InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Strade Bianche 2018, live op tv en livestream

Strade Bianche 2018, live op tv en livestream

Strade Bianche 2018, live op tv en livestream Op zaterdag 3 maart vindt Strade Bianche 2018 plaats. Dit is de twaalfde editie van deze Italiaanse wielerwedstrijd. Deze fameuze wedstrijd heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘gravel roads’ zijn opgenomen. De Strade Bianche 2018 is live op tv te zien en online per livestream te volgen. De Strade Bianche is in 2018 een onderdeel van de UCI World Tour. Er staan in 2018 weer veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse voorjaarskoers.

Geschiedenis Strade Bianche

Deze koers is eigenlijk ontstaan uit nostalgie. De wedstrijd kwam voort uit een evenement voor wielertoeristen, genaamd de Monte Paschi Eroica. Het oorspronkelijke evenement, dat ook wel kortweg L'Eroica (de heroiek) wordt genoemd, was een soort toertocht voor wielerfans met een grote liefde voor de wielerhistorie. Aan die tocht mocht men alleen deelnemen met fietsen die minstens 30 jaar oud waren en daarbij droegen de meeste deelnemers ook wielershirts die minstens net zo oud waren als hun fietsen. Bovendien koos men bij L'Eroica voor een parcours dat deed denken aan de parcoursen uit de oertijd van de wielersport: een groot deel bestond uit onverharde wegen. Dit waren met name 'gravel roads'.

Profkoers
De bovengenoemde toertocht werd in 1997 voor het eerst georganiseerd en werd zeer populair onder de wielerfans. Daarom besloot men om vanaf 2007 ook een profwielerwedstrijd over zo'n heroïsch parcours met gravel roads te laten rijden. Vanzelfsprekend rijden de renners in die profkoers niet in antieke shirts en op antieke fietsen, maar hebben zij 'gewoon' hun nieuwe teamshirts aan en rijden ze 'gewoon' op hun nieuwe fietsen.

Naamgeving
Net als de toertocht heette de wedstrijd oorspronkelijk ook de 'Monte Paschi Eroica'. In 2009 wijzigde men de naam in Monte Paschi Strade Bianche. Monte Paschi was oorspronkelijk de naamsponsor van dit evenement. Strade Bianche betekent simpelweg 'witte wegen' (een verwijzing naar de 'gravel roads'). Met ingang van 2012 is de sponsornaam weggevallen uit de naam van deze koers en heet de profkoers kortweg 'Strade Bianche'. Buiten Italië is er overigens nog weleens verwarring over de naam van deze koers. Sommigen denken namelijk dat de wedstrijd ‘Strade Bianchi’ heet en dat het fietsenmerk Bianchi de hoofdsponsor is, maar dit is niet het geval.

Voorjaarsklassiekers
Nadat de eerste editie in het najaar was verreden, koos men er met ingang van de twee editie voor om deze profkoers in het voorjaar plaats te laten vinden. Deze wedstrijd past beter in dit jaargetijde, aangezien het een zeer geschikte voorbereidingswedstrijd is voor toppers die in de grote voorjaarsklassiekers willen uitblinken.

Hoewel de Strade Bianche nog een jonge wedstrijd is en op papier niet heel erg belangrijk is (het is immers geen onderdeel van de UCI World Tour), heeft deze koers in de praktijk met name vanwege het prachtige, heroïsche parcours veel allure en is het een zeer geliefde koers bij veel wielerfans. Ook heel wat toprenners beschouwen het als een prachtige koers die ze graag op hun erelijst hebben.

Erelijst Strade Bianche

De Rus Aleksandr Kolobnev was in het najaar van 2007 de eerste coureur die deze prachtige Italiaanse wielerkoers won. De Zwitser Fabian Cancellara zegevierde in 2008. Hij won de wedstrijd in 2012 voor de tweede keer en in 2016 voor de derde keer. Cancellara is daarmee de coureur met de meeste zeges in de Strade Bianche. Deze koers werd ook gewonnen door de Zweed Thomas Lövkvist (2009), de Kazach Maskim Iglinski (2010) en de Belg Philippe Gilbert (2011). In 2013 zegevierde de Italiaan Moreno Moser. De Pool Michal Kwiatkowski won in 2014 en 2017. De Tsjech Zdenek Stybar pakte de zege in 2015.

Parcours Strade Bianche 2018

De lengte van het parcours is in 2018 circa 180 kilometer. Daarvan bestaat circa 60 kilometer uit onverharde wegen, de zogenaamde 'gravel roads'. De eerste gravel road komen de renners al na elf kilometer koers tegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish komen de renners op een grote onverharde beklimming van circa 11,5 kilometer. Deze 'gravel road' kan mogelijk een zeer belangrijke rol in het wedstrijdverhaal spelen. Die strook heeft als naam de 'Fabian Cancellara-road' gekregen, als eerbetoon aan de drievoudige winnaar. In de slotfase, wanneer de renners reeds in de finishplaats Siena zijn aangekomen, moeten ze nog een korte beklimming overwinnen die circa 16 procent omhoog gaat.

Deelnemers: startlijst Strade Bianche 2018

Alle World Tour Teams staan op de deelnemerslijst van Strade Bianche 2018. Daarnaast hebben drie ProContinentale Teams wildcards gekregen: Androni Giocattoli-Sidermec, Nippo-Vini Fantini-Europa Ovin en Veranda’s Willems-Crelan. Bij dat laatstgenoemde team rijdt veldrittopper Wout van Aert. Hij wil zich in de toekomst meer op het wegwielrennen focussen en wil zijn wegseizoen 2018 te beginnen in de Strade Bianche. Oorspronkelijk had dit team geen wildcard gekregen voor deze koers, maar in tweede instantie heeft de organisatie (RCS) alsnog besloten om toch wel een wildcard te geven aan Veranda's Willems-Crelan.

Startlijst met rugnummers: Strade Bianche 2018

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Strade Bianche? Op de deelnemerslijst van de Strade Bianche 2018 staan veel wereldtoppers, waaronder Tom Dumoulin, Peter Sagan, Greg van Avermaet, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski.

Live op tv: Eurosport en Sporza

Door welke zender wordt de Strade Bianche 2018 live op tv uitgezonden? De Strade Bianche is live te zien bij Eurosport en bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze wedstrijd in 2018 in de lage landen alleen maar live op tv zou worden uitgezonden door Eurosport. Zij hadden immers een exclusief tv-contract getekend voor de wedstrijden van het Italiaanse organisatiebureau RCS. Later heeft Sporza (VRT) echter alsnog een sublicentie gekocht, zodat deze wedstrijd ook door hen live kan worden uitgezonden.

Sporza: dameswedstrijd en herenwedstrijd live

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Strade Bianche 2018 live op tv uit. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 12u25 op de Vlaamse zender één en verhuist rond 12u50 naar de zender Canvas. Het commentaar bij de dameswedstrijd is van Ruben van Gucht en Lieselot Decroix.

De uitzending van de herenwedstrijd begint bij Sporza om 13u50 op de Vlaamse zender één. Het commentaar is van Michel Wuyts en Sven Nys. De finish van deze wedstrijd is doorgaans wat vroeger dan van andere voorjaarsklassiekers. De finish wordt zelfs al rond 15u30 verwacht (al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het koersverloop en het weer).

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Strade Bianche bij Eurosport?

Bij Eurosport staat het begin van de live tv-uitzending van de Strade Bianche gepland om 14u00 op Eurosport 1. Men zendt bij Eurosport alleen de herenwedstrijd live op tv uit en dus niet de dameswedstrijd. Er wordt op Eurosport wel in de namiddag een samenvatting van de dameswedstrijd op tv uitgezonden (na afloop van de uitzending van de Ster van Zwolle).

Ster van Zwolle ook live op Eurosport

Op de middag van 3 maart 2018 is er namelijk nog meer wielrennen live te zien bij Eurosport. Na afloop van de uitzending van de herenwedstrijd van de Strade Bianche (vanaf circa 15u30) zendt Eurosport NL namelijk live de traditionele openingswedstrijd van het Nederlandse wielerseizoen uit: de Ster van Zwolle 2018. Het is voor het eerst dat deze Nederlandse wedstrijd live op tv wordt uitgezonden.

Live wielrennen op tv in maart 2018

Maart is een drukke maand in de wielerwereld. Er is in die periode erg veel wielrennen live op tv te zien. Op de dag na de Strade Bianche begint bijvoorbeeld Parijs-Nice dat live te zien is bij Sporza. Ook Eurosport zendt Parijs-Nice uit, maar zij focussen zich nog meer op de Tirreno-Adriatico, dat op 7 maart begint. Op 17 maart is bij Eurosport ook de topklassieker Milaan-San Remo live te zien. Daarnaast zijn er op Sporza en Eurosport in maart ook heel veel Vlaamse eendagswedstrijden te zien, van een relatief kleine koers zoals Nokere Koerse tot en en met een klassieker zoals Gent-Wevelgem. Op Eurosport is in maart ook de Spaanse World Tour-etappekoers Ronde van Catalonië live te zien in maart.

Livestream Strade Bianche 2018

België: livestream Sporza
De Strade Bianche is ook live op het internet te volgen via een livestream. Op de website van Sporza bevindt zich op de wedstrijddag een livestream in het 'match center'. Deze livestream van Sporza voor Strade Bianche is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van Sporza alleen in België bekeken mag worden. De livestream van de dameswedstrijd begint om 12u25. De livestream van de herenwedstrijd begint om 13u50.

Nederland en België: livestream Eurosport
Deze Italiaanse wedstrijd is in Nederland en België live te volgen via een stream op de Eurosport Player. Om deze officiële livestream van de Strade Bianche voor te gebruiken, dient men wel een abonnement op die Eurosport Player App te hebben. Via de livestream van de Eurosport Player kan men naar Strade Bianche kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. De livestream van Eurosport voor herenwedstrijd van de Strade Bianche 2018 begint om 13u50. Daarvoor is er vanaf circa 12u30 ook een livestream beschikbaar van de dameswedstrijd. De stream van de dameskoers is echter zonder commentaar. Op 3 maart is er op de Eurosport Player overigens vanaf circa 15u30 ook een livestream (met commentaar) beschikbaar van de Nederlandse herenwedstrijd Ster van Zwolle.

Uitslag Strade Bianche 2018

 1. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal in 5:03:33
 2. Romain Bardet (Fra) AG2R op 39 sec.
 3. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems op 58
 4. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 1:25
 5. Giovanni Visconti (Ita) Bahrain-Merida op 1:27
 6. Robert Power (Aus) Mitchelton-Scott op 1:29
 7. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep op 1:42
 8. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe op 2:08
 9. Pieter Serry (Bel) QuickStep op 2:11
 10. Gregor Mühlberger (Oos) Bora-Hansgrohe op 2:18

Voorgaande editie: uitslag Strade Bianche 2017

 1. Michal Kwiatkowski (Pol) Sky in 3u44m45
 2. Greg Van Avermaet (Bel) BMC op 0:00:15
 3. Tim Wellens (Bel) Lotto - Soudal 0:00:17
 4. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep Floors 0:00:23
 5. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb - Giant 0:01:26
 6. Luke Durbridge (Aus) Orica-Scott
 7. Christopher Juul Jensen (Den) Orica-Scott 0:01:29
 8. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal 0:02:20
 9. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:02:23
 10. Scott Thwaites (UK) Dimension Data 0:02:52

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in Toscane op de "Strade Bianche"In de Chianti Senese streek liggen over verschillende plaatsen verdeeld de “strade bianche”. De ondergrond bestaat uit w…
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Strade Bianche 2014 – deelnemers, parcours, live op tvOp zaterdag 8 maart 2014 wordt de Strade Bianche verreden. Deze Italiaanse wielerkoers wordt live op tv uitgezonden. Wel…
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
Bronnen en referenties
 • http://www.gazzetta.it/Speciali/StradeBianche/en/
 • https://www.veldritkrant.be/nieuws/2018-01-15/begint-van-aert-aan-zijn-voorjaar-in-strade-bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2016/route-sb-2016
 • http://eroica.cyclingfever.com/race.html?_ap=historie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strade_Bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2017/parcours-sb-2017/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/229310/giro-2017-androni-giocattoli-en-nippo-vini-fantini-grijpen-naast-wildcard.html

Reageer op het artikel "Strade Bianche 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!