van 2019), wordt hier een dergelijk schema geplaatst van het parcours van Parijs-Roubaix 2019.

In de eerste kolom staat telkens het nummer dat de strook heeft (tijdens de koers hangt boven het begin van elke strook een doek waarop het nummer van de kasseiweg wordt vermeld). In de tweede kolom van de onderstaande tabel staat vermeld hoe ver de renners nog moeten rijden naar de finish, vanaf die kasseistrook. In de derde kolom wordt de naam van de kasseistrook gemeld. In de laatste kolom staat de lengte van de kasseistrook (in kilometers).

Overzicht van alle kasseistroken in Parijs-Roubaix 2018

Nr.Km. tot finishNaamLengte
29163,5Troisvilles à Inchy2,2
28157Viesly à Briaste3,0
27148Saint Python1,5
26145,5Fontains au Tertre a Quievy3,7
25138Saint Hilaire a Saint Vast1,5
24127Saulzoir à Verchain-Maugré1,2
23122,5Verchain-Maugré à Quérénaing1,6
22119,5Quérénaing à Famars1,2
21116,5Maing à Monchaux-sur-Écaillon1,6
20103,5Haveluy à Wallers2,5
1995Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers)2,4
1889Wallers à Hélesmes1,6
1782,5Hornaing à Wandignies3,7
1675Warlaing a Brillon2,4
1571,5Tilloy a Sars et Rosiosières2,4
1468 Beuvry la Foret à Orchies1,4
1360Orchies1,7
1254Auchy lez Orchies a Bersée2,7
1148,5Mons en Pévèle3
1042,5Mérignies à Avelin0,7
939Pont-Thibaut à Ennevelin1,4
833Templeuve (Moulin-de-Vertain)0,5
726,5Cysoing à Bourghelles1,3
624Bourghelles à Wannehain1,1
519,5Camphin en Pévèle1,8
417Carrefour de l’Arbre2,1
314,5Gruson1,1
28Willems à Hem1,4
11Charles Crupelandt 0,3

Deelnemers: startlijst Parijs-Roubaix 2019

18 teams met een UCI World Tour-licentie gaan automatisch van start in Parijs-Roubaix 2019. Daarnaast deelde de organisatie (ASO) wildcards uit aan zeven P.C.T.'s (ProContinentale Teams). Tot de ploegen die zo'n wildcard kregen behoren het Nederlandse Roompot (met Lars Boom), het Belgische Wanty en vijf Franse teams.

Startlijst World Tour Teams:
 • BORA Hansgrohe (Dui)
 • AG2R (Fra)
 • Astana (Kaz)
 • Bahrain-Merida (Bah)
 • Deceuninck QuickStep (Bel)
 • Dimension Data (ZAf)
 • EF Education First (USA)
 • Groupama FDJ (Fra)
 • Jumbo-Visma (Ned)
 • Lotto Soudal (Bel)
 • Katusha Alpecin (Zwi/Rus)
 • Movistar Team (Spa)
 • Mitchelton-Scott (Aus)
 • Sunweb (Dui/Ned)
 • Team CCC (Pol)
 • Team Sky (UK)
 • Trek Segafredo (USA)
 • UAE - Team Emirates (VAE)

Startlijst wildcards (P.C.T.'s):
 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Delko Marseille (Fra)
 • Vital Concept (Fra)
 • Arkea Samsic (Fra)
 • Roompot - Charles (Ned)
 • Wanty Groupe Gobert (Bel)

Deelnemers: selecties en startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan in 2019 op de deelnemerslijst van deze Franse kasseienklassieker en welke rugnummers dragen zij? Zodra de definitieve startlijst met rugnummers bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst.

Voorbeschouwing: favorieten Parijs-Roubaix 2019

Welke deelnemers zijn de favorieten voor de zege in Parijs-Roubaix 2019? Tot de kanshebbers behoren onder meer de Belg Greg van Avermaet, de Nederlander Niki Terpstra, de Tsjech Zdenek Stybar, de Slowaak Peter Sagan, de Noor Alexander Kristoff, de Brit Ian Stannard, de Duitser John Degenkolb, de Deen Mads Pedersen, de Belg Wout van Aert, de Italiaan Gianni Moscon en de Fransman Arnaud Démare.

Live op tv: Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport

De 117e editie van Parijs-Roubaix wordt live op tv uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport, Eurosport en het Vlaamse Sporza (VRT). Hieronder vindt u info over deze live tv-uitzendingen.

Integraal live op Eurosport

De sportzender Eurosport zendt deze Franse kasseienklassieker in 2019 integraal uit. De uitzending van Parijs-Roubaix begint om circa 11u00 op Eurosport1. De live-uitzending duurt tot circa 17u30.

Live op Sporza

Bij Sporza begint de live tv-uitzending van Parijs-Roubaix 2019 ook omstreeks 11u00 op de Vlaamse zender één. De uitzending van Sporza wordt om 13u00 echter wel onderbroken door het één uur journaal. Na deze onderbreking gaat de Parijs-Roubaix-uitzending van Sporza om circa 13u30 weer verder op het Vlaamse één.

Live bij de NOS

Ook NOS Studio Sport zendt Parijs-Roubaix live uit op tv. Hun live tv-uitzending van deze Franse wielerklassieker is een hoofdonderdeel van hun grote zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1), waarin ook diverse andere sporten worden uitgezonden. De live tv-uitzending van Parijs-Roubaix begint bij de NOS rond 13u00, dat is dus wat later dan bij Eurosport en Sporza.

Livestream Parijs-Roubaix 2019

België: Sporza livestream Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix 2019 is ook live op het internet te zien via een livestream. Er wordt bijvoorbeeld zo'n livestream in België beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Hiermee kan men een smartphone of computer live naar Parijs-Roubaix kijken. Deze livestream is gratis, maar wel geo-restricted, wat inhoudt dat hij alleen in België te bekijken is. Voor andere landen is de livestream van Sporza geblokkeerd (vanwege uitzendrechtenkwesties). De livestream van Sporza begint om circa 10u40. Deze stream van Parijs-Roubaix is op de wedstrijddag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de website van Sporza. Ook kan men deze livestream vinden op de gratis Sporza App.

Nederland: NOS livestream Parijs-Roubaix

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport biedt een livestream aan van Parijs-Roubaix. Net als bij Sporza, is ook de livestream van de NOS geo-restricted. Dat houdt bij de livestream van de NOS in, dat deze stream voor Parijs-Roubaix alleen in Nederland bekeken mag worden. Deze gratis livestream bevindt op de website van de NOS. Men kan deze livestream van Parijs-Roubaix 2019 echter ook vinden via de NOS-pp. De livestream van Parijs-Roubaix 2019 begint bij de NOS om circa 11u00.

Eurosport Player livestream Parijs-Roubaix

Ook Eurosport biedt een livestream aan voor Parijs-Roubaix 2019. Hun livestream van de 'Hel van het Noorden' bevindt zich op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport voor Parijs-Roubaix 2019 is alleen maar beschikbaar voor betalende abonnees van die Eurosport Player App. Deze livestream begint op zondagochtend om circa 10u55.

Livestream Go App

Het is voor Nederlanders ook mogelijk om Parijs-Roubaix via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Elke livestream op de Go App kan men in de gehele EU bekijken op een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer. Deze livestream-dienst is bedoeeld voor klanten van Ziggo, om op deze manier online tv te kunnen kijken. Met deze app kan men dus per livestream kijken naar de live-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS.

Voorgaande editie: uitslag Parijs-Roubaix 2018

 1. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe in 5:54:06
 2. Silvan Dillier (Zwi) AG2R z.t.
 3. Niki Terpstra (Ned) QuickStep op 57 sec.
 4. Greg Van Avermaet (Bel) BMC op 1m34
 5. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo z.t.
 6. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First z.t.
 7. Nils Politt (Dui) Katusha-Alpecin op 2m31
 8. Taylor Phinney (USA) EF Education First z.t.
 9. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep z.t.
 10. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal z.t

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2019 gaat van start op vrijdag 11 mei. Het is de 102e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatst…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Ronde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2019 gaat van start op maandag 25 maart. De slotrit van deze wielerkoers vindt plaats op zondag 3…
Tour de France 2019 - deelnemers en startlijstTour de France 2019 - deelnemers en startlijstIn 2019 wordt de 106e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 6 juli en eindigt op zondag 28…
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt gehouden van woensdag 7…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/paris-roubaix/2016/us/pre-race/news/ahc/off-the-saddle-on-the-cobblestones.html
 • https://catenacycling.com/nl/cyclopedia/events/wedstrijden-nationaal-en-internationaal/weg/parijs-roubaix
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Paris%E2%80%93Roubaix

Reageer op het artikel "Parijs-Roubaix 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!